Евентуален напад на Иран!? – дали, кој, зошто, како?

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Добра мапа, вреди да се продискутира.
Вака обоен, Иран изгледа доста „шарен„ и остава простор за внатрешни немири. Не само нас што ни изгледа така, веројатно и некој друг размислувал слично, па константно се игра и на таа карта, за сега без успех. И реално, „сон„ на секој напаѓач/„ослободител„ како сакаш наречи го, е да испадне дека „народот сам се побунил„ - најбезбедна варијана.
Е сега, веќе реков дека само мапата остава реална можност за тоа. Ама еве и малку текст за сликата да биде комплетна.
Најнасевер се Азерите - ги има многу (24% од населението) АМА тие се повеќе Иранци околу Азербејџанци. Припаѓаат на иранската група на народи, а на крајот на краиштата и повеќе ги има во Иран отколку во Азербејџан. Националното чувство (иранско!!!) им е силно изразено, фактички тие и Персијанците (нешто преку 50%) се основата на државата. Значи добиваме скоро повеќе од 75% лојални Иранци.

Курдите на запад се шиити (7-8%), и за разлика од тие во Турција и Ирак се многу помирни. Дури и немам сретнато некаде информација дека они самите барале независност, за разлика од другите Курди (мислам на заедницата како целина, не на индивидуалци), ама еве да оставиме простор дека може да бидат некој фактор на нестабилност.

Сите викаат дека Балучите на југоисток се најпроблематични. Точно е тоа дека до сега кренале многу востанија (бараат независност) ама точно е и тоа дека ниту едно не им успеало. А пробувале секогаш кога Иран имал проблеми (и во Ирак-Иран војните). Мапата покажува дека се на голема површина, ама не покажува дека тоа е многу ретко населена површина - ги нема ниту колку еден кварт во Техеран. Вкупно се околу 2%. Скоро сигурно би искористиле ваква прилика за правење проблеми, ама ако никогаш до сега немале успех, малку е веројатно дека ќе го имаат и сега.

Останатите се сите околу1, 2, 3% мах (туркмени, ерменци, асиријци, казаци... не ми текнува на другите ќе треба да сурфам) ама не се фактор на нестабилност.

Точно е и тоа дека има и опозиција. Мислам дека не се доволно јаки, ама еве, можеби грешам. ама дури и да се појаки отколку што мислам, тоа што тие се против сегашната власт во Иран не значи дека се за Израел. Зборот ми е, ако веќе дојде до конфликт попрво ќе застанат на страната на сопствената земја отколку на страната на Израел/САД.

Нормално, вреди да се игра на оваа карта (и се игра), ама реално шансите не се нешто премногу големи.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.416
Поени од реакции
5.089
Ме буниш ти признавам ама со безвезе муабети (no offense) :)

За мене е баш така едноставно.
како и се во животот, колку пари толку музика.
а на САД оркестарот им е и најголем и најјак и најјаки инструменти имаат.

не ми е јасно, како и зашто воопшто ти треба објаснување дека израел ќе го срамни хезболах со земја.
ти реков и стојам на тоа. ќе ги расцепат на атоми и молекули и на крај ќе им се посерат во уста.
ќе имаат оправдување да гаѓаат неселективно, и старци и жени и деца.
затоа ќе им биде лесно. сега пак, колку толку мора да почитуваат некои норми на војување,
па не им се жртвуваат војници па затоа е вака статус кво.

ако сама америка го нападне иран со израел, и останатите од ЕУ и НАТО не се вклучат,
кое оправдување го има иран да ги нападне?
нема ли они да ризикуваат одмазна за неиспровоциран напад?

поентата ми беше, израел да го нападне иран пред овие муџахединиве да имаат боева глава или макар повеќе боеви глави.

ај вака може ли да почнеме да не одиме од позади.

нешто како партија шах ако сакаш. јас сум сад и израел, ти биди иран и хезболах и хамас и што сакаш.
ева ја ќе почнам прв.

- истурам за 24 часа 10000 тони бомби, ракети, томахавки, врз твоите нуклеарни постројки, само врз нив.
све што ти е дури и 10 спрата под земја ти палам.
не ти напаѓам цивилни цели. може ќе настрада некој мост или некоја термо централа ама цивилните жртви се на минимум.
значи во очите на останатиот свет јас сум ја исполнил целта.
и ако ти не ми вратиш (а не може да не вратиш нели) јас немам оправдување понатака да те напаѓам.

