А ти си ја прочитал целата книга на Исаија, или само пребаруваш низ антихристијански сајтови и од таму копаш цитати? И патем темава е прашања до Христијаните. Ти праша за значењето на цитатот од Исаија, го доби одговорот (како и 3-4 пати претходно, оти вие на секои 2 недели ги поставувате истите прашања одново и одново) и што сакаш повеќе. Доби одговор од Христијанин, а тоа ти дали ќе се сложиш или не, не е наш проблем. А ти пак, згора на се, и се дрзнуваш да речеш дека одговорот од Христијаните не е точен, него оној на атеистите. Епа прашувај си ги атеистите тогаш и не гњави/тролај овде. Ете имаш тема прашања до атеистите, моиш таму да си поставуваш прашања, таму сите убаво ќе си се сложите на вашите/своите одговори.
Now be a good boy, and stop trolling.
1 Thus saith the LORD to his anointed, to Cyrus, whose right hand I have holden, to subdue nations before him; and I will loose the loins of kings, to open before him the two leaved gates; and the gates shall not be shut;
2 I will go before thee, and make the crooked places straight: I will break in pieces the gates of brass, and cut in sunder the bars of iron:
3 And
I will give thee the treasures of darkness, and hidden riches of secret places, that thou mayest know that
I, the LORD, which call
thee by thy name,
am the God of Israel.
4 For Jacob my servant's sake, and Israel mine elect, I have even called thee by thy name: I have surnamed thee, though thou hast not known me.
5 I am the LORD, and there is none else, there is no God beside me: I girded thee, though thou hast not known me:
6 That they may know
from the rising of the sun, and from the west, that there is none beside me. I am the LORD, and there is none else.
7 I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things.
Па добро,
по ѓаволите, кој дел од Исаија
не ти е јасен?!?
ШТО Е ТУКА ВОН КОНТЕКСТ?
Што е тука тролување? Дали малоумен одоговор е задоволувачки одговор?
Дали ако ти, како христијанин, се испрдиш на темава како одговор на нечие прашање сметаш дека си завршил работа и дека прашањето е одговорено?!?!
Твојов соверник, дежурен паљачо, пополнува страници со идиотски произволни нон-сенс одговри, па ја треба да му кажам фала и да се прекрстам!?!?
Сите мои прашања се директни, логични и конкретни. Одговорите на твојот пријател се или инфантилни или произволни или едноставно глупави.
Проблемот со злото во христијанството
не е проблем. Вашата книга
експлицитно го именува авторот на мизеријата во светот:
ЈАХВЕ.
Кој дел не ти е јасен? Како би го порекнал ти ова?
Уште еднаш: Ова е форум и тука се дискутира. Ако немаш желба/воља/капацитет за оваа дисциплина - бујрум во црква, па помоли се. Може ќе престанам да пишувам. Од кај знаеш!
--- надополнето: Sep 7, 2011 10:43 AM ---
Само еден пасус од една миса на Пастир
Пастирот: Бог го создаде светот ги создаде животните, растенијата, човекот ....
Слушателот: Ако бог создаде се, тогаш кој ги создаде диносаурусите? Ако се е создадено за 6 дена зошто нема пронајдени човекови коски при наоѓање на остатоци од диносауруси?
Пастирот: Бог ги стави коските од диносауруси во земјата за да ја тестира вашата вера!
Штооооо?????
И уште едно прашање Ако сме потомци од Адам и Ева,и од нивните деца сме создадени ние, тогаш децата на Адам и Ева правеле инцест? Како се родиле сите тие луѓе ако во некој момент немало мешање на крвта? И ми имаат кажано дека Адам и Ева живееле мноооогу долгу дури 900 години (сигурно за да ја населат земјата), ама зошто? Кога се одлучило дека човечкиот век ќе биде 40 години, па потоа 50 и т.н па некако стигнавме до 90 години.
Оооо, па ти не ја знаеш приказната за генетски совршениот Адам кој живеел 900 години...
Чекај, чекај, дргарице, да чуеш што е добра приказна! Само ако се најде некој да ти ја раскаже...
Јас ја научив првиот месец кога дојдов на форумов. Ного е модерна. Де, да видиме, може Мики1 има живци после окршајов.
--- надополнето: Sep 7, 2011 10:53 AM ---
Иако веќе одговорив, ајде уште малце одговор: Бог Е „...творец на се‘ видливо и невидливо...„, согласно симболот од верата. Бог се‘ створи (многу) добро, значи, во својот почеток, сите нешта се створени како добри нешта. Но, ако нештата ги гледаш како процес а не само како просто и механичко повикување на нечиј стих од Светото Писмо, ќе видиш дека Бог во Битието се‘ создал добор, а злото, како категорија, како можност, се појавува откако ѓаволот посака да го завземе престолот Божји па затоа ѓаволот е носителот на злото, т.е ѓаволот, сега веќе зол, сепак е Божјо творение. Така, Исаија вели дека Бог Е творецот на злото, затоа што тоа е стих кој е напишам далеку-далеку после Битието, во кое Мојсеј никаде не наведува дека Бог Е творец на злото, туку само на доброто. т.е. Исаија зборува за Бога како творец на злото, но како творец на ѓаволот, и тоа подоцна (а не во Битието), откако ѓаволот стана извор и манипулатор на секое зло.
Не е точно. Во Исаија, Јахве вика
ЈАС ГО СОЗДАВАМ злото. Не вика „Јас го
создадов злото“.
Тоа кажува (Јахве самиот кажува) дека е автор на сите и секо зло во историјата на човештвото. Тоа и
е во ред со идејата за семоќен бог. За жал, тоа ја побива тезата за
Бог кој е љубов.
Тоа и не бил некој голем проблем за евреите, пошто нивната фурка била освета, крв, пот и солзи за сите што ќе не ч'чнат.
Во христијанството, од друга страна, ова е
сериозен проблем, па вие, верниците, сега се обидувате
да го апсолвирате Јахве од нешто што самиот тој ЈАСНО И ГЛАСНО го кажува.
Ментални гимнастики и духовна логика + малку поддршка од трибините со дофрлања од типот„ „оди си неверник!“, „Дибек ваков, Дибек онаков!...“