Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ех мој мики бој...

http://www.dailypaul.com/107469/is-the-catholic-church-the-dominant-financial-force-in-the-world

Живот во сиромаштија, просто жал да ти падне..
Ставрогин, стари мој,

ко бев 6-то, ме учеа по историја дека Црквата палела и жарела (ма знаеш, она со Бруно и Галилео..) ама никој не ми кажа-која била/е таа Црква која чинел такви дејанија? Верувам дека си доволно возрасен, за да дознаеш и поднаучиш „кој е кој„ во рисјанството. А што се тиче моќта од Римската Црква, не ми кажуваш ништо ново-Римската Црква не само што е држава во држава, не само што има атрибути на држава и банка, туку има и полоши врски, кои заоѓаат дури до „сивата еминенција„ во овој Свет. Претходниот Папа, Јован Павле, тоа не го криеше.

Ама ај, ќе научиш...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ставрогин, стари мој,

ко бев 6-то, ме учеа по историја дека Црквата палела и жарела (ма знаеш, она со Бруно и Галилео..) ама никој не ми кажа-која била/е таа Црква која чинел такви дејанија? Верувам дека си доволно возрасен, за да дознаеш и поднаучиш „кој е кој„ во рисјанството. А што се тиче моќта од Римската Црква, не ми кажуваш ништо ново-Римската Црква не само што е држава во држава, не само што има атрибути на држава и банка, туку има и полоши врски, кои заоѓаат дури до „сивата еминенција„ во овој Свет. Претходниот Папа, Јован Павле, тоа не го криеше.

Ама ај, ќе научиш...
Ако е така, што кур има МПЦ да купува и стопанисува со хотели? Што бара да се меша во бизнис заедницата?

Што туку се чаталиш против протестантите и католиците кога твојата фирма се обидува (не-баш-успешно) да ги емулира поуспешните фирми у својата бранша - трговија и манипулација со прости души.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Како што гледам многу праша за христијанството...
Или станало наука па има за се одговори или пак е толку конфузно што не може да му се најде крајот...
Друго нема :)
Заборавете го еднаш и не му обрнувајте внимание, и тоа самото ќе пропадне во своите лавиринти...
Вака само дозволувате квази-научници кои што учеле веро+наука (ама логика има именката) да даваат секакви одговори и да се расправаат со вас, не христијаните.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако е така, што кур има МПЦ да купува и стопанисува со хотели? Што бара да се меша во бизнис заедницата?
.
Лично, не ми е познато што беше црковната намера со то хотело, со оглед на критиките кои уследија, но слободно обрати се до Архиепископијата, може ќе добиеш изворна информација.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Лично, не ми е познато што беше црковната намера со то хотело, со оглед на критиките кои уследија, но слободно обрати се до Архиепископијата, може ќе добиеш изворна информација.
На прашањата каде што можеш да какаш, со задоволство го правиш тоа, кога ќе те сотераат во тесно, тогаш упатуваш на други ликови...

Тоа не е многу спортическо, Мики бој...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Нема ја што да се обраќам. Фирмата која со години те лаже дека ќе те вработи (МПЦ), па и ти да ќариш нешто од тоа лажгите, купува и продава земјишта, краде и препродава објекти, истакнува официјални ценовници и рекетира приватни и правни лица.

Јас не гледам некоја голема разлика меѓу МПЦ и Ватикан - освен во успешноста во водење бизнисот, се разбира.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Зато шо другото доаѓање на Исус нема да биди обичен настан туку спектакл, ќе има огномети, музики од стотици најдобри и најскапи изведувачи во светот (Берлинскаата филхармонија, квартетот на Бољшој театар, лејди Гага, Мадона, Каролина Гочева, Том Вејтс, Стоја.... ќе му се дели на народот јадење пиење, Исус ќе биде облечен целио во злато смарагди, најскапа свила и дијаманти и ќе се движи по мермерни патеки и ќе биде обезбедуван од најјаките служби за обезбедување со хелихоптери, снајперисти, блиндирани возила, амбулантни возила, пожарникари.... сето тоа кошта пари и сите цркви не само МПЦ се во мисија на собирање на пари за тој хепенинг преку разни бизниси

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Фирмата која со години те лаже дека ќе те вработи (МПЦ), па и ти да ќариш нешто од тоа лажгите, купува и продава земјишта, краде и препродава објекти, истакнува официјални ценовници и рекетира приватни и правни лица.
Јас сум веќе вработен, така да МПЦ не ми должи вработување.

Тоа што МПЦ купува и продава, тоа е затоа што и МПЦ, како и било која друга помесна Црква, има и свој недвижен имот.

Ценовниците мене лично не ми пречат, така да плаќам колку што е одредено.
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:35 PM ---
Јас не гледам некоја голема разлика меѓу МПЦ и Ватикан
Убо, си признаваш барем...:icon_lol:
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:36 PM ---
освен во успешноста во водење бизнисот, се разбира.
Разбира се...Едната Црква е овосветовна а другата е оносветовна.

I

Iblis

Гостин
Јас сум веќе вработен, така да МПЦ не ми должи вработување.

Тоа што МПЦ купува и продава, тоа е затоа што и МПЦ, како и било која друга помесна Црква, има и свој недвижен имот.

Ценовниците мене лично не ми пречат, така да плаќам колку што е одредено.
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:35 PM ---

Убо, си признаваш барем...:icon_lol:
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:36 PM ---

Разбира се...Едната Црква е овосветовна а другата е оносветовна.
А фискална сметка дава?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Абе, не знам како конкурираат бројните православни цркви ширум светот, ама католичката веќе одамна граби напред во таложењето на педофили во своите редови.
Јас се осеќам прозван да реагирам на гнасните инсинуации и генерализации за католичките попови, неколку трули јаболка не го прават и бурето труло, а педофили има и меѓу атеистичката,неверничка популација !
Па уште и лајк добил за ваков пост...ццц....каде отиде светот...:D

Сепак...
Шансата за покајание и спас постои.

Оче наш кој си на небесата, нека се свети името твое.
Нека биде царството твое и твојата воља како горе на небото така и долу кај нас грешните.
Дај ни го денеска лебот насушен и прости ни ги гревовите наши како што и ние ги простуваме на нашите ближни.
Не не доведувај во искушение, туку избави не од злото.

Амин.

Барем исповедај ги гревовите свои, олесни си на грешната душа...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Зато шо другото доаѓање на Исус нема да биди обичен настан туку спектакл, ќе има огномети, музики од стотици најдобри и најскапи изведувачи во светот (Берлинскаата филхармонија, квартетот на Бољшој театар, лејди Гага, Мадона, Каролина Гочева, Том Вејтс, Стоја.... ќе му се дели на народот јадење пиење, Исус ќе биде облечен целио во злато смарагди, најскапа свила и дијаманти и ќе се движи по мермерни патеки и ќе биде обезбедуван од најјаките служби за обезбедување со хелихоптери, снајперисти, блиндирани возила, амбулантни возила, пожарникари.... сето тоа кошта пари и сите цркви не само МПЦ се во мисија на собирање на пари за тој хепенинг преку разни бизниси
Одличен опис. А тој шо ќе биде главната тачка на таквата манифестација нема да биде Исус Христос, него некој хих-хоп певач.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Реков и пак велам дека во Црквата не постојат живи Светии. Дали некој поединец-подвижник ќе биде Свет, тоа одлучува Црквата после смртта од потенцијалниот светител, според вреднувањето на неговиот начин на живеење во овој Свет. Вреднувањето се врши според утврдени критериуми, кои вклучуваат и сведоштва од барем два живи сведоци, кои лично го познавале потенцијалниот светител. .
Микикец... ги пишува ли во библијата критериумите за прогласување светци..или и тоа е новотарија...апдејт, ..абе .само некој со повисок ранг може да унапреди некого...никако обратно..вака излегува десетарот унапредува генерали... иди бе таму..
двајца сведоци!!!!!!! ... ова бе ко партизаните...егејските...:D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom