Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
A

Antigona

Гостин
Киријата е страшно повисока отколку кај нас. Куќа од 100 квадрати во Лондон е околу 1000-1100 фунти месечно, стан во Хамбург е околу 1000 евра месечно. Доколку говориш за САД таму висината на киријата зависи од градот во кој живееш. За продуктите зборуваш за 2-5 евра од продукт? Ако мислеше на тоа, тоа е страшна разлика не баш мала.
Па како тогаш германците ( било тоа да се студенти, млад брачен пар и слично) плаќаат кирија од околу 600 -700 евра WARM.................не за друго секој ден и на RTL тв ги даваат и све детално бе човече .....значи тоа се млади кои немаат факултет завршено, туку живеат одделно од своите

Затоа немој да ги преувеличуваш цените кога и те како можат да се најдат ефтини кирии за станови па дури и од 500 евра месечно , посебно ако не е во центар на градот.;)

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Сите што пишале дека сакаат да останат во државата или се веќе вработени со просечна плата или се под 20 години, ах тој компјутер за секое дете.....
Еве и јас да пишам за мене. Моментално не сум во Македонија туку во странство и работам. И додека сум жив ќе плукам по Македонија.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Да додека мама и тате даваат пари.А што кога ти ќе бидеш мама и тате.Зарем со 15.000 денари ќе имаш да им овозможиш на децата и најмал луксуз?Мислиш дека е добро да гледаш како некое дебело дете чиј татко заработува колку 10 твои плати поради врски во партијата се лигави со нов ајфон или скутер и изиграва манга додека немаш на твоето да му дадеш ни 50 денари за ужина и се вози со точок на кој ти си пораснал?Размисли.
Тате одамна го нема, мама работи за просечна плата, така да незнаеш што збориш. Има нешто што се вика борба за живот и за опстанок, секој со животната школа. ајт.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Сите што пишале дека сакаат да останат во државата или се веќе вработени со просечна плата или се под 20 години, ах тој компјутер за секое дете.....
Еве и јас да пишам за мене. Моментално не сум во Македонија туку во странство и работам. И додека сум жив ќе плукам по Македонија.
Ги познаваш сите кои гласале дека сакаат да останат во државата? Или онака си нагаѓаш?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Па како тогаш германците ( било тоа да се студенти, млад брачен пар и слично) плаќаат кирија од околу 600 -700 евра WARM.................не за друго секој ден и на RTL тв ги даваат и све детално бе човече .....значи тоа се млади кои немаат факултет завршено, туку живеат одделно од своите

Затоа немој да ги преувеличуваш цените кога и те како можат да се најдат ефтини кирии за станови па дури и од 500 евра месечно , посебно ако не е во центар на градот.;)
Не преувеличувам воопшто. Ако одиш да заработиш треба да отидеш во некој голем град, не во некоја вукоебина. Таму цените на недвижностите се високи.
Apartment (1 bedroom) in City Centre 441.46 €
Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 355.00 €
Apartment (3 bedrooms) in City Centre 1,347.50 €
Apartment (3 bedrooms) Outside of Centre 716.67 €
Ова се цени за Хамбург, за Лондон пишав куќа од 100 квадрати, слична квадратура мислев и за Хамбург, затоа што ако живееш со семејство мора да имаш толкава, неможеш во станче. Во центар 1300, во периферија 700 евра. Ништо не згрешив. Батали ти РТЛ, слушај паталец, не гаталец.:)
Еве го изворот.

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Ондак не си Македонец,а ако не си ич да не те интересира темава,не знам зошто и пишуваш на форумов ако плукаш по се македонско.Овде правиме сериозна расправија ова е муабет што го прави секој втор жител,ти дојде и не просветли сега.Ај бе крши глава.

Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
Ti najpametno i da si ostanes u stranstvo. Samo me interesira kade si vo stranstvo i sto rabotis, ako ne e tajna sekako :)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ti najpametno i da si ostanes u stranstvo. Samo me interesira kade si vo stranstvo i sto rabotis, ako ne e tajna sekako :)
биди 100% сигурен дека нема да ти одговори;)- најверојатно таму работи нешто што овдека ни на сон не би помислил - па затоа е толку огорчен- испадна Македонија му е крива за лошиот живот таму

Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
биди 100% сигурен дека нема да ти одговори;)- најверојатно таму работи нешто што овдека ни на сон не би помислил - па затоа е толку огорчен- испадна Македонија му е крива за лошиот живот таму
Toa e opsto poznato deka golem procent od makedoncive u stranstvo gi rabotat onie " dirty jobs " sto se vika.
Ali moze deckoto uspeal - ima i takvi, ali retko. Zatoa jas go prasav sto raboti

Sapphire

Persona non grata
Член од
30 јануари 2011
Мислења
935
Поени од реакции
1.559
Без многу мислење ке кажам, не сум патирот и никогаш не сум била затоа што нема фајде од тоа, патриотството не ти дава пари. Зошто кога би ми се пружила добра шанса и добра заработка во странство да ми ја пропуштила. Засега додека студирам не размислувам толку сериозно но никој не си ја знае иднината каква ке биде и што може да го снајде а пошто во нашава земја не е ништо сигурно секако дека би заминала во странство каде барем би можела за трудот кој би го вложила оде таму да заработам многу повеќе а со тоа би му пружила и подобра иднина на моите деца еден ден. :D

A

Antigona

Гостин
Не преувеличувам воопшто. Ако одиш да заработиш треба да отидеш во некој голем град, не во некоја вукоебина. Таму цените на недвижностите се високи.
Apartment (1 bedroom) in City Centre 441.46 €
Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 355.00 €
Apartment (3 bedrooms) in City Centre 1,347.50 €
Apartment (3 bedrooms) Outside of Centre 716.67 €
Ова се цени за Хамбург, за Лондон пишав куќа од 100 квадрати, слична квадратура мислев и за Хамбург, затоа што ако живееш со семејство мора да имаш толкава, неможеш во станче. Во центар 1300, во периферија 700 евра. Ништо не згрешив. Батали ти РТЛ, слушај паталец, не гаталец.:)
Еве го изворот.
Јас сум 100 % сигурна дека и те како може да се најде поефтина кирија. Не верувам дека многу се имаат изменето цените.
Јас живеев во Бремен, 120км од Хамбург , а тука за 400 евра кирија плаќаа албански семејства кои се имаат иселено од Македонија.

И ден денес може да се најде стан и да се плаќа ефтина кирија во Бремен, кога велам ефтина мислам на многу поефтина од 1000 евра.

А те цитирав бидејки безпотреба ги заплашуваш македонците демек е скапа киријата, па ај сега муабетот одоколу дека нема да им останат пари.

Пример , дечко и девојка живеат во стан 60 м2 , плаќаат кирија 650 евра, двајцата земаат енкоја минимална плата од 1500 евра. ....значи 3000 евра заработуваат, од нив минусирај 1000 евра за јадење , 650 евра за кирија , 2 *70 евра Месечен билет , 2*100 евра за здравствено осигурување ...остануваат 1000 евра за шетање преку викенди :)

А замисли да земаат повисока плата а? :)

Е затоа сакав да потенцирам, да не ги заплашувате оние кои сакаат да се иселат од Македонија,,,,може да се најде ефтина кирија и сигурно нема да останете без пари :)

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Кај е опцијата да направиш пари и да се вратиш ?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Јас сум 100 % сигурна дека и те како може да се најде поефтина кирија. Не верувам дека многу се имаат изменето цените.
Јас живеев во Бремен, 120км од Хамбург , а тука за 400 евра кирија плаќаа албански семејства кои се имаат иселено од Македонија.

И ден денес може да се најде стан и да се плаќа ефтина кирија во Бремен, кога велам ефтина мислам на многу поефтина од 1000 евра.

А те цитирав бидејки безпотреба ги заплашуваш македонците демек е скапа киријата, па ај сега муабетот одоколу дека нема да им останат пари.

Пример , дечко и девојка живеат во стан 60 м2 , плаќаат кирија 650 евра, двајцата земаат енкоја минимална плата од 1500 евра. ....значи 3000 евра заработуваат, од нив минусирај 1000 евра за јадење , 650 евра за кирија , 2 *70 евра Месечен билет , 2*100 евра за здравствено осигурување ...остануваат 1000 евра за шетање преку викенди :)

А замисли да земаат повисока плата а? :)

Е затоа сакав да потенцирам, да не ги заплашувате оние кои сакаат да се иселат од Македонија,,,,може да се најде ефтина кирија и сигурно нема да останете без пари :)
60 квадрати 650 евра, 90-100 квадрати 1000 евра. Значи не згрешив со цената. 1500 евра не е минимална туку максимална плата за азилант таму. Просечна е 2000 евра, азилант не може да земе повеќе од 1500, ако не работи интелектуална работа.
Според твојата пресметка во која не си ставила трошоци за сметки од 150 евра, на двајца млади им остануваат 1000 евра. А кога ќе се родат деца станот од 650 евра, треба да стане стан од 1000 евра, сметките за храна ќе станат повисоки, потоа идат сметки за школување.
Повисока плата азиланти не можат ни на сон да земат, имам многу пријатели таму, тек втората генерација што е таму родена може да се доближи до просечната плата.

Kajgana Shop

На врв Bottom