Спектакуларна прослава по повод 20 години од независноста

Статус
Затворена за нови мислења.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Мене искрено ми личат на играорци наместо на гардисти. Поздрав до дизајнерот Ношпал па нека уметне некој закон додека дизајнира за државата.
прво што помислив кога ја видов униформата си викам ееееј чива носија е ова бе :)

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Еве и јас еднаш делумно да се сложам со тебе. Навистина асоцираат на бугарските, но таквиот впечаток (очигледно погрешен) за сличност со бугарските гардиски униформи најверојатно се должи поради изборот за доминација на бело-црвената комбинација.
Прегледај го приврзокот 33726

Како и да е, не ми се допаѓаат. Премногу фолклористички пристап и таму малку мешето (недозволиво) виси...:)
Претходните беа подобри, да.
капата ве буни - бугарските имаат турко монголска шапка, рамна Х на средината декорирана со пердув, нашите се црни со конусна ипакнатост и се директна интерпретација на народната зимска капа.

оделото - кај бугарските е царско формално, нашето е црвено златно со мотиви од носиите и декоративните елементи, пафтите.

старите уноформи -ОСТАНУВААТ, ке има неколку свечени уноформи за различни пригоди како кај сите земји во светот.

дали ни се допагаат е ствар на вкус, и ја не сум нето луд по нив - но со бугарските немаат врска!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ме интересира едно прашање: Ова играорциве по цел ден ќе стојат пред порта или само за отварањето?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
униформите то ги постирал едмонд се класично воени - НОВИ имаме и такви

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Извини патриотче заборавив ти имаш докторирано македонски фолклор и такви срања.
Ок досадна си веќе...не,ПРЕДОСАДНА !
Напнуваш девојко на темава свесна си ?!

За фолклор срање викаш,м ?
Симни си ги розовите цвикери со кој што сакаш да го гледаш светот,лупни ја главата од тастатурата и освести се ако сакаш да се освестиш,ако не,летај глувци.

Збор два за униформата.
Горе долу подобри се новиве униформи од старите,старите некако ми беа некако многу тмурни и затворени,додека новиве се весели и отворени,интересен концепт на старото и новото има во новиве униформи,но сепак да,можеле и подобри да смислат.

Аааа и сега гледам Соња Тарчуловска ќе пее...ќе си земам кашкавал за кога ќе пее да си го пикнам во уши за да не ја слушам.
Од цела прослава топ,ќе усерат со неа.

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
униформите то ги постирал едмонд се класично воени - НОВИ имаме и такви
А нашата не е нова,во 17век ношпал да не ја дизајнира:pos:

Намерно ги зедов хрватските и српските како пример на земји од Југославија кои постојат скоро колку нас.И не се нови класични униформи туку гардистички исто како и кај нас,само кај нив нема историски мотиви.Такви се скоро сите гардистички униформи сем тие што постојат долго време односно не се менувани од нивното настанување пример униформите на грчката гарда евезонес или Британската Гарда од Велс.Никаде не е пракса да се ставаат народни и етно мотиви во униформите.

Униформава е буквално комбинација од повеќе народни носии а воедно имате и по модерни елементи што е мање-више смешно,а исто така има и елементи од женски носии како на пример токата на опасачот со двата(налик златни)круга.Старата беше токму како што треба-имаше историска заднина со тоа што наликуваше на комитската а воедно личеше на униформа и немаше други етно мотиви,оваа моментално изгледа како за портир во хотел,нема белези на униформа сем еполетите.

Ама тоа е кога проектов го водат луѓе кои мислат дека во се треба да се меше историјата.
Горе долу подобри се новиве униформи од старите,старите некако ми беа некако многу тмурни и затворени,додека новиве се весели и отворени
:pos:Весели и отворени:pos:Абе брат овие луѓе ќе ја чуваат претседателската палата - нема да бидат кловнови во циркуз.Тмурно и треба да биде стравопочит да буди гардата а не смеа и хумор :pos:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Во ред, еве, да речеме празнични се униформиве, ама си требаат корекции..

:pos:Весели и отворени:pos:Абе брат овие луѓе ќе ја чуваат претседателската палата - нема да бидат кловнови во циркуз.Тмурно и треба да биде стравопочит да буди гардата а не смеа и хумор :pos:
Може ќе играат на празници..?? Нели се празнични униформиве.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
А нашата не е нова,во 17век ношпал да не ја дизајнира:pos:Намерно ги зедов хрватските и српските како пример на земји од Југославија кои постојат скоро колку нас.И не се нови класични униформи туку гардистички исто како и кај нас,само кај нив нема историски мотиви..
тоа е нивни проблем што имаат одбрано безлични модерни униформи кој ама по ншито освен по ознаките не се познаваат чии се..и се преслукваат во обичните старешиснки униформи.

да имавме исти вакви муабетот ке беше ...еј за ништо не не бива само копираме...сега кога има дополна на нашите..зошто не биле исти...крај не ви се наога

темата за униформите
http://forum.kajgana.com/threads/Предлог-униформите-за-гардистите-кич-и-плагијатерство.45831/

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Па добро де,нова мода иде сеа :icon_lol:
Не за џабе затоа и старите униформи ќе останат во употреба...барем така прочитав некаде.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
.Старата беше токму како што треба-имаше историска заднина со тоа што наликуваше на комитската а воедно личеше на униформа и немаше други етно мотиви,оваа моментално изгледа како за портир во хотел,нема белези на униформа сем еполетите.

Ама тоа е кога проектов го водат луѓе кои мислат дека во се треба да се меше историјата.
ООО ТИ! КАКО ДА ТИ НАЦРТАМ ДЕКА СТАРТАТА КОМИТСКА УНИФОРМА ОСТАНУВА?

болдираното - зар комитската не е историска униформа???, мислам дај не испагајте смешни, пред да куцнете некој збор, чукнете си ја главата
--- надополнето: Sep 7, 2011 6:39 PM ---

старата униформа ОСТАНУВА ЦЕНТРАЛНА и основна, другиве се празнични

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
ООО ТИ! КАКО ДА ТИ НАЦРТАМ ДЕКА СТАРТАТА КОМИТСКА УНИФОРМА ОСТАНУВА?

болдираното - зар комитската не е историска униформа???, мислам дај не испагајте смешни, пред да куцнете некој збор, чукнете си ја главата
--- надополнето: Sep 7, 2011 6:39 PM ---

старата униформа ОСТАНУВА ЦЕНТРАЛНА и основна, другиве се празнични
Имаше МАЛА историска заднина со тоа што грубо наликуваше на Комитската но сепак сите елементи беа стандардни елементи на униформа!Под тоа да не се меша историја мислев да не се прави од се циркуз со вметнување и мешање на 300 историски стилови.
Едно е грубо да наликува а друго е да е хибрид од 10 народни носии.
А што е сега со останувањево на старата или на едно место гардата во,, народнава носија,, на друго место во старата.Една униформа треба да има гардата не десет....

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
тоа е нивни проблем што имаат одбрано безлични модерни униформи кој ама по ншито освен по ознаките не се познаваат чии се..и се преслукваат во обичните старешиснки униформи.
Интересна констатација. Доколку ги тргнат ознакиве на нашата одма можам да ја познаам дека е наша... чекај. Да бе, оригинал наша (y)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom