Благодарам многу за постот, друго конкретно за ТК, каква заинтересираност има за ТК овие години? Еве на пример, ти од кога си таму, па и ако знаеш и за пред тоа? Дали квотите се исполнети целосно, или до некаде, колкава е заинтересираноста за овој смер?Јас сум на ТК. Со 98 поени на електро влагаш секаде. Телекомуникациите ти се доста интересна бранша, се разбира ако ги сакаш и ги разбираш. Се учи за сигнали, за телекомуникациски системи, за пренос на податоци преку различни медиуми, и сл. Професорите се секој сама приказна за себе. Има и коректни, и од оние другите. Тоа е така на секој факултет. Многу важно: НЕ СЕ РАСПРАВАЈ СО НИВ! Тие се секогаш во право, дури и кога не се (звучам сеа ко БЦ, али ќе ме сфатиш шо сакам да кажам). Е сеа за пракса: Си бараш сам. Факултетот ништо не ти средува, само потврда ти издава и толку. И немој да очекуваш дека ако влезеш во некоја од големиве фирми (Т-мобиле, Телеком, Оне, Вип), којзнае колкаво чаре ќе видиш. Зависи каде си и кај кого си. Јас еве уште една недела имам да завршам во Т-мобиле, и се што научив е да копирам на копир машина. Не ме носат на терен затоа што не сум бил осигуран и дека не сакаат да ризикуваат (можеби во право се). Но јас во канцеларија не можам ништо да научам. Зезната работа е праксава. Не е како кај информатичарите, дај му лаптопче и нека си куцка. Од една страна факултетот (т.е. Министерството) те тера секоја година да идеш на пракса, од друга страна ниедна компанија не сака да ризикува со тебе од проста причина што ништо не е регулирано како што треба.
Тоа е тоа отприлика. Ако имаш некое конкретно прашање во врска со ТК, или за прва година (во прва сите исто учат), кажи. За енергетика ќе треба некој друг да пише.
Да, тоа е навистина така, со 2010 индекси има 10-12 запишани на ЕРПС и не знам точно колку на ЕЕУ(сигурно околу 10).Благодарам многу за постот, друго конкретно за ТК, каква заинтересираност има за ТК овие години? Еве на пример, ти од кога си таму, па и ако знаеш и за пред тоа? Дали квотите се исполнети целосно, или до некаде, колкава е заинтересираноста за овој смер?
За енергетските смерови исто така, гледам никој не напишал нешто поконретно, па воопшто некој што знае нека пише, каква заинтересираност има за овие смерови минативе неколку години, конкретно за ЕЕУ и ЕРПС? Досега имам слушнато дека имало многу малку заинтересирани, квотите не биле ни блиску до исполнети. Дали е тоа навистина така?
Првпат слушам. Ништо немаш положено или?како би требало да изгледа молбата за презаписување на година на факлутет.однапред благодарам
Па не знам лани дали се наполни државната квота, пред две години фул беше, али у приватната немаше никој мислам... Па има заинтересираност, не е за без ич. Сеа чекаме да видиме годинава како ќе пројде, со новиов факултет.Благодарам многу за постот, друго конкретно за ТК, каква заинтересираност има за ТК овие години? Еве на пример, ти од кога си таму, па и ако знаеш и за пред тоа? Дали квотите се исполнети целосно, или до некаде, колкава е заинтересираноста за овој смер?
Богами, Мрежни Технологии на ФИНКИ може да примами многу од тие што да немаше такво нешто би дошле на ТК...Првпат слушам. Ништо немаш положено или?
--- надополнето: Aug 15, 2011 12:39 PM ---
Па не знам лани дали се наполни државната квота, пред две години фул беше, али у приватната немаше никој мислам... Па има заинтересираност, не е за без ич. Сеа чекаме да видиме годинава како ќе пројде, со новиов факултет.
Па јас лично не би се запишал на смер за кој никој нема што да ми каже, дури ни самите професори.Богами, Мрежни Технологии на ФИНКИ може да примами многу од тие што да немаше такво нешто би дошле на ТК...
Еј да, ај кажи нешто повеќе околу професорите на ТК. Зошто нема што да кажат? Што ги прашуваш, на што немаат одговор?Па јас лично не би се запишал на смер за кој никој нема што да ми каже, дури ни самите професори.
Јас лично би идел со тоа што највише ме влече, ти ете може гледаш од аспект на брзо вработување/стипендија, секој различно...Во секој случај, со среќа на уписите.TK најмногу ме влечеше, ама немам проблем и со електроенергетика, плус стипендиите на електроенергетскиве фирми се интересни. ЕЕУ оддамна го гледав, ама некое време наназад го разгледувам ЕЕС, па уште утре да видам што ќе биде.
колку мразам тоа што се вика МОЛБА и внатре да пишувам дека го МОЛАМ деканот бла бла.. јас никој не сакам да молам па кој сака нека е , и јас тоа би го нарекол БАРАЊЕ а не молбакако би требало да изгледа молбата за презаписување на година на факлутет.однапред благодарам
Абе на финки ќе предаваат само од ИКТИ, на нив мислев На отворениот ден (знам само сабота дека беше, се одработуваше нешо), прашуваат еден професор шо како на новите смерови, он нешо у стилот: Не знам јас, прашај асистент некој. Епа ако ти не знаеш, кој да знае? Асистентите поише објаснуваа колку било добро да се студира на финки, како они све тоа да го прошле, и уште најмалце 5 години работат таму. Ја искрено не им се мешав у концептот, туку фаќав сеир на кинескиот роботЕј да, ај кажи нешто повеќе околу професорите на ТК. Зошто нема што да кажат? Што ги прашуваш, на што немаат одговор?
--- надополнето: Aug 15, 2011 6:17 PM ---
Јас лично би идел со тоа што највише ме влече, ти ете може гледаш од аспект на брзо вработување/стипендија, секој различно...Во секој случај, со среќа на уписите.