Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи од многу работи, дали имало некој процес активен претходно или нешто слично, зависи и од процесор, дефрагментација и слично, како и да е во секој случај е многу побрзо, за парите што ќе ги дадеш најмногу се исплати да купиш SSD. Процесорите ни се на ајдл, најголем дел од времето, графичките исто, рамот исто...ама SSD-та се буквално цело време во употреба и има константен бенефит од нивно користење, и можам да кажам дека се подценети, и многу луѓе мислат дека не се исплатат.
Па многу нормално дека не се исплатат. Особено за гејмери. Џабе ќе даваш 200 евра за SSD од 128 гига кога тие пари можеш да ги искористиш за подобра графичка или процесор, кои ќе имаат многу поголем бенефит во игрите отколку SSD-то.

Па многу нормално дека не се исплатат. Особено за гејмери. Џабе ќе даваш 200 евра за SSD од 128 гига кога тие пари можеш да ги искористиш за подобра графичка или процесор, кои ќе имаат многу поголем бенефит во игрите отколку SSD-то.
Eve ti SSD sto pravi :) i jas ne veruvav, ama sea... Psyside ;)

Eve ti SSD sto pravi :) i jas ne veruvav, ama sea... Psyside ;)
Точно тоа што го зборев. На кој гејмер ќе му треба да отвара 30 програми, 3 hd филма, 10 инстанци на firefox наеднаш? Ова е само за show-off.
Значи све ова е ОК, ако стварно имаш потреба од него. Јас како просечен корисник се задоволувам со тоа што windows-от ми се бутира за 1 минута, можам да отворам по неколку програми и да ги користам без проблем, да играм игри без сецкање, да си гледам филм на раат...
Едино ми се успорува системот кога копирам нешто, ама можам да живеам со тоа.
Иначе, да не ме сфатите погрешно. Не сум противник на SSD-во, пошто сепак е одлична технологија. Али за моменталниот однос цена/перформанси што го нудат е тотално неисплатлив.
Ко ќе дојде цена негде 50 долари за 128 гига - е тогаш ќе размислувам за SSD. До тогаш - чао пријатно, ќе си користам HDD.

Значи не се разбираме, имаш бенефит од графичката само додека играш, додека од SSD-то буквално во се т.е. нон стоп, бидејќи нели преку него се пренесува командата за извршување на секој наш клик со маус, фодлерите се отвараат побрзо, програмите стартуваа побрзо, абдејтите се прават побрзо, антивирус скенирањата се побрзи, инсталирањето на разно-разни апликации е побрзо, така да на кратко скро све, (сите операции на оперативниот систем се во кластер (4K) во тој сегмент од операциите хардовите се до 60 пати поспори од SSD, така што кога ќе земеш скапа графичка а имаш спор хард, и да речеме имаш некој си мид рејнџ пс, истиот ќе делува по спор, по тромав во секојдневна употреба од некој ентри рејнџ, со далеку послаби перформанси, но со SSD. Или на пример: да седнеш на било кој од тие два система и да направиш слеп тест, ќе кажеш дека двојно поефтиниот компјутер, ќе делува далеку побрз вака лаички да ти доловам, и ќе мислиш дека тој е оној поскапиот... Секогаш, најголемиот ботлнек на секој модерен (солиден) компјутер лежи во хард дискот, значи бутирањето оставете го на страна, тоа е според мене најмалиот бенефит, има многу други побитни сегменти, згора на тоа 64GB SSD е 5000 денари.

Друго, и за игри има разлика...оние познати прескокнувања на фремови се предизвикани токму од хардовите.., поготово страдаат миминалните фремови кои се најбитни за добро гејминг искуство т.е. smooth gameplay..

unlednbv.png

Мислам двојно поглем фремрејт, ако не е доволен показател, незнам што е, е сега факт е дека овој скок во перформанси не е константен, но во деловите каде што има поголем лоадинг на текстури/бафер (што е често во Крајзис ) а богами и се почесто во новите игри, кои се се позахтевни, твоите мининални фремови ќе страдаат, и нити еден сетап нема да ти помогне ако немаш SSD, каква сакаш графичка имај. Мора да спомнам дека ова не важи за сите игри но за оние захтевните од поглед на побарувања и тек како. Значи бенефит далеку поголем него само побрзо бутирање....смешно е да се истакнува бутирањето како недоволно битен фактор за купување на SSD, тоа е според мене најмалиот бенефит.

Da ostaivime nastrana kolku benefit imaat staticnite kompjuteri od SSD, najgolem benefit od SSD ima vo laptopite kade sto edno SDD moze da napravi i obicen dual core da izgleda kako quad, ili kolku poveke moze da se sraboti so edna polna baterija na laptop.

Имам опција да ги сменам моиве две рам плочки 2x2GB Kingston DDR3 HyperX Blu 1600MHz со една идентична од 4 гига, HyperX Genesis. Подобро за мене зошто ќе имам уште 3 слота ослободени, само дали се ќе остане исто како претходно, дали губам нешто ако преминам од dual channel во single channel?

Имам опција да ги сменам моиве две рам плочки 2x2GB Kingston DDR3 HyperX Blu 1600MHz со една идентична од 4 гига, HyperX Genesis. Подобро за мене зошто ќе имам уште 3 слота ослободени, само дали се ќе остане исто како претходно, дали губам нешто ако преминам од dual channel во single channel?
mnogu malce ama zatoa posle ja imas opcijata da stavis uste edna 4ka pa da grmi, samo mislam deka X Blu se podobri ramovi od Genesis, prvo proveri toa...

На Kingston сајтот пишува дека Genesis се подобри, а и се 100 ден. поскапи...
na kingston sajtot normalno deka toa ke pisuva, procitaj nekoe nezavisno review Anandtech ili costumer review na newegg vidi sto vikaat. Kako i da e nema da zgresis koi i da gi zadrzis/zemes ramovi.

na kingston sajtot normalno deka toa ke pisuva, procitaj nekoe nezavisno review Anandtech ili costumer review na newegg vidi sto vikaat. Kako i da e nema da zgresis koi i da gi zadrzis/zemes ramovi.

Не ме разбираш изгледа, на Kingston сајтот пишува дека се за нијанса подобри Genesis, а ипак не гледам никаква разлика во спецификации. (меѓу моите 2 стика и стикот што ми го нудат)
http://www.kingston.com/hyperx/products/default.asp

Вреди ли конфигурацијава за 8500 денари?

procesor: 2.0 mhz intel celeron
hard disk: 150gb
ram: 1gb ddr2
dvd rezac
LCD Monitor 19 incen philips
tastatura i maus deluxe

демек и без проблеми поддржувал Windows 7

фала однапред

Не, нека намали на 5000-6000 ден. А Windows 7 нема баш убаво да работи на тој процесор.

Фала, а дали исто да прашам ова вреди за 200 евра?

pentium dual core e5200 so dva procesora 2.50GHZ 2GB-RAM HDD-320GB GRAFICKA NVIDIA GEFORCE 8500GT

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom