Склекови

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Почнав да правам склекови со една рака, не знам колку правилно ги правам, имам некои потешкотии со грбот, но друго ми беше муабетот.
Дали на склекови со една рака, повеќе се удира на рамото отколку на градите? Јас добив таков впечаток. И што ефект имаат?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Несакам да убедувам некого дека склековите се тапа, ама ефектот не е ист, сум вежбал и дома и во теретана :)
за тоа не може да се убедиме зошто од почеток погрешна е споредбата..како што пишав

атлетско или билдинг тело? природен пат или хемиски додатоци?природно или деформирано тело? кондиција или пумпа? многу е важно што се сака за да се дојде до него...

склековите се задолжителни во повекето армии, каде не се бара изглед, туку жилавост издржливост и сила. склековите опфакаат повеке групи на мускули и се НЕИЗОЛАТОРСКИ вежби. постојат од почетокот на човештвото односно од бавењето на човекот со спорт и војна.
--- надополнето: Aug 30, 2011 6:39 PM ---
Твојов пост ич не ми се допаѓа.. Ако твоите другари земале стероиди без да ги знаат негативните последици нивни проблем..

Баш си мислев бодибилдерите пијат многу работи.. Одам во фудбалски тим кога таму ги советуваат за протеин,креатин.. Така да не врши напад општо на бодибилдерите пошто секој спортист зема додатоци.. :)

Сега да ако се претера нормално има последици.. Стероидите секако дека штетат..

И ова што го слушам кога ќе престанеш да вежбаш цел ќе паднеш во сало и кожа.. Глупости живи.. Си осетил ли на твоја кожа? Јас имам прекинато со вежбање.. Истиот ќе бидеш само што ќе ти падне мускулната маса.. Сега неможеш ти да имаш тело а да не вежбаш и не пазиш на храна .. Тогаш да ќе станеш вреќа од сало и кожа..
1.никој ништо не зимал без да знае или не знае. додатоците се чиста хемија птичките на гранка знаат. нивните дејства (и на најпроверените) се недокажани а споредните ефекти почуствувани и многупати докажани. не станува збор за допагање туку за реалност. не оправдувам никакво земање додатоци без разлика на спортот. И ТОА НЕ ТРЕБА ДА БИДЕ УТЕХА.

2.не сум осетил на моја кожа бидејки не сум отишол ни до двата екстрема, само имам еден тон пријатели екс билдери кој тераат накај 40ка..верувај лошо е. ти имаш прекинато со вежбање, но на таа возраст прекунуваш со вежбање, почнуваш со јадеше лежење и трчање по деца..лошо лошо лошо....(пак збориме за индивидуи и примерот варира од човек до човек)

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
за тоа не може да се убедиме зошто од почеток погрешна е споредбата..како што пишав

атлетско или билдинг тело? природен пат или хемиски додатоци?природно или деформирано тело? кондиција или пумпа? многу е важно што се сака за да се дојде до него...

склековите се задолжителни во повекето армии, каде не се бара изглед, туку жилавост издржливост и сила. склековите опфакаат повеке групи на мускули и се НЕИЗОЛАТОРСКИ вежби. постојат од почетокот на човештвото односно од бавењето на човекот со спорт и војна.
--- надополнето: Aug 30, 2011 6:39 PM ---

1.никој ништо не зимал без да знае или не знае. додатоците се чиста хемија птичките на гранка знаат. нивните дејства (и на најпроверените) се недокажани а споредните ефекти почуствувани и многупати докажани. не станува збор за допагање туку за реалност. не оправдувам никакво земање додатоци без разлика на спортот. И ТОА НЕ ТРЕБА ДА БИДЕ УТЕХА.

2.не сум осетил на моја кожа бидејки не сум отишол ни до двата екстрема, само имам еден тон пријатели екс билдери кој тераат накај 40ка..верувај лошо е. ти имаш прекинато со вежбање, но на таа возраст прекунуваш со вежбање, почнуваш со јадеше лежење и трчање по деца..лошо лошо лошо....(пак збориме за индивидуи и примерот варира од човек до човек)
Многу ги имаш помешано работите. Што мислиш ти, фудбалерите не вежбаат во теретана? Спринтерите склекови да не прават? За да напредува телото физички, треба да го присилиш да се адаптира. Склековите се во ред за почетници или како помошна вежба, ама не можеш да се ослониш на нив доколку сакаш да имаш континуиран напредок без да стагнираш. Баш ме интересира како планираш да правиш склекови 3-4 години.

Немам ништо против склековите, напротив, порано правев 60-70 во минута. Работата е што склекот нема доволен интензитет за да го присилиш телото да се развива, без разлика дали тој развој е хипертропија, издржливост, чиста сила или експлозивност.

Не знам што ти подразбираш под „атлетско тело“, ама не се сите луѓе што ке ги видиш во теретана боди билдери. Само да ти докажам на колку начини може да се развива телото, ке ти дадам да го прочиташ ова, за да излезеш од фазонот „идам у теретана значи билдер сум“

http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/the_four_types_of_movements

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Многу ги имаш помешано работите. Што мислиш ти, фудбалерите не вежбаат во теретана? Спринтерите склекови да не прават? За да напредува телото физички, треба да го присилиш да се адаптира. Склековите се во ред за почетници или како помошна вежба, ама не можеш да се ослониш на нив доколку сакаш да имаш континуиран напредок без да стагнираш. Баш ме интересира како планираш да правиш склекови 3-4 години.

Немам ништо против склековите, напротив, порано правев 60-70 во минута. Работата е што склекот нема доволен интензитет за да го присилиш телото да се развива, без разлика дали тој развој е хипертропија, издржливост, чиста сила или експлозивност.

Не знам што ти подразбираш под „атлетско тело“, ама не се сите луѓе што ке ги видиш во теретана боди билдери. Само да ти докажам на колку начини може да се развива телото, ке ти дадам да го прочиташ ова, за да излезеш од фазонот „идам у теретана значи билдер сум“

http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/the_four_types_of_movements
излеговме од темата, кога ке имам време ке отворам сосема нова со која ке се појаснам ...не целам само на склековите, не ја негирам ни теретаната во целост..целам на чичињата на водно кој без склекови и без тератани и додатоци имаат повеке кондиција и подобри *атлетски* нормални здраво развиени тела од половина младина во Македонија.

Член од
8 јули 2011
Мислења
55
Поени од реакции
9
Ај момци ве молам кажете нешто од што може да се здебелам.Не сакам вениве да ми се познаваат од вежбањево.

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.316
Поени од реакции
268
Секој различно прави.. И на мене ми викаа другарите дека прават по 80 склека кога видов последните 30-40 како ги прават се згазив од смеење.. Доволно е правилно да ги правиш сега 20,30 кој колку може..

Еден дечко видов еднаш пред мои очи направи 150 правилни.. Во теретана.. Тоа е максимум што го имам видено од некој..
Еден другар го има снимано татко му играат Македонија-Холандија израмнува Македонија на 2-2 се диви чоеков и прави ни помалку ни повеќе туку 214 склека(специјалец е чоекот).

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Еден другар го има снимано татко му играат Македонија-Холандија израмнува Македонија на 2-2 се диви чоеков и прави ни помалку ни повеќе туку 214 склека(специјалец е чоекот).
Можно е.. Само за тоа е потребно премногу сила..

С

Спенсер

Гостин
Повторил мал дел од вежбите за еден ден :D

Порано до 40ка терав... сега слабо, ни 20 неможам :) Мора да се вратам во форма,барем до 50ка да стигнам

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Можно е.. Само за тоа е потребно премногу сила..
Мислам чим дојдеш до 100 да не ти е тешко после само рутина ќе биде и може е време да се почне со тегови на грб :).

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Ипак брат 100че не е мала бројка :D
Не е воопшто и не може секој и затоа не ги потценувам никогаш склековите како вежба посебно што со варијации зафаќаат повеќе мускулни групи. Тегови може да немаш ама склек можеш секогаш и во секое време да правиш и си вреди :).

Ќе се фалам кога ќе почнам склекови од стој на раце, сеа тука заглавив :D.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Не е воопшто и не може секој и затоа не ги потценувам никогаш склековите како вежба посебно што со варијации зафаќаат повеќе мускулни групи. Тегови може да немаш ама склек можеш секогаш и во секое време да правиш и си вреди :).

Ќе се фалам кога ќе почнам склекови од стој на раце, сеа тука заглавив :D.
Па јас почнав теретана и ги баталив.. Ама сега ќе почнам со склекови.. Мерак имам да направам 100че во 1на серија..

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
100 ка е солидно и доволно за одржување форма. но пак ке нагласам ШТО КАКО ЗОШТО, некако од многу совети, од премногу истражувања, гуруа и видеа пак може да се отиде во погрешна насока

ке ја нагласам индивидуалноста на секого, односно кој како е граден и во колкава форма е -од каде почнува.

дали склековите се прават во серии со акцент на различни групи или се фураат класичните одеднаш? дали се надополнуваат со други вежби или теретана??дали се комбинира со кардио? мискот секој ке си го најде.
--- надополнето: Sep 4, 2011 10:25 AM ---
Ај момци ве молам кажете нешто од што може да се здебелам.Не сакам вениве да ми се познаваат од вежбањево.
јади и пази што јадеш...

http://www.nakedfoodcooking.com/

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Многу тешко ми иде со слековиве .. Совет некој да ми даде како да се подобрам ? :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom