Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Љубичаста пумо дај иди фотокопирајсе.
ајфони и компјутери бе немало....
Забораи да кажеш исто дека немало и Екс Бокс и Фејсбук , ебате беља.

Не да си отиде од таму. Не го знам законот, но тој што се чувствува загрозен, треба да знае колку треба да работи.
Не треба да се сложиш со моето мислење.
Јас го кажав и тоа е тоа.
Не сакам да живеам во систем каде што по дифолт треба сите да бидеме исти. Подобро повеќе ќе се помачам, ама ќе живеам јас како што сакам, а не општеството како што сака.
Отпаднавме од системот за да се мачиме.?
Кина ќе ја нападне Индија до 2012 година?
Русија до 2020 со нов ракетен парк.
Русија до 2020 ќе биде една од петте водечки економии
КИНА ГИ СПАСУВА ДОЛЖНИЦИТЕ ВО ДРЖАВИТЕ НА ЕУ
.
.
.
.
А ние со голиот задник по риби фаќање. ;)

Факт е дека нема да се врати системот кој беше важечки пред повеќе од 25 години. Ама, оптимисти сме ние отсекогаш, ќе ползиме и ќе се мачиме, додека акцизите и даноците не однесоа на дереџето за кое и само не сме свесни колку сме должни.
Го обравме бостанот.
Колку сме должни на Светска банка? Колку сме должни на Кинеска Банка за Обнова и Развој? Колку сме должни.....? Ние сме должни, народе. Не Јанко или Трајко, не иселениците, не политичарите, не.... не.... Ќе се дигне нешто, ќе паднат платите (уствари што има да паѓаат, премногу се ниски и така), ќе поскапи се`, ќе пораснат казнувањата, ќе падне економијата. И, ќе се изгубиме во просторот.

Не да си отиде од таму. Не го знам законот, но тој што се чувствува загрозен, треба да знае колку треба да работи.
Не треба да се сложиш со моето мислење.
Јас го кажав и тоа е тоа.
Не сакам да живеам во систем каде што по дифолт треба сите да бидеме исти. Подобро повеќе ќе се помачам, ама ќе живеам јас како што сакам, а не општеството како што сака.

Ти или се прајш или навистина си... Си слушнала некој колонијал да биде затворен затоа што работи на божик, велигден, 8 септември...? Или тие денови се неработни само за инспекциите :tapp:

А како изгледа животот на некој што имал поинакво мислење од замисли безгрешната КПЈ.. каков е тој живот?

Незнам, ова ќе треба да го прашаш тој млекарот Душко од Битола, тој ќе ти каже како е...:pos:

Убаво си кажува ПУМА лесно се земаат пари а тешко се враќаат .
Немој сега да реплицираш со Македонија и двајцата сме патриоти Лавовски........

Според овие информации најмалку уште 20...за да стигнеме на ниво на 1989. Според поранешни написи за да ја стигнеме Хрватска ќе ни требаа повисок бдп и околу 40 години :confused: држава која беше разорена, војуваше :confused::confused:
Груевски - Уште 20 години ќе трпиме последици од лошата транзиција
Ако продолжиме вака, ЕУ ќе ја стигнеме за 80 години

--- надополнето: Sep 16, 2011 12:32 PM ---
Во Македонија 1 милион долари инвестиции дневно, во Србија 7 милиони :cuc:

Ако ги гледаш работите површно така е.
Но забораваш да споменеш дека голем број од тие инвестиции се доприватизарања на поранешнитe компании.
Србите имаат 3 побројна популација 7 и кусур милиони се, нивната дијаспора компарирано со нашата е ОГРОМНА, на Балканот надвор од матичната земја живеат уште 2 милони Срби, башка Србите имаат стекнато репутација уште од времето на СФРЈ.
Пред распадот нивната индустрија вредеше 50 милјарди долари нашата 1/10 од тоа= 5 милјарди.
Оние правеа автомобили ние шиевме чорапи, они командаа ние слушавме.

Уште еднаш ќе повторам катастрофално погрешна ти е компарацијата.

Оние правеа автомобили ние шиевме

Е да Југо... врв на србската наука и техника,
кочници му беа додатна опрема на југо
спорстко југо значеше шоферот да носи најки патики
колите шо ги прае беа предмет на вицеви подсмев и заебанција на развиениот запад. Во америка југовци купуваа благо ретардирани типови, додека македонскиот текстил беше на цена во светот. Србите командуваа, и сакаа да командуваат, и во Словенија и во Хрватска и во Босна и на Косово, али нешо слабо им ги слушаа командите.

Ако ги гледаш работите површно така е.
Но забораваш да споменеш дека голем број од тие инвестиции се доприватизарања на поранешнитe компании.
Србите имаат 3 побројна популација 7 и кусур милиони се, нивната дијаспора компарирано со нашата е ОГРОМНА, на Балканот надвор од матичната земја живеат уште 2 милони Срби, башка Србите имаат стекнато репутација уште од времето на СФРЈ.
Пред распадот нивната индустрија вредеше 50 милјарди долари нашата 1/10 од тоа= 5 милјарди.
Оние правеа автомобили ние шиевме чорапи, они командаа ние слушавме.

Уште еднаш ќе повторам катастрофално погрешна ти е компарацијата.
Чоузен, не ти е јасно изгледа како се пресметуваат овие инвестиции, па да ти појаснам. Во бројката не влегуваат само парите вложени во згради и плати, туку и внесените суровини, полупроизводи и вредноста на излезните готови производи, плус трансакционите сметки на сите субјекти и целокупниот обрт. (заборавив нешто?)

А, да. И спонзорствата.

Со тоа едно "скапано" Југо Србинот ќе ти купел 50 тони патлиџан па ти думај се зошто имал 2 или 3 пати подобар стандард од тебе.

Momci mislam deka zabega temava, slicno kako i mnogu od religiskite:P

Denovive go ziveeme najgolemiot sportski uspeh na ovaa napatena drzavicka. JAs licno ne sum bil volku radosen uste od 1990 godina koga Piksi gi reshi SPancite na svetskoto vo Italija.

Da, imase ubavi momenti vo SFRJ. Kvalitetniot sport vo SFRJ, e edna od rabotite sto premnogu fali vo denesno vreme. Se drugo e relativna rabota.

Djabe ti e besplatno skolstvo i vrven uspeh, ako potoa rabotis tamu kade sto kje ti kazat i kje ti najdat mesto, i kje zemes ista plata kako i toj sto ne potrsil 24 casa vkupno za svoeto obrazovanie.

IMa mnogu neshta koi bea pozitivni vo toj sistem. Ne mozat da se reflektiraat vo denesno vreme.

Prvo gi nema tie lugje koi kje ziveat za ideali, bratstvo i edinstvo, tuku se zivee vo svet kade edinstvena merka za uspeh se PARITE.

Morame da se prisposobime na novite uslovi.

Se raspadna SFRJ, se raspadna Cehoslovacka, se raspadna SSSR.

Grandioznoto delo i zamisla na spored mene eden od najgolemite svetski lideri TITO uspea da izdrzzi bedni 10 godini po negovata smrt.
Lugjeto koi se kolnea vo bratstvo i edinstvo, lugjeto koi davaa cesen titov pionerski zbor, go unistija grandioznoto delo na Josip Broz.
Ne uspea li navistina toj sistem da stvori zdravi individui koi kje go prodolzat negovoto delo, i kje napravat od Jugoslavija svetska velesila?
Dali se bese lazen sozivot, nalik na ovoj denesniov so "brakjava vaterpolisti"?

Nevozmozno e da imas tolkava omraza i krvoprolevanje megju bratski narodi?

NEshto je trulo u drzavi SFRJ?

Pak kje napomenam BESE I POMINA SFRJ. Beshe dobro kolku sto beshe, beshe losho kolku shto beshe. 22 milioni narod - 22 milioni razlicni sudbini.

Sega sme 20 godini sami, samcati vo ova volcjo duvlo nareceno Balkan. JA nemame sigurnosta koja ni ja nosese goleminata na Jugoslavija. Go osetivme toa od site 4 strani. Izdrzavme, izdrzuvame i kje izdrzime.

Napomenav i prethodno: mladite generacii rodeni vo Makedonija (ne vo SFRJ) se sosema razlicni od prethodnite, i kje donesat progres.

Nekoj prethodno spomna 40 godini li kje cekame za progres? Pa 500 godini cekavme da se trgnat Turcite od BAlkanov, za da sega ni stanat najdobri prijateli!!!!

Neli i samiot TITO velese: SVETOT NA MLADITE OSTANUVA.

Citam mnogumina se nafrlija na razmisluvanjata na 20 godisno devojce (Purple Puma) koi se sosema razlicni i sprotivni na nestata na koi sme naviknati.
No nejzinite razmisluvanja se tokmu takvi kako sto gi nosi ovoj nov sistem i ova novo vreme.

NA niv ostanuva ovaa drzava i nejzinata idnina.
Da gi ostavime da vidime sto mozat da napravat. (Jas mislam mozat mnogu poveke od prethodnite).

Generaciite pred mene i okolu mene nema so sto da s epofalat.

Ednite i ebaa majakata na JUGOSLAVIJA, drugite ja donesoa Makedonija na prosjacki stap.

Tokmu zatoa SEKOGAS KJE GI PODRZUVAM MLADITE KOI POKAZAUVAAT SE POVEKE GORDOST, SAMOOPREDELENOST I OSTAVAAT MESTO ZA OPTIMIZAM.

Поздрављавам ти аватар! ЛОООЛ :)))))

Ти или се прајш или навистина си... Си слушнала некој колонијал да биде затворен затоа што работи на божик, велигден, 8 септември...? Или тие денови се неработни само за инспекциите :tapp:

Незнам, ова ќе треба да го прашаш тој млекарот Душко од Битола, тој ќе ти каже како е...:pos:

Реков, постои закон, кој очигледно некој не го почитува а тие под него молчат. Знам луѓе кои си ја истерале правдата.
Инаку, фирмите можат да работат и за празници, и тоа е колку што знам легално.

Па во Југославија, нормално!
И сите што мрчат дека Југославија правела фалш производи или немаат врска или намерно го прават тоа од омраза кон тој систем.
Имам комунистички машини бела техника што уште функционираат и маста сум им ја вадел, а „капиталистичкиве„ ем се нежнички, ем се фалшливи (имам лошо искуство со германска машина за перење! и германско авто !!!), ем брзо се расипуваат. Југославија правеше закон производи што траат и водеше сметка за социјалата, здравството и образованието, кое беше бесплатно. Тие што ги пренагласуваат недостатоците на оваа држава, кои несомнено ги имаше, некои од нив мошне страшни, како забраната на религиозно убедување и Голи ОТок, нека видат колку недостатоци има сегашниот систем, па нека зборат.
П.С. Се прашам кога ова ограничениве ДПМНЕовци ќе направат и музеј на жртвите од капитализмот?!!! Кој ни ги бомбардираше децата бегалци во47ма, сега и споменик на таа битанга Черчил сакаат да и прават ретардите! Кој ја делеше Македонија? Кој, така на јпријателски и најдемократски ни обучуваше теросристи во 2001 и ни забранува да им судиме?

Е да Југо... врв на србската наука и техника,
кочници му беа додатна опрема на југо
спорстко југо значеше шоферот да носи најки патики
колите шо ги прае беа предмет на вицеви подсмев и заебанција на развиениот запад. Во америка југовци купуваа благо ретардирани типови, додека македонскиот текстил беше на цена во светот. Србите командуваа, и сакаа да командуваат, и во Словенија и во Хрватска и во Босна и на Косово, али нешо слабо им ги слушаа командите.

А за да биде уште потрагична приказната, ние, македонците, ма супер сме живееле. Ако заборавиме дека оние кои сакаа да управуваат со својата земја, беа убиени, нас државата ни ја водеа предавници, недостига сега уште и почит да им оддаваме. Тито, по мене, ништо не ни даде, освен државотворност... таа четврта по ред армија, лесно можела да ни ги врати нашите територии, само зошто тоа не го направила? Зошто Македонија НИКОГАШ не била рамноправен член во таа федерација...
--- надополнето: Sep 16, 2011 9:16 PM ---

Не спомнав јас ајфони, јас спомнав слобода на избор. Нешто си се помешал.
--- надополнето: Sep 16, 2011 9:18 PM ---
До пред деценија (пред да замине во сталиновиот рај) можев и лично да прашам еден преживеан како било не само на “отокот“ него и на Св.Гргур и транзит Лепоглава...нешто не беше импресиониран од слободите во новиот државен ентитет.
Живееш во општество во кое мораш да имаш партиска книшка (која и ја имаш) за да дојдеш до вработување (ако дојдеш).
Ако дојде до некаква смена на власта, ти и твоите можеби ќе имате чест да ве посетат службеници на ЕВН со клештите.
Во твоето слободно општество (бидејќи, нели е такво) нема опозициски медиуми веќе а бројот на раја кој директно и индиректно ги вработува државата е неспоредлив дури и со времето на СРМ, зголемување од најмалку 4 пати.

Она што другите се обидуваат да кажат е тоа е дека социјалниот притисок врз поединецот бил неспоредливо помал тогаш, комбинирано со можноста за емигрирање на било каков граѓанин со било каков социјален статус се оние работи кои биле голем плус.
А од нивните дознаки и опстанува домашната економија каде 1 од 3 вработени ги вработува државата, за возврат од партиска послушност и исполнување на ситни или крупни “услуги“.

Ти препорачаа други форумџии, би рекол и јас, откажи се од темава бидејќи нема никаков аргумент, никаков екомонски показател кој би покажал подобрување. Зошто да се бламираш? Не верувам дека имаш мазохистички тенденции.

Секоја година гинат десетици работници по градилишта,канали,рудници,фабрики,иљадници откинати раце и нозе, инвалидите на трудот се цела армија од 120.000+, рекорден број самоубиства и психички растројства, зачинето со појава на сериски убијци во слободното општество на членката П.Пума.

Ако се вратиме на мојот прв коментар, не ни навлегував во плукање на СФРЈ и величење на РМ. Не дискутирав околу закони, права, обврски, здравство и останато... тоа што ме интересираше мене и мојот аспект го кажав.

Ама секој чита што сака, не тоа што е напишано...
--- надополнето: Sep 16, 2011 9:20 PM ---
Со тоа едно "скапано" Југо Србинот ќе ти купел 50 тони патлиџан па ти думај се зошто имал 2 или 3 пати подобар стандард од тебе.

Ти беше тој што бараше поштена жена во Македонија? Жал ми е што повеќе не постои СФРЈ, во толку голема земја може и ќе најдеше некоја....

А за да биде уште потрагична приказната, ние, македонците, ма супер сме живееле. Ако заборавиме дека оние кои сакаа да управуваат со својата земја, беа убиени, нас државата ни ја водеа предавници, недостига сега уште и почит да им оддаваме. Тито, по мене, ништо не ни даде, освен државотворност... таа четврта по ред армија, лесно можела да ни ги врати нашите територии, само зошто тоа не го направила? Зошто Македонија НИКОГАШ не била рамноправен член во таа федерација...
.

Ај оди легни си, почна да се губиш во размислувањата и коментарите:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom