Евентуален напад на Иран!? – дали, кој, зошто, како?

S

Shaman

Гостин
Во 1999 година, пред да биде бомбардирањето на СРЈ кружеа вакви слични муабети.
Демек, немало шанси НАТО да бомбардира, па имале србите С-300 па ќе ги бутале уште во Авиано итн итн.
Се само лажги без опашки.

не ми се верува дека има луѓе што коментираат демек иран ќе ја продолжел слават на персија.......
секој има право на мислење и јас го почитувам, но......

момци, ќе истурат американците трилион тони бомби врз целокупната инфраструктура.
ќе ги срамнат со земја. буквално ќе ги срамнат. откако ќе завршат со техеран, за техеран, кабул ќе биде париз.
како не ви е јасно дека колку и да мислиме дека американците се војници на батерии,
СЕПАК се работи за најопремената, најорганизираната, најмоќната воена машинерија што моментално оди по земјава.
американците секој ден губат војници и секој ден учат од своите грешки.
секој ден си го збогатуваат своето и онака огромно борбено искуство.
кое искуство го има иран и неговата војска?

абе ќе стиска некој Џими од Минесота копче на некој брод додека го интервјуира оној ќељавиот од Future Weapons, од Дискавери,
и ќе паѓаат томахавки како дожд врз иран. и ќе пијат кафе ис ќе се смеат.
камен на камен во иран нема да остане.

ако америка го нападне иран, и ако иран недајбоже употреби оружје за масовно уништување врз израел,
тогаш израел има хезобах да го раздели на молекули и атоми и ќе им се исере во уста.
ќе си имаат оправдание на геноцид да вратат со геноцид и ќе ги напрабат хезболах,
касапана.
многу сте го потцениле израел. зошто????
мислите дека овие симптоми на слабост се вистински?
абре све си испланирале евреите, жртви, победи, порази, кој ќе ги нападне од каде итн итн.

АМЕРИКА - ИРАН = чист кец
за иран не ни има коефициент.

p.s.
Проста математика....
пресметај го воениот буџет на Иран и на САД.
крај....

M

.:makedonec:.

Гостин
Демек, немало шанси НАТО да бомбардира, па имале србите С-300 па ќе ги бутале уште во Авиано итн итн.

не ми се верува дека има луѓе што коментираат демек иран ќе ја продолжел слават на персија.......

момци, ќе истурат американците трилион тони бомби врз целокупната инфраструктура.
ќе ги срамнат со земја. буквално ќе ги срамнат. откако ќе завршат со техеран, за техеран, кабул ќе биде париз.
како не ви е јасно дека колку и да мислиме дека американците се војници на батерии,
СЕПАК се работи за најопремената, најорганизираната, најмоќната воена машинерија што моментално оди по земјава.

абе ќе стиска некој Џими од Минесота копче на некој брод додека го интервјуира оној ќељавиот од Future Weapons, од Дискавери,

ако америка го нападне иран, и ако иран недајбоже употреби оружје за масовно уништување врз израел,
тогаш израел има хезобах да го раздели на молекули и атоми и ќе им се исере во уста.
ќе си имаат оправдание на геноцид да вратат со геноцид и ќе ги напрабат хезболах,
касапана.
абре све си испланирале евреите, жртви, победи, порази, кој ќе ги нападне од каде итн итн.

p.s.
Проста математика....
крај....
Тотално се согласувам со тебе значи тотално само ке додадам дека не само Хезболах туку и Хамас ке настрада здраво тоа и чекаат израелците да има повод па да видиш од 2 500 000 палестинци како ке направат 1 кило месо шо се вика за Фатах не верувам дека израелците ке го нападнат иако и Фатах е палестинска милитантна група но сепак изрелците водат некој тајни преговори со нив и се во некои тајни но добри односи бидејки Фатах и не се сакаат многу со Хамас и сеа мораат овие да имаат некој сојузник како што Хамас ги има Египет,Сирија,Јордан така и Фатах може да се каже дека Израел му е како некој полусојузник да кажам еве , може ке се случат некои измени али во главно израелците не би требало да ги тепаат Фатах во највеке ке ги маваат либанските Хезболах и палестинските Хамас иако и Фатах се палестинци али ете без сојузник не бива !

S

Shaman

Гостин
Тотално се согласувам со тебе значи тотално само ке додадам дека не само Хезболах туку и Хамас ке настрада здраво тоа и чекаат израелците да има повод па да видиш од 2 500 000 палестинци како ке направат 1 кило месо шо се вика за Фатах не верувам дека израелците ке го нападнат иако и Фатах е палестинска милитантна група но сепак изрелците водат некој тајни преговори со нив и се во некои тајни но добри односи бидејки Фатах и не се сакаат многу со Хамас и сеа мораат овие да имаат некој сојузник како што Хамас ги има Египет,Сирија,Јордан така и Фатах може да се каже дека Израел му е како некој полусојузник да кажам еве , може ке се случат некои измени али во главно израелците не би требало да ги тепаат Фатах во највеке ке ги маваат либанските Хезболах и палестинските Хамас иако и Фатах се палестинци али ете без сојузник не бива !
брат....
ни фатах, ни хамас, ни мамас, ни куров суров.....
има да се случи најголемото етничко чистење во историја, втор дел.
се е тоа внимателно испланирано.
некои ситници може ќе се пореметат ама во глобала
планот ќе им успее.

во гро мплан ќе се занимава светов со хуманитарна и еколошка катастрофа,
а во позадина има да се црпат ресурси од иран, има 1000 нафтоводи да постават за една недела.
има да копаат булдужерите 24 часа.

ќе гине народ, точно.
ќе има херои иранци што со едно РПГ ќе буткаат хеликоптери.
ќе има бомбаши самоубијци.
ќе има милијарда импровизирани мини и бомби.
се е џабе.
шо си намислил АНКЛ СЕМ, ќе си однесе дома и точка.

интересно е како овде некои уште размислуваат и навиваат со генот на неврзаните :pos2:
и се сеуште антиамерикански настроени.
нема потреба.
само изгледа тешко е 60 години труење мозок со анти-американизам
да се изчисти за 5.

M

.:makedonec:.

Гостин
брат....
планот ќе им успее.

а во позадина има да се црпат ресурси од иран, има 1000 нафтоводи да постават за една недела.

ќе гине народ, точно.
се е џабе.

интересно е како овде некои уште размислуваат и навиваат со генот на неврзаните :pos2:
нема потреба.
да се изчисти за 5.
Абе тоа си е се у ред имат ја силата американците денес тоа е факт освен Русија не верувам дека некоја друга земја ке успее да ги спрече у нивните планови ама Америка и Русија се знаат едни со други деka и двете се заебани и мокни земји и сеа наместо да се кинат мегу себе се заедно ако си забележал кога беше војната во Грузија Русите ги скинаа од маање гризиците а америка не мрдна со прст сега кога америка е речиси пред војна со Иран ако си прочитал во весник или на вести пред околу 1 месец Русија го прекина испорачувањето на нуклеарно гориво за Иран најверојатно по иницијатива на Америка гледас дека се помагаат една со друга Русија и америка нема го веке времето на студената војна сега знаеш што може само да ги набрцкаат американците русите па да ги свртат заедно против Иран па да видиш што е кјотек ја уствари повеке ја подржувам Русија одколку Америка оти секогаш беа со македонскиот напатен народ ама во случајот со Америка и Иран сум бил и ке бидам за американците и израелци прво ни се по близок народ по крф (религијата ни е блиска нели)второ Иран не се заканува со напад само на Америка и Израел туку на сите христијански земји кои му се на домет поззз Shaman добро размислуваш и си еден од оние кои имаат побистри мисли во поглед на темата :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.416
Поени од реакции
5.089
Аха, да ќе влезат во Иран..... и ќе им направат една ОГРОМНА услуга на Русија, а и Кина...
Цената на нафтата до небо, САД заглавени во уште една војна на која се осудени на пораз, огромно трошење ресурси што ќе ги чини САД мноооогу, а во останатите 2 војни во кои се борат.... ќе добијаат пресврт и САД ќе се најдат во една многу гадна позиција....

Ќе го изгубат сето влијание што го имаат.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
брат....
планот ќе им успее.

ќе гине народ, точно.
се е џабе.

нема потреба.
да се изчисти за 5.
Ништо од тоа нема да се случи.
Најмногу што би можело е прецизен напад од Израел врз иранските нуклеарни постројки.
Но во случај АКО и само ако воопшто Иран гради атомска бомба.
За некоја година истото ќе ја снајде и Саудиската нуклеарна програма која ја започнаа неодамна.
Исто како што беа елиминирани Ирачките и Сириските нуклеарни развојни проекти.

Единствено место каде САД би се впуштиле во интервенција е Венецуела.
Причините се тие што Венецуела ги има најголемите резерви на нафта во светот, Нафтениот појас со битуменски песок крај реката Ориноко и крајбрежјето.
А тие се проценети на 512 милијарди барели што е повеќе од двојно од резервите на Сауди Арабија и 9 пати повеќе од руските резерви.
И 13 пати повеќе од иранските резерви.

Во случај да се најави повлекување на американските сили од Ирак и Афганистан и базите од Ј.Кореја/Јапонија/Германија...тоа ќе биде знак за нешто сосема друго...

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528

касапана.

p.s.
Проста математика....
крај....
Ај за промена наместо од почеток ќе почнам од крајот - ни оддалеку војувањето не е проста математика. Да беше така немаше ни да има војни. Ќе си седнеа двете/трите страни на маса, лаптопите пред нив и фино лепо ќе си израчунаа кој што има од вооружување, логистика, жива сила ова она, ќе си претвореа се во евра/долари и ќе си го прогласеа победникот. :vozbud:За ефект може и да си пуштат некоја симулација на видео бим, си подадат раце на крај и чао пријатно- ни цивилни жртви, ни разрушувања ни к.рци палци.

Ај сега малце посериозно. Барем јас не видов на темава да се слави Иран или да се потценува Израел (добро, можеби некои исклучоци).
Баш напротив. Еве, Израел се сила, ама освен фрази дека Иран ќе биде срамнет,Хезболах ова она уништени никој не ни се обиде да објасни КАКО би го направиле тоа?

Ајде нека биде се како во првиот дел од твојот пост - САД да се вмеша и да го срамни Техеран со земја, да „победи„. Што уствари е победа во случајов? Тоа што десетици земји ќе го обвинат Вашингтон затоа што ракети паѓаат врз нивни градови? Што 1/3 од светот ќе се обедини против нив?

Друже, доволни се само 5-6 поединечни инцидента во авио-сообраќајот и за укрцавање во авион наместо 2 ќе се чека 4-5 саати. Само ова е доволно да го поремети модерниот свет како што го знаеме, да не збориме и за другите опции. Мислиш ли дека граѓаните во САД ќе се осеќаат „победнички„ ако треба по гаќи да патуваат, или оние на Израел ако го срамнат Иран, ама кога ќе се вратат од акција уствари НЕМА каде да се вратат?

Според мене, нема да се решат за масовно разрушување на све живо во Иран. Можеби и грешам, можеби ќе се решат баш за тоа, не знам, ама затоа и си дискутираме овде.
Во моментов ова мене не ми изгледа како реална опција и тоа нема никаква врска со некакво „антизападно расположение„. Напротив.

S

Shaman

Гостин
Ме буниш ти признавам ама со безвезе муабети (no offense) :)

За мене е баш така едноставно.
како и се во животот, колку пари толку музика.
а на САД оркестарот им е и најголем и најјак и најјаки инструменти имаат.

не ми е јасно, како и зашто воопшто ти треба објаснување дека израел ќе го срамни хезболах со земја.
ти реков и стојам на тоа. ќе ги расцепат на атоми и молекули и на крај ќе им се посерат во уста.
ќе имаат оправдување да гаѓаат неселективно, и старци и жени и деца.
затоа ќе им биде лесно. сега пак, колку толку мора да почитуваат некои норми на војување,
па не им се жртвуваат војници па затоа е вака статус кво.

ако сама америка го нападне иран со израел, и останатите од ЕУ и НАТО не се вклучат,
кое оправдување го има иран да ги нападне?
нема ли они да ризикуваат одмазна за неиспровоциран напад?

поентата ми беше, израел да го нападне иран пред овие муџахединиве да имаат боева глава или макар повеќе боеви глави.

ај вака може ли да почнеме да не одиме од позади.

нешто како партија шах ако сакаш. јас сум сад и израел, ти биди иран и хезболах и хамас и што сакаш.
ева ја ќе почнам прв.

- истурам за 24 часа 10000 тони бомби, ракети, томахавки, врз твоите нуклеарни постројки, само врз нив.
све што ти е дури и 10 спрата под земја ти палам.
не ти напаѓам цивилни цели. може ќе настрада некој мост или некоја термо централа ама цивилните жртви се на минимум.
значи во очите на останатиот свет јас сум ја исполнил целта.
и ако ти не ми вратиш (а не може да не вратиш нели) јас немам оправдување понатака да те напаѓам.

ај сега кажи ми што е твојот потег.
значи збпруваме за работи што сме 100% сигурни дека можеш да ги направиш,
не што мислиме дека можеш. ама ај еве да си речеме имаш атмоска бомба спремно и можеш да ја лансираш.
еве и 5 или 10 ракети нека се иако јас мислам дека немаш ни една, еве ај изненади ме.
во радипус од 2500км кој ќе го јаде? израел? америте во ирак и авганистан?
ај да видам што мислиш кој ќе им биде потегот?

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.932
Поени од реакции
1.185

не ми е јасно, како и зашто воопшто ти треба објаснување дека израел ќе го срамни хезболах со земја.
ти реков и стојам на тоа. ќе ги расцепат на атоми и молекули и на крај ќе им се посерат во уста.
затоа ќе им биде лесно. сега пак, колку толку мора да почитуваат некои норми на војување,

ако сама америка го нападне иран со израел, и останатите од ЕУ и НАТО не се вклучат,

поентата ми беше, израел да го нападне иран пред овие муџахединиве да имаат боева глава или макар повеќе боеви глави.

нешто како партија шах ако сакаш. јас сум сад и израел, ти биди иран и хезболах и хамас и што сакаш.
ева ја ќе почнам прв.

- истурам за 24 часа 10000 тони бомби, ракети, томахавки, врз твоите нуклеарни постројки, само врз нив.
не ти напаѓам цивилни цели. може ќе настрада некој мост или некоја термо централа ама цивилните жртви се на минимум.
и ако ти не ми вратиш (а не може да не вратиш нели) јас немам оправдување понатака да те напаѓам.

не што мислиме дека можеш. ама ај еве да си речеме имаш атмоска бомба спремно и можеш да ја лансираш.
еве и 5 или 10 ракети нека се иако јас мислам дека немаш ни една, еве ај изненади ме.

Дечко премногу си емотивен,да беше толку едноставно и лесно,до сега САД и Израел 1000 пати ќе ги срамнеа и ќе ги здробеја иранците..

Иран не е Ирак,Авганистан или Пакистан..

Не е толку лесно како што мислиш ти..

S

Shaman

Гостин
немаше емоции. немој да ми го извртуваш муабетот.
убаво почнав да си дискутирам со човекот.
и не почнаа да се повлекуваат за џабе од ирак ударните екипи на војската на америка.

во право си дека не е иран исто што и ирак. ама за нас.
од американска гледна точка, исто им се фаќа.

да беше толку едноставно и лесно,до сега САД и Израел 1000 пати ќе ги срамнеа и ќе ги здробеја иранците..
и покрај се и они се луѓе и они сакаат со добро првин.
србите колку време ги молеа?
нели србија била ваква, таква. па имале ракети, па и во босна војна ќе почнела.
па и иранците ќе ги помолат.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528

ева ја ќе почнам прв.

Добар :). Нема offense, нормално:wink:.

ОК, ајде ќе играме шах, таблата е наредена како што предложи ти. Не, не играм со атомска бомба (не давај фора во партијата :pos2:), нека се игра со тоа што стварно е на располагање. Работата е што не можам да ти го кажам мојот потег (ти си белиот, јас црниот, така беше, нели?), затоа што ти играш прв. Претпоставувам дека болдираното ти е потегот, ама баш тука е кваката - КАКО ќе го одиграш тоа? Викаш од воздух, ОК - од каде ќе полетаат, кои авиони, колку од нив, каде ќе танкираат, со што ќе се вооружат, колкав им е радиусот, кој ќе ги штити, како ќе избегнат ПВО... (е тука би било добро да наведеш и со што планираш да ги уништиш целите вкопани во земја - томахавкот не е баш среќно решение, а и не се работи за 10-ина метри, "no offense":smir:). Да ги решиме овие работи, па да може да кажеме дека ти си го одиграл потегот, и дека редот е на црниот.

П.С - Никогаш не сум побарал објаснување зошто не може Хезболах да се срамни со земја (иако и тоа е проблематично), туку Иран :wink:

П.П.С - И за мене не е се баш така едноставно.Затоа и дискутирам на овој начин. Баш она што ти го кажа „колку пари толку музика) е пример за едноставно гледање. Значи не спорам дека САД се супериорни, ми се допаѓа и нивниот начин на работа и учење од грешките, ама очигледно тоа не е секогаш доволно. Тоа е огромна предност, ама треба уште нешто - да не беше така, до сега ќе беа во Техеран.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76

касапана.

p.s.
Проста математика....
крај....
да само во прикаските.
Се гледа дека површински се разбираш но не и суштински.
Точно е тоа дека имаше такви муабети од луге кој не се разбираат во војна и од некој глупи секој кој ги познава овие две земји има сосема трето мислење.Американците ја нападнаат Србија и тие покажуваа сила ама не ја исплашија,боббардерот невидлив му беше срушен со градобитна ракета (ниа што ги користат за разбивање на градобидни облаци)србите му се спротиставија покажаа сила ама не победија бидејки војуваа со цел свет не само со америка.
Иран ке ја продолжел славата на Персија?
не верувам дека тоа може да се случе.
Американците ке испустале томохавки да ке се случе тоа ама треба иранците да си го држат и да не прават ништо.
Во право си дека американците се најспремна нација најмокна, најака ,најоорижена ама не оде тоа така во пракса.
Многу луге ги мешаат ирак и виетнам со иран.Иран е 10 апти поголема од ирак во територија 50 парти побројна и појака.Американците се условно многу појаки ама не оде така во пракса имаат стра од нив бидејки може да не се сруше само една зграда во аерика.Американците се сега ммогу против војни бидејки ги исплаши бин ладен му покажа како е кога они напагаат.Американците не знаат што е војна во америка за тоа се силат толку да се урнат неколку згради па да видиш како се менува мислењето.Америка нема да го нападне иран а и ако го нападне ке го снема цел иран ама ке ја смена и половина америка а верувам на тоа не се спремни американците.
Џабе му е толку голем буџет кога не се спремни да изгубат ниту една зграда за разлика од иранците кој се спремни да војуваат.
Изрел е малку поинаков пример кај него нема америка нема преговарања одма бомбардерите играат.Тиа се воинсвен народ с со територија колку македонија но многу јако вооружување и да напоменам атомска бомба.

S

Shaman

Гостин
површински а не суштински ?????
прво плукаш по мене. а со што ме негираш?
со приказни за мали деца.

боббардерот невидлив му беше срушен со градобитна ракета
немам коментар за ова. ќе си ќутам.

Џабе му е толку голем буџет кога не се спремни да изгубат ниту една зграда за разлика од иранците кој се спремни да војуваат.
незнам што да ти кажам другар.
џабе биле 800 милијарди?????
што да ти кажам на ова? моето е површинско, а игнорирање на 800 милијарди долари е суштинско разбирање.

Американците се сега ммогу против војни бидејки ги исплаши бин ладен му покажа како е кога они напагаат.
ова што е?
некој виц?
се исплашиле од бин ладен ????

---------------------------------------------
заајварспремен,
ќе си продолжиме на ПМ.
поздрав идам на пат.
ко ќе стасам ќе ти пишам.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
заајварспремен,
ќе си продолжиме на ПМ.
поздрав идам на пат.
ко ќе стасам ќе ти пишам.
Мислам дека можеби е подобро да останеме на форумот, колку поразлични мислења толку поинтересно, ама ОК, може и на ПМ.
Поздрав и среќен пат.

S

Shaman

Гостин
Една друга работа.
иранците се иранци, колку грците што се грци.
и да не е баш вака, слично некако ќе му дојде.
гледај етно-каша попара.
Iran_ethnoreligious_distribution_2004.jpg

има иран опозиција.
како што имаше и во ирак + курди.
како што имаше и северна алијанца во авганистан.
само многу јака чизма ги држи.
во секое јаболко има црв. ќе го наранат американците.

Kajgana Shop

На врв Bottom