R
RAYTHEON23
Гостин
За бугарското има тема посебна а сегаNema sporedba.Ako mislis na Grcite mnogu sme pozadi.Ako mislis na Srbite isto.Bugarite isto.Edino mozeme so Albanija a pojaki sme od Kosovo.Tocni brojki nema.
па вака имаме еден АН-2 а падобранците го користат мислам.
од транспортните хеликоптери тука се МИ-8 4имаме и 2 МИ-17 инаку тука се сухој-25-супер авион
како и еден од најдобрите хеликоптери во светот тешкаш во права смисла на зборот,а и сега се модифицирани од елбит системс и фирмата го нарече македонски модел-и таква понуда стаса и до други армии меѓу кои и бугарската имаме севкупно 12 МИ-24 а во бивсата југославија имаше околу 30-тина авиони воглавно ј-22 орао и ј-21 јастреб во петровец
инаку според извештаи на нашата армија во конфликтот 2001 ОНА располоагала со околу 500 против авионски топови а повеке од нив биле тешки,вреди да спомнам и дека имаа и стингер како и СА-7 или Стрела 2м и дури при ризични прелети не ни соборија НИТУ ЕДЕН.
за српското воено воздухопловство останаа 4 МИГ-29 а скоро разбрав и дека биле на модернизација
исто вреди да се спомнат и Миг 21 е тука точната бројка не ја знам мислам дека беа 20 ама не сум сигурен
за напад на вели на земја и за поддрска на копнени сили има на располаганје околу 30 ј-22 а за тренажните не знам колку се
исто така има 2 МИ-24 кои најверојатно ке одат во русија на модернизацијаима исто така и газела хеликоптери 60 газела гама е верзија и за против-тенкови ама колку се таа верзија не сум сигурен исто така МИ-8 16 и МИ-17 2модела а тука е и АН-2 1 и ан-26 4авиони
е грчкото воздушни сили се прилично модерни и има дури и премногу авиони стоим влече огромни трошоци за одржуванње....
албанското воздухопловство е интересно имено посењбно за хеликоптерите има хеликоптери од различни држави
5 бо-105 германски имаат и еден ми-8 само не е армиски туку на мвр
има и вкупно 12 кинески Y-5б 13модела кинески се,70 шенјанг Ј6ц интересен податокЧпоради застареноста на авионите до сега има 35 пилоти загинато најмногу кај миговите и во 90-сетите добија од бугарија несто резервни делови за миговите а имаат сега 38 миг 15 и Х-5(не икс туку Х-и овој е кинески ама најверојатно е од некој руски авион мод направен) сума сумарум авионите им се застарени нешто 60-сети години имаат голема просечна старост:helou: