• Креатор на темата Креатор на темата burn84
  • Време на започнување Време на започнување
Знаеш ли колку ме нервира муабетот со АЈ ЌЈУ и со генетиката. За генетиката има едно филмче Гатака се вика убаво кажува дека не е се до генетските предиспозиции. А за ај ќју еве на пример две деца едното е Менса ама е во рурален предел неговите одвај крпат крај со крај го интересираат работи но неговите родители постојано го преубедуваат да не се заморува со глупости и му кажуваат дека треба да работи или пак неговите врсници го исмејуваат дека се прави паметен .... А другото дете просечно живее на погодно место обезбедени му се сите основни потреби има доволно слободно време и силна волја неговите родители го бодрат околината исто така и во тој случај сигурно дека повеќе ќе успее од некој што има повисок АЈ ЌЈУ од него.

Далеку...многу далеку :)
Каменот на Мудроста е симбол.На Magnum Opus.
Kаменот на Мудроста е сепак пуста желба на магнум опус ;)
Дали постоел реално, нема да знаеме :toe:

А само ние луѓето ли имаме карма, што е со животните?
На крај сите сме суштества, само на нас највеќе ни се развил мозкот.

За сите примери претходно дадени виновна е еволуцијата не кармата.
Пример она со зајаците и волците. Тогаш зошто има миљони изумерни видови на животни, и многу што се пред истребување?

Или па да не спомнувам диносаурусите.
Што...цел еден вид имал лоша карма па ги акнал метеор?
Уствари чекај не...алигаторите и ајкулите имале добра карма тоест тоа бил балансот па они преживеале.
Или, пак еволуцијата си го направила своето.

Како повеќе се информирам во врска со ова доаѓам до заклучокот дека сепак what goes around doesn't come around.

А тоа со талентите и IQ и слично е гола вода цел муабет...колку што се зависи од нас и нашата воља, толку и од нашата генетика, толку ид о опшстевото културата мотивација и бла бла бла...тоа не е повисока сила. Тоа е мајка природа, затоа што сите лавови не можат да бидат главни и слично...

Животни сме, но имаме правила и предиспозиции...кој подобро ги искористи тој ќе живее поудобно и тоа е тоа.

pa zivotnite ziveat taka kako sto prirodata odredila tie ne primenuvaat slobodna volja i si ja ispolnuvaat svojata dolznost i zatoa nemaat karma,a za izumrenite vidovi najveke sme krivi nie lugeto,nie go narushuvame toj balans,za izumrenite zivotni kako dinosaurusite ,ne se raboti za karma nego za evolucija na samata priroda,sozdavanje na drugi vremenski uslovi so toa i poinakov zivotinski svet
imaku site zivotni-grablivci gi ima vo pomal broj od nivnite zrtvi i toa e balansot
a sto se odnesuva do talentite i IQ barem da kazese nekoj kontra argument sto ke me zamisli,ovoj komentar od tebe e vreden na nula
tocno e deka site sme zivi sushtestva no ne sme site zivotni-ima golema razlika i da tocno e koj poveke ke iskoristi...no...sto da iskoristi i na koj nacin,zatoa e tuka karmata da ne stavi ponekogash vo obratna pozicija za da gi sogledame rabotite od vistinskiot agol

Знаеш ли колку ме нервира муабетот со АЈ ЌЈУ и со генетиката. За генетиката има едно филмче Гатака се вика убаво кажува дека не е се до генетските предиспозиции. А за ај ќју еве на пример две деца едното е Менса ама е во рурален предел неговите одвај крпат крај со крај го интересираат работи но неговите родители постојано го преубедуваат да не се заморува со глупости и му кажуваат дека треба да работи или пак неговите врсници го исмејуваат дека се прави паметен .... А другото дете просечно живее на погодно место обезбедени му се сите основни потреби има доволно слободно време и силна волја неговите родители го бодрат околината исто така и во тој случај сигурно дека повеќе ќе успее од некој што има повисок АЈ ЌЈУ од него.
JAs iam gledano 1 film kako ISUS e PEDER!!!....pa toa ne znaci deka bil....i deka treba site da bideme pederi....
Site ako se vodime spored toa sto ima na filmovi...NAJEBALI SMO! xD
Spored mene karma postoi inache a za vas pa bas i ne me interesira!

malo pojasnuvanje
sekoj od nas nosi svoja DARMA,dolznost koja mora da ja ispolni za da se odrzuva ramnotezata na ovaa zemsko postoenje
golema zabluda e toa deka site se ragame ednakvi,jas nekade vo nekoja druga tema napomenav deka ima luge koi se rodeni da rabotat na niva,tolku mozat,ima luge koi se ragaat da bidat lideri,nekoi se ragaat so darba za umetnost i sl.toa se neshta koi ne se steknuvaat niz tekot na zivotot,toa se osobini koi gi dobivame so samoto raganje i so samoto toa nasheto mesto na ovoj svet ni e opredeleno,znaci ne postoi slobodna volja....edinstveno neshto sto e vo nasha mok etoa dali ke go slushame vnatreshniot glas i ke si ja ispolnime darmata ili ke bideme zaslepeni od materijalistickiot pogled na svetot i poradi toa ke ne stigne karmata,znaci ako nie ja narushime ramnotezata na svetot, toa sto go narekuvame karma ke ja ispravi greshkata i ramnotezata ke bide zadovolena
poglednete samo kako funkcionira prirodata,taa e sovrshen primer za odrzuvanje ramnoteza,eve eden prost primer
sekoja godina se ragaat tolku zajacinja i tolku volci za da mozat volcite da se nahranat od zajacinjata,a pak tie kutrite imaat sposobnost brgu da se razmnozuvaat za da mozat i pokraj toa sto se lesen plen da opstojat kako vid
istiot primer ke go iskoristam i za da kazam deka ne e anomalija toa sto koga ke poglednesh od dvete strani,nemozesh za edno delo da kazesh dali e dobro ili losho,epa sega losho li e volcite da se hranat so zajacinja....zalosno e,ama toa ja odrzuva ramnotezata,a se sto ja odrzuva ramnotezata e za opshto dobro
Еве ќе ти одговорам.
Прво, не постои слободна воља?
Ако слободно воља се смета хедонизмот каде што човек кој има ментален проблем па курот едино може да му се дигне кога силува па убива некого, тогаш да таква слободна воља треба да се забрани. А за останатите рабпти ќе треба малце поубаво да се изјасниш, затоа што за жал имаме слободна воља и секој може да биде што сака. Дали ќе биде добра во тоа е е сосема друго прашање што не зависи од дарма или карма туку од сопствената желба.
Тоест ако мене ме бива за спортови општо не значи дека нема да бидам добар сметководител...тоа само значи дека имам подобри физички предиспозиции што е резултат на наследените гени а не на должноста која морам да ја исполнам за да го одржам баланост.
Да навистина постоеше таков натприроден баласн тогаш немаше да се топеа ледените брегови и да има вакви климатски аномалии..да аномалии.
Балансот не е нешто што е константно во таа совршена точка, балансот е константна "борба" помеѓу два екстрема. Тоа не е дадено од господ или од религија или од индиски филозофии, тоа се природните закони на оваа планета и на универзумот.

Јас еден аргумент не прочитав што ми кажува дека кармата постои и функционира.
Хитлер колку луѓе убил? Живеел прекрасен живот, сега е мртов како што и сите ние ќе бидеме мртви. Германија е и покрај двете светски војни се уште е една д најмоќните држави во светот...каде е тука лошата карма на Германците?

Како што реков: it's not a crime if you get away with it

hitler ne napravil losho delo sto ubival luge,ako pogledneme od negova strana,toj imal svoja flozofija koja ne bi mozela da ja objasnuvam sega,podobro ke bide da se informirash,negovata cel bilo da se sozdade cista rasa na luge koi ke ja odrzuvaat ramnotezata...megutoa za toa ne bi komentirala od pricina zatoa sto e mnogu opshirno,bitnoto e sto toj imal edna cel,za koja bil roden da ja ispolni i sposoben isto taka,samo si ja ispolnuval dolznosta
vo vrska so genetikata...zosto si se rodil bash vo toa semejstvo so takva genetika-nisto ne e slucajno,nie luget navistina nemame slobodna volja no toa nemozat site da go razberat poradi faktot deka se premnogu materijalisticki nastroeni,koga lugeto ke go svatat bog vo pravata smisla na zborot ke ja razberat razlikata pomegu duhovnoto i materijalnoto,a so toa posledovatelno ke ja razberat bozjata volja i ulogata na karmata,vaka se dur se drzite do materijalizmot dzabe mi e sto debatiram,vie mozete da iznajdete milion primeri,za site ke vi dadam odgovor,ama kolku ke razberete....
--- надополнето: Aug 11, 2011 9:12 PM ---
malo nadopolnuvanje-za hitler
kazi mi togash zosto za dobro delo se smeta toa koga mojsej za da gi oslobodi evreite,gospod potopil illjadnici rimjani vo moreto,mozebi poradi toa evreite imale losha karma koja preku hitler ja zadovolila ramnotezata

hitler ne napravil losho delo sto ubival luge,ako pogledneme od negova strana,toj imal svoja flozofija koja ne bi mozela da ja objasnuvam sega,podobro ke bide da se informirash,negovata cel bilo da se sozdade cista rasa na luge koi ke ja odrzuvaat ramnotezata...megutoa za toa ne bi komentirala od pricina zatoa sto e mnogu opshirno,bitnoto e sto toj imal edna cel,za koja bil roden da ja ispolni i sposoben isto taka,samo si ja ispolnuval dolznosta
vo vrska so genetikata...zosto si se rodil bash vo toa semejstvo so takva genetika-nisto ne e slucajno,nie luget navistina nemame slobodna volja no toa nemozat site da go razberat poradi faktot deka se premnogu materijalisticki nastroeni,koga lugeto ke go svatat bog vo pravata smisla na zborot ke ja razberat razlikata pomegu duhovnoto i materijalnoto,a so toa posledovatelno ke ja razberat bozjata volja i ulogata na karmata,vaka se dur se drzite do materijalizmot dzabe mi e sto debatiram,vie mozete da iznajdete milion primeri,za site ke vi dadam odgovor,ama kolku ke razberete....
kazi mi togash zosto za dobro delo se smeta toa koga mojsej za da gi oslobodi evreite,gospod potopil illjadnici rimjani vo moreto,mozebi poradi toa evreite imale losha karma koja preku hitler ja zadovolila ramnotezata
Аха,значи целта на сериските убици е да убиваат или на педофилите да ебат 5 годишни момчиња...ама затоа што тоа е нивна цел кармата не им е лоша...затоа што ја исплонуваат.
Значи тебе некој ако те убие затоа што тоа му било целта,а тебе целта ти била даи маш син...ама не си ја исполнила целта затоа што тој другиот ја исполнил со тоа што ја скратил твојата што се случува?
Или такви поклопувања сега ќе ми кажеш не се случуваат затоа што јас не разбирам а ти разбираш :pos:
Да не бида егоцентричен, ама дај малку пресипитај се...не вака слепо да веруваш во се. Главата ни е за мислење..значи сопствени мисли а не да следиш туѓи.

Сите да бевме продуховени а не материјалисти ко што збориш човечкиот род немаше да опстојува, така да лагано малце кога користиш зборови.

Бај д веј, до сега ниту еден асален одговор не даде туку само филозофски генерални теории кои што се толку лабави што можат на се да се однесуваат ама не држат вода затоа што не ги земаат сите параметри во предвид. Ама па затоа кога го спомна хитлер преска рече дека било многу широко за објаснување...ако де затоа е форум баш сакам да читнам. Затоа ја отворив темата, за да видам дали размислувам во вистинска наоска.

Плиз не ми соли за продуховување ...најверојатно барем 20-на книги повеќе имам прочитано од тебе на таа тема зашо задњи три години длабоко се пронаоѓам себеси и слично...на погрешна врата маваш со тие квази аргументи.

И за крај, те молам не ги потценувај форумџиите со тоа дека ти имаш одговор за се а они дали ќе разберат. Они се ќе разберат ама искрено по последниов пост мислам дека ти имаш проблем со прифаќање на реалноста :)

Со аргументи те молам :)

jas mislam deka predhodno napomenav deka slobodna volja ne postoi,toa se odnesuva na nashite sposobnosti,znaci prirodata ili bog,kako sakash nareci go nas ne stvorila takvi kakvi sto treba da bideme,no edinstveno sto e vo nasha mok e dali tie sposobnosti ke gi iskoristime ili ne.nie nashite sposobnosti gi dobivamme so cel da ja odrzavame ramnotezata na ovoj svet,megutoa,poradi materijalistickiot pogled na svetot nie potpagame pod manipulacija,taka dobivame cuvstvo na ljubomora,zavist,zloba itn. toa veke znaci deka odime vo pogreshen pravec i ne znaci deka ako go opravduvam hitler deka gi opravduvam site mozni dela na svetot,toj sto ke siluva toj ne go pravi tyoa zatoa sto si ja ispolnuva dolznosta,tuku zatoa sto zastranil i gi slusha samo telesnite nagoni,ima nagon za seks vo momentot i bara nacin,zatoa i postoi karmata za podocna dali vo ovoj ili onoj zivot da go stavi vo teshka situacija za da ja vidi i razbere obratnata strana,za da se procisti so toa sto ke uvidi deka postojat i drugi gledishta i nacini,ne samo toj sto go upotrebil...
a ako veke sakash da se raspravash od kade znaesh dali jas samo zboram na pamet ili sum iskusila neshto poveke vo zivotot pa zatoa si zemam za pravo da komentiram i kako mozesh da tvrdish deka si procital poveke od mene koga neznaesh kolku jas imam procitano,pa od tuka i prashanjeto,kako mozesh da tvrdish deka nepostoi neshto-vo slucajov KARMA,ako ne go razbirash znacenjeto na poimot,ili ako ne si se zattekol vo situacija za da pocuvstvuvash deka mozesh da procenish
lesno mozeme da dojdeme do zaklucok koga citame knigi,gledame filmovi ili barame po internet,ama kolku se tie zaklucoci verodostojni
pocni da ucish od zivotot,od ona sto e okolu tebe,ke svatish deka slcajnosti ne postojat,a logicno na toa e i deka slobodnata volja paga vo voda
site vo sebe go imame toa sto ni treba,treba samo da go izvadime na povrshina

JAs iam gledano 1 film kako ISUS e PEDER!!!....pa toa ne znaci deka bil....i deka treba site da bideme pederi....
Site ako se vodime spored toa sto ima na filmovi...NAJEBALI SMO! xD
Spored mene karma postoi inache a za vas pa bas i ne me interesira!

Добро ти бидејќи си Буда - ла. Дозволено ти е да кажеш какви се навистина нештата.
--- надополнето: Aug 12, 2011 3:12 AM ---
kazi mi togash zosto za dobro delo se smeta toa koga mojsej za da gi oslobodi evreite,gospod potopil illjadnici rimjani vo moreto,mozebi poradi toa evreite imale losha karma koja preku hitler ja zadovolila ramnotezata[/quote]

Мислиш Египјаните?

Добро ти бидејќи си Буда - ла. Дозволено ти е да кажеш какви се навистина нештата.
--- надополнето: Aug 12, 2011 3:12 AM ---

Мислиш Египјаните?[/quote]
da de egipjanite,zgrashiv,priznavam,blagodaram sto me ispravi

Заради Bush колку народ погина во САД и Афганистан ?? Али Буш кур го боле, сега некаде лове риба, јава коњ или чита книга наопаку ...
Заради мексиканките картели колку народ погина ?? Али нив кур ги боле , ебат сињорити , мават пињади и јадат такоси ..

Се е случајност мислам , се е сколп на последици предизвикани од акции.

Пример ги земате луѓето кои гинат во земјотреси , поплави итн .. Така се нашле таму , тоа нема веза со кармата.

Од друга страна велите дека Хитлер не направил лошо дело од негова гледна точка .. тогаш и овој од Норвешка шо закла 100 луѓе ништо лошо не направил , човекот само сакал да си игра малце Call of Duty , ама го судат и најверојатно ќе добие луксузен затвор кај со веќе си нарачал ДВД од своите омилени серии .. шо карма има па тој ?!

http://kajgana.com/zivot/dobile-otkaz-pa-loto

А оваа ситуација што е?
Случајност или карма?
Ова е одвоен случај, еден во 100 000.
Периодов колкав број на луѓе изгубија работа е тажно, ама еве овие неколкумина имале среќа. Сега на ова би рекле...аха ете доказ. Ама што е со остатокот?

http://kajgana.com/zivot/dobile-otkaz-pa-loto

А оваа ситуација што е?
Случајност или карма?
Ова е одвоен случај, еден во 100 000.
Периодов колкав број на луѓе изгубија работа е тажно, ама еве овие неколкумина имале среќа. Сега на ова би рекле...аха ете доказ. Ама што е со остатокот?

Ако не се лажам , имаше сторија пред неколку години , некоја баба од САД добила на лото на 94-5 годишна возраст и следниот ден починала .. ниту имала фамилија на кој да ги остави парите .. а тоа па ?

Ако не се лажам , имаше сторија пред неколку години , некоја баба од САД добила на лото на 94-5 годишна возраст и следниот ден починала .. ниту имала фамилија на кој да ги остави парите .. а тоа па ?
И мене ме интересира истото, мојот став е дека нема објаснување.
Тоа е тоа живот, нема карма или слично....

Back
На врв Bottom