Десет типови на луѓе кои одат на одмор во Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Самиот наслов на темава има индиректно навредлив карактер за Охрид и луѓето кои решиле да го посетат.
Таквата вирутелна класификација е највероватно резултат од долготрајно лечење на некој пра-стар комплекс во комбинација со моменталната туристичко-финансиска понуда што ја нуди Охрид.
Но, нема потреба да фрламе жар во огнот, и се` е сведено на фактот дека Охрид е македонски град (не Охридски), и со него треба да се гордееме сите. А никој не е приморан да го посетува. Желбите и фантазиите за еден летен одмор се индивидуална ствар.

Суги, ти охриѓанец да не си случајно? :)
Таквата вирутелна класификација е највероватно резултат од долготрајно лечење на некој пра-стар комплекс во комбинација со моменталната туристичко-финансиска понуда што ја нуди Охрид.
Се гледа дека е одличен град за одмор и релаксација, чим набива комплекси и поттикнува вакви текстови... :icon_lol:

Не го кажа најбитното, има ли нешто неточно во текстот погоре? :)

А во кој тип спаѓаат оние кои секоја година критикуваат и плукаат по Охрид и охриѓани, а таму одат на одмор секое лето?

Според текстов испаѓа дека сите типови на луѓе и богати и сиромашни и стари и млади и вљубеници во езеро и во природно и културно наследство, сите тие одат на одмор во Охрид. Прашањето е кој не оди во Охрид?

Имам 26 години и во Охрид на одмор не сум стапнала, а нема ни да стапнам никогаш...Последен пат бев во петто одд на екскурзија во Охрид бидејќи беше морално да одиме...
Да се бањам во камен ладна вода, да плаќам астрономски цени за смештај и јадење??? -Не , благодарам...
Си одам на одмор или во Грција или Црна Гора...Хрватска е преубаво ако стоиш подобро со финансии....
Охрид не доаѓа во превид, нит за викенд нит за одмор...За ништо...

Имам 26 години и во Охрид на одмор не сум стапнала, а нема ни да стапнам никогаш...Последен пат бев во петто одд на екскурзија во Охрид бидејќи беше морално да одиме...
Да се бањам во камен ладна вода, да плаќам астрономски цени за смештај и јадење??? -Не , благодарам...
Си одам на одмор или во Грција или Црна Гора...Хрватска е преубаво ако стоиш подобро со финансии....

Блонди, во Хрватска е прекрасно и ако не стоиш добро со финансии. Јас ова лето го поминав во Макарска,Хрватска. Аранжманот го плативме 210 евра 11 дена 10 ноќи плус превоз.
Таму јас потрошив 190 евра а излегував секоја вечер и пиев по 2-3 пијачки, 4-5 пати вечерав во ресторан,и тоа морска храна и бев на крстарење на Хвар и Брач,кое чини 20 евра.
Смештајот беше супер,а го плаќавме по Охридски цени. Си држат луѓето стандард во смештајот,три пати ни сменија постелнина,имаше клима,тараса,чисто пиц пец наместено.....

Единствено нешто што е скапо е лебот=6 куни другото е сосема исто како во Скопје а си на Јадран!

наравоучение= Во Охрид само на ден-два викенд, На одмор никогаш! мислење кое верувам го делат поголемиот број на форумџии,кои немаат под 18 години и кои не одат во Охрид за за прв пат да се опијанат,запалат цигара или џоинт и слично. Зошто реално ако гледаме таква е клиентелата во Охрид за време на лето.

Блонди, во Хрватска е прекрасно и ако не стоиш добро со финансии. Јас ова лето го поминав во Макарска,Хрватска. Аранжманот го плативме 210 евра 11 дена 10 ноќи плус превоз.
Таму јас потрошив 190 евра а излегував секоја вечер и пиев по 2-3 пијачки, 4-5 пати вечерав во ресторан,и тоа морска храна и бев на крстарење на Хвар и Брач,кое чини 20 евра.
Смештајот беше супер,а го плаќавме по Охридски цени. Си држат луѓето стандард во смештајот,три пати ни сменија постелнина,имаше клима,тараса,чисто пиц пец наместено.....

Единствено нешто што е скапо е лебот=6 куни другото е сосема исто како во Скопје а си на Јадран!

наравоучение= Во Охрид само на ден-два викенд, На одмор никогаш! мислење кое верувам го делат поголемиот број на форумџии,кои немаат под 18 години и кои не одат во Охрид за за прв пат да се опијанат,запалат цигара или џоинт и слично. Зошто реално ако гледаме таква е клиентелата во Охрид за време на лето.
+1 од мене :)
истото се трудам да го кажам и јас за смештајот. Немаме стандард, а никој од тие шо издаваат смештај во Охрид не биле надвор од Македонија, да видат каков смештај се нуди, по која цена и што добиваш за парите. Па затоа си мислат дека дури и малце се 400 денари за да спиеш во соба, на кауч на спуштање стар 40 години и да делиш купатило и кујна со уште 10 души. А да, и топла вода само еден саат во денот, ко ќе е евтина нормално.

Ка­пе­ње во гомна кај Елешец

Ни "Проаква" ни јавното претпријатие "Нискоградба" кое собира по­се­бен надомест за одржување на канализацијата за отпадни и ат­мос­фер­ски води во Охрид, не преземаат одговорност туку само об­јас­ни­ја дека колекторската мрежа од преоптовареност на некои места пропушта фекалии

83E0D7B58A73B1459A415B9BD6A95746.JPG

На туристите што викендов се одмораа на плажите на потегот од Еле­шец до Лагадин им преседна одморот. Во саботата, околу 14 часот, во во­ди­те на Езерото наеднаш се појавија кафеави дамки и ситно ѓубре кои се движеа во правец на хотелите "Метропол" и "Белви". Капачите из­не­на­де­ни бегаа од водата со гнасење. Во близина на платформата на ед­на од плажите, меѓу распаднатиот измет можеа да се видат и не­кол­ку искористени кондоми.

"Од­врат­но. Во водата буквално пливаа распаднати гомна", раскажува згро­зе­на скопјанка, која додава дека не е првпат да е сведок на из­ле­а­ни фекалии во Езерото, иако крајбрежјето сe до Елешец е приклучено на колекторот.

Лу­ѓе­то што ги одржуваат плажите велат дека тоа редовно се случува ко­га прелеваат шахтите на колекторскиот систем. "Виновници се сопс­малите хотелчиња и станбените згради што се изградија на овј потег последниве години, кои испустот од нив­ни­те септички јами го врзале со атмосферската канализација. Така ат­мос­фер­ска­та вода се меша со фекалната канализација, и кога има мно­гу гости колекторот на овој дел од брегот да нема тол­кав капацитет, и фекалиите пробиваат", објаснува еден од нив.

Кафеавите дамки и ситното ѓубре се појавија и вчера во исто време и пак ги избркаа капачите. Ни "Проаква" ни јавното претпријатие "Нискоградба" кое собира по­се­бен надомест за одржување на канализацијата за отпадни и ат­мос­фер­ски води во Охрид, не сакаа да преземат одговорност за овие ин­ци­ден­ти кои секое лето се повторуваат на крајбрежјето. Оттаму само об­јас­ни­ја дека мрежата е преоптоварена и дека затоа на некои места из­би­ва­ат фекалии.

виа Вест.

Одмор во Охрид, не фала. Зошто?
Па едноставно не е моја дестинација, сум била но не планирам да одам пак. Може да отидам само на викенд ако падне договор, а десет дена од одморот да потрошам таму не би.
Не го оспорувам фактот дека има убави места кои може да се посетат, голем број на манастири, тврдината.. кои имаат своја вредност, но сето тоа е веќе видено од моја страна и радо би некаде кај што не сум била. Сепак море си море.

Суги, ти охриѓанец да не си случајно? :)

Се гледа дека е одличен град за одмор и релаксација, чим набива комплекси и поттикнува вакви текстови... :icon_lol:

Не го кажа најбитното, има ли нешто неточно во текстот погоре? :)

Не ме сваќај погрешно, јас охриѓанец сум но не се мавам в гради со тупајнци :tapp:
Значи, нема бегање од реалната слика што Охрид ја нуди на туристите, и како резултат на тоа голем % Охриѓани летниот период го користат - за да го напуштаат родното место (n) .
Според мене, а и според многу други, Охрид не е дестинација што ќе го оправда испланираниот буџет за еден нормален летен одмор. Со истите пари или за уште 10-15% повеќе, лесно можат да се посетат солениве води кај комшииве (ГР, БГ, ЦГ, ХР па и АЛ во последниов период).

Само сакав да потенцирам дека горенаведениве факти не се доволни за јас/ти/ние од пуста досада да фатиме на форумов и да ги сортираме луѓето што го посетуваат Охрид по групи.:confused: Охрид го посетува тој што сака да го посети, да го види и да го почувствува градот со сите негови природни/културни/историски потенцијали... + дневната/вечерна шема...
Има многу луѓе со длабок џеб што лесно можат да се на Мајами бич или Копакабана, но нив филмот му е да се во Охрид, и да ги мамат Охриѓанки со 50 денари (железни) :pos:

Е то ми беше муабетот :)) и не ми го чепкајте ОхридоТ з`ш ќе има фајт :pos:
--- надополнето: Aug 23, 2011 9:39 PM ---

Ти треба да си благодарна што имаш избор кај да ги трошиш парите од тате,деде,бабе итн..:tapp:
И немој да лажиш дека не си стапнала Охрид. A ако ти е ладна водата, кажи ќе ја затоплиме за тебе малце, не е проблем.. на бегање можи и да спржниме нешто плашица машица, пастрмче.. :pos:

"Од­врат­но. Во водата буквално пливаа распаднати гомна", раскажува згро­зе­на скопјанка, која додава дека не е првпат да е сведок на из­ле­а­ни фекалии во Езерото, иако крајбрежјето сe до Елешец е приклучено на колекторот.

"Раскажува една згрозена скопјанка..."
Ме пресмеа да не-пукниш :pos::pos: :pos:

Ohrid ne e grad za Skopjanite ili mladite lugje koi sakaat so 200 evra da potrosat na odmor i da vidat nesto,

PRICINI zosto mladite nikogas nema da go sakaat OHRID,

1)ZA 20 minuti mozat da go vidat celiot grad,
2)ZA pivo koe go plakjaat 3 pati povekje,
3)Zaradi eftinio smestaj sto go dobivaat za 300 denari od den.
4)Zaradi istiti lugje sto gi gledaat vo Skopje,
5)Zaradi kaficite koi se prepolni od lugje vo 10deset dena 1 do 15 avgust
6)Zaradi pregolemite ocekuvanja koi gi imaat ,
7)Nemanje na parking so kolata na mama i tato,

Namesto toa ke odat vo Grcija i Bugarija

1)Ke plakjaat povekje za smestaj
2)Ke kupuvaat hrana od lidl,
3)Ke trosat pari na pivo koe e heineken ili tuborg,
4)Ke setaat po plazite kade imaat izbor,
5)Ke gledaat stranci i ke ucat finti od niv,
6)Ke mislat deka e poubavo od Makedonija

I posle edno 5 -6godini ke sfatat deka ustvari cela Grcija i Bugarija ja prosetale i posle ke pocnat so etiketi na forumot kako i tamu lugjeto stanale kurnazi i nova finta ke bide da se ide na odmor vo Kuba.

Znaci definicija za ODMOR sto e da odis na odmor so 200evra i da te gledaat ko bubreg u loj ,da bides ERBAP ,da gi zaebes site ,da ne plakjas i da trosis.

Neka mi kaze nekoj na forumot sto podrazbira dobar odmor za 10 deset dena so site standardi i NASSR sertifikati.

PRICINI zosto mladite nikogas nema da go sakaat OHRID,

1)ZA 20 minuti mozat da go vidat celiot grad,
2)ZA pivo koe go plakjaat 3 pati povekje,
3)Zaradi eftinio smestaj sto go dobivaat za 300 denari od den.
4)Zaradi istiti lugje sto gi gledaat vo Skopje,
5)Zaradi kaficite koi se prepolni od lugje vo 10deset dena 1 do 15 avgust
6)Zaradi pregolemite ocekuvanja koi gi imaat ,
7)Nemanje na parking so kolata na mama i tato,

Namesto toa ke odat vo Grcija i Bugarija

1)Ke plakjaat povekje za smestaj
2)Ke kupuvaat hrana od lidl,
3)Ke trosat pari na pivo koe e heineken ili tuborg,
4)Ke setaat po plazite kade imaat izbor,
5)Ke gledaat stranci i ke ucat finti od niv,
6)Ke mislat deka e poubavo od Makedonija
Ти човек, се гледа од напишаново дека не си бил надвор од Македонијава по одмори...
Треба сега и за потточкине, шо изнатропа глупости, да ти објаснувам зошто?

Љубопитни странци
По блескавите рекламни кампањи и репортажи кои повремено вртат на некои од познатите светски медиуми, Охрид почна да го привлекува вниманието на туристите од целиот свет.

. Но, најчесто за прв и последен пат.

Туристичка инвазија за Рамазан:pos::pos:
Повеќе од 1.000 турски туристи ги букираа охридските хотели

паааааааааааааа- инвазија - 1000 туристи :pos:
http://www.kapital.mk/mk/makedonija...ski_turisti_gi_bukiraa_ohridskite_hoteli.aspx

Охрид е преубав град и од историска и од културна гледна точка, ама грижата за него од страна на општината е никаква. Плажите се никакви, а цените што да ти расправам. За нешто што навистина вреди веднаш давам пари, ама за нешто со напумпана цена се со цел :да се ограбат скопјанишчата" е стварно ... Затоа не одам во Охрид. Сепак за мене Хрватска и Шпанија се подобар избор.

Охрид е преубав град и од историска и од културна гледна точка, ама грижата за него од страна на општината е никаква. Плажите се никакви, а цените што да ти расправам. За нешто што навистина вреди веднаш давам пари, ама за нешто со напумпана цена се со цел :да се ограбат скопјанишчата" е стварно ... Затоа не одам во Охрид. Сепак за мене Хрватска и Шпанија се подобар избор.

Шпанија е многу голем залак за Охрид како туристичка дестинација,одбери некое поскромно место кое ќе го споредуваш Охрид ;)

Шпанија е многу голем залак за Охрид како туристичка дестинација,одбери некое поскромно место кое ќе го споредуваш Охрид ;)
Па јас не ја споредувам Шпанија со Охрид, само кажав кај сум била. Инаку Охрид да се среди ќе биде супер местенце, ама кој да мисли ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom