naslovot sam po sebe se nametnuva., nesporen fakt deka nikoj nema da se otkazhe od neshto ako drugiot so sprotivno mislenje ne mu se sprotivstavi so sila ., procesot na ovoj tip na revolucii e dalechna proshlost i nema nikakva vrska so deneshnive sluchuvanja shto se krijat pod plashtot na poimot revolucija ., taka da ., kako se menuvaat vreminjata taka i formite na t.n. revolucii dobivat nova forma i sodrzhina ., zatoa ili definirajte za koj period se diskutira ili temava vo kanta ., bidejki i vrapchinjata ja znaat vistinata za deneshnive"revolucii" vo interes na narodot
Супер што го наметна ова како прашање.... посебно она што сеа го болдирав кај тебе..
Оти глеј, нели си забележал (не знам, ако си прочитал нешто од западњациве нешто поново), али нели смислата за тоа што претставува револуцијата можеби и веќе трпи промени? Односно, постои мислење дека еволуцијата е таа која што со себе носи „мали“ револуции, и дека револуцијата и не мора баш да значи, „нужен масакр на децата на револуцијата?“
Оти, ако сме свесни дека револуцијата ги јаде своите деца, зошто тогаш ја перцепираме како таква, а воедно и знаејќи дека е таква, бегаме од нејзе? Нели револуцијата во суштина значи радикална промена на одредени односи и сфаќања, за други, бидејќи тие другие се наметнале како неопходност заради нужноста да се променат старите? Тогаш зошто мора таа револуција да биде крвава?