ај сега кажи ми што е твојот потег.
значи збпруваме за работи што сме 100% сигурни дека можеш да ги направиш,
не што мислиме дека можеш. ама ај еве да си речеме имаш атмоска бомба спремно и можеш да ја лансираш.
еве и 5 или 10 ракети нека се иако јас мислам дека немаш ни една, еве ај изненади ме.
во радипус од 2500км кој ќе го јаде? израел? америте во ирак и авганистан?
ај да видам што мислиш кој ќе им биде потегот?
Не се работи тука за неспособноста на САД или Израел.... И двете се и тоа како способни.

Она што најмногу ги плаши и САД , а и Израел е евентуалната одмазда на Иран... т.е. загубите што САД ќе ги имаат после еден таков напад врз Иран.
Можат да го срамнат - можат.
Можат секоја зграда во Иран да ја закопаат колку што била висока. Можат секој мост, секоја куќа, секоја база да ја урнат...
Но, сето тоа нема да се случи одеднаш. Ќе биде потребно време.
А веднаш после првиот напад врз Иран, Иран ќе лансира се што има врз САД и базите и сојузниците.
Сметај дека ќе биде дожд од ракети. На почетокот само. Ќе ја срамнат секоја Американска база во радиус од 1000 километри. Без сомневање.
Потоа, Иран е една огромна териорија. Како очекуваш САД да ја покријаат таа територија кога и во соседен Авганистан со 100 пати, да не речам илјада пати послаб непријател имаат големи загуби?

Единствено Израел може да изврши напад и тоа само врз нуклеарните постројки и потоа да се брани...

M

.:makedonec:.

Гостин
Дечко премногу си емотивен,да беше толку едноставно и лесно,до сега САД и Израел 1000 пати ќе ги срамнеа и ќе ги здробеја иранците..

Иран не е Ирак,Авганистан или Пакистан..

Не е толку лесно како што мислиш ти..

Абе момче момче ти немаш поим свакаш ако си добро запознаен кога беше војната помеѓу Ирак и Иран , Ирак беше победникот иако беше и ден денес е за 4 пати помал по површина и има 3 пати помалку население што значи дека Иран е Ирак точно е сеа Иран е напреднат многу во последно време ама сватете бе луѓе не може по никоја цена да си ги одмерува силите си Израел и САД ,Иран далеку заостанува позади овие земји и може само ќотек да си изеде и да стане протекторат како Афганистан,Ирак, е сега ке има можеби 3 пати по жестока борба Сад-Иран или Израел-Иран но сепак Иран ке биде тој што ке изгуби
P.S-иам забележано дека си пишал Иран не е Пакистан хехе смешен човек епа Пакистан има развиено нуклеарна програма 20 години пред Иран има многу по модернизирана армија(благодарение на максималната соработна со САД Русија и Кина) и што е најбитно има двојно повеке население од Иран

--- надополнето ---

да само во прикаските.
Се гледа дека површински се разбираш но не и суштински.
Точно е тоа дека имаше такви муабети од луге кој не се разбираат во војна и од некој глупи секој кој ги познава овие две земји има сосема трето мислење.Американците ја нападнаат Србија и тие покажуваа сила ама не ја исплашија,боббардерот невидлив му беше срушен со градобитна ракета (ниа што ги користат за разбивање на градобидни облаци)србите му се спротиставија покажаа сила ама не победија бидејки војуваа со цел свет не само со америка.
Иран ке ја продолжел славата на Персија?
не верувам дека тоа може да се случе.
Американците ке испустале томохавки да ке се случе тоа ама треба иранците да си го држат и да не прават ништо.
Во право си дека американците се најспремна нација најмокна, најака ,најоорижена ама не оде тоа така во пракса.
Многу луге ги мешаат ирак и виетнам со иран.Иран е 10 апти поголема од ирак во територија 50 парти побројна и појака.Американците се условно многу појаки ама не оде така во пракса имаат стра од нив бидејки може да не се сруше само една зграда во аерика.Американците се сега ммогу против војни бидејки ги исплаши бин ладен му покажа како е кога они напагаат.Американците не знаат што е војна во америка за тоа се силат толку да се урнат неколку згради па да видиш како се менува мислењето.Америка нема да го нападне иран а и ако го нападне ке го снема цел иран ама ке ја смена и половина америка а верувам на тоа не се спремни американците.
Џабе му е толку голем буџет кога не се спремни да изгубат ниту една зграда за разлика од иранците кој се спремни да војуваат.
Изрел е малку поинаков пример кај него нема америка нема преговарања одма бомбардерите играат.Тиа се воинсвен народ с со територија колку македонија но многу јако вооружување и да напоменам атомска бомба.
Еве ке ти помогнам Иран има површина од 1 648 000 км2, а Ирак 438 317 км2 значи тука не е Иран поголем 10 пати тука е поголем ~ 4 пати,
друго спомна и насление Иран има 70 000 000 население , а Ирак има 29 000 000 население значи Иран нема 50 пати повеке население од Ирак како што викаш ти туку ~ 3 пати повеке население од тука гледано се гледа дека си ти дете и дека не знаеш најосновни информации хахаххахахахахахаха:)

S

Shaman

Гостин
ми касни превозот .... :motor:

http://boskolives.wordpress.com/2008/07/11/ballistic-missile-is-redundant-2/
ова за почеток.

и ова е интерсно.
http://www.jcpa.org/text/iran_page_62-67.pdf

The Iranians might be clever enough
not to actually develop a specific
ICBM that could reach America: It
would be enough to orbit a satellite
in a trajectory that traverses U.S.
territory.

еве уште нешто.
http://www.fas.org/sgp/crs/nuke/RS22758.pdf
http://fpc.state.gov/documents/organization/39332.pdf
http://www.globalsecurity.org/intell/library/congress/2006_rpt/iran-report_060822v2.htm
http://www.fas.org/nuke/guide/iran/missile/
http://www.defpro.com/news/details/15130/

поздрав.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
Абе момче момче ти немаш поим свакаш ако си добро запознаен кога беше војната помеѓу Ирак и Иран , Ирак беше победникот иако беше и ден денес е за 4 пати помал по површина и има 3 пати помалку население што значи дека Иран е Ирак точно е сеа Иран е напреднат многу во последно време ама сватете бе луѓе не може по никоја цена да си ги одмерува силите си Израел и САД ,Иран далеку заостанува позади овие земји и може само ќотек да си изеде и да стане протекторат како Афганистан,Ирак, е сега ке има можеби 3 пати по жестока борба Сад-Иран или Израел-Иран но сепак Иран ке биде тој што ке изгуби
P.S-иам забележано дека си пишал Иран не е Пакистан хехе смешен човек епа Пакистан има развиено нуклеарна програма 20 години пред Иран има многу по модернизирана армија(благодарение на максималната соработна со САД Русија и Кина) и што е најбитно има двојно повеке население од Иран

--- надополнето ---

Еве ке ти помогнам Иран има површина од 1 648 000 км2, а Ирак 438 317 км2 значи тука не е Иран поголем 10 пати тука е поголем ~ 4 пати,
друго спомна и насление Иран има 70 000 000 население , а Ирак има 29 000 000 население значи Иран нема 50 пати повеке население од Ирак како што викаш ти туку ~ 3 пати повеке население од тука гледано се гледа дека си ти дете и дека не знаеш најосновни информации хахаххахахахахахаха:)
фала за помошта
а сега јас да ти помогнам .
Сигурно не сум помислив дека ирак е македонија па да биде 50 пати поголема (и од македонија не е 50 пати поголема) така беше зборот сакав да кажам само дека разликата е небо и земја.
Ти мене ми спомнуваш војна од времето на александар па очекувам дека макеоднија ке може да освое територија до индија бидејки ти рече победил ирак некогаш.И Кина била поразена катастрофално од виетнам мала земја ама тогаш имале армија од селани за разлика од денеска и не се навракај назад гледај ја сегашноста.
Иран е многу пати појак и пооопасен од ирак.И самиот знаеч дека ке има неколку пати поопасна битка но сега нема да биде цел свет (НАТО)туку само јаките американци кој верувам дека ке наседнат на брашното бидејки ако беа толку силни одма ке го нападнеа иран, како ирак ама оциглдно не е така.
И сам верувам знаеш дека Израел има територија колку македонија и 5-6 пати поголема од Македонија популација и 100 пати поовооружена но мислам дека и со тоа не може да му се спротистават на иран сепак преголем е дури и за израелците кој верувам дека можат да го разурат цел балкан кога викам балкан мислам и на Алванија и Грција.
Знаеш дека иран има многу пати поголема територија многу повеке население и дека е многу поразвиен во однаос на ирак.Ти правиш муабет за иран како да правиш за северна кореја кој и он може да ги изненаде со некоја урната зграда американците доволно е тоа да се упашат американскитре грагани (знаеш какви трауми имат од бин ладен и близначките)
Кажи ми со што ке бобардраат американците и уште побитно од каде ке полнат гориво или може твојата празна глава ке мисле да се вракаат до америка да полнат.
Се гледа дека ти плитко размислуваш,површински гледаш,никој не вика дека американците се супер сила ама во овој случај ке гинат многу бомбардери и згради .Јас знам декаамерикански ке го збришат иран ама не се подготвени да се коцкаат.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.932
Поени од реакции
1.185

--- надополнето ---

:pos2: момче извини моја грешка е,,,,мислев за Палестина,а не за Пакистан,, наместо Палестина Пакистан имам напишано:smir:

M

Гостин
--- надополнето ---

[/COLOR]
фала за помошта
а сега јас да ти помогнам .
Сигурно не сум помислив дека ирак е македонија па да биде 50 пати поголема (и од македонија не е 50 пати поголема) така беше зборот сакав да кажам само дека разликата е небо и земја.
Ти мене ми спомнуваш војна од времето на александар па очекувам дека макеоднија ке може да освое територија до индија бидејки ти рече победил ирак некогаш.И Кина била поразена катастрофално од виетнам мала земја ама тогаш имале армија од селани за разлика од денеска и не се навракај назад гледај ја сегашноста.
Иран е многу пати појак и пооопасен од ирак.И самиот знаеч дека ке има неколку пати поопасна битка но сега нема да биде цел свет (НАТО)туку само јаките американци кој верувам дека ке наседнат на брашното бидејки ако беа толку силни одма ке го нападнеа иран, како ирак ама оциглдно не е така.
И сам верувам знаеш дека Израел има територија колку македонија и 5-6 пати поголема од Македонија популација и 100 пати поовооружена но мислам дека и со тоа не може да му се спротистават на иран сепак преголем е дури и за израелците кој верувам дека можат да го разурат цел балкан кога викам балкан мислам и на Алванија и Грција.
Знаеш дека иран има многу пати поголема територија многу повеке население и дека е многу поразвиен во однаос на ирак.Ти правиш муабет за иран како да правиш за северна кореја кој и он може да ги изненаде со некоја урната зграда американците доволно е тоа да се упашат американскитре грагани (знаеш какви трауми имат од бин ладен и близначките)
Кажи ми со што ке бобардраат американците и уште побитно од каде ке полнат гориво или може твојата празна глава ке мисле да се вракаат до америка да полнат.
Се гледа дека ти плитко размислуваш,површински гледаш,никој не вика дека американците се супер сила ама во овој случај ке гинат многу бомбардери и згради .Јас знам декаамерикански ке го збришат иран ама не се подготвени да се коцкаат.
Е тука веке нејкам да правам муабет тука ти докажуваш дека немаш поима што се случува на блискиот исток и во централна Азија ајде ајде молим ти се па дали знаеш ти колку воздухопловни бази имаат американците во Ирак и во Авганистан а да не правиме муабет за аеродроми кои им се дадени на користење во околните земји (нормално си плаќаат за тоа) еве за пример ке ги земам Таџикистан кој е доста блиску со Иран на географска карта тоа е далеку некаде околу 600км ама ако авион лета со брзина од 2 маха (2000км2) ке стигне за неполни 15 минути друг пример е Киргистан во кој американците имаат неколку воени бази земени на користење, сите овие се околу Иран крај на крај тука имаат и нивни земји поточно нивни сојизници ( Турција, Израел) а кој ти знае само колку носачи на авиони имаат во Персискиот Залив и во Арабиското Море , е сега при овие полнења гориво и наоружување ке имаат одредени мали загуби додека излегуваат од Иран на пример, од невниманиена пилотите од надворешни фактори ама сето тоа ке биде на мало ниво и крај краеви па сепак напаќаат тие нели мора да имаат и некој загуби нема да оди сигурно се како подмачкано, како што реков пред тоа Фактички и тактички Иран е обиколен од сите страни и му нема излез освен ако не сака да преговара на мирен план е сега пази ја ситуацијата и ке видиш дека месец-два пред американците да го нападнат Иран (ако го нападнат) ке се повлечат целосно или од Ирак или од Афганистан од тие двете од една ке си отидат ама сепак мислам дека тоа ке биде Ирак бидејки таму веке завршија воените дејствија релативно и попрво ке си отидат од Ирак него од Авганистан уствари додека не го фатат оној апашот осама нема да си отидат тие така лесно гледај и прати и ке видиш како една земја ке напуштат пред нападот оти неможат тие да држат 3 земји од еднаш сепак е многу но како што реков тоа ке бидат многу тешки операции на американските специални и воздухопловни сили сепак Иран е голема територија ке биде тешко да се воспостави контрола над целата!

:pos2: момче извини моја грешка е,,,,мислев за Палестина,а не за Пакистан,, наместо Палестина Пакистан имам напишано:smir:

ок е ок ае нема везе ама голема е разликата од Палестина до Пакистан

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
--- надополнето ---

[/COLOR]

Е тука веке нејкам да правам муабет тука ти докажуваш дека немаш поима што се случува на блискиот исток и во централна Азија ајде ајде молим ти се па дали знаеш ти колку воздухопловни бази имаат американците во Ирак и во Авганистан а да не правиме муабет за аеродроми кои им се дадени на користење во околните земји (нормално си плаќаат за тоа) еве за пример ке ги земам Таџикистан кој е доста блиску со Иран на географска карта тоа е далеку некаде околу 600км ама ако авион лета со брзина од 2 маха (2000км2) ке стигне за неполни 15 минути друг пример е Киргистан во кој американците имаат неколку воени бази земени на користење, сите овие се околу Иран крај на крај тука имаат и нивни земји поточно нивни сојизници ( Турција, Израел) а кој ти знае само колку носачи на авиони имаат во Персискиот Залив и во Арабиското Море , е сега при овие полнења гориво и наоружување ке имаат одредени мали загуби додека излегуваат од Иран на пример, од невниманиена пилотите од надворешни фактори ама сето тоа ке биде на мало ниво и крај краеви па сепак напаќаат тие нели мора да имаат и некој загуби нема да оди сигурно се како подмачкано, како што реков пред тоа Фактички и тактички Иран е обиколен од сите страни и му нема излез освен ако не сака да преговара на мирен план е сега пази ја ситуацијата и ке видиш дека месец-два пред американците да го нападнат Иран (ако го нападнат) ке се повлечат целосно или од Ирак или од Афганистан од тие двете од една ке си отидат ама сепак мислам дека тоа ке биде Ирак бидејки таму веке завршија воените дејствија релативно и попрво ке си отидат од Ирак него од Авганистан уствари додека не го фатат оној апашот осама нема да си отидат тие така лесно гледај и прати и ке видиш како една земја ке напуштат пред нападот оти неможат тие да држат 3 земји од еднаш сепак е многу но како што реков тоа ке бидат многу тешки операции на американските специални и воздухопловни сили сепак Иран е голема територија ке биде тешко да се воспостави контрола над целата!

ок е ок ае нема везе ама голема е разликата од Палестина до Пакистан
Американците се супер сила и не мислам дека му има рамен.Јас мислам ако некој му рече на американците дај да ви урнат една зграда во центарот на њу јорк а во замнена да ја разурнат цел иран нема да се сложат.Не се научени американците да му уриаваат верувам знаеш какви трауми имат од близначките.Кој што сака нека вика ниту хитлер ниту горбачов не успееа да урнат града во америка само бин ладен влезе во срцето на америка.
За американците да нападнат мисалм дека мора да бараат дозвола од НАТО како што беше со ирак,не оде тоа така ајде денеска ке напагаме.
Како прво мислам дека светот не би дозволил една таква војна затоа што никој не е надвор од неа а знаеме дека никоја војна не завршува а и во војната сите губат.

Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Аха, да ќе влезат во Иран..... и ќе им направат една ОГРОМНА услуга на Русија, а и Кина...
Цената на нафтата до небо, САД заглавени во уште една војна на која се осудени на пораз, огромно трошење ресурси што ќе ги чини САД мноооогу, а во останатите 2 војни во кои се борат.... ќе добијаат пресврт и САД ќе се најдат во една многу гадна позиција....

Ќе го изгубат сето влијание што го имаат.
koj osuden na poraz tikvar eden

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Американците се супер сила и не мислам дека му има рамен.Јас мислам ако некој му рече на американците дај да ви урнат една зграда во центарот на њу јорк а во замнена да ја разурнат цел иран нема да се сложат.Не се научени американците да му уриаваат верувам знаеш какви трауми имат од близначките.Кој што сака нека вика ниту хитлер ниту горбачов не успееа да урнат града во америка само бин ладен влезе во срцето на америка.
За американците да нападнат мисалм дека мора да бараат дозвола од НАТО како што беше со ирак,не оде тоа така ајде денеска ке напагаме.
Како прво мислам дека светот не би дозволил една таква војна затоа што никој не е надвор од неа а знаеме дека никоја војна не завршува а и во војната сите губат.
А да не се има променето од 9/11 нападите, но во обратен правец од она што го тврдиш?

После Виетнамската војна САД избегнувааат воени конфликти каде што можат да бидат вовлечени во војна со герила. Така во меѓувреме имаме воени интервенции кои што можат да влезат во категоријата тренинг, како бомбардирењето на Србија, интервенциите во Гренада, Панама, Иран, Либија и сл.

Имаат и големи војни како онаа прва заливска војна, но откако ги поразија и избркаа Ирачаните од Кувајт нешто ги спречи да продолжат до Багдад, а тоа изгледа е вовлекување во герилска војна, која закана била поголема од нивните стратегиски интереси, да го стват Ирак под своја капа. Немаше да им требаат глупави изговори, како подоцна она со опасноста од оружје за масовно уништување.

Но после 9/11 нападите се е променето...

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Гледав пред некоја недела како Иран се заканува со ископани големи дупки дека тоа се масовни гробници наменети за американските војници и дека во такви се закопувале мртвите Ирачки војници за време на Ирачко-Иранската војна. Се пукнав од смеење кога го видов ова. Изгледа Иран мисли дека ова се Германците од Втората Светска Војна кога јуришаат како муви без глави, и паѓаат како круши, а не размислуваат дека Американците имаат најсовремено оружје во светот.

--- надополнето ---

Аха, да ќе влезат во Иран..... и ќе им направат една ОГРОМНА услуга на Русија, а и Кина...
Цената на нафтата до небо, САД заглавени во уште една војна на која се осудени на пораз, огромно трошење ресурси што ќе ги чини САД мноооогу, а во останатите 2 војни во кои се борат.... ќе добијаат пресврт и САД ќе се најдат во една многу гадна позиција....

Америка сака да биде во војна, а знаеш зашто, зашто војната е бизнис и се вртат огромни пари со продажба на оружје. Компаниите кои призведуваа воена опрема и оружје во 1963 за време на Виетнамската војна се збогатија со милијарди долари , така се збогаија и во Ирак, посебно приватните војски кои ги има илјадници во Ирак, а најпозната е приватната војска BLACKWATER која најголема заработка има од Ирак.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376

Абе за да пропадне САД не е доволна една локална војна туку катастрофа од библиски размери.

А не знам како го замислуваш тоа САД ако пропадне ќе испливаат Кина и Русија? Економско пропаѓање на САД го повлекува целиот свет надоле. Кина тргна напред откако се отвори према Запад. Русија единствено што извезува се суровини на истиот тој Запад.
Настрана фактот дека САД во војна не одат никогаш сами. Светов уште долго ќе биде владеен од САД заедно со своите богати сојузници т.е. триаголникот САД, ЕУ, Јапонија и др. Азиски тигри итн. А тоа е некаде 90% од светскиот БДП. На пр. Јапонија иако не учествува со трупи во војните, учествува финансиски...

Ова не значи дека ваквиот свет е вечен, но за да се смени нешто треба многу време.

M

Гостин
Абе за да пропадне САД не е доволна една локална војна туку катастрофа од библиски размери.

А не знам како го замислуваш тоа САД ако пропадне ќе испливаат Кина и Русија? Економско пропаѓање на САД го повлекува целиот свет надоле. Кина тргна напред откако се отвори према Запад. Русија единствено што извезува се суровини на истиот тој Запад.
Настрана фактот дека САД во војна не одат никогаш сами. Светов уште долго ќе биде владеен од САД заедно со своите богати сојузници т.е. триаголникот САД, ЕУ, Јапонија и др. Азиски тигри итн. А тоа е некаде 90% од светскиот БДП. На пр. Јапонија иако не учествува со трупи во војните, учествува финансиски...

