Mакедонските автомобили со нови евро таблички

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Гледам нанапред за многу време.Не е то нешто страшно.За да не менуваме таблици на секој 10-15 години,само кој мене ме слушат...
прашање на време беше да се сменат.....ова за таблица го сметаш
mk_pp.jpg

споредба со словенечка
Slovenian_license_plates_mk1.jpg

--- надополнето: Aug 5, 2011 7:22 AM ---
овие што сега се менуваат се наследство од времето на Југославија.
SK - Скопје
TE - Тетово
GV - Гостивар
KU - Куманово, Крива Паланка, Кратово
TV (VE) - Велес, Кавадарци, Неготино, Демир Капија, Валандово, Гевгелија
ŠT - Штип, Пробиштип, Свети Николе, Кочани, Виница, Делчево, Берово, Радовиш
SR - Струмица
OH - Охрид, Дебар, Кичево, Струга, Македонски Брод, Ресен
BT - Битола, Демир Хисар, Крушево
PP - Прилеп

најдобро би било секој град да си добие свој двоен буквен код, а Скопје код од една буква (австриски пример, каде што главните градови на провинциите имаат код на една буква)
Виена (без ЕУ стикерче)
a_w.jpg

Клагенфурт (Целовец)
a_k.jpg

S*00001-A Скопје
PO*0001-A Пробиштип
SU*0001-A Струга
најмногу таблици во еден град, би биле 219978, а за Скопје 2199978
доколку еден регион би надминал повеќе од овие...тогаш би добил нов код...без притоа да се смени дизајнот на табличката

Проблемот се парите зашто да даваме 4000 денари, изгледот не толку важен во овој случај. Само паре, зинуло вам дупе за паре, ево вам паре - тесна кожа 1 :D

прашање на време беше да се сменат.....ова за таблица го сметаш
mk_pp.jpg

споредба со словенечка
Slovenian_license_plates_mk1.jpg

--- надополнето: Aug 5, 2011 7:22 AM ---
овие што сега се менуваат се наследство од времето на Југославија.
SK - Скопје
TE - Тетово
GV - Гостивар
KU - Куманово, Крива Паланка, Кратово
TV (VE) - Велес, Кавадарци, Неготино, Демир Капија, Валандово, Гевгелија
ŠT - Штип, Пробиштип, Свети Николе, Кочани, Виница, Делчево, Берово, Радовиш
SR - Струмица
OH - Охрид, Дебар, Кичево, Струга, Македонски Брод, Ресен
BT - Битола, Демир Хисар, Крушево
PP - Прилеп

најдобро би било секој град да си добие свој двоен буквен код, а Скопје код од една буква (австриски пример, каде што главните градови на провинциите имаат код на една буква)
Виена (без ЕУ стикерче)
a_w.jpg

Клагенфурт (Целовец)
a_k.jpg

S*00001-A Скопје
PO*0001-A Пробиштип
SU*0001-A Струга
најмногу таблици во еден град, би биле 219978, а за Скопје 2199978
доколку еден регион би надминал повеќе од овие...тогаш би добил нов код...без притоа да се смени дизајнот на табличката

Јас играв малце појќе од тебе со таблиците и регистрација со грбот на Општината/Градот,особено за помаливе морат да извадат нови таблици:
1.Берово - BE BEROVO.jpg
2.Богданци - BO
3.Битола - BT
4.Валандово - VA
5.Велес - VE
6.Виница - VI
7.Гевгелија - GG GEVGELIJA.jpg
8.Гостивар - GV
9.Дебар - DB
10.Делчево - DE
11.Демир Хисар - DH
12.Демир Капија - DK
13.Дојран - DO DOJRAN.jpg
14.Кавадарци - KA
15.Кичево - KI
16.Кочани - KO
17.Кратово - KR
18.Крива Паланка - KP
19.Крушево - KV
20.Куманово - KU
21.Македонска Каменица - MK
22.Македонски Брод - MB
23.Неготино - NE
24.Охрид - OH
25.Пехчево - PE
26.Прилеп - PP
27.Пробиштип - PR
28.Радовиш - RA
29.Ресен - RE
30.Скопје - SK/S
31.Струга - SG
32.Струмица - SR
33.Тетово - TE
34.Штип - ST
и една Вевчанска - VV

А не сум со тебе дека Словенечките таблици биле подобри од нашите,баш ми се ок.Битна е евиденцијата за секое место посебно.

А не сум со тебе дека Словенечките таблици биле подобри од нашите,баш ми се ок.Битна е евиденцијата за секое место посебно.
Сло-таблициите ги зедов како пример зашто по независноста Словенија ги воведе тие...со грб и се и сешто......а кај нас се идиотски на почетокот со РМ на црвено поле потоа кирилични букви
наведуваш општини кои нема шанса да наполнат до 10000 регистрирани возила а кои со законот за територијална поделба се прогласени за градски општини

Сло-таблициите ги зедов како пример зашто по независноста Словенија ги воведе тие...со грб и се и сешто......а кај нас се идиотски на почетокот со РМ на црвено поле потоа кирилични букви
наведуваш општини кои нема шанса да наполнат до 10000 регистрирани возила а кои со законот за територијална поделба се прогласени за градски општини

Е сега веќе се разбираме.На то мислам,баш убо би изгледале со грбот на државата и на градот.Вака се некако безлични со она лепенкана ОХ-ЦБ.Знам дека едно време беа со РМ,ама изгледа некоја виша сила ги натера да ги тргнат...души под кирија...
Ми дојде на ум некој филм сите надлежности за регистрацииве да се пренесат на Општините и тие да го земат кешот 50/50 со Централна власт,ама нејќам да замислам какви злоупотреби ќе бидат.

Е сега веќе се разбираме.На то мислам,баш убо би изгледале со грбот на државата и на градот.Вака се некако безлични со она лепенкана ОХ-ЦБ.Знам дека едно време беа со РМ,ама изгледа некоја виша сила ги натера да ги тргнат...души под кирија...
Ми дојде на ум некој филм сите надлежности за регистрацииве да се пренесат на Општините и тие да го земат кешот 50/50 со Централна власт,ама нејќам да замислам какви злоупотреби ќе бидат.
:) мислам дека би било убаво со црвено стикерче МК и знаме на државата
код на градот потоа грб на оштината троцифрен број и две букви (четирицифрен и една буква)
ама подобри би биле кирилични таблици
јас на темава разговарам како да изгледаат не навлегувам во цената

Две возила + оше едно кај и да е... пута 4000 денари... ортома и дрво му е мајката...АМАН!!!!

Две возила + оше едно кај и да е... пута 4000 денари... ортома и дрво му е мајката...АМАН!!!!
Ме стигаш полека полека... тоа сакам да го видам :)

п.с. кај мене некни беа 6, дворот затка. Донесе братми уште 2 од Немачка, ама заминаа веќе... се вратив на 4 :)

Немој Струмикс, немој да врзуваш јажето :)

Промената за старите автомобили нема да биде задолжителна.

Во Србија пред некоја година почнаа со новите таблички и додека се шетав низ Белград летово забележав дека имаат три типа на таблички за обичните автомобили.

Така може, да речеме со тек на време постепено да ги снема. А не е чудо да се стави рок, па и казни за тие што нема да ги сменат.

Си имам јас таблички пред пет месеци ги зедов, а за нови кога ќе ги сменат овие што се на бугарски на наши тогаш и јас. Ако почни некој да мрчи не ја регистрирам не ми треба осигурување, а за технички имам роднина автомеханичар.
а ха, добро, ќе те праша некој тебе или пак мене..а да ти мрчи, нема, само ќе ти стегне една од неколку стотини евра па ќе му се думаш тогаЈ..
Само пари да се зема од народот :mad:
Проблемот се парите зашто да даваме 4000 денари, изгледот не толку важен во овој случај. Само паре, зинуло вам дупе за паре, ево вам паре - тесна кожа 1 :D

без гајле друштво. вчера објавија официјално дека новите таблици не се задолжителни, т.е. не е задолжително да ги мењаваш. само секое ново купено возило или увезено веке ке неможе да добива од старите (сегашните) таблици. значи за секој по желба, ако сакаш да мењаш, мењај тогаш а ако не немораш... освен што нај веројатно ке донесат закон дека со старите таблици неке можеш да излезеш во странство... нај веројатно после 3-4 години ке воведат некој краен рок за мењавање и така...

Нека не го ставаат државниот грб, којзнае до кога ќе биде сегашниот. Треба да се внимава на такви детаљи за да не менуваме на секои 2-3 години.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom