Кога е време да прашаш за поголема плата?

• Креатор на темата Креатор на темата BobanSK
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не заслужува да му биде намалена платата, особено па на дечково кој работи во реномирана аниматорска фирма која соработува со холивудски студија. Едноставно условите се тие во нашата земја, а верувам дека ако остане, и понатаму се труди сигурно ќе има некакво покачување или унапредување.

Вработен сум во Фх3х веќе 1 ипол година. Платата ми е ептен милинамлна, и неможам да платан ни кирија со тоа.Но од вработените слушам дека тешко да ти дадат покачување. Знам дека на негитивен одговор ќе ме погоди, и плус тука што и да ми кажат ќе го сработам, пошто незнаат сите да го работата тоа што ќе ми го дадат.

Па мислам дека е време да прашам да ми ја покачат платата,неможам со 400евра да протерам цел месец.

Има некој искуство околу ова.

Како што и самиот истакнуваш работиш нешто што не секој знае да го работи од твоите колеги,тука ти лежи твојата шанса работи и труди се и наградата сама ќе ти стигне,штом до толку си стигнал верувај ќе те наградат за трудот и од самите вработени слушаш дека тешко би ти дале покачување така да не избрзувај размисли убаво.

Мене ми се чудни луѓето шо велат доволно ти е таа плата ,многу земаш ,море тебе да ти ја намалат итн.
Ниту еден од нас не е дечкото шо ја напиша темава ,така да не сме во ситуација да судиме.Тој само праша нешто.А платата...400 евра (150-200 евра кирија ,сметки ,храна ,облека) ,особено ако е од друг град дојден во Скопје заебано.Зато имаше едно нешто рамномерен регионален развој ,ама не е за темава.
Немојте да викате дека 400 евра се доволно ,многу или премија.Ако викате дека се 7000,8000 ,10000 денари добра плата и сте задоволни ,а од друга страна сте свесни дека не е можно преживување со толкава плата ,само давате можност на работодавците да ве цедат уште толку под изговор дека е криза (20 години е криза ,а тие работат турбо).
Изгледа дечково си е свесен дека е добар работник и имат доволно самопочитување за да не го газат во фирмата.Потребни се такви работници.

Ќе почнеш да му работиш се помалце и помалце, ќе касниш на работа, ќе си одиш порано, паузите ќе си ги продолжуваш.... и еден ден к оќе те прашаат оти така, ќе им речеш “Па за толку пари - толку работа, дајте ми 800 евра плата па ќе добиете за 800 евра и работа“

Или тоа или ќе му рече од утре ДА НЕ ТЕ ВИДАМ !

400 евра не мала пара има луѓе кој зимаат помалку плата од тебе па повторно го издражуваат месецот и плаќаат сметки, храна, вода итн, ете мене мајка ми и татко ми вкупно зимаат плата околу 25.000 денари и со тие пари успеваат да ме школуват да ми дадат џепарлак да платат струја вода итн, а ти сам си и неможеш да го поминеш месецот со 400 евра.

Стандарно, како и секој форум и овој, ако прашаш нешто ќе те направат од гомно подоле.Свака част,освен на искучоци.Чим барам повеќе плата, имам и зашто ама тоа вас ич да не ви чуе,ако имате искуство и сте добиле покачување кажете, на да тролате тука ко некој старци.Јас си го вредам мојот труд, и повеќе знам од овие тука што работат и што му лижат гз на нашиов малоумен газда, што спие на пари.

Стандарно, како и секој форум и овој, ако прашаш нешто ќе те направат од гомно подоле.Свака част,освен на искучоци.Чим барам повеќе плата, имам и зашто ама тоа вас ич да не ви чуе,ако имате искуство и сте добиле покачување кажете, на да тролате тука ко некој старци.Јас си го вредам мојот труд, и повеќе знам од овие тука што работат и што му лижат гз на нашиов малоумен газда, што спие на пари.
бори се , кажи му ,заслужуваш, тие што лижат ќе лижат цел живот
--- надополнето: Sep 26, 2011 1:27 PM ---
бори се , кажи му ,заслужуваш, тие што лижат ќе лижат цел живот
и по година и пол стварное редно да ти покачат плата :mad:

Како бе може некој да каже не барај поише плата доста ти е... Дали вие знаете уствари што работи дечкото или само тресете глупости па ваква била просечна плата онаква била просечна плата... Не е продавач ебаго па 200 евра да му е плата и да биде задоволен...

Друже, ако ти стварно мислиш дека си добар и квалитетен и дека заслужуваш повеќе од некои други таму кои (претпоставувам) земаат 400 евра а можеби и подолго работат тогаш отворено побарај си покачување ама немој да мислиш дека одееднаш ќе ти дадат 800 евра... максимум што може да ти даде е 50-100 пошто тешко кој покачува повеќе од тоа кај нас. И не верувам дека сите земале 400 евра и никој немал покачување, тешко е да најдеш квалитетни работници од таа струка кај нас така да сигурно на многу од таму им имаат покачено само нема да ти кажат...
Е сеа и ако не го добиеш тоа покачување ја би те советувал да останеш да работиш пошто искуството што ќе го стекнеш таму не верувам во друга таква фирма да го стекнеш кај нас, ако не се лажам единствени се кај нас што работат со холивуд.

Бато,кога некој не се изјаснуе убаво,често ќе биде исплукан.Раскажи си ти на долго и широко да видиме кај одат париве твои..Пошо 400 евра за еден човек не е мала сума..

и по година и пол стварное редно да ти покачат плата :mad:

Зашто гледам иронија во овој твој пост?
--- надополнето: Sep 26, 2011 1:37 PM ---
Бато,кога некој не се изјаснуе убаво,често ќе биде исплукан.Раскажи си ти на долго и широко да видиме кај одат париве твои..Пошо 400 евра за еден човек не е мала сума..

Што е битна сумата? Јас да го знам тоа он што претпоставувам го знае и 400 евра би ми биле малце... не треба да се глеа колку се доволно за живот треба да се глеа и да се бара плата во однос на твоето знаење и придонес... Ама македончето живее по реченицата "да има за храна и цигари и доста се не ми требаат повеќе"

--- надополнето: Sep 26, 2011 1:37 PM ---

Што е битна сумата? Јас да го знам тоа он што претпоставувам го знае и 400 евра би ми биле малце... не треба да се глеа колку се доволно за живот треба да се глеа и да се бара плата во однос на твоето знаење и придонес... Ама македончето живее по реченицата "да има за храна и цигари и доста се не ми требаат повеќе"

никаде не ги пиша своите знаења пријателот,јас не ми ни паѓа на памет што може да биде,знам за таа компанија дека е за визуелни ефекти..ништо фазла..

--- надополнето: Sep 26, 2011 1:37 PM ---"
зошто тоа сакаш да го видиш веројатно, не мислиш дека по година и пол треба да се покачи плата, јас слушам има фирми во кои на 6 месеци им качуваат плата

Ако си добар и ако стварно те бива, добиваш пофалби често, прашај ги. Ако не, подобро не се преценувај.

зошто тоа сакаш да го видиш веројатно, не мислиш дека по година и пол треба да се покачи плата, јас слушам има фирми во кои на 6 месеци им качуваат плата

Тоа е точно, можеби не на 6 месеци, ама после година сигурно имаш покачување во скоро сите програмерски/дизајнерски фирми, имам баеги другари програмери/дизајнери и на никој не му останала почетната плата после една години, баш како што кажа ако се добри таму некаде околу 6тиот месец добиваат покачување, минимално ама за кај нас и те како е мотивирачки....
Дури и у она сивусон покачуваат плата ако си добар :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom