Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
T

Tetro

Гостин
Сега ме збуни уште повеќе. Толку не сум бил збунет од кога.............. за првпат го видов дедото мраз, со белата брада, бела коса, црвена капа,....

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Али кое дебилско прашање во анкетата, дали верувате во Бог или во науката.
Офца си и во двата случаи.......како и да вртиш.

MK_Devojce

I simply don't care...
Член од
2 август 2009
Мислења
468
Поени од реакции
162
Во средно имаме школска чие семејство беа Протестанти, и таа ни кажуваше дека кај нив децата ниту се покрстувале ниту пак автоматски им се наметнувала религијата од семејството, туку секој кога ќе наполни 18 години има право сам да одлучува за тоа дали ќе биде Протестант, дали ќе прифати некоја друга религија или пак нема да се одлучи за никоја религија. Според мене тоа е најдобро, а не како што во другите религии уште од мали на децата им ги перат мозоците, и детето кое ќе порасне со некои верувања и убедувања после е многу тешко да му се сменат тие верувања и навики и затоа е тешко на луѓето да им докажеш било што во врска со религијата различно од тоа што дома ги учеле бабите и дедовците или родителите сеедно.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Во средно имаме школска чие семејство беа Протестанти, и таа ни кажуваше дека кај нив децата ниту се покрстувале ниту пак автоматски им се наметнувала религијата од семејството, туку секој кога ќе наполни 18 години има право сам да одлучува за тоа дали ќе биде Протестант, дали ќе прифати некоја друга религија или пак нема да се одлучи за никоја религија. Според мене тоа е најдобро, а не како што во другите религии уште од мали на децата им ги перат мозоците, и детето кое ќе порасне со некои верувања и убедувања после е многу тешко да му се сменат тие верувања и навики и затоа е тешко на луѓето да им докажеш било што во врска со религијата различно од тоа што дома ги учеле бабите и дедовците или родителите сеедно.
Има најразлични типови на перење мозоци.
Во зависност од начинот на кој се одвива индоктринацијата.
Колку што пиштолите и пушкитена ТВ немаат влијание на децава толку и протенстанските родители
немаат влијание на своите деца .... а да не зборувам за образованието, на нив им е дадена целосна подршка.
Така да "ебење" во мозок е широк поим, и има најразлични нивоа на спроведување.

С

сашенко

Гостин
Сигурна? Па јас сум учен по христијанските обичаи и култура :D.Јас одев до осмо одделение секоја недела во црква и слушав за тој бог постојано.Само незнам дали некогаш вистински и верував дека постои тој.Можеби онака од навика, ај сите па и јас.Прв пат кога си го поставив прашањето дали јас верувам во ова што ми го зборуваат дома цел живот до сега беше во средно кога појдов.Тоа беше уште првата година кога многу работи се променија кај мене.Почнав поинаку да размислувам, почнав работите и од други агли да ги гледам.Си поставував многу прашања и пробав да бидам искрен со себе зошто само така верував дека можам да си помогнам себе си.Полека, малце по малце се исфрлија сите тие идеи и работи за бог што ги слушав и ги имав во главата и како раснев сваќав дека јас никогаш и не сум верувал во тој бог.Тоа било само наметната навика од моите.Ја исфрлив целосно и мило ми е поради тоа.Немој да мислиш дека е тешко луѓето да го сменат мислењето за бог и религиите.Тоа може за многу брзо време да се смени.Јас бев само искрен кон себе и пробав да бидам она што сакав а не тоа што некој сакаше да бидам и ете една од првите работи кои ги отфрлив беше религијата.Сосема непотребно нешто во мојот живот до тогаш.Може да влијае многу тоа од раѓање без прашање што те приклучуваат во религија.Тоа е најбитниот дел од твојот живот, тогаш ти ја даваат основата за животот, учиш работи кои ке влијаат многу на тоа каква личност ти ке станеш, те воспитуваат и стекнуваш навики према тоа што тие те учат и најголемо влијание имаат тогаш на тебе сите од твојата блиска околина.Ама сепак еден ден ке мора да си го поставиш тоа прашање самиот на себе си без разлика како си учен.На некој му е полесно да го прифати тоа на некој потешко.Ама може секој да ја прифати вистината.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
We are told things about the universe which, if we stop to think about them, are outright ridiculous.
And yet most people believe, nay place their faith and whole feeling of security, in their being true.
There are many examples of how the structure of our society permits to control scientific beliefs. In
Astronomy alone, however, we can show many confirmed, yet suppressed, observations which
illustrate the failure of the fundamental assumptions in the field.
But since the same scandals go on in biological sciences, medicine, the media, politics and so
on, we might review the tribal customs of our various societal components. Learning and
indoctrination in the schools, the control of money in the democratic process and intolerance of
dissent are some areas in which we might consider basic reform. But just in the sciences alone we
might fight back and insist that all scientific information be universally distributed and open debate
about its meaning be encouraged.
Во што верувате?
Во Бог или во науката?
Или пак во ниедно од тие две.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
За жал третата опција во анкетата ја нема

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.269
добро и зло постојат само у главата на човекот.

Ние ги измисливме и ние си тргаме маки (и убајни) со нив.

Природата/универзумот не дискриминира. It just is.
дбацк кога ќе напише нешто...ме става на дума :) Го вртев и превртував неговиот пост и никако да... Не знам за у која тема е ама ми се виде овој пост добар како низа прашалници.
Имено, постои добро и зло утврдени према наши критериуми (ок, според сектите и религиите према нивниот Супериор она што го поделил на добро и зло) во духовни и световни рамки во главата на човекот.
Дали постои апсолутно универзално (универзум, што и да претставува) добро и универзално зло.
У ствари нешто да е апсолутно не оди заедно со поимот критериум на субјект. Добро и зло доколку се апсолутни би требало да се независни од критериумите и стандардите на било кое живо битие пошто досега се збори за релативни зла, кои зависат од одреден субјект.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Зошто умираат бебињата, господ нема попаметна работа па ќе ги зема за себе.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
zloto i dobroto sekogash nastapuvaat zaedno,taka vsushnost ucime...
taka da ako ima eden bog toj e bog na se,na zlotoi na dobroto
ako se dvajca na pr. isus i satanata, znaci dejstvuvaat po dogovor
ednoto zavisi od drugoto
ednoto go opravduva drugoto
zatoa i isus rekol-sakaj go neprijatelot...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Еве еклакантни примери, зошто треба да се откачи Бог од нашите глави..

http://www.youtube.com/watch?v=lORCuR84-_8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=PVPVqEe3HRQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=jNGGNomLx_c&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=XbjIYvXpvLM&feature=related
--- надополнето: Aug 27, 2011 2:34 PM ---
Нешто ми кажува дека кад тад и кај нас ќе биде вака..

http://www.youtube.com/watch?v=2STDH14aJVk&feature=related

С

сашенко

Гостин
Таа првата е ептен тежок случај тешко на нас со такви луѓе.А тоа последното е нешто страшно и за жал ете се случува.Незнам каде мислат да стигнат со вакви работи и во што мислат да ги претворат тие деца ама жално е да се гледа што им прават.Немаат никакво право на деца кои незнаат ни името да си го напишат да им зборуваат вакви работи без да размислат на последиците од тоа ниту пак дали тие деца сакаат воопшто такво нешто да слушаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom