Има ли некој убав рецепт за похуван кромид да го напише? Ако има, јас ќе допишам и сосче!
Потребно: кромид, јајце, брашно и презла.
За брашно - мене мерата ми е околу 50 - 100 гр. за 3 - 4 главици кромид. Ќе го исечеш кромидот на кругови, па ќе ги разделиш на ленти. Дебелината на лентите кромид е по избор, ама подобро е потенки, ама не многу тенки за да немаш поим што јадеш. Па после ги валкаш во јајце, па во брашно, па во презла (некои ги валкаат и во пченкарно брашно, јас не, ние дома не го сакаме со пченкарно брашно), па ги пржиш круговите во загреано масло, а масло ставаш колку да ги прекрие одозгора. Задолжително „цеди“ го маслото на хартија, оти кромидот е ист како модриот патлиџан,
многу впива масло. Ги пржиш додека да заруменат малку, не треба многу пржење, околу 2 минути, ама ти ќе видиш кога се готови. Мене похованиот кромид не ми е убав кога е многу пржен.
Ако е многу лут кромидот, ако се убиваш од плачење додека го спремаш
![Пукам од смеа! :pos: :pos:](/styles/default/xenforo/emot/pos.gif)
, остави го да отстои околу 10 мин. во млеко, јас обично ставам 1 шоља млеко (шоља за кафе) во тањир за супа, ама зависи од кромидот, а и од вкусот. Има многу луѓе кои сакаат луто.
ЧЕКАМ СОС!
П.С. Исто како што поховаш месо (свинско, пилешко...) за пржење, така и кромидот се похова. За презла и за брашно нема мера колку да ставиш, јас ставам од око. Пазам да не ми останува многу брашно, за да не фрлам после.
![Лолз :icon_lol: :icon_lol:](/styles/default/xenforo/emot/icon_lol.gif)
Обично ми се оттура малку повеќе, никако не можам да се научам со лажица да мерам.
![Лут :mad: :mad:](/styles/default/xenforo/smilies/mad.png)