Која банка е најдобра? (ваши искуства со банки)

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Кај нас најдобро работи стопанска банка.

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Стопанска банка можби за кредити е најдобра, но има скоро најмногу гужва, 2-3 саати ти треба да завршиш работа, башка ова пензионериве коа земаат пензија тие 2-3 дена нема шанса нешто да завршиш.
За персоналот немам зборови, комунистички оставштини. Мора под итно менување на постарите генерации, или дислоцирање од шатери, нега ги стават нешто во позадина да работат.

Во Алфа банка скоро никад нема гужва, ама ужасно споро работат, ко на успорена лента се, башка многу слабо има АТМ низ град од нив.

Комерцијална, ја користам ,ама ме нервира ова со двете врати, па копче за влез, па чекаш, па копче за уште еден влез, ко во федерални резерви да влегуваш.

НЛБ ми и злгеда најорганизирана, и онака нај корпорејт, ама праат они заебанции. На пример, ако сте тавиле пари урочени со НЛБ супер депозит во договорот ви пишува дека неможе да го раскинете, т.е може да го раскинете само во случај на тајно ислелување, болест или смрт на близок. Ако не смее према НБРМ, мора да можеш да го раскинеш договорот, со тоа што парите уречени до тој датум ќе ти ги сметаат со камата по видување.
Ако отидете на шалтер во НЛБ и прашате ќе ви кажат дека може така да направите, треба барање за раскин на договор кое кошта 200 ден. Излгеа ги стегнала некоја инспекција од НБРМ. Ама не е убаво така да лажат, имаш договор на кој едно ти пипува, идеш на шалтер и прашуваш друго ти кажуваат. Со ова најмногу ме разочараа НЛБ , која претходно ја сметав како нај топ банка кај нас.

Уни банка вака ми се ок.

За другите немам некое поголемо искуство.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Стопанска банка можби за кредити е најдобра, но има скоро најмногу гужва, 2-3 саати ти треба да завршиш работа, башка ова пензионериве коа земаат пензија тие 2-3 дена нема шанса нешто да завршиш.
За персоналот немам зборови, комунистички оставштини. Мора под итно менување на постарите генерации, или дислоцирање од шатери, нега ги стават нешто во позадина да работат.

Во Алфа банка скоро никад нема гужва, ама ужасно споро работат, ко на успорена лента се, башка многу слабо има АТМ низ град од нив.

Комерцијална, ја користам ,ама ме нервира ова со двете врати, па копче за влез, па чекаш, па копче за уште еден влез, ко во федерални резерви да влегуваш.

НЛБ ми и злгеда најорганизирана, и онака нај корпорејт, ама праат они заебанции. На пример, ако сте тавиле пари урочени со НЛБ супер депозит во договорот ви пишува дека неможе да го раскинете, т.е може да го раскинете само во случај на тајно ислелување, болест или смрт на близок. Ако не смее према НБРМ, мора да можеш да го раскинеш договорот, со тоа што парите уречени до тој датум ќе ти ги сметаат со камата по видување.
Ако отидете на шалтер во НЛБ и прашате ќе ви кажат дека може така да направите, треба барање за раскин на договор кое кошта 200 ден. Излгеа ги стегнала некоја инспекција од НБРМ. Ама не е убаво така да лажат, имаш договор на кој едно ти пипува, идеш на шалтер и прашуваш друго ти кажуваат. Со ова најмногу ме разочараа НЛБ , која претходно ја сметав како нај топ банка кај нас.

Уни банка вака ми се ок.

За другите немам некое поголемо искуство.
Со уни банка немам работа до сега. А овие од тутунска 2 месеци ги чекав да ми дадат картичка и затоа и не ги сакам а во стопанска имам најмногу работа и најубаво си поминувам.

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Реално најмногу зависи и по што работа се оди во банка.
Јас на пример само за плаќање на сметки. Пари си вадам од АТМ.
Е сега, некој што има фирма, што врши транскации, промет, кредити и сл. друга математика си има.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.775
Поени од реакции
5.104
Со уни банка немам работа до сега. А овие од тутунска 2 месеци ги чекав да ми дадат картичка и затоа и не ги сакам а во стопанска имам најмногу работа и најубаво си поминувам.
2 meseci , aman be ..sho praele , a im se javuvashe ?

Ja za 5 dena ja zemav

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
2 meseci , aman be ..sho praele , a im se javuvashe ?

Ja za 5 dena ja zemav
Ма на крај не си ја ни земав ме изнервираа не сега не после не утре а требаше на пат да одам на подолго време и на крај се снајдов ама кажав со тутунска не сакам да си имам работа.
--- надополнето: Aug 6, 2011 5:43 PM ---
Реално најмногу зависи и по што работа се оди во банка.
Јас на пример само за плаќање на сметки. Пари си вадам од АТМ.
Е сега, некој што има фирма, што врши транскации, промет, кредити и сл. друга математика си има.
Е не се секирам јас за сметки и јас за нешто да имам врски во животот мама ми ги плаќа :pos:

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301

.
а си помислил дека тоа е за безбедност на лицата што моментално се во просториите на банката?
не толку за вработените колку за клиентите ;)

инаку на темава

комерцијална и тутунска

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Абе остај тоа безбедност. Се обезбедивме цели.
тоа другиве банки што немаат таков механизам, загрозени ни се животите кога сме на шалтер,:pos:

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Прашање: знае некој која банка би ми зела најмала провизија за префрлање на пари (15 евра) од Македонија на сметка во земја на ЕУ?

Во една банка што проверив ми бараа и дополнителни докази (испечатено писмо) за што ќе одат парите и кажаа дека би ми зеле и до 1600 денари провизија. Во друга пак ми грчеа рамења.

Има некој вакво искуство и колкава била провизијата?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Абе остај тоа безбедност. Се обезбедивме цели.
тоа другиве банки што немаат таков механизам, загрозени ни се животите кога сме на шалтер,:pos:
Во Охридска е истиот систем со тие копчињата.Барем во поголемите филијали.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Во цела Европа е така со копчиња за стискање за да влезеш. И супер е така што ставиле Комерцијална банка. Другиве банки мислам дека немаат сеуште такво нешто, затоа и се понебезбедни. :(
Е сега јас сум на Стопанска банка, задоволен сум до сега, освен услугата и заспаните вработени. И стално има караници кога и да одам во таа банка. :D А највеќе се караат за тоа кој е на ред, и со вработените. Во сите случаи до сега што сум бил кога се карале муштерија-вработен, секогаш муштеријата бил во право. Е сега за другиве банки незнам како е.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Во цела Европа е така со копчиња за стискање за да влезеш. И супер е така што ставиле Комерцијална банка. Другиве банки мислам дека немаат сеуште такво нешто, затоа и се понебезбедни. :(
Е сега јас сум на Стопанска банка, задоволен сум до сега, освен услугата и заспаните вработени. И стално има караници кога и да одам во таа банка. :D А највеќе се караат за тоа кој е на ред, и со вработените. Во сите случаи до сега што сум бил кога се карале муштерија-вработен, секогаш муштеријата бил во право. Е сега за другиве банки незнам како е.
Стопанска Банка е катастрофа! Заспани шалтерски службеници, некомпетентни...кога подигам поголема сума кеш ми ја фотокопираат личната карта (а според закон за заштита на лични податоци не смеат да го прават тоа), инертен службеничко-административен механизам имаат и ужасно се невклопени во современите текови. НЛБ можеби е далеку од добра, но според мене е најмалку лоша банка за моите потреби.

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Досега сум немал потреба од кредити и немам искуство околу тоа, али околу картично работење сум екстра задоволен од уни банка, посебно околу онлајн трговија и трансакции.Услуга на вработените сум добивал на ниво, така да 10ка им давам на уни банка:)

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Искуство некој со Шпаркасе и Халк?
-Добри се/не се....итн.

Kajgana Shop

На врв Bottom