Огнена Марија е опасен празник. Внимавај што ќе правиш на тој ден. Ако пазариш во тој ден не смееш во торбата да носиш повеќе од 3кг. Ако си испазарила 5кг, подели ги во две кесиња и носи ги со две раце, во спротивно огнената Марија ќе ти пушти оган од небото (гром) и ојде јабанаИмам повеќе едниот 21 септември ми е на роденденот па да се каже дека славам се во едно.А другите во август и незз имало некоја огнена Марија не ги славам немам навика барем до сега
Еве ја пак позната финта: „...ние не правиме ова, ние не правиме она...„ Е добро де, шо праите!?Ни јас не славам имендени, ниту имиња..
Да де, а ние во Црквата, не Го славиме Бога Творецот, туку го славиме Петре Клукајдрвчето.... Единствено го славам Господ и само Него го сметам за достоен за слава.
Знаев дека апостолот Петар го славите и се клањате пред неговата икона, но не знаев дека и Петре Клукајдрвчето го славите. Патем види што рекол апостол Петар кога еден човек (Корнелиј) се обидел да му се поклони:Да де, а ние во Црквата, не Го славиме Бога Творецот, туку го славиме Петре Клукајдрвчето...
Па нормално дека не го читаш, погледни која е темата? Се залутал море на погрешна тема. Ги читаш ли насловите на темите пред да поставиш прашање?Ама сеуште не го читам начинот на кој Вие, во Твојата/Вашата заедница се спасувате,
Но зошто и се поклонувате на иконата на св. Петар, кога лично св. Петар го укорил Корнелиј затоа што овој му се поклонил? Па добро бе мајќе му стара, зар треба св. Петар секој лично од вас да го опоменува за да сфатите толку проста работа дека и тој е човек и дека не треба да му се поклонувате?А тоа што Св. Ап. Петар го кажал, тоа е пракса и кај нашите свештеници, на што сум лично очевидец, кои напоменуваат дека ради нивната огревовеност, сметаат дека не се достојни да им се чини чест со појасен поклон, а таа чест верните (вклучувајќи ме и мене....) ја чинат при секое земање благослов од своето свештенство.
Веќе одговорив, нели прочита? А Св. Ап. Петар и Светиите воопшто, имаат други начини за укорување.Но зошто и се поклонувате на иконата на св. Петар, кога лично св. Петар го укорил Корнелиј затоа што овој му се поклонил? Па добро бе мајќе му стара, зар треба св. Петар секој лично од вас да го опоменува за да сфатите толку проста работа дека и тој е човек и дека не треба да му се поклонувате?
Темата е насловена така како што е насловена, а некоментирањето нечиј едностран пост кој директно удира по Црквата, за мене би значело согласување со наведената неоснована критика. Но не е нит прв а нит последен пат, ако дискутантите избегаат од насловот на темата...Па нормално дека не го читаш, погледни која е темата? Се залутал море на погрешна тема. Ги читаш ли насловите на темите пред да поставиш прашање?
Демек ти овде на овој форум стриктно само по насловот на темата пишуваш. Мене не ми стои дека проблемот е во погрешната тема, него нешто до поставеното прашање ќе да е. А?Па нормално дека не го читаш, погледни која е темата? Се залутал море на погрешна тема. Ги читаш ли насловите на темите пред да поставиш прашање?
Ваков став, немам искажано на форумот, така да не ми подметнувај „топки„...На MIKI1 му треба именден за да прави „нешто“ во животот. .
Тоа го чинат сите атеисти, не кажуваш ништо ново...Луѓето што не слават имендени работат, учат, спортуваат, си имаат некое хоби, си пијат кафе со пријателите, си искачаат, се журкаат, прават семејство, одгледуваат деца и сл.
Е добро де, дај конечно, прејди од вака воопштени фрази, попут „...ја негуваат верата...„ и „...служат...„, на нешто конкретно: што, како, каде, кога и сл.Тие што се христијани покрај овие работи си ја негуваат својата вера и служат во некоја Христова црква.
.
Мики, не се вознемирувај, сврти и другиот образ кога те боли едниот.Во ред де, еве чак и Ти, не знам што си певоиспивед, велиш дека „...не правиш ова или она...„; попут протестантиве на форумов, но ајде кажи, ако не правиш „...ова или она...„, затоа што биле „...глупави традиции...„, тогаш што „неглупаво„ правиш, на шо си го арчиш времето?
Кога ми треба совет, се обраќам до соодветна личност и место.Мики, не се вознемирувај, сврти и другиот образ кога те боли едниот.
.
Оние кои веќе се одлучиле за протестантизмот како за своја вероисповест, тоа го сториле есапџиски: што ќе дадам а што ќе добијам....Во протестантизмот, се добива многу на материјален план, а се губи се на духовен план.Од сите христијански правци правчиња и смерчиња, протестантите се најприфатливи според мене.
.
„,,,Секоја човекова душа е христијанка...„, вели Тертулијан, но Ти терај по свое, никој не Ти брани. Може знаеш нешто повеќе и од Тертулијан.Јас немам вероисповед.
Овие протестантиве се некоја чудна сорта. Чиниш некое мистериозно, таинствено друштво се, та на сакаат да откријат што и како прават. А она што го откриваат на светот е единствено напаѓањето на Православието и тврдења од типот ние не правиме тоа што го прават Православните. Ама се ми се чини дека зад напаѓањето не стои ништо друго. Ова нивното е еден протест кон Црквата, и само тоа. И нормално во самата срж им е вадењето цитати и теологизирање само околу тој цитат, без разлика дека постојат цитати на други места низ Писмото кои го појаснуваат претходниот и им контрираат на нивното разбирање/толкување на тој цитат.Е добро де, дај конечно, прејди од вака воопштени фрази, попут „...ја негуваат верата...„ и „...служат...„, на нешто конкретно: што, како, каде, кога и сл.