Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
^Ок ќе ти дадат модераторите и админите диплома дека пишуваш литературно. Немора толку да се фалиш.
И за твоја информација уште ќе си ЗБОРИМ на мојот паланечки дијалект, ако им смета немора да ЗБОРАТ со мене(ова не важи во комуникација со професори на факс )
Така да не очекувај некој кој 20 години ЗБОРУВА на дијалект , да ти ЗБОРУВА литературно. И да сака пак ќе тресне некој/неколку збора на дијалект. А за тоа супериорно однесување кон тебе и други скопјани :pos: :pos:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Не е стереотип,исуството зборува од мене.А и не ги сметам сите за такви како што наведувам.Реков дека има исклучоци,секоја чест до нив,и престани да ми ги вадиш речениците од контекст.

Зборувам за вербална супериорност,јавно искажување презир додека се на "гости" во Скопје,ако не им се допаѓа градот нека одат онаму каде што им е поубаво.

Ова е недолично и ниско за возрасен човек.Нема да навлегувам.
:confused:, бори се и понатаму со ветерници и обвинувај "провинцијалци" ... Све се тоа високи морални вредности, ко што самата велиш...

Мене ми е многу криво што општеството ни е такво да осудува и напаѓа се што му е непознато и неприродно....
...а по 10 години пред истите тие деца манифестираат омраза,предрасуди,презир и супериорност над различната од нив популација.Децата,драги мои,учат од дома за тоа како да гледаат на светот,не ги трујте со лажни вредностизатоашто НИКАДЕ не пишува дека вистинските морални вредности се дискриминација,предрасуди,стереотипи,непризнавање.
ради таквите скопјани...оние кои наместо во аптека, лекот го бараат овде... се отвори и темата
http://forum.kajgana.com/threads/Скопје-низ-призмата-на-еден-„провинцијалец“.47778/

море треба да се воведе пак обавезна војска, посебно за жени

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Ме прогонуваш во слободно време и ми ги учиш постовите на памет?
Да не можеби се обидуваш да ми влезеш во мозокот и сфатиш зошто навидум имам контрадикторни мислења?
Ќе ти помогнам,прочитај ги мал милион пати мислењата и можеби ќе ти биде појасно.
Ако сеуште не успееш да ме откриеш ќе то откријам самата во знак на примирје*.

И што ти е целта?Да ме разубедиш во нешто што го имам видено и слушнато?
Имам и неколку форумски пријателчиња кои не се од Скопје,не зборуваат литературен македонски,но сепак имам огромна почит кон нив,без разлика на дијалектот.
Ако немаш сфатено од постовите во темава,дозволи да ти објаснам,ги презирам оние кои плукаат на Скопје и истовремено се однесуваат препотентно со неговите жители.Тоа би го направила за кој било друг град доколку скопјанец би се однесувал така.

Темава не ја читав од почеток,ги видов последните постови кои не беа тематски далеку од мојот,па го пишав моето мислење во врска со тоа.
Претпоставувам познаваш пристојни луѓе од другите гадови кои го создале во тебе тоа мислење што го имаш,се надевам нема да запознаеш гнаси какви што гледам секој ден.Но,гнаси-не гнаси,на професионално поле треба да се зборува македонски литературен јазик.Па сега,колку тоа им се допаѓа на некои или не,така е.
Зашто кога јас би била професорка по македонски јазик нема ни едно дете да пуштам да помине година ако ми зборува на дијалект,жаргон или сленг,без разлика дали ќе работам во Скопје,Струмица,Кавадрци,Кичево..

*HINT:не е до тоа од каде некој потекнува,под друг маска се крие вистината.
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:31 PM ---
^Ок ќе ти дадат модераторите и админите диплома дека пишуваш литературно. Немора толку да се фалиш.
И за твоја информација уште ќе си ЗБОРИМ на мојот паланечки дијалект, ако им смета немора да ЗБОРАТ со мене(ова не важи во комуникација со професори на факс )
Така да не очекувај некој кој 20 години ЗБОРУВА на дијалект , да ти ЗБОРУВА литературно. И да сака пак ќе тресне некој/неколку збора на дијалект. А за тоа супериорно однесување кон тебе и други скопјани :pos: :pos:
Добро бе луѓе вие читате само тоа што ви одговара?o_O
Познавам луѓе од Палнка,погди што..не ми пречи што ми зборуваат на паланечки.Ама иритира кога професор или некој адмистративен работник ти зборува на дијалект,не знам за тебе,мене ме иритира кога не разбирам инструкции за нешто,па не бадијала бил создаден стандарден јазик.
Кон мене лично се нема никој однесувано супериорно,но сум сведочела на такви работи

И по не знам кој пат,не генерализирај,ако јас сум рекла дека така се однесуваат,не велам дека ти или другар ти така се однесува,велам дека постојат такви кои така се однесуваат,и мене тоа ми е одвратно.

T

Tetro

Гостин
*HINT:не е до тоа од каде некој потекнува,под друг маска се крие вистината.
Не си Скопјанка, а сонуваш живот во Скопје.
Колку е тоа само.... (избери си зборче кое те карактеризира тука, моето ќе го сметаш за навреда).

Инаку, цел муабет што го имаш направено на темава не вреди ниту за пет денари. ;)
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:33 PM ---
Познавам луѓе од Палнка,погди што..не ми пречи што ми зборуваат на паланечки.Ама иритира кога професор или некој адмистративен работник ти зборува на дијалект,не знам за тебе,мене ме иритира кога не разбирам инструкции за нешто,па не бадијала бил создаден стандарден јазик.
Стандардниот јазик?

Литературно, цурице, литературно.
И после секој интерпункциски знак, празно место.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Не си Скопјанка, а сонуваш живот во Скопје.
Во Скопје сум родена и во Скопје живеам.

Инаку, цел муабет што го имаш направено на темава не вреди ниту за пет денари. ;)
Памет за следен пат,кога ќе ми го видиш името,само скролај надолу.

Стандардниот јазик?

Литературно, цурице, литературно.
И после секој интерпункциски знак, празно место.
Токму така,стандарден,доколку се сомневаш земи некој од учебниците за прва или втора година средно тогаш мислам дека се изучува поимот македонски (стандарден) литературен јазик.

Што се однесува до интерпункција,тоа е исто како да ми кажеш:после секоја запирка,Голема буква.

T

Tetro

Гостин
Значи, ти си баш од тие "инаетливите" кои биле секогаш во право, колку и да не се, и не прифаќаат совет, НИКОГАШ.
Не е ни чудо што си сама. Упс...
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:45 PM ---
Во Скопје сум родена и во Скопје живеам.
Може си во Скопје родена, ама не верувам дека моментално си во Скопје.

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Skopje e najgolemata zbirshtina od lugje (sekakvi i od sekade) vo Makedonija.. Retki se onie stari, chisto Skopjani ... Koj shto saka neka kazhe ama taka e .. ;)
Е ај да не се ретки....
Од 60та па нагоре пато масовно на цело село накај Скопје и затоа ќе има празни села па дури и помали градови.
Сепак не ги кривам луѓето, туку ги разбирам сосема затоа што се оставени буквално на милост и немилост, без никакви услови.
Година Жители
1913 = 43331
1919 = 51758
1926 = 69269
1931 = 68334
1935 = 70716
1948 = 102600
1953 = 139200
1961 = 197300
1971 = 312300
1981 = 408100
1994 = 448200
2002 = 506926
2006 = 668518

Земете ја Словенија за пример истражувајте малку
и ќе видите како се движи внатрешната миграција и зошто,

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции
94
Мене просто ми иде да ги вратам во селото од кај што дошле кога ми доаѓаат во Скопје и гледаат со презир на сите скопјани и на градот воопшто.Не го сакаш градот?Слободно учи си во Тетово,Прилеп,Штип си има таму факултети,а не да ми доаѓаат тука да ми се прават некои чисти Македонци а не знаат ни македонски литературен говор.Има и некои што одат до крајности и се однесуваат како поголеми скопјани од самите скопјани,што страшно ме иритира.

Има исклучоци се разбира,секоја чест до нив.
А знаеш ли зошто ве мразат вас скопјаните?
-Затоа што се однесувате како ѓубриња со луѓето кои доаѓаат од другите градови во Скопје. И уште нешто: вие скопјаните сте се зафркнале ако мислите дека зборувате македонски литературен јазик, далеку сте од него, зборувате дури и полошо од нив. Тетово, Прилеп, и Штип и останатите градови во МК не се села и луѓето кои живеат во овие градови не се селани.

Член од
23 август 2010
Мислења
137
Поени од реакции
15
Браво пријателе, многу добро напишан уметнички текст, ми го смени за кратко погледот кој мојот град, иако не се согласувам многу со текстот сепак премногу е добро напишано :)

Само многу ме потсеќа на епизодата од том и џери, кога џери се сели во големиот град :D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
А знаеш ли зошто ве мразат вас скопјаните?
-Затоа што се однесувате како ѓубриња со луѓето кои доаѓаат од другите градови во Скопје. И уште нешто: вие скопјаните сте се зафркнале ако мислите дека зборувате македонски литературен јазик, далеку сте од него, зборувате дури и полошо од нив. Тетово, Прилеп, и Штип и останатите градови во МК не се села и луѓето кои живеат во овие градови не се селани.
Напротив, млад пријателе.
Скопје е единствениот град во кој се зборува македонски. Сите вие по селата (без разлика кои, дали Битола, Тетово или кое и да е село весело) зборите со некаков дијалект.
Тоа на крај, ти е точно дека не сте селани. Не сте селани, сељаци сте.
Кратко кажано: Ние сме најбољи, а вие сте срање.

Дојди и Ти во Скопје, за да бидеш најбољи, а не срање како што сте сега по селата!

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Скопје е единствениот град во кој се зборува македонски. Сите вие по селата (без разлика кои, дали Битола, Тетово или кое и да е село весело) зборите со некаков дијалект.

Дојди и Ти во Скопје, за да бидеш најбољи, а не срање како што сте сега по селата!
Јас ќе ти кажам зошто сте најдобри. Затоа што сите други градови од цела Македонија работат за вас и целиот профит државата го користи само за уредување на град Скопје. Додека останатите градови се мачат да скрпат крај со крај и целата заработка со не знам колку даноци ви се плаќаат на вас. Ќе дојде ден се ќе се смени ќе дојде ден кога сите останати ќе ви го завртат грбот, ќе дојде и тој ден. Ќе дојде денот кога и вас владата ќе ве донесе до питачки стап па ќе ве видиме што ќе правите после. Ние од останатите градови сме научени на мизерија а што ќе биде кога ќе дојде денот кога вие најдобрите и најкултурните Скопјани се слимнете од авион на магаре?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

:pos::pos:

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Не ги мразам луѓето од внатрешноста туку ги мразам оние кои доаѓаат во Скопје,плукаат по мојот град и велат дека нивното родно место е подобро ,па што такво бараш во Скопје ако ти е подобро во местото од каде што доаѓаш

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Јас ќе ти кажам зошто сте најдобри. Затоа што сите други градови од цела Македонија работат за вас и целиот профит државата го користи само за уредување на град Скопје. Додека останатите градови се мачат да скрпат крај со крај и целата заработка со не знам колку даноци ви се плаќаат на вас. Ќе дојде ден се ќе се смени ќе дојде ден кога сите останати ќе ви го завртат грбот, ќе дојде и тој ден. Ќе дојде денот кога и вас владата ќе ве донесе до питачки стап па ќе ве видиме што ќе правите после. Ние од останатите градови сме научени на мизерија а што ќе биде кога ќе дојде денот кога вие најдобрите и најкултурните Скопјани се слимнете од авион на магаре?
Не.Не.Не, млада дамо. Си подлегнала на лоша пропаганда и сељачко-селски дезинформации.

Најбољи е генетска придобивка, што сме ја стекнале со раѓање во град (нешо ко плава крв).
Вториот начин да го добиеш тој епитет е да дојдеш да живееш во град (али немој да се залажуваш дека некад ќе бидеш иста каста со мене, кој сум роден тука).

Станете и Вие најбољи, дојдете во Градот!
...ни требаат физички работници и слуги
--- надополнето: Oct 15, 2011 11:22 AM ---
Не се смеј! Ова и за тебе важи.

Kajgana Shop

На врв Bottom