Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
31 март 2008
Мислења
2.580
Поени од реакции
1.885
znaci doma na ruterot site lap topi fakaat interent bez maka
na fiksniot kompjuter kupiv aparatce za da neli i on faka bezicno konekcija kako i lap topite
e sega ne saka nikako da otvori internet na fiksniot kompjuter preku aparatceo za bezicen internet, a ne saka ni preku kabelot koga probuvam direktno da go priklucam fiksniot so ruterot.
zosto faka na lap topovite a na fiksniot preku aparatceto za bezicen ne faka?
kade mi e greskata?
sto pati pravev nova konekcija i ne saka i ne saka
sega vika oti ja faka mrezata preku toa aparatceto no nikako ne otvara strani ni preku mozila ni preku explorer
da ne treba nekoi protokoli da se simnat bidejki fiksniot kompjuter e star?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
znaci doma na ruterot site lap topi fakaat interent bez maka
na fiksniot kompjuter kupiv aparatce za da neli i on faka bezicno konekcija kako i lap topite
e sega ne saka nikako da otvori internet na fiksniot kompjuter preku aparatceo za bezicen internet, a ne saka ni preku kabelot koga probuvam direktno da go priklucam fiksniot so ruterot.
Како ти е конфигуриран рутерот? Ако користиш НАТ-ирање не би требало да се случува такво нешто. Ако незнаеш како да провериш види кои IP адреси ти ги дава на оние кои сега имаат интернет pреку http://www.whatismyip.com/. Ако се различни тогаш веројатно имаш ограничен број фиксни адреси од провајдерот и мораш да го реконфигурираш рутерот.
Ако се исти тогаш нареден чекор е проверка на адресите кои фиксниот компјутер ги добива од рутерот. Спореди со адресите кои ги имаат другите. Дали IP адресата е во ист ранг, дали gateway адресата е иста и сл.
И пиши што си направил па да тераме натаму полека со барање на проблемот ...

L

.Lost Angel.

Гостин
Ве молам за помош !!! Имам видеа на youtube и ми дава вака :

Matched third party content. View Dispute Status.

и после тоа ова ми го дава

All content owners have reviewed your video and confirmed their claims to some or all of its content:
  • Entity: Rebeat Digital GmbH Content Type: Sound Recording

What should I do?

No action is required on your part. Your video is still available worldwide. In some cases ads may appear next to your video.
What can I do about my video's status?

Please note that the video's status can change, if the policies chosen by the content owners change. You may want to check back periodically to see if you have new options available to you.
Please take a few minutes to visit our Help Center section on Policy and Copyright Guidelines, where you can learn more about copyright law and our Content Identification Service.

стварно имам преку 300 видеа и гледаност на сите видеа над милион а на 6 видеа така ми дава не сакам да ми го тргнат акаунтот ако може помош или некој да ми каже како да платам авторски права или сл. нешто мора да постои ако некој знае нека ми каже !!!

Член од
18 април 2008
Мислења
876
Поени од реакции
213
Седам во студентски дом. Интернетот е добар но сите програми како гејмренџер, гарена, клиент за лол и тн. се блокирани од страна на главниот сервер.
Па прашањето ми е дали има некој начин (преку прокси или нешто слично) да можам да уклучам некоја од овие програми...?

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.298
Поени од реакции
5.588
имам безжичен рутер и сега сакам да ставам нет на 2та компјутера...како оди тоа преку модем и кој модем да купам..кој е најдобар според вас ?

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
имам безжичен рутер и сега сакам да ставам нет на 2та компјутера...како оди тоа преку модем и кој модем да купам..кој е најдобар според вас ?
Треба да имаш Wireless адаптер (или вградена картица) у компјутерите...Ако се лаптопови имаат вградено, доколку станува збор за десктоп, ќе треба да купиш Wireless USB adapter (ги има насекаде по продавниците), нема врска кој ќе земеш (сите се добри, али нели се си има своја цена, па Linksys се некако најдобри во оваа категорија).

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.222
Поени од реакции
952
Ве молам за помош !!! Имам видеа на youtube и ми дава вака :

Matched third party content. View Dispute Status.

и после тоа ова ми го дава

All content owners have reviewed your video and confirmed their claims to some or all of its content:
  • Entity: Rebeat Digital GmbH Content Type: Sound Recording
What should I do?

No action is required on your part. Your video is still available worldwide. In some cases ads may appear next to your video.
What can I do about my video's status?

Please note that the video's status can change, if the policies chosen by the content owners change. You may want to check back periodically to see if you have new options available to you.
Please take a few minutes to visit our Help Center section on Policy and Copyright Guidelines, where you can learn more about copyright law and our Content Identification Service.

