Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Душички.

(толку не ми е гајле што дури не се потрудив да го кропнам 9gag.com вотермаркот)

Сериозно. Кој што сака нека си праи. Нека си верува, нека не си верува. И не значи дека сите атеисти се замараме со религија и слично...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
По цена повторно да бидам обвинет за претенциозност, ќе кажам дека атеистите кои не се замараат со религијата, никогаш не го почуствувале религиозниот повик. Како такви, немаат ни многу што да кажат за религијата, туку живеат во облаците на нео либералната прави си што сакаш јас ќе си правам што сакам плиткост...

;)

Религијата е нешто, кон кое мора да се поставиш. Темите со кои се занимава религијата се важни, не можеш само да ги игнорираш...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.734
Поени од реакции
8.752
По цена повторно да бидам обвинет за претенциозност, ќе кажам дека атеистите кои не се замараат со религијата, никогаш не го почуствувале религиозниот повик. Како такви, немаат ни многу што да кажат за религијата, туку живеат во облаците на нео либералната прави си што сакаш јас ќе си правам што сакам плиткост...

;)

Религијата е нешто, кон кое мора да се поставиш. Темите со кои се занимава религијата се важни, не можеш само да ги игнорираш...
А јас ќе те дополнам - зошто сакам моите деца да живеат во понормален свет од оној во кој јас живеам, сакам да бидат на чисто што е и зошто е, и на крајот, сакам конечно на се повеќе луѓе да им стане јасно дека тоа нивно верување во имагинарни битија, е едноставно погрешно.

И зошто е време да се едуцира овој народ. Навистина е време.

А ако либерално си викам ако бе, верувај си ти, нема ништо да променам.

Еден верник, на кој му се отвориле очите, е одлично. Тој ќе привлече уште еден...

И кој знае, може за 10-15 години, ќе заличиме барем малку на скандинавциве, ќе имаме посреќно население, кое ќе живее многу послободно кога ќе ги отфрли религиозните стеги........

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Првпат да те прочитам во контра реплика, а да не сe фатиш за секое зборче. Браво.
Meh, си го едитирал постот, i stand corrected.

Не знам од каде за започнам.

Прво, речникот...

фламаторна посерулка
ексклузивно копрофагирање
панџаби интелект

Ако згрешив во некој цитат, ќе ми простиш, разбирливо е...
Абе и јас имав период кога на луѓе им замерував за стилот на пишување и речникот. И сега ми сметаат несмасно исповратени постови, само што ја прележав таа болест да мрчам како некое апо со недостаток на секс дека зброчето им е напишано погершно. Ете, си ги цитирал баш тие делови кои знаев дека ќе ги цитираш. Неможеш ли да се воздржиш? Дрк момент ли е кога на некое невино тинејџерче ќе му го расипеш денот и пукањето гнојаници на чело со тоа што ќе го изругаш на форум?
А сега, неколку кич фрази, да се нервираш:
-С ким си-такав си (гледано по постовите, најмногу се дружиш со шутракот).
-Не му го прави на другиот тоа што не сакаш да ти го прават тебе (Let3 го нарече кловн оти ти реплицираше на начин на кој ти им реплицираш на сите, albeit помалку морбидно. По таа логика ти си од оние римски кловнови, колосеумски).
And it should not be like that.

Второ, за содржината, по милионити пат:
НЕ ПОСТОЕЊЕ НЕ СЕ ДОКАЖУВА
За да нема клише разговор, нема ни да навлегувам во тоа дека е себично како постоечко да се земе исклучиво искуственото. Тоа е...хех, право на перцепција. Ти си доволно себичен за да поткрепен со твојата перцепција утврдиш дека НЕ ПОСТОИ, овие другиве веруваат дека постои. 36 страни веруваат дека постои. 2000 +/- години веруваат дека постои.
Не дека не си во право. Вие на темава не се докажувате, туку си ги мерите. Муабетот со шутракот all over again .:)

Можеш да ме упатиш на мојот ултрапретенциозен пост за трансхуманизмот, навистина не знам за кој од нив се работи?
Ааа, не.
Доволно се валкав во тие курдашења од што морав, пак да се мушкам да ти барам пост(ови)-никако(нека ми прости savle центурионот, кој драстично го крена нивото таму).

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ете, си ги цитирал баш тие делови кои знаев дека ќе ги цитираш. Неможеш ли да се воздржиш? Дрк момент ли е кога на некое невино тинејџерче ќе му го расипеш денот и пукањето гнојаници на чело со тоа што ќе го изругаш на форум?
А сега, неколку кич фрази, да се нервираш:
-С ким си-такав си (гледано по постовите, најмногу се дружиш со шутракот).
-Не му го прави на другиот тоа што не сакаш да ти го прават тебе (Let3 го нарече кловн оти ти реплицираше на начин на кој ти им реплицираш на сите, albeit помалку морбидно. По таа логика ти си од оние римски кловнови, колосеумски).
And it should not be like that.

За да нема клише разговор, нема ни да навлегувам во тоа дека е себично како постоечко да се земе исклучиво искуственото. Тоа е...хех, право на перцепција. Ти си доволно себичен за да поткрепен со твојата перцепција утврдиш дека НЕ ПОСТОИ, овие другиве веруваат дека постои. 36 страни веруваат дека постои. 2000 +/- години веруваат дека постои.
Не дека не си во право. Вие на темава не се докажувате, туку си ги мерите. Муабетот со шутракот all over again .:)
А бе дете, ти се игра тебе...

Се разбира дека не можев да се воздржам, кога употребуваш зборови кои сигурно не ги користиш во нормалната комункација. А тоа е врв на форумска претенциозност, за која ти мене ме обвинуваш.

Ќе се изненадиш, но јас најчесто немам моќ да оценам кој колку години има на форумов. На форум се комуницира со постовите, не со луѓето кои ги пишуваат. Ти очигледно имаш таква магична моќ. Можеби имаш моќ и на телекинеза и телепортација...

За шутракот ти кажав, не ми се мешај во врска.;)

За Лет3, не знам што да ти речам. Тој си има самонаметната улога на форумски кловн. Понекогаш е забавен, понекогаш не е. Се додека не се просерава на моја сметка, не ми смета. И јас сум почестен што ти ги пратиш сите мои постови, јас имав заборавено дека некогаш сум бил непријатен спрема Лет3...

Морбидно е сепак претежок збор за моите постови, но секој со вкусот.

За постоењето и непостоењето, и за докажувањето и недокажувањето, навистина немој да навлегуваш. Има некои усвоени правила во таквиот тип на дискусии, за кои не се дикутира повеќе, за да се поедностави дискусијата. Тешко е секогаш од 88-та скала да се слегува на третата и некој да се трга сосила. Ме разбираш?

Кога ти ги ставаш под знак прашалник тие правила, изгледаш како тинејџер што штотуку ја открил дискусијата како форма на себеизразување...
--- надополнето: Sep 25, 2011 1:44 PM ---
Ааа, не.
Доволно се валкав во тие курдашења од што морав, пак да се мушкам да ти барам пост(ови)-никако(нека ми прости savle центурионот, кој драстично го крена нивото таму).
Бидејќи таа тема ти беше курдашење, со исклучок на постовите на Савле, не разбирам зошто со некој аргумент не се вмеша во темата да им објасниш на оние кои се курдашат дека се курдашат. Ако од друга страна, тоа ти беше претешка задача, упати ме на некој твој пост кој во својата мудрост далеку ги надминува куредашењата во темата за трансуманизмот, јас со задоволство ќе го прочитам...

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
@Ставро
I will not indulge you, само ќе се надоврзам на неколку работи на кои ти после ќе ми реплицираш дека се нуклеус на желба за дебатирање.

-Зборовите беа вметнати за да се закачиш на нив со твоите вообичаени закачки и ти се закачи на нив со твоите вообичаени закачки. Point.
-Ако веќе си решил да комуницираш со постови, а не со форумџиите кои стојат зад нив, тогаш одбери си ниво. Одбиј го искушението за шерифување и разговарај со тие кои ги сметаш за достојни. И допиши ми таму горе моќ на дефлорација, сигурно си читал и за тоа.
-Не ти ги читам сите постови, ама ти ги читам сите во Филозофија. Така е редот стари, процедура.
-За постоење и непостоење, дебатата се води со таргет група. На оваа тема основен извор на информации за спротивставената страна е една книга од византиски цар. Не заебавај...
-Не верувам во аугментации, имплантации и реалната изводливост на добронамерен AI. Затоа курдашење.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Мислам дека се разбравме, така да нема да ти реплицирам на последниот пост, ќе им станеме досадни на луѓето кои си купија пуканки и пиво...

Член од
20 мај 2011
Мислења
12
Поени од реакции
4
Дискутабилно е дали некој прочитал и колку прочитал.
Атеистите кои напаѓаат не мислат дека знаат се...што и да ти значи тоа се.
Јас сум далеку од Сезнаен па ете, знам доволно за да напаѓам туѓи ставови и да ги бранам своите.
Темава и онака е поставена како општо препуцавање измеѓу тие два табори.
Всушност темава е брилијантно поставена, иако сигурно ни авторот немал поим што створил.
Темава е магнет за сите оние кои немаат прочитано доволно и можност истите да прашаат излитени прашања кои и онака знаат дека теистите не се способни да ги одговорат, баш поради тој сам-себе-убијал принцип на догматизирање кој го користат.[/

Сакам да кажам дека: ако некој не сака да научи и немора.
А нас поради тоа нема да не примат ни во пеколот, оти тој е само за верниците.:)

Член од
25 септември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ne
Moже ли некој ве молам да ме просветли зошто атеистите се толку желни цело време да ги исмејуваат или да ги негираат верувањата на другите луѓе. Дали е тоа можеби затоа што неверувањето остава празнина која треба да биде исполнета со антипатија кон нешто? Помогнете ми да разберам.

Не сум религиозен и искрено мислам дека сериозноста и посветеноста што некои луѓе ја вложуваат во религиозни активности е бесмислена. Сепак, успевам да ги оставам овие религиозни фанатици на мир... Всушност не се ни трудам да трошам време или напор за нив. Seriously, I couldn't care less. Воопшто не чувствувам потреба да ги напаѓам верските убедувања кои што се разликуваат од моите.Чудно... претпоставувам дека може да се каже дека страдам од болест наречена ТОЛЕРАНЦИЈА.

За ова кратко време во кое што сум на форумов, забележав дека има еден куп атеисти кои се чини дека секој ден водат “Крстоносни војни“ против сите што се религиозни. Тема по тема, пост по пост... осудуваат, исмеваат и се обидуваат да ја негираат верата на другите. Едноставно не можат да се држат настрана. Како фанови на атеизмот зборуваат за нешта кои воопшто не се однесуваат на нив, и во тој процес тие едноставно паѓаат како празни лушпи од човечки суштества кои немаат ништо што ќе ги води во животот освен омразата. Едноставно живеат за да мразат...

Ако не веруваат во постоење на Бог, зошто се занимаваат со религијата? Чудно ми е тоа што поминуваат толку време пишувајќи и зборувајќи за нешто што тврдат дека е имагинарно и дека не постои...

Вие што мислите?
Epa i mene kako ateist isto ne mi se dopadja koga nekoe svesteno lice ke izleze na televizija (sto se slucuva mnogu cesto) i ke mi propoveda deka nesto se slucilo ili ne kako rezultat na bozja volja ama izgleda cuvstvata na ateistite ne se bitni. Izlegol nekogas nekoj ateist da zboruva na televizija i da go gledaat iljadnici ludje? I sto toa sto go kazuvaaat ateistite e tolku navredlivo? Tie nitu ke ti zemat nesto vo zivotot nitu pak ke te ubeduvaat deka za da prodolzis da zivees spokojno treba da platis na nekoj nacin ili da go zivees svojot zivot po pravila strogo utvrdeni i sroceni vo deset zapovedi. Ete na primer jas sakam da rabotam na Bozik, Veligden i site ostanati nerabotni "drzavni praznici" ama seuste na svetov religioznite vladeat pa zatoa ateistite mora da go prifatat toa sto e vospostaveno so zakon. Ednostavno ne moras da citas sto pisuvaat tie. A ateistite se zanimavaat so religija zatoa sto covestvoto sekojdnevno se soocuva so ogromni problemi (vojni, mizerija, siluvanja, terorizam itn.) kako rezultat na religiozni dogmi i ubeduvanja. Drug interes nema kaj niv. NItu gi ceka zivot posle zivotot zatoa sto se ateisti nitu pak na bilo kakov nacin ke izvadat nekoja materijalna korist od toa, sto ne bi se reklo za onie koi svojot zivot go posvetuvaat na religijata. Sto vozi popot sto doadja da ti krsti voda na bozik?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
samata ideja za gospod vi dava chuvstvo na olesnuvanje deka ne ste sami., deka nekoj se grizhi za rabotite.,deka ovaa vselena ne e samo haos., deka navistina e vselena., deka postoi sistem zad seto toa., deka postoi logika zad seto toa., deka taa ne e nelogichna meshanica na objekti., deka taa ne e anarhichna., ...nekoj vledee so nea., tuka ima nekoj koj se grizhi za sekoj mal detal., shto toj go pridvizhuva.,.. se e planirano., se edel od golemata sudbina.,.....mozhebi znachenjeto ne vi e poznato., no znachenjeto e tuka zashto bog e tuka., gospod so sebe go nosi golemoto olesnuvanje., chovek zapochnuva da misli deka zhivotot ne e sluchaen., deka ima izvesno techenie vo zadninata ., koe ima znachenje ., vazhnost ., sudbina., bog nosi chuvstvo na sudbina.,
ako nema bog toa ednostavno znachi deka chovek ne znae zoshto e tuka., toa znachi deka toj e bespomoshen., toa ednostavno pokazhuva deka chovekot ne mozhe da najde smisla., ...so sozdavanjeto na idejata za bog toj mozhe da veruva vo znaenjeto i toj mozhe da go prozhivee ovoj zaluden zhivot so ideja deka sepak nekoj se grizhi za nego.,

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
samata ideja za gospod vi dava chuvstvo na olesnuvanje deka ne ste sami., deka nekoj se grizhi za rabotite.,deka ovaa vselena ne e samo haos., deka navistina e vselena., deka postoi sistem zad seto toa., deka postoi logika zad seto toa., deka taa ne e nelogichna meshanica na objekti., deka taa ne e anarhichna., ...nekoj vledee so nea., tuka ima nekoj koj se grizhi za sekoj mal detal., shto toj go pridvizhuva.,.. se e planirano., se edel od golemata sudbina.,.....mozhebi znachenjeto ne vi e poznato., no znachenjeto e tuka zashto bog e tuka., gospod so sebe go nosi golemoto olesnuvanje., chovek zapochnuva da misli deka zhivotot ne e sluchaen., deka ima izvesno techenie vo zadninata ., koe ima znachenje ., vazhnost ., sudbina., bog nosi chuvstvo na sudbina.,
ako nema bog toa ednostavno znachi deka chovek ne znae zoshto e tuka., toa znachi deka toj e bespomoshen., toa ednostavno pokazhuva deka chovekot ne mozhe da najde smisla., ...so sozdavanjeto na idejata za bog toj mozhe da veruva vo znaenjeto i toj mozhe da go prozhivee ovoj zaluden zhivot so ideja deka sepak nekoj se grizhi za nego.,
Самата идеја за Дедо Мраз ви дава чувство на олеснување дека не сте сами...

Да не го дрвам, знаеш дека зборот „господ“ можеш да го замениш со Алах, Маниту, Тор, Мајка Природа, Универзум, леприкон, големиот електрон, Пинк Пантер или Бетмен, и сето ова ќе го има истиот смисол.

Ако ти треба лага за да ти е душичката мирна - бујрум - лажи се.

За универзумот и хаосот, можам само да ти кажам дека законите на универзумот постојат. треба само да потрошиш време да ги разбереш и научиш. Игнорантноста не е изговор за верување во измислици. Особено не пар илјади години стари политички уредувани приказни.

Ако ти не можеш да му најдеш смисол на животот без да се залажуваш со авторитетни фигури кои твојот локус на контрола го држат удобно далеку од тебе, знај дека на светов постојат луѓе кои веќе раскрстиле со детските фантазии и одлучиле одговорноста за својот живот да ја префрлат КАЈ СЕБЕ - онаму каде одговорноста треба да биде.

Овој живот е твој и еден ти е. Тужно е да го оставиш во раце на измислено другарче. Полесно е, ама тужно.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако тебе ти е потребно семоќно битие за да знаеш зошто си тука, и дека без него си беспомошен, тоа само укажува на твојата несигурност и зависност од некој кој треба да те штити, води и да ти кажува што е правилно а што не.
Мене воопшто не ми треба некој семоќен за да си најдам смисла во мојот живот, мене животот не ми е залуден, ако нема наприроден деспот, кој "ги влече конците" на судбината. Ако јас самиот не си ја одредам судбината, тогаш не ни гледам смисла во моето постоење.
Бог онаков каков што луѓето го создадоја е одамна мртов! Таквиот бог е утеха на кукавиците и надеж на лицемерите. Бог кој е слика и рефлексија на човечката суета и садизам.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
ah jbg lesno zapalivi technosti;)
.......ako nekoj mozhe da ve ubedi vo toa vie povtorno ke se spushtite na vashiot stol., ke gi zatvorite ochite.,ke pochnete povtorno da sonuvate i ke mozhete d zaspiete., pilotot e tuka nema potreba od grizha.,
pilotot ne postoi toj e kreacija na chovekot., chovekot go ima sozdadeno gospod spored svojata slika., toj e izmislica na na chovekot., bog ne e otkritie., toj e izmislen., i bog ne e vistina., toj e golemata iluzija., bez sepak ne se mozhe.,.....
se zaletavte kako i sekogash., bez da razmislite dali neshto ke sleduva ., ., go goltnavte blinkerot so site tri kuki:)

Kajgana Shop

На врв Bottom