Ова не значи дека ваквиот свет е вечен, но за да се смени нешто треба многу време.
Сад не владее сам во светот има земји кои исто така се мокни и владеат со светот таков пример се Русија и во поново време Кина па кога си слушнал ти да кажат на телевизија, на интернет или на било каде дека Сад им се заканува на Русија и на Кина на сите се заканувал ама на нив никогаш а и јапонциве имаат јака математика пред 65 години овие им бапнаа 2 атомски бомби а сеа овие на нивна страна хмммм бог да чува чудна работа !?

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Сад не владее сам во светот има земји кои исто така се мокни и владеат со светот таков пример се Русија и во поново време Кина па кога си слушнал ти да кажат на телевизија, на интернет или на било каде дека Сад им се заканува на Русија и на Кина на сите се заканувал ама на нив никогаш а и јапонциве имаат јака математика пред 65 години овие им бапнаа 2 атомски бомби а сеа овие на нивна страна хмммм бог да чува чудна работа !?
Со светот владеат мултинационалните компании. А тие и Американски, Јапонски, Европски... Значи не се тие сојузници од љубов него од интерес. И тешко е да се каже колку една команија е Американска а колку Јапонска. Со интеграцијата на Кина ќе стануваат се повеќе и Кинески, но интересот ќе остане ист.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
ми касни превозот .... :motor:

http://boskolives.wordpress.com/2008/07/11/ballistic-missile-is-redundant-2/
ова за почеток.

и ова е интерсно.
http://www.jcpa.org/text/iran_page_62-67.pdf

The Iranians might be clever enough
not to actually develop a specific
ICBM that could reach America: It
would be enough to orbit a satellite
in a trajectory that traverses U.S.
territory.

еве уште нешто.
http://www.fas.org/sgp/crs/nuke/RS22758.pdf
http://fpc.state.gov/documents/organization/39332.pdf
http://www.globalsecurity.org/intell/library/congress/2006_rpt/iran-report_060822v2.htm
http://www.fas.org/nuke/guide/iran/missile/
http://www.defpro.com/news/details/15130/

поздрав.
Е ајде друже, слета ли :helou:.

Прво нешто што можеби требаше на почетокот да го напишам, ама ајде, подобро подоцна околу никогаш (ова не е одговор на цитираното Shaman, повеќе е онака општо :wink:.

Значи, ако ни е муабетот дека кога две страни -држави/војски... војуваат, треба да се тепаат до истребување и победник е оној што ќе има последен преживеан, тогаш нема дилеми -во случајов би победил САД. Тоа не е спорно, барем за мене, а и веќе неколку пати го кажав тоа. Само проблемот е што последните такви битки/војни биле малку поодамна - таму некаде п.н.е кога ќе се сретнеле две страни на некоја ливада и се мавале до последен човек.
Многу години наназад тоа не е случај -грубо кажано, денес победа може да прогласи оној кој си ги исполнил целите - воени и политички со мали или прифатливи загуби и кој по конфликтот ќе се здобие со некаква предност.
Ова не е никаква дефиниција, го склопив најкратко што можам и нормално дека може со уште многу работи да се дополни. Само поентата останува иста - во последно време често се случува двете страни да прогласуваат победа, а и „неутралните„ тешко може да кажат кој подобро поминал. Кој победи во Виетнам, Кореа, лани Израел/Хезболах и што им дава за право да се чувствуваат победнички? (да не ја шириме, реторичко беше прашањето :vozbud:)...
Или последен пример е Ирак, и на форумов некаде имаше слична тема - победија ли американците таму?
Викаат дека кога влегоа таму имале 3 главни цели -уништување на БААТ партијата (завршено за нецел месец), уништување на армијата (исто),воспоставување про-американска влада (малце морген, fail). Сега, победија или не?

Shaman, ги ѕирнав првите 3 линка, (globalsecurity го читав претходно) и фала за нив (е сега веќе одговарам на цитатот :smir:), а останатите ќе ги оставам за викендов. Поопширно ќе одговорам наредните денови, сега само накратко за поентата - тој испрекинатиот круг на сликата всушност и не им е потребен, исто како и сателитите. Поточно, нема зијан од нив, ама не се пресудни во случајов. Моментално џокерот им е потенцијалот за правење каша попара во помалиот црвен круг + влијанието во Ирак (по грешка на Америте). Со тоа го играат покерот со Америте, барем за сега.

Поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom