Кога е време да прашаш за поголема плата?

• Креатор на темата Креатор на темата BobanSK
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 септември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
1
Вработен сум во Фх3х веќе 1 ипол година. Платата ми е ептен милинамлна, и неможам да платан ни кирија со тоа.Но од вработените слушам дека тешко да ти дадат покачување. Знам дека на негитивен одговор ќе ме погоди, и плус тука што и да ми кажат ќе го сработам, пошто незнаат сите да го работата тоа што ќе ми го дадат.

Па мислам дека е време да прашам да ми ја покачат платата,неможам со 400евра да протерам цел месец.

Има некој искуство околу ова.

400 евра и не можеш кирија да платиш? кога ќе оформиш и семејство, тебе нема да ти стасаат ни 4000 евра месечно..

Вработен сум во Фх3х веќе 1 ипол година. Платата ми е ептен милинамлна, и неможам да платан ни кирија со тоа.Но од вработените слушам дека тешко да ти дадат покачување. Знам дека на негитивен одговор ќе ме погоди, и плус тука што и да ми кажат ќе го сработам, пошто незнаат сите да го работата тоа што ќе ми го дадат.

Па мислам дека е време да прашам да ми ја покачат платата,неможам со 400евра да протерам цел месец.

400 евра? Јас си реков ќе ми речиш со 150 евра не можиш да поминиш.
Еве јас да ти кажам татко ми со 150 евра и со божја сила истуркува некако месецот, Ко циганине сме денеска за утре мислиме , се додека не се вработи мајками. А ти со 400 евра?! А бацко шо му прајш на толку пари бре? Ме фаќа нервоза вака извини можи сакаш и да шеташ и се да прајш зато не ти стасуваат пари, прекини со некој работи скрати ги ова она ... Некој може и без пари ќе помини а ти со 400 евра.. аааа за вакви ко тебе само аргат за 200-300 денари дневно да копаш грутки по нивинe:mad:

Ќе почнеш да му работиш се помалце и помалце, ќе касниш на работа, ќе си одиш порано, паузите ќе си ги продолжуваш.... и еден ден к оќе те прашаат оти така, ќе им речеш “Па за толку пари - толку работа, дајте ми 800 евра плата па ќе добиете за 800 евра и работа“

400 евра? Јас си реков ќе ми речиш со 150 евра не можиш да поминиш.
Еве јас да ти кажам татко ми со 150 евра и со божја сила истуркува некако месецот, Ко циганине сме денеска за утре мислиме , се додека не се вработи мајками. А ти со 400 евра?! А бацко шо му прајш на толку пари бре? Ме фаќа нервоза вака извини можи сакаш и да шеташ и се да прајш зато не ти стасуваат пари, прекини со некој работи скрати ги ова она ... Некој може и без пари ќе помини а ти со 400 евра.. аааа за вакви ко тебе само аргат за 200-300 денари дневно да копаш грутки по нивинe:mad:

Ќе видиш дали нема да му стасуваат 400 евра коа ќе има семејство, сеа му е лесно сам е троши каде сака, а утре коа ќе имаш деца, жена ќе штедиш и оро ќе играш :)

Не е ништо чудно, ако не е од Скопје, мора кирија да плаќа за стан, тоа добар дел од платата сигурно му зима, да не правиме муабет за превоз до и од работа, плус трошоци струја вода и јадење. Јас едно време правев пресметка да работам во ск за 400 евра, и не ми личеше мнгоу примамливо, секој денар ќе биде потрошен на крајот на месецот, и практично ќе живееш од месец за месец.

Најголем дел би требало станот да му зима, ако најде цимери тогаш е друга приказна.

Не е ништо чудно, ако не е од Скопје, мора кирија да плаќа за стан, тоа добар дел од платата сигурно му зима, да не правиме муабет за превоз до и од работа, плус трошоци струја вода и јадење. Јас едно време правев пресметка да работам во ск за 400 евра, и не ми личеше мнгоу примамливо, секој денар ќе биде потрошен на крајот на месецот, и практично ќе живееш од месец за месец.

Најголем дел би требало станот да му зима, ако најде цимери тогаш е друга приказна.
Ондак он си одбрал стан у строг центар на град... не е ова лас вегас па да му земаат по 400 евра за стан хаха , може да земе стан пример у автокоманда или некоја таква населба каде што и не е толку скапо ...
--- надополнето: Sep 26, 2011 10:37 AM ---
Вработен сум во Фх3х веќе 1 ипол година. Платата ми е ептен милинамлна
,неможам со 400евра да протерам цел месец.

Просечна плата е упола од твојата па ти сеа види...

Платата ти е сосема на место, немој да бараш преку леб погача. Знаеш ли дека процентот на невработени е 31%? И од тие што се вработени голем дел земаат просечна плата (200е) а ти со 400е се буниш. Океј, можеби ти требаат повеќе пари, но самиот рече дека работиш година ипол, другар што работи во слична фирма првата година земал 300е а денес по 3 години зема 600-700е. Ако ти е прескапа киријата најди си некое поевтино станче или барај цимер за да плаќате упола, иначе ти кажувам платата ти е одлична за македонски услови а згора на тоа и почетник си.

Хаха платата ти била минимална. Ова смешно ми паѓа дури, баш едно другарче ми се жалеше за условите кај него. Патува секој ден од Ѓорче до Маџари, само натака пат ти е саатипол, плус работи на обработка и валање на лимови, душата му ја вадат и тоа за само 8000, за свој стан (под кирија) не ни може да размислува. Така да не кукај има и многу полошо од тебе.

Првен биди среќен што зимаш 400 евра, ако побараш покачување ќе имаат лошо мислење за тебе оти некој работи може 10 год а не се побунил за покачување а ти си само почетник и одма бараш покачување. Има многу луѓе кои се молат да бидат на твојата позиција:)

Ц цц ...не ми се верува. Брат да си бараш!!! Не ги слушај овие, демек многу се малце се. Ако сметаш дека треба да земаш повеќе пари, да си бараш. Нормално сега, напрај си математика, дали придонесуваш доволно за фирмата, и дали има основа да си бараш покачување. Ако сметаш дека има да си бараш ич да не ти е гаље. Прво и основно повеќе ќе те ценат, верувај ми. Остај ги овие, толку била просечна, таман биле ова она...
Заради вакви размислувања ко погоре, што не си го ценат трудот, платата просечна е 200евра.
ЕДИТ:
Е сега. За советот што го побара.
Значи прво и основно, во никој случај не настапувај со условување. Во смисол, или давајте толку пари или пријатно. И да сака да ти покачи, ќе проработи суетата на газда, и нема да ти ја покачи. Значи смирено. Почекај погоден момент. Најдобро, одкако ќе сработиш некоја добра работа. Закажи си состанок. Прво објасниму дека добро си ја завршил работата. Потоа кажи му дека, сметаш дека за тоа што го работиш заслужуваш да бидиш награден со поголема плата.
И ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ немој да му правиш математики, толку пари се прават во фирмата, јас толку малку земам, и сл. Тоа тебе не те интересира. Те интересира, ти колку сработуваш и колку сметаш дека заслужуваш да земаш.
Значи само смирено, опуштено, пријателски...и ако стварно заслужуваш ќе имаш поголема плата верувај, а и поголем респект од работодавачот.

Да нека си побара покачување и ќе излезе со чиста совест но и како невработен...знаејќи ги нашите работодавци кои се во голем дел вообразени и гледаат што помалку да трошат на работната сила ќе го отпуштат и ќе најдат некој што е задоволен со 400е (има многу такви). Така да мој совет е да почека уште некој период па ако добро се покаже сигурно самите тие ќе му покачат плата. Што е сигурно е сигурно

Дечки не рипајте, полека малце. БобанСк е сигурно некој од одговорните на Фх3х и некој од вработените му побарал покачување на плата со образложение дека не му стигаат ни за кирија парите, а Бобан му рекол „не си во право и сега ќе ти докажам, ќе пишам на форум некој и ќе видиш реакции за твојата плата“.

Ако не е така ја од Шутка да не сум. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom