Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Нема друго чаре, фаќај џадето за Шведска, светиот дух ќе се излее и ќе те опраи ...:ROFLMAO:
А ти Неса, како знаеш и умееш да ја отвориш фејсбук страната на докторот!!!
Ја барам кај ја стави...
--- надополнето: Sep 22, 2011 10:24 AM ---
Ајде, повели, почни.
Јееееее Мики :love::love::love:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Првата реченица со сила успеав да ја разберам... ако сакаш да си саркастичен, може и на литературен јазик, не да се мачиме со дијалекти :)

Мики, ми велиш: „Верата е категорија на духот, која се ефектуира во личното и колективното секојдневно живеење од Црквата. Кој е надвор од верата, надвор е и од делата.“
Вака:
Ме нервираат вакви неточни и надувани изјави кои што во суштина не значат ништо ако почнеш да се прашуваш.

Што е дух, душа? Сеуште полемизираме нели по форумов а и црквата нејасно објаснува со помпезни изјави околу тие зборови. Категорија? Знаеш што е категорија општо ти онака? Ако верата е категорија на духот, што е со знаењето, како сосема спротивно нешто на верата? Заедно се две категории од духот? И која што ете ти на сите страни се обидуваш да ни кажеш како науката не ја бидува за ништо... од еволуцијата, па до квантна физика :)
span>
„секојдневно живеење од црквата“ ... мислам дека од, треба да е во, но јас би ставил за :)

Да не мешаме религија и вера... црквата нуди религија задскриена зад нејасна вера во нешто. Таа црква така задскриена е некакво мерило за делата? Ти со твојата вера и нејзино дефинирање како категорија на некаков си дух, ја даваш мерката кој има дела кој не? Ти мене ме зезаш момче:)

Јас сум надвор од твојата вера 100000 светлосни години, или добри 40 години на земјата, и сигурно имам дела вредни за паметење (нормално надвор од твојата црква) :) Сигурно и други по форумов кои според твојата изјава се надвор од верата имаат дела вредни за паметење дури и за некој бог :) Ако навистина мислиш дека е така како што велиш, сите ние правиме не дела во животот бидејќи сме надвор од некаква си заедница на верници кои имаат свои ритуали, кои ете според нив ги опишуваат космичките процеси? Внимавај на јазикот, поточно прстите во случајот, да не ти бидат побрзи од несредените мисли.

Исто така ти си надвор од протестантската црква, и за нив, ти си надвор од делата.. Надвор од делата... кој израз...

За нашето поведение нема да судиш ниту ти, ниту било кој бог ниту било која верско-политичка заедница на верници кои не носат ништо добро на светот ниту со знаење ниту со унапредување на светот.
Ах, сега видов... ти имаш египетска верзија на бог... Воскреснува секој ден :) Тоа е веќе јавна тајна кој бог следите :)

Ме прашуваш кој наметнува апсолутна вистина? А наместо да прашуваш, да си ги прочиташ мислењата по форумов по два-три пати, да разбереш што пишуваш? :)

И за распнувањето... Дигнете го вие од мртвите вашиот бог, па ќе докажеме дали можеме или не да го распнеме... Работиме научно... со експерименти... нема што да се сонува.../p>
Ти си dreamer и бесно надежен за некакво си подобро утре кое ќе ти го понуди некаков си бог :)
Пишуваш километарски постој, со мал миљон прашања во нив...Полека мор, полека. На повеќето прашања веќе имам одговорено, но ако Тебе лично не Ти се разбирливи, тогаш не се срами, кажи дека не „копчаш„ одредени нешта и то е то, не мораш веднаш за се впуштиш во критикување на нештата кои некој на форумов ги објасува а Ти не ги разбираш, разбираш...
--- надополнето: Sep 22, 2011 10:30 AM ---
Остак Мики, сонив страшен сон. Сонував дека ти си заминал засекогаш од форумот, и дека Девина ќе го завземе твоето место. Се разбудив со викање, бррр...
А ја батка, нит сонот не си го арчам на Тебе....:). Мирно спијам, разбираш.

B

Black Guard

Гостин
Аууу, че испаднит дека надовор од демо(но)кратијата, човеците саде распињале други човеци,онака де, чисто од забава, немајќи со шо друго да си го попунат денот...

--- надополнето: Sep 22, 2011 7:27 AM ---
Луѓе.

Мојот Бог Го распнавте и секој ден го распнувате, со Вашето поведение, но Он одамна воскресна.
Значи уште е распнат??

Кој, кога, каде, зашто и како Ти ја наметнал неговата вера како апсолутна вистина?
Мики1 многу ти е позната претпоставувам онаа-малото дете е како празна касета и снима се од возрасните,па овде ќе го најдеш одговорот бидејќи христијанството е наметната религија а исламот-што да кажам,во пустина,куп жени што да правиш освен тик-так-тое така да исламот ги фаќа верниците на финта со сексо и девиците ама христијанскиот рај некако досаден се чини...толку досаден што и Бог ќе избега:)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не плачи, чедо Божјо, ќе ти помине. Се плаче само ради личните гревови, а не како ќе Ти текнит.
--- надополнето: Sep 22, 2011 10:35 AM ---
Мики1 многу ти е позната претпоставувам онаа-малото дете е како празна касета и снима се од возрасните,па овде ќе го најдеш одговорот бидејќи христијанството е наметната религија а исламот-што да кажам,во пустина,куп жени што да правиш освен тик-так-тое така да исламот ги фаќа верниците на финта со сексо и девиците ама христијанскиот рај некако досаден се чини...толку досаден што и Бог ќе избега:)
На поставено прашање, се дава одговор. Ако немаш одговор, поарно речи дека немаш.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Не плачи, чедо Божјо, ќе ти помине. Се плаче само ради личните гревови, а не како ќе Ти текнит.
Јас кога бев помала плачев за гладните дечиња во Африка што ги видов на телевизија, чиј грев беше тоа...
П.С А тоа за излевањето на духот било преповеди, ја мислев мртовци ќе оживуваат...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас кога бев помала плачев за гладните дечиња во Африка што ги видов на телевизија, чиј грев беше тоа...
Епа залудно си плачела. Ете Мики ти кажа дека само за лични гревови се плаче!
П.С А тоа за излевањето на духот било преповеди, ја мислев мртовци ќе оживуваат...
Може сушен период е па затоа........(n)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
--- надополнето: Sep 22, 2011 10:43 AM ---
Тоа што си плачела како мала, тоа е природно однесување за деца-девојчиња, засновано на женската сентименталност и чувство за сострадање со другите. Не се работи за твој грев, оти начелно, децата не сносат вина за своите гревови до кај своите 7-8 години возраст, оти до таа возраст, нивната душа се смета за чиста и не подложна на демонски влијанија.

Не го разбирам делот под П.С. појасни малку.

N

Nessa Alcarin

Гостин
--- надополнето: Sep 22, 2011 10:43 AM ---

Тоа што си плачела како мала, тоа е природно однесување за деца-девојчиња, засновано на женската сентименталност и чувство за сострадање со другите. Не се работи за твој грев, оти начелно, децата не сносат вина за своите гревови до кај своите 7-8 години возраст, оти до таа возраст, нивната душа се смета за чиста и не подложна на демонски влијанија.

Не го разбирам делот под П.С. појасни малку.
Душо кога реков помала мислев 18 години. Лошо се изразив. А сеуште кога ќе видам некој како страда, а јас неможам да му помогнам, пак плачам.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Душо кога реков помала мислев 18 години. Лошо се изразив. А сеуште кога ќе видам некој како страда, а јас неможам да му помогнам, пак плачам.
Ајде да речеме дека лошо си се изразила, но остатокот од моето објаснување останува точен, ако го извадиш делот со детската возраст. Мислам на ова:​

„...засновано на женската сентименталност и чувство за сострадање со другите....„​

Kajgana Shop

На врв Bottom