Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Vidi,tamu kade sto zastanuva naukata,stapuva Bog i verata(ne religijata). Voopso,vo svetov.
A koga sme kaj psihata,sonot....toa e edna od oblastite vo medicinata sto e na nekoj nacin seuste nepoznata.Pisav pogore,sonot vo pravoslavieto,vo nasiot folklor,sekogas bil biten faktor,poraka. ZATOA GO SPOMNAV SONOV KAKO PRIMER!
I jas otfrlam mnogu obicai,banalni normi,pa toa ne me pravi razumna ili blisku do ateizam. Ednostavno veruvam deka ima Kreator,visa inteligencija.
Нека си во право за болдот. МНогу е битно како ќе го прифатиш тој креатор, како таа виша интилигенција ќе си ја претставиш.
Дали ќе си ја претставиш како апсолутна свест,
дали ќе си ја претставиш како вонземска нација која потпомогнала во развојот на човештвото,
дали ќе си ја претставиш како каузални дејствија водени од некаков тип енергија итн.......,
е твој избор и зад него ќе можеш да стоиш бидејќи нема релевантни противаргументи.

Но ако си ја претставиш како дедо Боже кој не контролира се што праиме тука на Земјава, тогаш ќе наидеш на проблеми и негирања од страна на многумина.

Отфрлањето на баналните норми и многу обичаи те издвојува од неразумните, не те прави блиска до атеизмот:)

Многу е битно следново:
Ниту еден атеист нема да отфрли разумен аргумент од некого, кој ќе го раздрма неговиот поглед кон светот и нештата во него..

Од друга страна секој верник воден по "вистинските толкувања" од Црквата Христијанска ќе го отфрли секој разумен аргумент, кој ќе го раздрма неговиот поглед кон светот и нештата во него..

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Kaj religioznite fanatici,sonot e i te kako tesno povrzan vo religijata.Se spomnuva duri i vo svetite knigi.Ke ti izvadam i citati pokasno,dokolku te interesira.
Ne znaev deka go zastapuvas mislenjeto na SITE tuka: " na nikoj ne mu e gajle".
И шо врска има тоа со атеизмот? Зошто на оваа тема?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Na ovaa tema Jas i Ti nema nikogas da dojdeme na ista branova dolzina.Taka da veke,site zborovi,citiranja se suvisni.
глеаш дека некои се обвиени со сивило не чуле дека некому се десиле некои ствари, дека не верваат док ним не им се деси...и дека ништо не сонуваат? феномени бе...пардон, интелиџентни феномени ;)

ич не се мачи, одамна овие теми треба да ги сфатиш као мајтап...бтв...надвор е фино за цигарче

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Kaj religioznite fanatici,sonot e i te kako tesno povrzan vo religijata.Se spomnuva duri i vo svetite knigi.Ke ti izvadam i citati pokasno,dokolku te interesira.
Ne znaev deka go zastapuvas mislenjeto na SITE tuka: " na nikoj ne mu e gajle".
Ти си религиозен фанатик?
Мене ми изгледа дека си екстремно збунета. Сонот има врска со потсвеста. И убаво ти објаснив зошто конкретно твојот сон не оди рака под рака со религијата туку е во спротивност со истата.

Ти предлагам ако веќе си верник да се зафатиш со читање на библијата. Кога ќе завршиш, или ќе ти прегори чипот, или барем ќе ги разбереш тврдењата на христијанството. Ако продолжиш вака, можеш да направиш добра кариера како гатачка. Луѓето ќе ти кажуваат што сонувале ти ќе им објаснуваш...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
глеаш дека некои се обвиени со сивило не чуле дека некому се десиле некои ствари, дека не верваат док ним не им се деси...и дека ништо не сонуваат? феномени бе...пардон, интелиџентни феномени ;)

ич не се мачи, одамна овие теми треба да ги сфатиш као мајтап...бтв...надвор е фино за цигарче
Ме интересира како дојде до овој заклучок, во болдот?

Јас не добив впечаток дека некој негира паранормална појава, гледам само обиди да се протолкува истата таа појава фо разумни граници достапни на сите нас?

Мислам дека никој не рече дека НЕ ВЕРУВА Дека девојката сонила тоа и тоа??????

R

Rock me Amadeus

Гостин
Ти си религиозен фанатик?
Мене ми изгледа дека си екстремно збунета. Сонот има врска со потсвеста. И убаво ти објаснив зошто конкретно твојот сон не оди рака под рака со религијата туку е во спротивност со истата.

Ти предлагам ако веќе си верник да се зафатиш со читање на библијата. Кога ќе завршиш, или ќе ти прегори чипот, или барем ќе ги разбереш тврдењата на христијанството. Ако продолжиш вака, можеш да направиш добра кариера како гатачка. Луѓето ќе ти кажуваат што сонувале ти ќе им објаснуваш...
Zosto vadis van kontekst? DALI NEKADE PISUVA GORE DEKA JAS SUM SE IZJASNILA KAKO RELIGIOZEN FANATIK? A za ova so gatackava,barem nekoe od mislenjava uspea da me nasmee :)) Ubav den na site.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Сонот има врска со потсвеста.
ова не е врзано за религија директно ама...не е врзано за потсвеста. Има нешто за кое и ја се смеев ко на психијатриски случаи, но има ден кога ќе се деси нешто од кое ќе ти се смрзне све у глава и ќе кажеш...шит, што е што на светов. Во темата за сонови само еднаш иам постирано пошто и слабо се сеќавам што сум сонувал. Али ми смрзна говно тоа што го сонив, а по 1-2 дена си ојде жената...која нема врска со потсвеста оти немав чуено за неа најмалку половина година и повеќе. А дотогаш си праев мајтап со сонот и другите за мене паранормални појави. Интериста, некои луѓе имаат заебани искуства иако на другите им звучи као тешка психијатрија...не знаеме кај е границата.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Vidi,tamu kade sto zastanuva naukata,stapuva Bog i verata(ne religijata). Voopso,vo svetov.
Значи, до пред 80-тина години, Бог беше и пеницилинот, се додека Флеминг не го откри. Оттогаш Бог више не е пеницилин.

До пред стотина години Бог беше и земјотрес, ама кога Олдхам ја воведе сеизмичката скала, Бог престана да биде земјотрес.

Ко што минува времето Бог станува све помал и помал, за да конечно остане на последната скала: задгробен живот. Ова, се разбира, не постои, но исто така, не постои ниту начин да се докаже дека не постои.

Така, Господ е раат, пошто знае дека никој никогаш нема да успее да му ја земе последната приказна - рај/пекол.

Накратко, другарице, делот вон објаснувањето на науката не е Бог, туку едноставно е, сега за сега, непознаница. Инфантилно е непознатото да го именуваш со Бог. Така искача дека до пред 20 години и мобилниот беше Бог, во 1980 Спектрумот беше бог, а комодорето беше бог све до 1984 година.

Мојот лаптоп до пред 5 години беше Бог, а денес е Dell.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Значи, до пред 80-тина години, Бог беше и пеницилинот, се додека Флеминг не го откри. Оттогаш Бог више не е пеницилин.

До пред стотина години Бог беше и земјотрес, ама кога Олдхам ја воведе сеизмичката скала, Бог престана да биде земјотрес.

Ко што минува времето Бог станува све помал и помал, за да конечно остане на последната скала: задгробен живот. Ова, се разбира, не постои, но исто така, не постои ниту начин да се докаже дека не постои.

Така, Господ е раат, пошто знае дека никој никогаш нема да успее да му ја земе последната приказна - рај/пекол.

Накратко, другарице, делот вон објаснувањето на науката не е Бог, туку едноставно е, сега за сега, непознаница. Инфантилно е непознатото да го именуваш со Бог. Така искача дека до пред 20 години и мобилниот беше Бог, во 1980 Спектрумот беше бог, а комодорето беше бог све до 1984 година.

Мојот лаптоп до пред 5 години беше Бог, а денес е Dell.
ЈАс мислам повеќе од јасно станува дека БОГ е само изговор за олеснување и понормално прифаќање на сите лоши нешта што му се случуваат на еден човек (бог така сакал, нели), исто како и барање на среќа, коинциденција на настани во случаи кога нештата не зависат од тебе, а аимаат барем мала веројатност да се случат (Помози боже).:P

Дали вчера Македонија ја однесе до победа Бо Меккејлеб или Вербата во Бог?:P

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Zosto vadis van kontekst? DALI NEKADE PISUVA GORE DEKA JAS SUM SE IZJASNILA KAKO RELIGIOZEN FANATIK? A za ova so gatackava,barem nekoe od mislenjava uspea da me nasmee :)) Ubav den na site.
Ти викаат дека сонот нема врска со религијата.
Ти одговараш дека кај религиозните фанатици, има.
Затоа те прашав. Пак ќе да е до второто, збунета си :)

ова не е врзано за религија директно ама...не е врзано за потсвеста. Има нешто за кое и ја се смеев ко на психијатриски случаи, но има ден кога ќе се деси нешто од кое ќе ти се смрзне све у глава и ќе кажеш...шит, што е што на светов. Во темата за сонови само еднаш иам постирано пошто и слабо се сеќавам што сум сонувал. Али ми смрзна говно тоа што го сонив, а по 1-2 дена си ојде жената...која нема врска со потсвеста оти немав чуено за неа најмалку половина година и повеќе. А дотогаш си праев мајтап со сонот и другите за мене паранормални појави. Интериста, некои луѓе имаат заебани искуства иако на другите им звучи као тешка психијатрија...не знаеме кај е границата.
Во секој случај „фор д сејк оф д аргумент“ да кажеме дека сонот нити го докажува нити го побива постоењето на бог. А понатаму секој со своите искуства.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Ме интересира како дојде до овој заклучок, во болдот?

Јас не добив впечаток дека некој негира паранормална појава,
негираш разумност врз основа на прифаќање на искуства и појави, верување и слично
Само подели ги на РАЗУМНИ и НЕРАЗУМНИ луѓе, читајќи ги нивните постови.;)

Полека ќе видиш дека дефиницијата за Атеист како човек кој отфрла постоење на божества, речиси се совпаѓа со дефиницијата за разумност.:cool:
кои моето прашање за паранормални појави едвам го разбраа, ниту го прифаќаа као реално, ниту знаеја за што се работи само автоматски (пошто ме сметаат некојси верник, нели) пробуваа да дискредитираат секој обид за нормално прашање...осим Атеист што успеа да го финишира и да ме ослободи од досадните и би рекол несмасни и неумесни забелешки на другите.
Ме интересиратвое лично мислење, дали го отфрлаш значењето на сонот и други паранормални појави...односно дали отфрлаш можност за нешто кое не може да се докаже со ниедна формула или опит?

Од друга страна ме интересира од каде дојде до овој заклучок
Паранормални појави постоеле, постојат и ќе постојат. Дали навистина се тие плод на нешто паранормално, или пак плод на нашето недоволно познавање на светот и причинско-последичните дејанија во него, сеуште не знаеме.
Многумина ќе ги поврзат тие паранормални работи со религијата, и бог. Така е најлесно, се што не можеме да си објасниме ќе го припишеме на бог.
Јас тоа на пример не го правам, за мене тоа е необјасниво, нешто што везе немаме дека се случува мимо нас а сепак се дешава...но не го објаснувам со Библии и слични ствари. Едноставно останува необјасниво без да мешам Свети Книги, а не го сметам за неможно, ниту луѓето на кои им се десило ги сметам за помалку интелигентни, писмени или вредни.

Еден пример
Со тој Фројд само луѓето пробуваат да си објаснат нешто кое се дешава, а не знаат зашто.
(замени го зборот Фројд со зборот Бог, ќе добиеш равенство помеѓу оние навивачи за Фројд и оние за Бог...)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Citaj pogore na temava.Veke sum go formirala i nakratko objavila svoeto mislenje vo vrska so ateizmot. Tuka sum da vidam sto mislat drugive,a ne za da mi se razjasnuva,objasnuva i formira mislenje za ateizmot,mala sum da,ama ne do tolku da mi se objasnuva i da mi se dzvakaat nestata :)
Па ако си тука за да видиш што мислат другите, седни и читај нема потреба да пишуваш глупости. (може другите не сакаат да видат ти што имаш да кажеш). И не те фатив за „таквото“ де, кога ти реков нека ти објасни некој, што скокаш толку. Човекот треба да се учи додека е жив (ја знаеш поговорката?), а ти ако сакаш да си останеш со ова мислење и да не слушаш никој (може сега за твои години тоа е доволно) но ако продолжиш вака нема многу да се развиеш интелектуално.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
@Lurtz

Соновите веќе се предмет на научни истражувања. Денешната технологија дозволува дури и лоцирање на центрите кои се активни при сонот. Самиот феномен на сонување е веќе разглобен по фази и состојби.

Очекувам дека во скоро време дури и ќе постои можност за снимање на соновите.

Е, тогаш, Лурц, ќе биде што не било. Сите овие непознаници и прашалници, еден по еден, ќе добијат разумно и рационално толкување.

Да почекаме уште деценија-две, а?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
негираш разумност врз основа на прифаќање на искуства и појави, верување и слично
кои моето прашање за паранормални појави едвам го разбраа, ниту го прифаќаа као реално, ниту знаеја за што се работи само автоматски (пошто ме сметаат некојси верник, нели) пробуваа да дискредитираат секој обид за нормално прашање...осим Атеист што успеа да го финишира и да ме ослободи од досадните и би рекол несмасни и неумесни забелешки на другите.
Ме интересиратвое лично мислење, дали го отфрлаш значењето на сонот и други паранормални појави...односно дали отфрлаш можност за нешто кое не може да се докаже со ниедна формула или опит?

Од друга страна ме интересира од каде дојде до овој заклучок
Јас тоа на пример не го правам, за мене тоа е необјасниво, нешто што везе немаме дека се случува мимо нас а сепак се дешава...но не го објаснувам со Библии и слични ствари. Едноставно останува необјасниво без да мешам Свети Книги, а не го сметам за неможно, ниту луѓето на кои им се десило ги сметам за помалку интелигентни, писмени или вредни.

Еден пример
Со тој Фројд само луѓето пробуваат да си објаснат нешто кое се дешава, а не знаат зашто.
(замени го зборот Фројд со зборот Бог, ќе добиеш равенство помеѓу оние навивачи за Фројд и оние за Бог...)
Околу болдот апсолутно не отфрлам таква можност, отфрлив можност дека е тоа поврзано со Богот претставен од Црквата:)

Овој заклучок

Многумина ќе ги поврзат тие паранормални работи со религијата, и бог. Така е најлесно, се што не можеме да си објасниме ќе го припишеме на бог.

сум го донел врз база на искуство со луѓето.

А и историјата покажала дека се што било необјасниво се припишувало на бога.

Едно е да не го негираш постоењето на необјаснивата појава (и да бараш можност да стане објаснива) , а друго е да го припишеш на бог.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Тоа ли е најдоброто прашање што можевте да го смислите Зошто Атеистите не веруваат во толкување за сонот? :) :)
Само едно прашање за вас. Дали сите соништа се поврзани со паранормалното (читај Бог), зошто во последно време немам баш некои пристојни соништа. (blush)

Kajgana Shop

На врв Bottom