Евентуален напад на Иран!? – дали, кој, зошто, како?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.416
Поени од реакции
5.089
Абе за да пропадне САД не е доволна една локална војна туку катастрофа од библиски размери.

А не знам како го замислуваш тоа САД ако пропадне ќе испливаат Кина и Русија? Економско пропаѓање на САД го повлекува целиот свет надоле. Кина тргна напред откако се отвори према Запад. Русија единствено што извезува се суровини на истиот тој Запад.
Настрана фактот дека САД во војна не одат никогаш сами. Светов уште долго ќе биде владеен од САД заедно со своите богати сојузници т.е. триаголникот САД, ЕУ, Јапонија и др. Азиски тигри итн. А тоа е некаде 90% од светскиот БДП. На пр. Јапонија иако не учествува со трупи во војните, учествува финансиски...

Ова не значи дека ваквиот свет е вечен, но за да се смени нешто треба многу време.
А кој рече дека ќе пропаднат?

Реков дека ќе изгубат доста... и тоа ќе има тежок удар врз САД.... не дека ќе пропаднат.
САД се далеку од било каква пропаст....

А тоа што го викаш дека САД уште долго ќе владее со светов веќе нема смисла... веќе последниве неколку години сме сведоци на вртоглавото губење на влијание на САД насекаде во светот... САД уствари и никогаш не го владееа светот.... едноставно имаа прва позиција во светот по распадот на СССР, но и тоа траеше 10-15 години...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Сенаторот Линѕи Грем вели САД мораат да го спречат Иран да поизведе нуклеарно оружје, а во најмала рака да го тргнат Ахмадинеџад од власт.

Грем е водечкиот (по “чин’’) Републиканец во комитетот за воени прашања во Конгресот.

Lindsey Graham says U.S. must prepare to attack Iran

http://www.mcclatchydc.com/2010/09/20/100853/graham-us-must-consider-military.html#ixzz10DEiDTko

За време на посетата на ОН во Њу Јорк, Ахмадинеџад им се закани на САД со “војна без граници’’

http://abcnews.go.com/International/iran-president-threatens-us-war-boundaries-nuclear-faclities/story?id=11689305&page=1

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
само нека си продолжи со провокациите,има разни начини да се турни од власт-не мора да е тоа директен воен судир

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Саркози го предупреди Иран вчера на можноста од превентивен напад ако продолжи да ја развива нуклеарната програма. Но, кепецот призна дека една таква операција би предизвикала голема криза.

Саркози исто така повика да се заострат санкциите спрема Иран.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.948
Поени од реакции
1.193
Кат тат ќе има трета светска војна..

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Војната јас мислам почна,само никој не признава дека е така.
Можеби војната формално не е почната, но двете страни максимално се провоцираат. Ова сега што се случува е страшно. Иран само што реши да ја заштити својата нуклеарна програма со тоа што ќе ја префрли во добро чувана подземна зграда во светиот исламски град Кам. Тоа мене ми сигнализира дека очекуваат напад и се надеваат дека нема шансите да бидат нападнати во тој град се помали иако мислам дека грешат и ништо нема да ги спаси.

Iran Moves to Shelter Its Nuclear Fuel Program

http://www.nytimes.com/2011/09/02/world/middleeast/02iran.html?_r=1&hp

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
a zosto vsunsot se vodat vojnitee zaradi koja cel ? neodamna bese izdovjana edna kartaa kade site arapksi zemji bi bilee podleeni na sto pomali drzavii .. razdeli pa vladej ,

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.152
Поени од реакции
83.889
a zosto vsunsot se vodat vojnitee zaradi koja cel ? neodamna bese izdovjana edna kartaa kade site arapksi zemji bi bilee podleeni na sto pomali drzavii .. razdeli pa vladej ,
Очигледно дека Исламот сака да завладее со светот, па неопходни се превентивни војни за да се спречи еден ден и тука да имаме сакатење на женски полови органи, деца самоубици со бомби наредени, забрана за интернет и слично.
Тоа е. Ништо лично.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Очигледно дека Исламот сака да завладее со светот, па неопходни се превентивни војни за да се спречи еден ден и тука да имаме сакатење на женски полови органи, деца самоубици со бомби наредени, забрана за интернет и слично.
Тоа е. Ништо лично.
abe ostaj tiee rabotii bidi poseriozen so nasilstvo ne se potstignuva nisto poveke , zapadnite sili kovaat sekakvi speltkii samo da se ocrni islamot demek vakava onakvaa, so cel plasenje nivnite deca da ne go primaat islamot..,, a se poveke primaat islam ima se poveke ...
zosto togas se mesaatt zapadite sili vo arapskitee zemji ,, ajde po razmisli porazumnoo i koj predizvikuvaa vonii ,

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Откако обзнани дека открила план за убиство на саудискиот амбасадор во Вашингтон, Америка започна серија воени вежби и ја стави во состојба на приправност воздушната флота на Блискиот исток (префрли 41 транспортен авион - што не е мала работа).

Инаку, поддршката за напад меѓу конгресмените расте, многу републиканци се изјаснија за војна.

Сега се чека Меѓународната агенција за атомска енергија да го објави извештајот идниот месец дека Техеран прави нуклеарно оружје.

M

Muranyi

Гостин
Лол,зар навистина веруваш во приказните кои ви ги раскажуваат како сакаат да ви ја уништат религијата?Знам дека Сатаната го пишува ова,не јас.И јас си имав порано едно прекрасно другарче,многу добар дечко беше,ама не знам што му текна се фати со вахабизам и секојдневно ги слушав истите приказни.Те молам размисли малку зошто се водат војните на Блискиот Исток.
--- надополнето: Oct 19, 2011 1:36 PM ---
abe ostaj tiee rabotii bidi poseriozen so nasilstvo ne se potstignuva nisto poveke , zapadnite sili kovaat sekakvi speltkii samo da se ocrni islamot demek vakava onakvaa, so cel plasenje nivnite deca da ne go primaat islamot..,, a se poveke primaat islam ima se poveke ...
zosto togas se mesaatt zapadite sili vo arapskitee zemji ,, ajde po razmisli porazumnoo i koj predizvikuvaa vonii ,
Не коваат сплетки за да се оцрни исламот,ги заболе нив за исламот или за било која религија,нив им се важни парите.А да,според мене западот е креатор на радикалниот ислам,кој нема никаква врска со изворниот ислам.Види,гајле ми е мене што си го потрошил животот залудно,ама не ќе биде лошо да ги отвориш очите и реално да гледаш на работите.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Едноставни се работите.

Саудиска Арабија извор на вахабизмот.
Саудиска Арабија извор на екстремниот ислам.
Бин Ладен, Саудиска Арабија.
Саудиска Арабија и богатите амерички фамилии, гз и гаќи.
Најконзервативно друштво, таа Сауди, нит револуција, нит да ги бомбардира некој, ништо, мир.
Зошто, не треба некое посебно објаснување.

Е сега како да се замачка сето тоа.
Ал Џезеира, арапскиот ЦНН, де овие крстоносци биле, де онде екстремен ислам итн итн...

Не се работи за екстремизмот во верата, туку за екстремизмот во парите.
Парајлиите, и муслимани и христијани и протестанти и нововерци и демони, седат на иста маса а ги користата своите вери да манипулираат со луѓето.

И ќе му каже, покриј си ја невестата, а тој оргии праи дома, пушти брада, подвиткај ногавица, скокај на една нога, влечи се со дупе по земја и мјаукај, ако го правиш секој ден и секоја минута горе те чекаат милион девици која од која поубава.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.152
Поени од реакции
83.889
Сега се чека Меѓународната агенција за атомска енергија да го објави извештајот идниот месец дека Техеран прави нуклеарно оружје.
Не ми се верува дека ова ќе биде.

Kajgana Shop

На врв Bottom