Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
за да ти биде полесен рамниот бенч вежбај на дигната коса клупа со бенч и со еднорачни тегови исто на подигната клупа.Со тегови е поефективно.Јас лани кога идев можев да вежбам 4 серии по 60 кг,а летово идев еден месец и се напнав повеќе со овие вежби и за кратко време почнав да ги правам сите серии по 80 на рамен
Jас работам слично, т.е. прво се загревам со еднорачни па продолжувам на беч. Со еднорачни секогаш помалку можеш да дигнеш ама движењето на бенч е многу ограничено така да најдобро е и двете да ти користиш.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Или технични лошо го изведуваш движењето или нешто друго не е во ред. На рамен бенч СЕКОГАШ можеш повеќе да креваш од кос.

Член од
1 јули 2010
Мислења
138
Поени од реакции
22
Или технични лошо го изведуваш движењето или нешто друго не е во ред. На рамен бенч СЕКОГАШ можеш повеќе да креваш од кос.
По која логика е тоа така?
Со која вежба почнуваш да вежбаш, која вежба ја правиш прва кога си најодморен на таа ќе имаш најдобри резултати.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
По која логика е тоа така?
Со која вежба почнуваш да вежбаш, која вежба ја правиш прва кога си најодморен на таа ќе имаш најдобри резултати.
Бидејќи Sajsiga си ги кажуваше кревањата и рече дека може повеќе на кос. Не збориме ние за тренинг гради па да почне со кос, па да прејде на рамен при што нормално ќе биде позаморен и нема да може колку што може одморен.
И јас би дошол во почетници :)
На бенч дигам 125% од мојата тежина ( и тоа посилен сум на кос што е малку чудно) а на чучањ едвај 100%.
Со оглед дека вежбам само 4-5 месеци до некаде сум и задоволен :)
Еве го неговиот претходен пост.

Iµµortal

사범님
Член од
26 јули 2011
Мислења
711
Поени од реакции
387
абе изгледа мисли на косиот надоле,ако на тоа мисли во право е,тој е многу полесен

Член од
1 јули 2010
Мислења
138
Поени од реакции
22
Добро јас не гледам ништо чудно во тоа.Кога почнуваш некој мускул да вежбаш по навика секогаш одиме на таа вежба што ни е најлесна,а тоа е таа што на почеток сме почнале прва да ја правиме и секогаш на таа за нијанса имаме подобри резултати.Јас имам пробано година дена да почнувам со бенч и на таа имав подобри резултати од коса,последнава година прва ја правам коса и на таа дигам повеќе отколку на права.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Добро јас не гледам ништо чудно во тоа.Кога почнуваш некој мускул да вежбаш по навика секогаш одиме на таа вежба што ни е најлесна,а тоа е таа што на почеток сме почнале прва да ја правиме и секогаш на таа за нијанса имаме подобри резултати.Јас имам пробано година дена да почнувам со бенч и на таа имав подобри резултати од коса,последнава година прва ја правам коса и на таа дигам повеќе отколку на права.
Пробај да направиш повеќе одмор меѓу вежбите.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Има некој нарачувано преку herkules.com?Ме интересира колку се доплаќа за испораката до врата?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Нене, само секогаш тренинг започнувам со кос првин бидејќи го форсирам горниот дел на гради (долниот дел од гради ми беа развиени пред да појдам во теретана од склекови и склекови со дополнителни тежини). Дури откако ќе го завршам тренингот со горен дел преаѓам на рамен бенч. Cледниот тренинг ќе пробам обратно па ќе видам мада во најдобар случај ќе бидат израмнети затоа што од секогаш форсирам кос.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.242
Дали некој од вас користи макар како загревање (или редовен дел вежби) разбој за гради (со кос наклон нанапред)? Доста е заморно као тежински дел (зависи и која тежина си :)), но според некои поискусни, посериозни вежбачи, наводно е доста квалитетна како вежба за гради.
Weighted chest dip
Дали мислењето за висок учинок на оваа вежба е мит или вистина и (иако зависи и од тежината на телото и од снагата, макар отрпилика) по колку обично се препорачува серии и повторувања, со правилна изведба.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дали некој од вас користи макар како загревање (или редовен дел вежби) разбој за гради (со кос наклон нанапред)? Доста е заморно као тежински дел (зависи и која тежина си :)), но според некои поискусни, посериозни вежбачи, наводно е доста квалитетна како вежба за гради.
Weighted chest dip
Дали мислењето за висок учинок на оваа вежба е мит или вистина и (иако зависи и од тежината на телото и од снагата, макар отрпилика) по колку обично се препорачува серии и повторувања, со правилна изведба.
Јас ја правам и малку е напорна ако ја правиш на крај од тренингот за гради али ја чуствувам дека ги цепа влакната во мускулите така да мислам дека е добра. Малку е тешко да изолираш за гради, секогаш солидно удира и на трицепс. Инаку ја правам 3х10.

btw што би избрале помеѓу

или

Сите го фалат QuickMass ама овој ISO MASS е со 50% протеин во него за разлика од QuickMass кој има само 25%. ISO MASS е оценет со 8,9 QuickMass со 8,8.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Има некој нарачувано преку herkules.com?Ме интересира колку се доплаќа за испораката до врата?
Оди на форумот www.herkules.com.mk и прашај :)
--- надополнето: Sep 9, 2011 2:55 PM ---
Јас ја правам и малку е напорна ако ја правиш на крај од тренингот за гради али ја чуствувам дека ги цепа влакната во мускулите така да мислам дека е добра. Малку е тешко да изолираш за гради, секогаш солидно удира и на трицепс. Инаку ја правам 3х10.

btw што би избрале помеѓу

или

Сите го фалат QuickMass ама овој ISO MASS е со 50% протеин во него за разлика од QuickMass кој има само 25%. ISO MASS е оценет со 8,9 QuickMass со 8,8.
AllMax производите ни во најлош кошмар неможе да се споредуваат со Ultimate. И не ме прашувај зошто, одговорот е многу очигледен.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Weighted chest dip
Да, тоа е одлична вежба. За повторувања и серии зависи од тоа колку можеш да направиш во една серија. Ако не можеш многу, тогаш гледај вкупниот број на повторувања да ти биде околу 25.
Пример ако можеш да направиш најмногу 5 во една серија, тогаш би можела рутината да ти биде 5х5, или 5/5/4/4/4/3.

Ако можеш да направиш повеќе од 10 во една серија, тогаш ти треба дополнителна тежина. Вежбата не е лесна за правење и не се користи за загревање, туку повеќе како помошна вежба.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Ќе отворам нова тема тука во останати спортови за спортови за сила и слично. За да не се мешаме тука со бодибилдингот. Таман и World Strongest Man ќе има нареднава недела па мислам дека ќе биде добро време да ја почнам.

Kajgana Shop

На врв Bottom