Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

S

Sagan

Гостин
Јоан, ти веруваш во суден ден, јас не.
Нема потреба да ми го наметнуваш твоето мислење и да ме убедуваш во постоењето на судниот ден.
Вистината не можеме да ја знаеме ни јас, ни ти.
Не знам кој член на форумот беше, што пиша една мисла:

Вистината си молчи, и кој ја бара, ќе ја најде.
Вистината, пак, која постојано вели “Јас сум Вистината! Јас сум Вистината!“ - е вистинска Лага.
Никој за ништо не треба друг да убедува. Секој треба сам да ги согледа фактите и да донесе суд за својата вистина.
Вистината може да ја знае секој. Ти твојата, јас мојата. Таа не мора да биде истата Вистина. Секоја Вистина е детерминирана од нивото на способност на сетилата и разумот да ја преработуваат надворешната и внатрешна дразба.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не знам кој член на форумот беше, што пиша една мисла:

Никој за ништо не треба друг да убедува. Секој треба сам да ги согледа фактите и да донесе суд за својата вистина.
Вистината може да ја знае секој. Ти твојата, јас мојата. Таа не мора да биде истата Вистина. Секоја Вистина е детерминирана од нивото на способност на сетилата и разумот да ја преработуваат надворешната и внатрешна дразба.
Точно!
Жената ти вика ..имаш швалерка
Ти викаш... ни на сон немам.....:D

S

Sagan

Гостин
Точно!
Жената ти вика ..имаш швалерка
Ти викаш... ни на сон немам.....:D
Па така некако. За неа швалерката е некоја на која ќе ги арчам парите кои се “само нејзини“, некоја попривлечна, поумна, по секси...
А за мене таа можеби е само зачин во животецот. Ама иди докажи и...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Па така некако. За неа швалерката е некоја на која ќе ги арчам парите кои се “само нејзини“, некоја попривлечна, поумна, по секси...
А за мене таа можеби е само зачин во животецот. Ама иди докажи и...
E сега ќе одам у тежок офтопик..

...има еден гоолем проблем со швалерките... за кратко време си земаат за право да ти прават поголема контрола него ли жената.:ROFLMAO:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Од иста причина поради која и оние кои не се политички определени се замарат со политика.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Би требало да е заради верниците со наследени верувања, да ги поттикнат да размислат со своја глава.

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Уффф скраја да е , можи да се речи дека повише сум опседнат со снегот шо паѓаше лани

T

The Cryptkeeper

Гостин
И еве го повторно толерантниот верник на дело...
Прво животни, сега и хомосексуалци, се прашувам што е следно...
Јоане, вака ли ќе одиш во Рајот???

И немој те молам да почнуваш со хомосексуалците, цел свет знае колку католичките свештеници сакаат млади, невини момчиња...
Лол.

Н

нихилист

Гостин
Зошто атеисите не се размножуват со делење?
Прашањето е сосема на место. Да резонирам. Атеистие одобруваат, и не само што одобруваат, туку и преферираат хомосексуалност.
Двојца мажи, да речеме на 30-35 годишна возраст, поради тоа што се родиле како „хомосекцуалци“ решават нивната љубов еден кон друг да ја крунисат со „брак“. И во тој „брак“ нормално имаат секс и исливи на љубов. Доаѓаме до клучното прашање. Како ќе се рамножат, односно како ќе родат бебе, дете, како ќе створат поколение. Ако не се во можност тоа да го сторат на биолошки начин, природно или со вештачко опловдување, едниот маж да биде оплоден од другиот, останува единствениот можен одговор, а тоа е делење на единката во две единки. Сега е сосема јасно, дека ова прашање има основа, но ниту еден атеист не се обиде да даде барем некаков одговор кој би можел да биде реален.
После ова, има ли некој од атеистие одговор?
:vozbud::vozbud::vozbud:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.780
Па па па па па, волку глупости соддржани во еден пост немам одамна прочитано. Не се сигурни во своите ставови, мали деца, слаби, не го пронашле патот кон среќата, лажна сигурност, вистинскиот атеист не ги потценува другите дрн дрн дрн.