стварно имам преку 300 видеа и гледаност на сите видеа над милион а на 6 видеа така ми дава не сакам да ми го тргнат акаунтот ако може помош или некој да ми каже како да платам авторски права или сл. нешто мора да постои ако некој знае нека ми каже !!!
Нема да ти ги тргнат. Оваа порака значи дека некои од твоите видеа подлежат на туѓи авторски права и само те известуваат за тоа (значи не си ги прекршил).
Ако ти го избришат видеото, тогаш имај на ум дека си на пат да ти го избришат и цел акаунт ако продолжиш така, па биди попретпазлив.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.298
Поени од реакции
5.588
Треба да имаш Wireless адаптер (или вградена картица) у компјутерите...Ако се лаптопови имаат вградено, доколку станува збор за десктоп, ќе треба да купиш Wireless USB adapter (ги има насекаде по продавниците), нема врска кој ќе земеш (сите се добри, али нели се си има своја цена, па Linksys се некако најдобри во оваа категорија).
нели може преку LAN каблите да одат во 2 различни компјутера од 1 модем и двата да имаат нет ? :/ а за адаптерите колку се цените да не знаеш ?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804

нели може преку LAN каблите да одат во 2 различни компјутера од 1 модем и двата да имаат нет ? :/ а за адаптерите колку се цените да не знаеш ?
Ме збуни со ова... ако имаш рутер, тогаш имаш опција за wireless интернет како и можност да поврзеш 4 компјутери преку лан кабли (најчесто се 4 лан порти) и на секој од нив да имаш интернет. Доколку ја избереш втората опција (лан поврзување) тогаш ќе треба да подесиш некои сетинзи во мрежната картичка (како ип адреса на рутерот, днс и слично). Пиши каков модел на рутер имаш, каков интернет користиш или ако имаш некакви други проблеми да ги решиме :)

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.298
Поени од реакции
5.588
Ме збуни со ова... ако имаш рутер, тогаш имаш опција за wireless интернет како и можност да поврзеш 4 компјутери преку лан кабли (најчесто се 4 лан порти) и на секој од нив да имаш интернет. Доколку ја избереш втората опција (лан поврзување) тогаш ќе треба да подесиш некои сетинзи во мрежната картичка (како ип адреса на рутерот, днс и слично). Пиши каков модел на рутер имаш, каков интернет користиш или ако имаш некакви други проблеми да ги решиме :)
добро моја грешка беше тука :) значи немам рутер туку преку антена сум сеа како ја викате појма немам мислев дека тоа го викате рутер... :$ значи попрецизно WAN кабелот да оди во модем,и преку LAN портот дали ке можам да имам нет на сите компјутери тоа ми беше прашањето...

Член од
31 јули 2011
Мислења
270
Поени од реакции
237
добро моја грешка беше тука :) значи немам рутер туку преку антена сум сеа како ја викате појма немам мислев дека тоа го викате рутер... :$ значи попрецизно WAN кабелот да оди во модем,и преку LAN портот дали ке можам да имам нет на сите компјутери тоа ми беше прашањето...
Да, можеш да имаш интернет и на другите компјутери. Ете погоре и слика имам постирано како оди поврзувањето, PCI WLAN околу 900, USB WLAN околу 1500, рутер 1500+ ако сакаш безжично, а за со кабел ти треба рутер плус лан кабли.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Една опција е wan кабелот да оди во модем, па модемот преку лан кабел да го поврзеш со свичер па дури потоа да разделуваш на повеќе компјутери.
Најубаво земи си рутер, за 2000 денари можеш некој добар да најдеш и најлесно да го решиш проблемот.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.298
Поени од реакции
5.588
Една опција е wan кабелот да оди во модем, па модемот преку лан кабел да го поврзеш со свичер па дури потоа да разделуваш на повеќе компјутери.
Најубаво земи си рутер, за 2000 денари можеш некој добар да најдеш и најлесно да го решиш проблемот.
кога ке земам рутер уствари и адаптери ке ми треба така ?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
кога ке земам рутер уствари и адаптери ке ми треба така ?
За какви адаптери мислиш ?
Кога ќе земеш рутер, wan кабелот ќе оди во една порта и после со неколку лан кабли ќе ги поврзеш и другите компјутери.. тоа е целата процедура.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.298
Поени од реакции
5.588
За какви адаптери мислиш ?
Кога ќе земеш рутер, wan кабелот ќе оди во една порта и после со неколку лан кабли ќе ги поврзеш и другите компјутери.. тоа е целата процедура.
е тоа е тоа што ми требаше ај да земам рутер пак ке ве тромозам некој ден за сетинзите и слични работи :)

Kajgana Shop

На врв Bottom