Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.277
Поени од реакции
30.600
Се е така, какао што напиша ти Дарлинг:) Само кога ќе отидеш таму и ќе се соочиш со реалноста ќе видиш дека не е до толку вреднувана твојата диплома, не те плаќа толку добро компанијата итн. После извесно време ќе заклучиш дека ти требаат пријатели, дека и таму со една плата нема да нараниш жена и две деца итн... Имаш еден куп работи кои не се толку розови. Кога ќе видиш дека за 2 деца у градинка ќе треба да платиш една просечна плата нивна, па тогаш ќе излезе мајката од работа или ќе викаш баби од МАкедонија за децата итн.
Хеј, нигде не е лесно, свесна сум за тоа, некои држави имаат многу поскапо здравство од нашето, ама коа ќе споредиш наш живот и нивен, па ќе си ја подвиткаме опашката. Никој не очекува одма да му се случи rags to riches приказна пошто веројатноста за тоа е минимална.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не смееш така во Америка сега, мора да ти одат децата во градинка, ако ти ги чува друг наводно според Американците ќе им штети на социјализацијата. Барем во Чикаго е вака. :)
А да една социјализација што се прави во градинките, јас во наша гледав како воена установа е, точно се знае кога има јадење кога спиење, и дечињата знаеа во која ден што ручек има. Си реков на што ме подсетува ова секој Петок бурек за вечера а секоја Среда за доручек :icon_lol:.

И сите на наредба седнуваат да јадат е тоа ти се вика роботизација.....

Б

Бат Елохим

Гостин
Да, имате две алтернативи:

1. Да одите во странство и да направите многу пари, но да останете таму и
  2. Да останете во Македонија, да живеете просечно, но да придонесете многу за татковината
Кој е вашиот избор?
Да живеам просечно во Македонија. Ама да живеам.
Мислам дека воопшто не е лесно да се спакуваш и да оставиш се да отидеш некаде и да почнеш од почеток. Затоа и многу луѓе се враќаат. Лесно е од тука да џавкаме без храброст да пробаме. А и на безвизен режим не мора само да сакате да се отселите. Пасошот фино лепо и ајт. Ако чекате на 100 % сигурно, нема,
Инаку јас сум носталгичар. Не сакам и не ни пробувам да се отселам.

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
нема потреба да се мислам.
тој што требало да ја оправа државата ја отерал во курац, јас ли да придонесувам за друг да краде ?
доколку ми се укаже шанса, бегам надвор.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
нема потреба да се мислам.
тој што требало да ја оправа државата ја отерал во курац, јас ли да придонесувам за друг да краде ?
доколку ми се укаже шанса, бегам надвор.
Зошто да придонесеш за друг да краде? Кога може да работиш и да не крадеш и со тоа да бидеш пример за другите!

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Зошто да придонесеш за друг да краде? Кога може да работиш и да не крадеш и со тоа да бидеш пример за другите!
Не ме заебавај тоа во бајките и во рекламите, а на дело гледам примери добри јас :icon_lol:.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Би останал во Македонија, мене тука ме вржува семејството, фамилијата, не можам така лесно да се откажам од тие работи, плата како плата, да имам да преживеам и да сум спокоен, не морам да возам бесна кола, може да возам матиз и пак да бидам среќен и благодарен.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Би останал во Македонија, мене тука ме вржува семејството, фамилијата, не можам така лесно да се откажам од тие работи, плата како плата, да имам да преживеам и да сум спокоен, не морам да возам бесна кола, може да возам матиз и пак да бидам среќен и благодарен.
А ако немаш ни за Матиз?
Тоа е една опција.
Ни за сметки?
Втора опција.
Ни за леб?
Трета опција.
А?
--- надополнето: Aug 3, 2011 1:17 PM ---
Гледав документарна на 24 часа за внуката од Гоце Делчев секретарка на Ченто протерана од Македонија. Има поднесено барање за рехабилитација во 1997 година до сега одговор нема од сите влади патриотски предавнички. Па сега ти види биди паметен и придонесувај.....

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
како што кажа буцио... во светот на бајките само луѓето тајно веруваат...
не заебавај за што да работам ? за што да плаќам придонеси ?
за лоповскава држава ? без разлика кој е на власт и едниве и другиве се покажаа како професионални лопови.
плаќаш придонеси за здравство, здравството катастрофа...
плаќаш за патишта не знам си на колку места... а патишта за трактор...
да не набројувам понатака... се во државава е тиња, освен ако не си на позиција лопужник

Член од
31 март 2008
Мислења
2.580
Поени од реакции
1.885
да ме прашаше некој ова додека бев средно на почетокот, тогаш одма ќе речев татковина, ама после од кога почнав да гледам дека најголемите патриоти всушност се најголеми земјомрзачи, уствари сватив дека нема поголем патриот во денешно време од тоа редовно да плаќаш сметки и данок. на тој начин најдобро ја јакнеш државата... за да ја зголемува администрацијата :)

ако можеш да се снајдеш во странство, оди, ако не, дреми овде на форум облечен по гаќи :pos:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Од тука позаебано е само во странство е сега зошто, па не се условите на игра исти од пред пет години.

П

Пепси_

Гостин
Па нормално дека нема да идеш со пријатели мијатели на кафе и да кажувате кој што носел последната вечер и дрн дрн дрн. Таму (европските земји) си имаат правила а ние не сме навикнати да почитуваме правила и за тоа не ни одговара оти не можиме и таму да крадиме нели па ќе си останиме во македонија ем патриоти ќе испаднеме ем ќе си крадеме кој ги кхм законите.

Ја би идел у странство по парите и каде што колку толку се почитуваат законите а не како нас. ШИТ. благодарам плукајте сеа.

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
Македонија, просечен живот, работите и создавате за татковината

К

Кнез Мишкин

Гостин
А ако немаш ни за Матиз?
Тоа е една опција.
Ни за сметки?
Втора опција.
Ни за леб?
Трета опција.
А?
--- надополнето: Aug 3, 2011 1:17 PM ---
Се ми е јасно, зар мислиш дека не сум свесен за ситуацијата во нашата држава, централизација, невработеност, врски, непотизам и така натаму. Ако немам ќе се снајдам, ќе работам било што. Можеби грешам, или сум ненормален, или пак така мислам бидејќи немам свои деца па незнам како е. Можеби и не е се така црно. :cenzura:

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Се ми е јасно, зар мислиш дека не сум свесен за ситуацијата во нашата држава, централизација, невработеност, врски, непотизам и така натаму. Ако немам ќе се снајдам, ќе работам било што. Можеби грешам, или сум ненормален, или пак така мислам бидејќи немам свои деца па незнам како е. Можеби и не е се така црно. :cenzura:
може не е се така црно ама зашто да биде така кога може да биде се да биде бело

Kajgana Shop

На врв Bottom