Што да не потценувам? Очекуваш твоите глупости за орбови и обоени енергии некој сериозно да ги сфати? Очекуваш тврдењето дека мажите имале вагина врз која им израснал пенис сериозно да биде сфатена, тоа ли сакаш? Како да не те потценувам кога целата си изгубена во простор?

Дај не заебавај со овие ефтини психолошки проценки...
И ова ли го тврди некаде???????? Со кого јас сум се расправала, леле....

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Зошто атеисите не се размножуват со делење?
Прашањето е сосема на место. Да резонирам. Атеистие одобруваат, и не само што одобруваат, туку и преферираат хомосексуалност.
Двојца мажи, да речеме на 30-35 годишна возраст, поради тоа што се родиле како „хомосекцуалци“ решават нивната љубов еден кон друг да ја крунисат со „брак“. И во тој „брак“ нормално имаат секс и исливи на љубов. Доаѓаме до клучното прашање. Како ќе се рамножат, односно како ќе родат бебе, дете, како ќе створат поколение. Ако не се во можност тоа да го сторат на биолошки начин, природно или со вештачко опловдување, едниот маж да биде оплоден од другиот, останува единствениот можен одговор, а тоа е делење на единката во две единки. Сега е сосема јасно, дека ова прашање има основа, но ниту еден атеист не се обиде да даде барем некаков одговор кој би можел да биде реален.
После ова, има ли некој од атеистие одговор?
Јоан мислам дека треба отсега натаму да посетуваш некој друг вид установа (каде што носат бели кошули со долги ракави, а нудат и превоз со жолто комбе). Доста ти е тебе одење во црква.

bmrhgj

Neumoren
Член од
1 мај 2009
Мислења
198
Поени од реакции
35
Pricina zosto sum ateist:
Teolozite nikogas ne go ispolnile baranjeto na naukata: Nikogas ne dostavile argument za postoenjeto na Gospod.
Pred nekolku godini, na mnogu portali vo svetot raspisav nagrada od 50.000. evra za sekoj koj ce mi dostavi fokument potpisan od Gospod - od koj ce se doznae vistinata...

Eden mal izvadok:

[FONT=M_Times]Vo eden ubav majski saboten den vo 2005. godina, so taksi preminuvav od edna do druga destinacija. {tom vlegov, me\u mene i voza~ot kako i dol` podlgata pod vnatre[nosta na vetrobranskoto staklo, zabele`av pogolem broj kniga so sodr`ini od razli~ni religiozni opredelbi.[/FONT]
[FONT=M_Times] - Dali ste zainteresirani za nekoja od niv? - voza~ot saka[e da mi poka`a deka e i dobar trgovec.[/FONT]
[FONT=M_Times] - Pove]eto od niv odamna gi imam pro~itano, - nezainteresirano odgovoriv.[/FONT]
[FONT=M_Times] - Vie ste vernik? - ume[no me primamuve[e taksistot.[/FONT]
[FONT=M_Times] - Ne, jas veruvam vo naukata - vo egzaktnoto, - se obidov da ja otfrlam negovata itrina.[/FONT]
[FONT=M_Times] - A duhovnoto? - ne otstapuva[e.[/FONT]
[FONT=M_Times] - Toa e individualen izbor. - sakav jasno da go predupredam. [/FONT]
[FONT=M_Times] - Glupost e da se veruva samo vo naukata... - prodol`i da me razubeduva za vreme na vozeweto, nudej]i drugi apsurdni verbalni argumenti za seto vreme dodeka ne zastanavme na odredi[teto.[/FONT]
[FONT=M_Times] Na izleguvawe od voziloto mu go prepora~av sledniov sovet: [/FONT]
[FONT=M_Times] - Va[eto taksi vozilo go proektirale teolozi ili nau~nici?[/FONT]

Член од
7 март 2009
Мислења
1.156
Поени од реакции
812
Верувај, не ни сакам да те допрам, таква луда, никаква...
Немој да ме сфатиш погрешно,но кој си ти некого да нарекуваш луд,никаков итн. Мислам дека со овој пост се докажува она кое го и мислев за вакви профили на личности,а тоа е дека вие уствари страдате од преголемо ЕГО,вашето его е толку големо,што вие мислите дека знаете се,имате одговор на сите прашања а уствари не знаете дека кога би можеле да се качите на најблискиот рид и да се погледнете самите себеси,би разбрале дека вие(а и сите ние) сме всушност малечки мравки на оваа планета кои се трудат да го разберат светот околу себе и кои си поставуваат прашања меѓу себе,а одговорите сигурно не ги поседуваш ти,ниту било кој од твојата група на истомисленици,пријателче.Инаку,треба да постои БАЛАНС во размислувањата,во филозофирањата и помеѓу различните погледи,не може сите да имаат исто мислење,затоа е и овој свет толку интересен,затоа што е различен,замисли свет во кој сите размислуваат исто.Тоа ќе му дојде како цело време да гледаш холивудски спектакл,ама без боја,како старите црно-бели филмови.Затоа,пријателе,немој да бидеш толку нападен(намали го тоа ЕГОТО малце),имај свој став,НО ПОЧИТУВАЈ ГО МИСЛЕЊЕТО НА ДРУГИОТ,толку и поздрав! (y)

Н

нихилист

Гостин
Немој да ме сфатиш погрешно,но кој си ти некого да нарекуваш луд,никаков итн. Мислам дека со овој пост се докажува она кое го и мислев за вакви профили на личности,а тоа е дека вие уствари страдате од преголемо ЕГО,вашето его е толку големо,што вие мислите дека знаете се,имате одговор на сите прашања а уствари не знаете дека кога би можеле да се качите на најблискиот рид и да се погледнете самите себеси,би разбрале дека вие(а и сите ние) сме всушност малечки мравки на оваа планета кои се трудат да го разберат светот околу себе и кои си поставуваат прашања меѓу себе,а одговорите сигурно не ги поседуваш ти,ниту било кој од твојата група на истомисленици,пријателче.Инаку,треба да постои БАЛАНС во размислувањата,во филозофирањата и помеѓу различните погледи,не може сите да имаат исто мислење,затоа е и овој свет толку интересен,затоа што е различен,замисли свет во кој сите размислуваат исто.Тоа ќе му дојде како цело време да гледаш холивудски спектакл,ама без боја,како старите црно-бели филмови.Затоа,пријателе,немој да бидеш толку нападен(намали го тоа ЕГОТО малце),имај свој став,НО ПОЧИТУВАЈ ГО МИСЛЕЊЕТО НА ДРУГИОТ,толку и поздрав! (y)
Почитувам разумни мислења и разумни луѓе, но имам голем проблем против глупоста. ;)

А за болдираното, погледни ми го никот...

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Искрено не ги читав претходните мислења, директно одговарам на насловот:

Атеистите сакаат да се гледаат себе си како паметни и просветлени момци. Единствено, и јас сакам да се гледам себе со како Леонардо ди Каприо, ама не сум, а и модерниве просветлени момци, каснат едно двеипол илјади години, пошто голем дел од атинските филозофи биле атеисти, не верувале во божества. Така што, не знам кај е просветленоста, ако од почетокот на цивилизацијата луѓе сфатиле дека богови не постојат, да почнам јас да пишувам дека сум го открил тркалото и огинот?!?

Како и да е, себепрогласените атеисти, сакајќи да се осеќаат паметно, се обидуваат да си ја градат репутацијата на грбот на верниците, го хранат сопственото его јадејќи од нивното, бидејќи колку и да е паметен еден верник никогаш не може да се спротистави на обичен атеист, бидејќи не го зборуваат истиот јазик. Како да пробуваат да разговараат арогантни нем и слеп човек - двајцата живеат во различни светови и никој не сака да се потруди да го разбере другиот.

Она што треба атеистите да го прават всушност, ако веќе сакаат да се чувствуваат паметни, е да пробаат да се конфронтираат со авторитетите во општеството, во друштвото, во семејството, во училиштето... зашто многу е лесно да го колцнеш малиот nerd бидејќи знаеш дека не може да ти врати. Токму тоа атеистите го прават, пукаат во мртов слон од 5 метри и се чувствуваат како да погодиле ластовичка во лет. Браво мајстори.

Kajgana Shop

На врв Bottom