Тука коментираме книги

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.400
Поени од реакции
5.954
Дали некој знае каде во Македонија може да се купи книгата Пеколен портокал од Ентони Барџис ? Мислам дека излезе и македонски превод од неа , но не е воопшто битно и ако е на српски или хрватски .
Ја има на македонски. Издание на Три е.

Имаш и 17 страни извадок овде.

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Рингишпил од Јелена Бачиќ Алимпиќ, ја прочитав утрово и сакам да ги споделам моите импресии, ако има и други што ја читале нека повелат, нека ги споделат своите впечатоци. Ја зедов по препорака на една другарка, која ми рече дека морам да ја прочитам, дека нарочито е нешто посебно. Е, сега кога сме кај посебноста секој си има свој вкус. Не беше лоша книгата, но не би ја сместила во моето катче на посебни книги, сум читала книги од овој жанр и мислам доста ми се. Што знам некако ми делуваше премногу меланхолично, премногу смрт, премногу солзи..
Во книгата се раскажува животот на една примабалерина, Ана Балинт, нејзиното детство, патот до славата, нејзината голема љубов, губењето на најважните личности во нејзиниот живот. Ана за мене беше Натали Портман од Блек сван, така ја замислував, ја поврзав само поради истата улога која ја имаат во Лебедовото езеро, иако во другото нема допирни точки. Сергеј, љубовта на Ана беше некој, некој на кој неможев да му доделам лик иако ми беше некако посебен (имам една чудна навика секогаш на ликовите од било која книга и наоѓам лик од стварноста според описот на физичките карактеристики). Премногу тага, болка, копнеж, да знам тоа е животот, можеби затоа и во дел што се пронајдов, стравот од среќата и на моменти почнав да ја читам бегло. Можеби затоа и не треба многу да се задржувам, доволни беа овие два, три реда.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
The three rooseveltis

каде можи да се најди оваа книга(по можност со превод)

F

FilipMacedon

Гостин
The Master of Ballantrae,ја има ли некој?знае ли некој дали ја има по книжари(превод не е битен ако е на англиски),благодарам однапред...

Body Electric

Del Rey
Член од
15 јуни 2011
Мислења
222
Поени од реакции
334
Сончувачите (The Dreamers) од Жилбер Адер. Филмот го гледав на 14 години и ме маѓепса приказната за братот, сестрата и студентот, кои ќе се затворат во станот цел месец и ќе ја претискаат сексуалноста до граница на пукање, играјќи филмофилски игрички. Во целата замисла на филмот имаше нешто што моментално ме обзеде, ме маѓепса, ме опседна. Го гледав случајно една вечер на „Сител“ со почеток во 10:30 часот (никогаш нема да заборавам), а потоа го побарав и во сите DVD клубови во градот, но се зачудив (повеќе вџашив) кога открив дека немаат намера да ми го дадат никаде затоа што сум бил „мал“ (не дека не бев, де), но со малку среќа успеав да го набавам и потоа го гледав уште не знам колку пати. Меѓутоа, пред година и пол се шокирав кога случајно открив дека за истиот филм постои книга од шкотски автор, напишана во 1988 година и оригинално издадена под името Светите невини (The Holy Innocents). Книгата ја купив (нормално) и ја прочитав за неполни два часа, голтајќи го секој збор, откривајќи го подетално и подлабоко светот на Тео, Изабела и Метју, засакувајќи го секој од нив се повеќе и повеќе со секој прочитан збор и доживувајќи страшна шлаканица на крајот од книгата, што изнуди солзи на моето лице кои (прилично) долго време не можеа да престанат да течат колку и да се обидував да ги сопрам. Знам дека некои од вас сигурно го имаат гледано филмот, но истите ги уверувам дека никогаш нема целосно да го сфатат светот на Сонувачите, доколку не ја прочитаат книгата. Не зборувам за осиромашено сценарио или скратени сцени (самиот автор на романот е и сценарист на филмот), туку зборувам за две идентични приказни кои сепак се толку различни, но се вклопуваат една во друга на еден чудесен и неверојатен начин, правејќи една целина. Според зборовите на самиот автор, филмот и книгата се близнаци, исто како Тео и Изабела, кои и покрај тоа што си наликуваат, и покрај тоа што се една душа во две тела, сепак се различни. Доколку имате шанса, не пропуштајте да ја прочитате книгата, но моја препорака е прво да го изгледате филмот, затоа што книгата е далеку повозбудливо и поемотивно патување низ неиспитаните патишта на човековата сексуалност и емотивна зрелост.

Член од
7 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
8
Книга што ми остави највеќе впечаток во последно време е ''Вероника реши да умре''. Се работи за Словенка која решава да се самоубие бидејќи смета дека нема за што да живее, за кога ќе и кажат дека има опасна срцева болест и една недела живот да почне грчевито да се држи за него. Прикажува една голема вистина- дека на луѓето многу често им треба мнооогуу за да се освестат, на жалост многу и не добиваат втора шанса...Инаку книгава е од Пауло Коелјо

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Дали некој знае каде во Македонија може да се купи книгата Пеколен портокал од Ентони Барџис ? Мислам дека излезе и македонски превод од неа , но не е воопшто битно и ако е на српски или хрватски .
Ја видов и у Веро, замисли. Ај пиши коментар откако ќе ја купиш дали вреди. А по библиотеки ја нема?

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.743
Поени од реакции
1.003
Кај мене нема Веро :) , а иначе би требало да е прилично добра бидејќи филмот кој е снимен според неа ( Пеколен портокал во режија на Стенли Кјубрик ) е еден од моите омилени филмови . Во секој случај ќе ја искоментирам и книгата кога ќе ја прочитам .

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
The Master of Ballantrae,ја има ли некој?знае ли некој дали ја има по книжари(превод не е битен ако е на англиски),благодарам однапред...
Од Валтер Скот, така? Мислам дека ја имам читано, одамна. Провери во библиотеката „Браќа Миладиновци“, од таму ја позајмив.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Од Валтер Скот, така? Мислам дека ја имам читано, одамна. Провери во библиотеката „Браќа Миладиновци“, од таму ја позајмив.
Само да се корегирам себеси, проверив низ интернетов, и делово е од Роберт Луис Стивенсон, а не од Скот.

Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
Знае ли некој дали ги има на македонски “1984“ од Орвел и “Снежниот Леопард“ од Питер Метиесен?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.400
Поени од реакции
5.954
Знае ли некој дали ги има на македонски “1984“ од Орвел и “Снежниот Леопард“ од Питер Метиесен?
„1984“ од Орвел ја имаат преведено, се наоѓа по книжарници, издание на Икона е.

А за другата не знам, ама не верувам дека има македонски превод.

Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
„1984“ од Орвел ја имаат преведено, се наоѓа по книжарници, издание на Икона е.

А за другата не знам, ама не верувам дека има македонски превод.
Омотот на 1984 делува ептен Obey giant :) Фала за одговорот

A

Auditore

Гостин
Неможам да коментирам затоа што уште не сум почнал да ја читам, добра ли е книгава "Моќта на потсвеста" од Џозеф Марфи ?

Kajgana Shop

На врв Bottom