Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
го знам правилното крстење ама што значи...Вики рулззз...
него ова објаснување малку се разликува од објаснувањето од Мики
Нема битна разлика, оти лесно може да се направи равенство, ради повеќеслојното толкување и значење на духовните категории.

Така:
- челото е симбол на раумност и духовност, затоа што духовноста е неовосветовна,туку небесна категорија (како описот од линкот).
- стомакот е симбол на раѓањето на Синот Божји во тело, т.е. отелотоворен/материјализиран Бог (како описот од линкот).
- рамењата се симбол на слегувањето на Духот Свет врз Апостолите и излевање на Неговата благодатна енергија врз нив, т.е.израз на моќта Божја (како описот од линкот).

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
го знам правилното крстење ама што значи...Вики рулззз...
него ова објаснување малку се разликува од објаснувањето од Мики
Како и обично, Мики си толкува онака како во моментот ќе му се сони согласно неговата уникатна духовна логика. Пред некое време објаснуваше како и зошто Јуда се навалил на градите Исусови, демек за прв да чуе од Исус кој е ученикот што ќе го предаде.. и некој што не го познава MIKI1 да го чита ќе си рече малеее воа ептен духовно толкување.. се разбира се додека не прочита во Библијата дека не бил Јуда тој што се навалил на Исусовите гради, туку апостолот Јован :)
Така што да не ве чуди што толкувањата на MIKI1 не се совпаѓаат со другите православци, затоа што MIKI1 е член на светски и локално непризнаена православна црква, а и колку попа толку толкувања, секој поп си е паша на својата нива и секој поп со различни приказни ги залажува селаните, зависно од последниот сон што го сонил, или од последното винце што го пивнал.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Пред некое време објаснуваше како и зошто Јуда се навалил на градите Исусови, демек за прв да чуе од Исус кој е ученикот што ќе го предаде..
Никако да ти се намали задоволството од една грешка на Мики, напишана пред 4-5 месеци? И до ден денес сеуште се ќезиш? Еми ако чорбаџи, твое право. Само терај така и понатака. Изгледа Евангелијата ги читаш само за да пробуваш да ги браниш твоите протестантски теологии, а не и за да го практикуваш таму напишаното.

колку попа толку толкувања, секој поп си е паша на својата нива и секој поп со различни приказни ги залажува селаните, зависно од последниот сон што го сонил, или од последното винце што го пивнал.
Еве честитки од мене. Ова ни DBack неможе да го напише. И него го надмина. Чорбаџи, чорбаџи..... очнуваш да ги надминуваш и атеистите.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Никако да ти се намали задоволството од една грешка на Мики, напишана пред 4-5 месеци?
Не се работи за грешка. Грешка ќе беше ако само наместо Јован напишеше Јуда. Тоа ќе беше привид, лапсуз, помешување на имињата. Но да згрешиш и потоа од ракав да тресеш прикаски зошто Јуда се навалил на градите Исусови чунки прв да начуел кој ќе го предаде е тоа не е грешка. Тоа е злонамерно измислување прикаски со цел човек да се направи дека нешто знае и тогаш кога не знае и се тоа во името на Библијата - страшно!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Како и обично, Мики си толкува онака како во моментот ќе му се сони согласно неговата уникатна духовна логика.
па и има некоја логика. Земјата "раѓа", симбол за плодност, во стомакот е плодот...Небото и духовното исто може да се толкува како соодветна сиболика. Мене ова равенство ми звучи логично.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
па и има некоја логика. Земјата "раѓа", симбол за плодност, во стомакот е плодот...Небото и духовното исто може да се толкува како соодветна сиболика. Мене ова равенство ми звучи логично.
Кажи барем со колку непознати е равенствово???

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Zosto u crkva site vlagaat so desna noga?
Zosto od crkva izleguvaat nanazad krstejki se?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Кажи барем со колку непознати е равенствово???
гледаш негде равенство? Ок, макар да за да се нарече равенка ...Може ...ако ја објасниш равенката (Христос+апостоли...) у твојот потпис, пеки.

T

Tetro

Гостин
Зошто некои верници се крстат додека автобусот чека на семафори на Партизанска?
Ги има во се` поголем број.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Суеверие и формализам. Мислат дека ако излезат наназад дека нема да му завртат грб на Господ (кој небаре седи во црквата).
Грб на Господ му вртиме кога ги игнорираме неговите заповеди, учења или кога постапуваме спротивно на нив, а не кога излегуваме нормално од некаква градба со закачен крст на неа.

А тоа со десната нога е популарно суеверие, популарен тик. Има луѓе што станувајќи од кревет мораат со десна нога прво да стапнат, оти ако стапнат со лева цел ден лев ќе им биде :) Sad but true.
--- надополнето: Aug 30, 2011 11:32 PM ---
За да се поздрават со Господ :)
Суеверие, и јас ко мал го практикував тоа... се додека Христос не ме ослободи од таквите навики. Поповите порано ги учња луѓето (не знам дали уште ги учат така) дека црквата (храмот) е свет објект и тоа е веројатно накакво почитување на храмот, да не речам храмопоклонение.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кон болтуваното-токму така..

Земјата е материјална, човекот е од земја створен, Христос Е овоплотен/„материјализиран„ Бог-Бог во човечко тело и тн. Врската и повеќеслојноста се очигледни, не?

Затоа, кога со трите склоплени прсти се допираме до стомакот (од каде и Е роден Христос...) го изговараме изразот „...и Синот....„.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
можи ко ќе видат во каква состојба се автобусите....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Никако да ти се намали задоволството од една грешка на Мики, напишана пред 4-5 месеци? И до ден денес сеуште се ќезиш? Еми ако чорбаџи, твое право. Само терај така и понатака. Изгледа Евангелијата ги читаш само за да пробуваш да ги браниш твоите протестантски теологии, а не и за да го практикуваш таму напишаното.
.
Genesis,

тоа е проверена протестантска финта-се фаѓаат за еден збор или за едене стих и на тој збор или стих, „длабат„ тешка и некознистента теологија. Така е во случајот со мојата грешка, за која веќе реков дека е моја и дека ја прифаќам, но се чини дека за самонаречените „христијани„ не е доволно нечие признание на грешката па истите тие самонаречени, продолжуваат да се „фаќаат„ за грешката, кака за непризнаена категорија и да ја користат грешката за (пре)повторување на нападите кон Црквата. Да беа навистина христијани, ќе ја прифатеа мојата грешка и тоа ќе беше све...А може и ќе ми ја простеа, кој знае....:confused:

Нит е тоа прв, нит последен пат, туку тоа е нивна проверена тактика.
--- надополнето: Aug 31, 2011 8:07 AM ---
Не е правило.
--- надополнето: Aug 31, 2011 8:08 AM ---
За да не му вртиме грб на иконостасот, зад кој се наоѓа олтарот и честичка/честички од Светата причест.
--- надополнето: Aug 31, 2011 8:12 AM ---
Веројатноо мислиш на осенување со крсниот знак додека автобусот стои на семафорот кај Соборниот храм, така?

На секое минување покрај храмот, пожелно е осенување со крсниот знак, оти по правило, во секоја црква (храм) треба да остане барем една честичка од причеста, т.е. телото и крвта Христови, како дел од Светата Тајна причест. Осенувањето со крсниот знак во тој случај е знак за исповедање на Христа за свој Бог и Спасител, Кој Е таинствено пристутен во храмот.
--- надополнето: Aug 31, 2011 8:20 AM ---
Еве честитки од мене. Ова ни DBack неможе да го напише. И него го надмина. Чорбаџи, чорбаџи..... очнуваш да ги надминуваш и атеистите.
Напрај една континуирана споредба помеѓу ставовите од протестантите и од атеистите на форумив, и самиот ќе можеш да си направиш споредбена табела и да заклучиш дека нивните ставови немаат битна разлика...:icon_lol:

Бесконечното чукање во гради, во стилот „...јас сум христијанин, само затоа што не мислам како другите...„, станува само смешна флоскула.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
За да не му вртиме грб на иконостасот, зад кој се наоѓа олтарот и честичка/честички од Светата причест.
.
Што му фали на грбот? и тој е дело на Бог. Ваљда Бог не се гнаси од своето дело (грбот).... или грбот накнадно нечастивиот му го накалеми на човекот?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom