T
Tetro
Гостин
Сега ме збуни уште повеќе. Толку не сум бил збунет од кога.............. за првпат го видов дедото мраз, со белата брада, бела коса, црвена капа,....
Има најразлични типови на перење мозоци.Во средно имаме школска чие семејство беа Протестанти, и таа ни кажуваше дека кај нив децата ниту се покрстувале ниту пак автоматски им се наметнувала религијата од семејството, туку секој кога ќе наполни 18 години има право сам да одлучува за тоа дали ќе биде Протестант, дали ќе прифати некоја друга религија или пак нема да се одлучи за никоја религија. Според мене тоа е најдобро, а не како што во другите религии уште од мали на децата им ги перат мозоците, и детето кое ќе порасне со некои верувања и убедувања после е многу тешко да му се сменат тие верувања и навики и затоа е тешко на луѓето да им докажеш било што во врска со религијата различно од тоа што дома ги учеле бабите и дедовците или родителите сеедно.
Сигурна? Па јас сум учен по христијанските обичаи и култура .Јас одев до осмо одделение секоја недела во црква и слушав за тој бог постојано.Само незнам дали некогаш вистински и верував дека постои тој.Можеби онака од навика, ај сите па и јас.Прв пат кога си го поставив прашањето дали јас верувам во ова што ми го зборуваат дома цел живот до сега беше во средно кога појдов.Тоа беше уште првата година кога многу работи се променија кај мене.Почнав поинаку да размислувам, почнав работите и од други агли да ги гледам.Си поставував многу прашања и пробав да бидам искрен со себе зошто само така верував дека можам да си помогнам себе си.Полека, малце по малце се исфрлија сите тие идеи и работи за бог што ги слушав и ги имав во главата и како раснев сваќав дека јас никогаш и не сум верувал во тој бог.Тоа било само наметната навика од моите.Ја исфрлив целосно и мило ми е поради тоа.Немој да мислиш дека е тешко луѓето да го сменат мислењето за бог и религиите.Тоа може за многу брзо време да се смени.Јас бев само искрен кон себе и пробав да бидам она што сакав а не тоа што некој сакаше да бидам и ете една од првите работи кои ги отфрлив беше религијата.Сосема непотребно нешто во мојот живот до тогаш.Може да влијае многу тоа од раѓање без прашање што те приклучуваат во религија.Тоа е најбитниот дел од твојот живот, тогаш ти ја даваат основата за животот, учиш работи кои ке влијаат многу на тоа каква личност ти ке станеш, те воспитуваат и стекнуваш навики према тоа што тие те учат и најголемо влијание имаат тогаш на тебе сите од твојата блиска околина.Ама сепак еден ден ке мора да си го поставиш тоа прашање самиот на себе си без разлика како си учен.На некој му е полесно да го прифати тоа на некој потешко.Ама може секој да ја прифати вистината.Во средно имаме школска чие семејство беа Протестанти, и таа ни кажуваше дека кај нив децата ниту се покрстувале ниту пак автоматски им се наметнувала религијата од семејството, туку секој кога ќе наполни 18 години има право сам да одлучува за тоа дали ќе биде Протестант, дали ќе прифати некоја друга религија или пак нема да се одлучи за никоја религија. Според мене тоа е најдобро, а не како што во другите религии уште од мали на децата им ги перат мозоците, и детето кое ќе порасне со некои верувања и убедувања после е многу тешко да му се сменат тие верувања и навики и затоа е тешко на луѓето да им докажеш било што во врска со религијата различно од тоа што дома ги учеле бабите и дедовците или родителите сеедно.
дбацк кога ќе напише нешто...ме става на дума Го вртев и превртував неговиот пост и никако да... Не знам за у која тема е ама ми се виде овој пост добар како низа прашалници.добро и зло постојат само у главата на човекот.
Ние ги измисливме и ние си тргаме маки (и убајни) со нив.
Природата/универзумот не дискриминира. It just is.
Дали твое бебе има умрено?Зошто умираат бебињата, господ нема попаметна работа па ќе ги зема за себе.
Не, немам деца не сум во брак.Дали твое бебе има умрено?