Редовна војска повторно?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.869
Поени од реакции
23.265
Тука годините не се критериум за дискусија, така да не ни морам да те почитувам како постар.

И пак ќе почекам јас на тоа што го барам цело време.

А ти пак продолжи да тресиш зелени во недостиг на аргументи.
ти ако не го дочека тоа на цели 66 страни тогаш изгледа никој го нема одговорт кој ти го бараш или непостои таков одговор, а за тоа дека сме на форум со општа култура допирни точки нема, но сепак има со карактер. неможеш ти да бидеш културен на едно место , на друго да не бидеш затоа што тоа ете ти е дозволено. или си или не си трето нема.
и ај да те оставам да го чекаш толку посакуваниот одговор кој ке те ослободиш од грижа на совеста во врска со служењето на редовна војска, која и така заклучивме дека за скоро време нема да ја воведат.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
ти ако не го дочека тоа на цели 66 страни тогаш изгледа никој го нема одговорт кој ти го бараш или непостои таков одговор, а за тоа дека сме на форум со општа култура допирни точки нема, но сепак има со карактер. неможеш ти да бидеш културен на едно место , на друго да не бидеш затоа што тоа ете ти е дозволено. или си или не си трето нема.
и ај да те оставам да го чекаш толку посакуваниот одговор кој ке те ослободиш од грижа на совеста во врска со служењето на редовна војска, која и така заклучивме дека за скоро време нема да ја воведат.
Ти ако ги читаше сите страни ќе видеше дека ниедна од глупостите твои не држи ни малку, ама неќеш. А бидејќи јас не сум тема на муабет ќе почекам повторно на една издржана причина зошто да има редовна војска.

M

Moon Child

Гостин
Интересно е шо на темава еден куп цмиздрат како сакаат редовна војска, поарно било итн, ама не се пријавуваат сега кога е доброволно оти не се мора.:) Ако ви се оди - одете бе, никој не ве запира ниту ќе ве врати, освем ако сте неспособни:)

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Со редовна војска ви прават услуга ве подучуваат колку толку пак имате основа и можете да се снајдете, без редовната се знае дека вие нема да одите на доброволна и дека нема да имате претстава што е тоа пушка и како се употребува, а за оние што не одат утре ќе ги собираат од по куќите ни искуство ќе имаат ни ништо ќе незнаат да ракуваат.Стварно толку ли ја мразите војскава бе пуу :pos:

M

Moon Child

Гостин
Со редовна војска ви прават услуга ве подучуваат колку толку пак имате основа и можете да се снајдете, без редовната се знае дека вие нема да одите на доброволна и дека нема да имате претстава што е тоа пушка и како се употребува, а за оние што не одат утре ќе ги собираат од по куќите ни искуство ќе имаат ни ништо ќе незнаат да ракуваат.Стварно толку ли ја мразите војскава бе пуу :pos:
Tи си бил? Отиди па ќе видиш зошто не ја сакаат.
Како може сега мене некој да ме натера да се запишам на Економски факултет, а сакам да се запишам да речеме на Книжевност? Нели е тоа под присила, правиш нешто што несакаш, го губиш времето бадијала итн...
На крај за што? За да ти плукнат на достоинството, да го згазат како сосема небитна работа во твојот живот.
Прво и основно, за која ли држава ќе одиш да се бориш ако некогаш не дај Боже дојде до таква ситуација? Јас искрено, од мене ќе тргнам, откако се вратив дома размислував да се средам, да накачам килограми, психички да се ојачам и да одам пак. Ама 2 недели откако излегов од касарна, се случува да гледам седница каде што ги амнестираат терористите од 2001ва. И за што да одам? За утре моето достоинство да биде згазено? Може некој мене ќе ме убие, па ќе му простат заради удобно сместениот задник во фотеља...
И реков, не. Не вреди, затоа што мене моето лично достоинство и како јас се чувствувам ми е многу побитно од некои си национални интереси и патриотски побуди (кои морам да признаам не ни ги имам многу). Да одам да гинам, за да утре тоа се избрише, и уште цинизми фрчат, правдата победила.
За срамота.

Pep

Член од
1 декември 2009
Мислења
86
Поени од реакции
21
Bi trebalo da ima vojska mnogu pederi ima, a i so disciplinata stoime loso

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.948

мкд владее, пиши кај работиш. Гарант е војска, полиција или агенција за обезбедување. Ги читам последниве 6 страни додека инсталирам едно комјутерче ама не сте лоши, помина време со тебе и Алекс :)

Јас бев 6 месеци во војска. Отидов на 21 година, со играден карактер, многу повеќе образование и курсеви од добар дел од старешините што ги сретнав таму. Нејсе. Првите 2 недели се пеколни додека да те вклопат во калапот. Како капак на се додека моите другарчиња се радуваа и скокаа на првиот концерт на Фејтлес во Скопје, јас бев пожарен и полирав ходник.

Потоа следеше обуката во род гранична пешадија. Да бидам искрен и забавно беше по велешките ридови, ама таква забава може да си направиш и самоиницијативно. Претрчување, ползење, набљудување... ништо посебно.
Е пукањето беше журка журка. Најдобар начин да им ги затнам муцките на сите што ме критикуваа дека сум бил „скопско педерче со врски“. Испукав најдобро од цела чета на првото гаѓање а го задржав високиот просек низ преостанатите гаѓања, 2 со пушка и 1 со вежбовен рачен ракетен фрлач.
Како компјутерски најписмен и најбрз на тастатура, ме вадеа од обуки за да му куцам документи и глупости на капетанот. Истиот идиот сепак највеќе мразеше тоа што нема да може да ме прати на караула, туку јас ќе одлучам каде ќе ги поминам вторите 3 месеци од мојот воен рок.

Курсот за десетари. 2 недели од утро до мрак по велешките ридови, цело време обука со полна воена опрема. Пука сонце во јуни а ти трчаш спринт со гас маска. Кога одевме на ручек редовните војници зимаа по некоја салатка и уште нешто, додека ние јадевме цели оброци. Е тогаш сфатив дека можам да дигнам килажа, и тоа во мускули (за жал после таа обука се вратив на моите во тоа време редовни 60 кила).

ПРЕКОМАНДААА, хахахаха да видите како возрасни мажи плачат, кукаат а бе... што да ти зборам. Јас и другарот со кој највеќе се дружев само стоевме и фаќавме сеир. Тој замина на албанска граница а јас останав во Велес. (после војска останавме во контакт и сеуште се дружиме, дури и девер му бев на свадба).

Вторите 3 месеци бев четен евидентичар на логистичка чета. Стара класа 80тина војници, нова класа 40тина поделени во 2 стражи, 2 магацина, шофери, кувари, џубокс... а јас сам евидентичар. Додека да си отиде старата војска 3 недели работев повеќе отколку во било која приватна фирма во која сум работел во животов. Кога побарав да ме стават командир на стража во Отовица поручникот ми кажа седи тука, не се заебаај, кој ќе средува документи тука.

Е после тоа се среди преминот од класа на класа, имаше уште некои измени и ми останаа 2 месеци уживање во служење на војниот рок.

Во врска со економскиот аспект на војската, јас бев во загуба некои 1000 и кусур евра што ќе ги спечалев наместо да си го трошам времето во АРМ во Велес.

Во врска со дисципилина, почит кон постари и слично, си имав изградено ставови по тие прашања уште многу пред да отидам во војска, и испадна дека сум бил во право.

Така да, можам комотно да напишам BEEN THERE, DONE THAT, AINT WORTHY.
--- надополнето: Sep 28, 2011 1:36 PM ---
Bi trebalo da ima vojska mnogu pederi ima, a i so disciplinata stoime loso
Во странските армиии имаш многу педери во армијата, а и џанаци, додека Додека траеја војните на балканот имам видено секакви војници, и верувај ми, војската не може да спречи такво нешто.

M

Moon Child

Гостин
Мене многу ме фрустрираше тоа што, половината, а и повеќе да речам добри 70% од вработените во Велешката касарна беа Албанци. Без да предизвикам тензии, но мислам дека таму не им е местото.
Имаше војници Албанци што не ни знаеја да зборуваат Македонски, рака на срце морам да признаам дека ми беше криво што ете, мене ме вратија дома иако делумно сама си бев виновна затоа што не бев доволно спремна, а некој неписмен што буквално незнае ни да се потпише остана.
Често ме викаше да пишувам заедно со цимерката тој еден постар водник (заборавив како се вика, албанец беше, не е ни важно) и кога ги пишувавме воените книшки, какви се не гафови видов од неписмени створења.
Се на се, убави сеќавања ми останаа, за малку не дадов заклетва :) Убава дружба, бевме само 6 девојчиња, откако си отидов јас останаа 5 и сите останаа до крај, иако сите кукавме уште првите денови дека сакаме дома :) Јас за жал ги напуштив затоа што морав.
Сакам да искоментирам и за јадењето. Па тоа јадење ни кучињата не го јадат, треба малку по достоинствено, сепак војници има таму што би требало некогаш да застанат во одбрана на државава :) И морам да признаам дека во животот не јадев грав, ама таму пројадов, секако затоа што ако не го изедев ќе останев гладна, нема по желба :)

Pep

Член од
1 декември 2009
Мислења
86
Поени од реакции
21
мкд владее, пиши кај работиш. Гарант е војска, полиција или агенција за обезбедување. Ги читам последниве 6 страни додека инсталирам едно комјутерче ама не сте лоши, помина време со тебе и Алекс :)

Јас бев 6 месеци во војска. Отидов на 21 година, со играден карактер, многу повеќе образование и курсеви од добар дел од старешините што ги сретнав таму. Нејсе. Првите 2 недели се пеколни додека да те вклопат во калапот. Како капак на се додека моите другарчиња се радуваа и скокаа на првиот концерт на Фејтлес во Скопје, јас бев пожарен и полирав ходник.

Потоа следеше обуката во род гранична пешадија. Да бидам искрен и забавно беше по велешките ридови, ама таква забава може да си направиш и самоиницијативно. Претрчување, ползење, набљудување... ништо посебно.
Е пукањето беше журка журка. Најдобар начин да им ги затнам муцките на сите што ме критикуваа дека сум бил „скопско педерче со врски“. Испукав најдобро од цела чета на првото гаѓање а го задржав високиот просек низ преостанатите гаѓања, 2 со пушка и 1 со вежбовен рачен ракетен фрлач.
Како компјутерски најписмен и најбрз на тастатура, ме вадеа од обуки за да му куцам документи и глупости на капетанот. Истиот идиот сепак највеќе мразеше тоа што нема да може да ме прати на караула, туку јас ќе одлучам каде ќе ги поминам вторите 3 месеци од мојот воен рок.

Курсот за десетари. 2 недели од утро до мрак по велешките ридови, цело време обука со полна воена опрема. Пука сонце во јуни а ти трчаш спринт со гас маска. Кога одевме на ручек редовните војници зимаа по некоја салатка и уште нешто, додека ние јадевме цели оброци. Е тогаш сфатив дека можам да дигнам килажа, и тоа во мускули (за жал после таа обука се вратив на моите во тоа време редовни 60 кила).

ПРЕКОМАНДААА, хахахаха да видите како возрасни мажи плачат, кукаат а бе... што да ти зборам. Јас и другарот со кој највеќе се дружев само стоевме и фаќавме сеир. Тој замина на албанска граница а јас останав во Велес. (после војска останавме во контакт и сеуште се дружиме, дури и девер му бев на свадба).

Вторите 3 месеци бев четен евидентичар на логистичка чета. Стара класа 80тина војници, нова класа 40тина поделени во 2 стражи, 2 магацина, шофери, кувари, џубокс... а јас сам евидентичар. Додека да си отиде старата војска 3 недели работев повеќе отколку во било која приватна фирма во која сум работел во животов. Кога побарав да ме стават командир на стража во Отовица поручникот ми кажа седи тука, не се заебаај, кој ќе средува документи тука.

Е после тоа се среди преминот од класа на класа, имаше уште некои измени и ми останаа 2 месеци уживање во служење на војниот рок.

Во врска со економскиот аспект на војската, јас бев во загуба некои 1000 и кусур евра што ќе ги спечалев наместо да си го трошам времето во АРМ во Велес.

Во врска со дисципилина, почит кон постари и слично, си имав изградено ставови по тие прашања уште многу пред да отидам во војска, и испадна дека сум бил во право.

Така да, можам комотно да напишам BEEN THERE, DONE THAT, AINT WORTHY.--- надополнето: Sep 28, 2011 1:36 PM ---

Во странските армиии имаш многу педери во армијата, а и џанаци, додека Додека траеја војните на балканот имам видено секакви војници, и верувај ми, војската не може да спречи такво нешто.
Prijatelce muabetot ne bese za vojskata tuku za generaciite sto se sega velam treba da odat vo vojska da naucat sto e zivot zatoa sto vaka ne biduva zasto li ,pa zatoa sto ovie generacii ne se nauceni na disciplina ne znaat za maka nauceni se da se izlezavaat do docna popladne ne rabotat nisto,cekaat od mama i tato toa ne e dobro,zatoa lekot e stavi go vo vojska neka vidi kako e ne ke dojde nekoe mamino galenice mi cimoli tuka ne mozel,bil oddelen od familijata ne bil za tuka i slicno zatoa sakam da se vrati vojskata zatoa sto vo vojska gi ucis najosnovnite raboti a koga ke izlezes od vojska ti si stanal covek vo vrska so pederite prijatelce tie gi ima i toa mnogu ama jas ne mislev direkno na nasata vojskata ti pogresno si me svatil zborot mi bese oti ovie generacii ako nema vojska moze da zastranat zatoa

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
државата направи математика дека ваква неефикасна армија прави само голема дука во буџетот - без потреба......за да научите нешто и да се креирате како добар карактер на помладите им препорачувам да земаат активно да се занимаваат со спорт каде ќе се оформат како ведри личности со натпреварувачки дух и визија која ќе ги носи во животот напред,армијата нема дда го постигне тоа ниво на личност како на врвен спортист

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.948
Pep, ако ме читаше внимателно ќе сфатеше дека сум против задолжителното служење на војска. Сето тоа дисциплина, ред, поредок, е кур се тресе во ладна вода.
Во ЈНА се користеле многу мерки за перење на мозоците на војниците. Затоа и служење војска по 2 години на најмалку 500 км оддалеченост од дома. За на крај сето тоа да отиде УПМ.

Само прочитај го постот на Службарски над мојот. За сето она за што ти зборуваш кај мене највеќе е заслужен професорот по физичко од основно Живко Андоновски кој ми беше и ракометен тренер воедно.

Везилке, не знам како е сега, ама во мое време си порачувавме храна од Снупи и ни ја доставуваа на трета капија. Благодарение на нив ги преживував вечерите кога имаше лоша храна. Исто така ја користевме паузата од 16 до 17 часот за да купиме храна од кантина. А кога сме кај гравот, јас сум фан на грав. Првите 2 недели за ручек секогаш имаше грав, и одам дома на викенд после заклетва и мајка ми вика синкооо ти направив грав, и јас неееее, дај еурокрем :)))) И јадевме грав за ручек се додека не го изедовме целиот грав, потоа не префрлија на компир.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Сакам да има редовна војска поради искуството.. Ќе бидеш таму ќе видиш како е..

Е сега како е таму незнам.. Ама кој бил кажува дека е лошо.. Посебно за односите албанци - македонци.. Барем знам дека многу рчкање имало.. и да пазиш на сапунчето пошто ќе ти го начукаат одпозади :(

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.869
Поени од реакции
23.265
допирни точки со војската немам ,ни со полицијата ни со пожарна и кога сме кај тоа со никаква државна служба.
во војска бев најобичен војник ни десетар ни ништо, џомба најнормална. за дисциплината во арм не станува збор , беше каква што беше.
ама сепак некои тука цивили неможат да сватат дека таму нема сакам нејкам. има само разбирам господине,ама пошто си бил веќе знаеш за што ти зборам. ако ме прашуваш мене ни мене не ми гори душата пак да служам војска ама сепак ете знаеш пошто дека си бил има работи кои никаде во цивилниот живот нема да ги сретнеш, а сигурно ке ти користат понатаму во животот.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.948
Туку ме потсети на еден момент „Војник си, снајди се!“
Или што викаат американците Thinking outside the box.
Старешините често знаат да поставуваат „невозможни“ барања до војниците. Вакви ситуации имав и во претходната фирма во приватен сектор и еден од колегите знаеше да забушава во вакви ситуации и му викавме „само војска за тебе“ :)

Kajgana Shop

На врв Bottom