Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
да, дел од нив тоа го прават, некои оставаат простор за повторно одење на печалба, други повторно се враќаат-одат-таму и ваму за во подоцни години да се ниваму нитаму (од една страна ги влече татковината, од друга семејството таму), не им е лесно сигурно, барем на првите генерации...повеќето сепак се одлучуваат според она најдоброто за децата и целото семејство. Според % на постојано вратени лица најверојатно подоброто за иднината (во разни сегменти, не само приходите) еден добар дел нашинци го гледаат во тие држави.
Проблемот е стравот и во голем дел необразованоста. Татко ми се вратил после 10 години работа во Германија. Имал храброст да отвори фирма овде. Тоа не е лесна одлука сигурно и најголем дел се одлучуваат за “сигурната“ работа. Ама сепак ризикот се исплати. Сега тие пари што ги вложил се повеќекратно размножени и пак е дома. Да не се одлучел за враќање, ќе не земел мајка ми и мене таму, па сега веројатно наместо да управуваме со фирма, би ределе арматура на 10 кат на некоја зграда. (Тоа го работел таму иако е дипломиран електро инженер.)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Во македонија и да те ицедат пак нема да платат.Не, работам во филмско студио, како моделер,аниматор и понекад визуелни ефекти по потреба.
Работно време од од 9 до 5пм а понекад, устанувам и до доцна ако се прави на голем прокет.
However, this is a rare situation o_O
no sepak e dobro da se chue koga nash makedonec se snashol i sredil odlichno vo stranstvo, a da ne e fizikalec
just my thoughts;)
bash mi e milo ako e taka - uspesi i ponatamu (y)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
Прво анкетава е многу глупо поставен..т.е . прашањата.. во овојматеријален свет и свет на пари и моќ логично е повеќето да гласаат за првата опција. Ја гласав за втората,моето мислење е дека би отишол надвор за поголема плата,неколку години ,а после би се вратил тука и би ги вложил во нешто..е сега тие што зборат дека надвор може да се биде милионер,само нека сонуваат,они овакви како нас од земји од развој едвај чекаат за султани да не прават.. 90 % од тие што се по странство се најобични физикалци,или некоај обична и слабо платена професија за тие земји..ретки се тие кои се пробиле повеќе,дали во ИТ ,дали во банкарство,бизнис или слично..а членот што рече дека тие надвор се обезбегиле за 200 и кусур поколенија... WTF мислиш ти :tapp:

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
However, this is a rare situation o_O
no sepak e dobro da se chue koga nash makedonec se snashol i sredil odlichno vo stranstvo, a da ne e fizikalec
just my thoughts;)
bash mi e milo ako e taka - uspesi i ponatamu (y)
Фала но не сум само јас единствениот македонец тука, има околу 20 +10 се на пракса, некој од нив се родени тука во лондон, па ги учам да зборат македонски.Единствен проблем тука што го имам се грци што работат во фирмава и ни праат голем проблем.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Фала но не сум само јас единствениот македонец тука, има околу 20 +10 се на пракса, некој од нив се родени тука во лондон, па ги учам да зборат македонски.Единствен проблем тука што го имам се грци што работат во фирмава и ни праат голем проблем.
i tamu li be brat ?? aaaaaaaah be pogano pleme se gejcive velam jas ama koj da sfati :mad:

sepak chestitkite se odnesuvaat za tebe- plus shto se trudish i da gi nauchish makedonski (y)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
Јасно ми е тоа. Братучетка ми дипломиран стоматолог работи во сендвичара. Тоа е тоа, ќе мора да се помири со животот во Македонија.
А како тоа постојано ја гледам огласи баш за таа струка.. и тоа од приватни ординации.. постојано огласи има..или она си чека државно..аа ,епа кажи и дека државното умре,а ако сака да работи по струка нека се ангажира малку ,нека се распраша,следи по интернет огласи и слично..ја имам завршено фармација и сменив 3 аптеки и комотно можам кога сакам пак да најдам работа во аптека

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Цитро, знаеш колку земаат фармацевти во еден ланец аптеки...не е згодно да кажувам цифри (отприлика малку повеќе од половина од просек плата во РМ) и фирма, сигурно си запознаен...мизерија од пари за таков факултет кој не е ниту лесен ниту небаран. Како после да не бараат шанса вон оваа држава.

Член од
5 октомври 2010
Мислења
976
Поени од реакции
308
Сигурно нема да седам во Татковината и да пасам овци за џабе, колку што ми дава Татковината толку ќе и возвратам.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Оваа реченица е поентата на цела тема :) Се знае што се прави кога се иде во странство,се "рмба" по нивите и слично на 40+ степени...
Како кој...:) Новата генерација на образовани Македонци кои емигрирале одлично се позиционира. Барем оние со кои комуницирам јас. Ниеден од нас не `рмбал по ниви. Ама се иде надвор со план и програм.;)

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Продадени души и тинејџерчиња со платен интернет од тато и мама владеат со форумов.
Кој ти е крив, ги попали со тоа приказната на другар ти, и сега сите сакаат во Америка, да разнесуваат пици и да праат срамотни работи со исунчани деколтирани теткици .:ROFLMAO:
--- надополнето: Aug 3, 2011 10:06 PM ---
Не удирај и ти сега толку ниско :). Плус општо познато е дека СДСМ нема да дојдат на власт никогаш, ако не веруваш ќе ти каже Ивановска.:ROFLMAO:
Неам поим дали ќе дојдат на власт, само имам забележано дека девојката ги меша патриотизмот и партиската припадност, затоа ја прашав.;)

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
неам гласано.......
би пробал да заработам пари во татковината

Kajgana Shop

На врв Bottom