МРШЈас, ама асоцијален сум, и не идам.
ноуп... која група си?Англиски нема да се одржи оваа недела?
касно гледам инаку јас сум прва група мт ај понеделник ке се најдемекој е овде во прва група за МТ, ИЕ и КНИ?
да се видиме утре
Чекај бе колега, што сакаш ти на почетокот да ти кажат за програмирање?Финки сум прва и досегашен впечаток е: Ништо посебно. За жал, како со повеќето факултети, и овде гледам 80-90% непотребна теорија која НИКОГАШ нема да ја искористиме во програмирањето. Тие 10% може лесно да се научат онлајн. После ова, мислам дека никогаш повеќе нема да отидам на мак факултет, луѓево единствено неможат да научат дека КВАЛИТЕТ се цени над КВАНТИТЕТ. Па човече, набутани часови од по 8 саати по ден и тоа 2 пати во неделата, кој има концентрација да издржи толку? Жално, многу жално.
Не сум Финки и не сум прва ама одма гледам дека грешиш. Дали знаеш што е разлика меѓу калфа и мајстор - и двата ќе ја направат/произведат истата работа , и мајсторот и калфата знаат како , само што мајсторот знае и зошто. Ти ако сакаш да си калфа или ако повеќе ти се допаѓа кодер арно ти рекоа оди на курс за некоја алатка/јазик/... или читни некоја е-книга от типот Sams Teach Yourself SQL in 10 Minutes и ете готова работа, а ако сакаш да станеш мајстор/ програмер учи теорија и уште еднаш теорија.Финки сум прва и досегашен впечаток е: Ништо посебно. За жал, како со повеќето факултети, и овде гледам 80-90% непотребна теорија која НИКОГАШ нема да ја искористиме во програмирањето. ..........
Ова си грешка, има доста солидни докази дека колку повеќе знаеш нешто, толку потешко ти е да го објасниш тоа нешто на друг. Се вика curse of knowledge (Google it) лошо е што ниеден факултет несака или незнае за ова и не се обидува да направи нешто во врска со тоа. Се оди по обратна претпоставка што е најлошо ставаат луѓе кои знаат највеќе и претпоставуваат дека ќе може да ги научат и други на тоа. Истата претпоставка што и ти ја направи. Факт е дека најдобро ќе те научи некој што тукушто ја научил таа материја и може да гледа колку толку од перспектива на некој што незнае. Така што горе ова не ти држи вода и не гледам како има врска со било што.Десет посто од тој материјал што велиш дека е најбитен, иако макар не е тоа така, ама ај, нека ти биде, велиш дека ќе го научиш за кратко време - и тоа на интернет. Добро, фино за тебе, ама колку од тоа наученото ќе умееш да му објасниш на некој што не знае ништо? Пошто тогаш се гледа отприлика колку ТИ го разбираш тоа што го објаснуваш.
Ако ми треба столче би избрал мајстор што 100 пати направил успешно слични столчиња отколку мајстор што читал како се прават и го направил 10. Тоа твое "зошто" има лимит, глупо е да учиш асемблер ако учиш OO language. Помодерните јазици се прават за луѓето да не мора да ги учат постарите т.е. за да им биде полесно да програмираат. Целиот свет во ова поле оди да му овозможи на обичен почетник да направи нешто во некој јазик без да знае како и зошто тоа работи...бидејќи се цени креативност и иновативност пред се. Ако сакаш да учиш зошто нешто работи тоа би било зошто би сакал да биде научник ама се кладам у колку сакаш ако ги интервјуираш повеќето што се запишале на финки ќе ти кажат дека на пр. мн. повеќе сакаат да научат како да направат мп3 плеер отколку да научат некоја теоретска работа за OO. Не викам дека ако научиш зошто нешто работи е неважно него треба да има баланс а засега гледам дека го нема овој баланс на финки.Не сум Финки и не сум прва ама одма гледам дека грешиш. Дали знаеш што е разлика меѓу калфа и мајстор - и двата ќе ја направат/произведат истата работа , и мајсторот и калфата знаат како , само што мајсторот знае и зошто. Ти ако сакаш да си калфа или ако повеќе ти се допаѓа кодер арно ти рекоа оди на курс за некоја алатка/јазик/... или читни некоја е-книга от типот Sams Teach Yourself SQL in 10 Minutes и ете готова работа, а ако сакаш да станеш мајстор/ програмер учи теорија и уште еднаш теорија.
Позз.
Ниту еден факултет не те учи пракса шо ќе ти треба за работа. Не упишувај факултет ако ти смета.@Toneh имаш мн повеќе искуство од мене во оваа област така што ќе почекам да поминат најмалце 2 месеци настава пред да кажам што мислам за се ова.
Ова си грешка, има доста солидни докази дека колку повеќе знаеш нешто, толку потешко ти е да го објасниш тоа нешто на друг. Се вика curse of knowledge (Google it) лошо е што ниеден факултет несака или незнае за ова и не се обидува да направи нешто во врска со тоа. Се оди по обратна претпоставка што е најлошо ставаат луѓе кои знаат највеќе и претпоставуваат дека ќе може да ги научат и други на тоа. Истата претпоставка што и ти ја направи. Факт е дека најдобро ќе те научи некој што тукушто ја научил таа материја и може да гледа колку толку од перспектива на некој што незнае. Така што горе ова не ти држи вода и не гледам како има врска со било што.
Ако ми треба столче би избрал мајстор што 100 пати направил успешно слични столчиња отколку мајстор што читал како се прават и го направил 10. Тоа твое "зошто" има лимит, глупо е да учиш асемблер ако учиш OO language. Помодерните јазици се прават за луѓето да не мора да ги учат постарите т.е. за да им биде полесно да програмираат. Целиот свет во ова поле оди да му овозможи на обичен почетник да направи нешто во некој јазик без да знае како и зошто тоа работи...бидејќи се цени креативност и иновативност пред се. Ако сакаш да учиш зошто нешто работи тоа би било зошто би сакал да биде научник ама се кладам у колку сакаш ако ги интервјуираш повеќето што се запишале на финки ќе ти кажат дека на пр. мн. повеќе сакаат да научат како да направат мп3 плеер отколку да научат некоја теоретска работа за OO. Не викам дека ако научиш зошто нешто работи е неважно него треба да има баланс а засега гледам дека го нема овој баланс на финки.
Како можеш “повеќе да знаеш“ програмирање? Што? Синтакса? “ФИНТИ“?Програмирање барем на ПМФ, а верувам и на ФИНКИ сега, беше премногу добро организирано од аспект на она што е во програмата за учење. Никакви теории нема безвезе или непотребни, барем во оваа професија што повеќе знаеш за програмирањето тоа си по звер, и најчесто за да постигнеш нешто во „кариерата“ потребно ти е многу повеќе програмерска литература од она што се учи на факс.
Така да програмирањето се учи само на факс, пошо ако не видиш (чуеш) мајсторот како го прави тоа, тешко е сам да го сконташ.
Гуглај Владимир Трајковиќ per se.Колку од тие што предаваат на ит факултетиве направиле една програма за комерцијална употреба?
Иначе мајстори има колку сакаш на стотици бесплатни форуми за прогрмирање каде што можеш да прашаш какво било прашање.