• Креатор на темата Креатор на темата burn84
  • Време на започнување Време на започнување
И мене ме интересира истото, мојот став е дека нема објаснување.
Тоа е тоа живот, нема карма или слично....

Брат , за многу работи нема објаснување .. не знаеме се , за да можеме да тврдиме дека е така .. скоро се е базирано на верување и лични убедувања , тоа е ... ти велиш дека нема карма , јас велам дека сум 50-50 на таа тема , трет вика дека карма дефинитивно постое .. И ?! :)

Брат , за многу работи нема објаснување .. не знаеме се , за да можеме да тврдиме дека е така .. скоро се е базирано на верување и лични убедувања , тоа е ... ти велиш дека нема карма , јас велам дека сум 50-50 на таа тема , трет вика дека карма дефинитивно постое .. И ?! :)
А бе види, ај потполно да се изразам најразбирливо.
Јас верувам дека постојат работи кои ние луѓето не можеме ни да ги разбереме ни да ги објасниме и тука би требалод а зарши муабетот. Затоа што давањето епитети на тие работи е бескорисно...така секој може како сака да си каже.
Дали е карма, дали е господ, дали е нешто трето не знам.
Универзумот е голем и неистражен...има нешто, не знаеме што е и како влијае и фунцкионира :)

yniverzumot funkcionira na princip-akcija-reakcija
a za ova za prirodnite karastrofi,kade sto izumirale milioni luge...
a sto e so isecenite shumi,pozarite predizvikani od covecka negriza,odgleduvanjeto na zivotni za hrana,pravenjeto bundi od zivotinsko krzno i sl.
zarem samo nie lugeto sme za zalenje koga ke ima cunami i togash normalno deka ne priznavame deka sme zasluzile nego si go zalime coveckiot rod,a sto e so majkata priroda sto ne sozdala,pa kako da nemame karma,imame tolkuva karma sto stvarno ne zasluzuvame podobro

yniverzumot funkcionira na princip-akcija-reakcija
a za ova za prirodnite karastrofi,kade sto izumirale milioni luge...
a sto e so isecenite shumi,pozarite predizvikani od covecka negriza,odgleduvanjeto na zivotni za hrana,pravenjeto bundi od zivotinsko krzno i sl.
zarem samo nie lugeto sme za zalenje koga ke ima cunami i togash normalno deka ne priznavame deka sme zasluzile nego si go zalime coveckiot rod,a sto e so majkata priroda sto ne sozdala,pa kako da nemame karma,imame tolkuva karma sto stvarno ne zasluzuvame podobro

Викаш ? А шо е со нигерите низ Африка шо секојдневно ги јадат лавови , гепарди , тигари ? Шо е со амазонските луѓе шо секојден ги јадат анаконди , пирани итн ?!

Шо е со милионите луѓе шо умират поради бактерии , вируси итн , шо постојале уште пред да измислеме генетски инжињеринг ...

На времето коа наште прадци ги јаделе динораури , сиберски тигари итн ?!?

Шо е со нив ? Или они не се рачунат у поените за карма ?

normalno deka ne se racunaat tie ne postapuvaat svesno,nie lugeto imame nesto poveke od niv a toa e svesta samo kako ke ja nasocime e prashanje i nas karmata ne stiga zatoa sto ja narushuvame ramnotezata,a prirodata nikogash ne ja narushuva,taa samo moze da go postigne balansot
site ovie primeri sto gi nabroja za toa koga zivotnite jadele luge-pa ocigledno e deka se raboti za covecka nevnimatelnost,ete ja nashata neiskoristena svest,a za bakterii,epidemii,cumi...pa toa e ona-odrzuvanje balans isto kako so prirodnite katastrofi

ha...toa e se sto mozesh da iskomentirash?

Епа ај кажи ми шо да искоментирам на некој шо ми тврди дека дивите животни јадат луѓе поради лоша карма, и дека цунамито сосе бактериите е одржување баланс ??

А зашо убивањето на зајци , волци , лисици да не е одрување баланс ? Survival of the fittest нели беше тоа природното правило ? Посилниот го ебе послабиот , а чат-пат и послабиот може да му го опне на посилниот ...

Нема блага веза тоа со карма и остало срање ...

Of lele samo da znaes kolku si glup!
nisto cudno da imas 4 odd...
Со твоиве навреди ништо чудно и ти да си само со 4-то.

Не верувам дека постои нареден живот во кој ќе ни следува казна или награда во зависност од тоа дали сме биле добри или лоши, ама понекогаш ми се случувале такви работи кои ме натерале да подразмислам дали за нешто што сум го направила во животов ми се враќа. Ама кога ќе размислам поубаво има толку луѓе што направиле злодела и не им се вратило ништо, живи и здрави се, среќни и весели. Така да приказните околу карма, Господ ќе ни врати, не знам што не чека од кога ќе умреме и не ми се баш веродостојни.

Барем констурктвно препукувајте се.
Контра аргуемтни и слично, со самиот чин што ќе му кажете на некој дека е глуп или не знае без подлога само се брукате :D

Не верувам дека постои нареден живот во кој ќе ни следува казна или награда во зависност од тоа дали сме биле добри или лоши, ама понекогаш ми се случувале такви работи кои ме натерале да подразмислам дали за нешто што сум го направила во животов ми се враќа. Ама кога ќе размислам поубаво има толку луѓе што направиле злодела и не им се вратило ништо, живи и здрави се, среќни и весели. Така да приказните околу карма, Господ ќе ни врати, не знам што не чека од кога ќе умреме и не ми се баш веродостојни.
Ne znaci deka ako ti ne veruvash u karma deka ne postoi :\
Mislis deka ti si merodavna za toa???
no comment!
--- надополнето: Aug 12, 2011 1:02 PM ---
Барем констурктвно препукувајте се.
Контра ргуемтни и слично, со самиот чин што ќе му кажете на некој дека е глуп или не знае без подлога само се брукате :D
Pa za takvi luge.....nema podobri zborvi sto ke mozat da gi svatat xD
Se trudam da razgovaram na nivno nivo za da bidam razbran :\

Токму ова ми беше причината за темава. Некако се што пропагираат религиите и слично не држи вода. Проблемот е што има стотици милиони пример каде кармата или ...нешто друго "ја нема".

Барам убаво објаснување, ама се што добијам од луѓето кој што веруваат е, ти не знаеш, тоа е така...бла бла треба да разбереш, треба да прочиташ, да се разбудиш духовно да шо ти не знам.
Дај еден нека пише нешто со подлога а не традиционалното...тоа е така затоа што дечкото што ти скршил срцето после некоја нему му го скршила и заради тоа постои карма...тоа не е карма народе...

Ај да не ја заклучувам... насреде убава дискусија.

Ne znaci deka ako ti ne veruvash u karma deka ne postoi :\
Mislis deka ti si merodavna za toa???
no comment!
--- надополнето: Aug 12, 2011 1:02 PM ---

Pa za takvi luge.....nema podobri zborvi sto ke mozat da gi svatat xD
Se trudam da razgovaram na nivno nivo za da bidam razbran :\

Исто како што значи дека ако ти веруваш во неа дека таа постои .. и шо сеа ?

@Budala!!!
Ако ти знаеш пиши и објасни.
Темава не е за лични препукавања, сакам одговори да добијам.
Кажи зошто веруваш во карма со примери, дефиниции, аргументи и слично а не да се пукаш со друг член што не го дели твоето мислење.
И јас сум скептик до некаде и ме интересира мислењето на другите во врска со ова

Будалетинко, ќе те штројам... смири се

@Budala!!!
Ако ти знаеш пиши и објасни.
Темава не е за лични препукавања, сакам одговори да добијам.
Кажи зошто веруваш во карма со примери, дефиниции, аргументи и слично а не да се пукаш со друг член што не го дели твоето мислење.
И јас сум скептик до некаде и ме интересира мислењето на другите во врска со ова
pa dobro,ama pak ke nema nekoj efekt,na ovaa i drugi temi slicni na ovaa bi trebalo da stoi -samo za onie sto se za ili protiv za da moze izlozenite mislenja ili iskustva da ne bidat predmet na potsmev kaj neisto mislenicite,ali ako ke pocnam iako ke se potsmevaat tie sto ne se dovolno razvieni za da razberat
ako kazam deka sum cital literatura ke se najde nekoj sto ke kaze deka cital poveke,ako kazam deka sum imal iskustva vo zivotot sto me navele da istrazuvam,ke se najde nekoj da mi kaze deka sum zabegal,ako kazam deka sum imal moznost da se usovrshuvam duhovno i deka sum postignal nekoj mal stepen na regresija(vrakanje vo predhoden zivot),sum videl i paralelni svetovi ,ke se najdat mnogu sto ke mi kazat deka sum lud
ako kazam deka samo jas licno sum zapoznal 20tina luge sto se slicni na mene i postignale i poveke od mene vo toj pogled definitivno site ke kazete deka sonuvam ili deka sum za vo ludnica
epa malecki mozocinja smej te se kolku sakate a jas ke citam i ke uzivam vo vashata mizernost.pozdrav!

Back
На врв Bottom