Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Јади колку што е потребно. Сепак, ако се не биде под конец, нитуа волшебни апчиња, ниту анимал кастс не помага.
Секој изгледа така како што живее. Едноставно, ова е начин на живеење. Или ќе ги смените навиките или само залудно ќе се обидувате да измислите нешто што е невозможно.
Го копирав постот на Strenght, но не е наменет целосно за него.
Одлично напишано.. Многу луѓе си наоѓаат причини да не вежбаат и да не пазат на исхрана и бараат апчиња што ќе им ги смали килограмите..

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Како прво и прво,
знам дека ќе ме исхејтате пошо малце се чувате ко култ тука и не сакате да ви повтори некој прашање кое било одговорено пред 34 страни и се сматра за “заветот на светите упатени билдери“ али мора да сфатите дека за разлика од вас кои сте релативно начитани и едуцирани во оваа област, рестото од луѓето кои не се боди билдинг фанатици - не се.
Исто така морам да кажам дека ако втор пат се постави едно исто прашање кое било одговорено, не значи дека не заслужува втор одговор. Да се напињав ја секој пат коа некој ќе ме праша два пати нешто во врска со компјутерска технологија, до сеа или ќе развиев шизофренија или ќе сменев професија/хоби и ќе станев офчар.

Океј, сеа иде прашањето. Значи логично, не се разбирам шо барам и шо сакам, али од тоа што знам - ми треба high protein - low fat режим на исхрана (~1500 калории на ден). Фората ми е да не користам суплементи туку стрикно исхрана, па проблемот не ми е да најдам било каков режим од овој тип - туку да најдам режим кој е изводлив во однос на македонскиот пазар и џеб.
Сигурно има релативно ефтина и ефикасна замена за секој од производите на странските диети - ама за жал, јас не ги знам.

Упростено и без филозофии, не барам “доручек: - исечок од манго и папаја, јајце од препелица не постара од 2 недели, канче кисело млеко од крава од индија (која не стоела на коловоз) и лажица бадеми+лажица ф`стаци мешани со малтекс-производ од јачменов екстракт“...вакви диети по интернет има милион.

Така да апел и молба за некој поупатен и пријателски расположен да направи (или да ја постира поново ако веќе не е ова одговорено, за кое жалам шо го кршам кодексот на “не прашуј втор пат“) диета/режим (ги користам двата збора пошо не знам кое што точно значи) која се состои од детални доручек/ручек/вечера со вкупно ~1500 калории на ден, висока на протеини и да се состои од барем 3-4 разноврсни дена (да не јадам цела недела истото) оспособена за продуктите да се најдат на македонскиот пазар (локални продавници) и да не треба да не плаќам струја за да иам пари да ги купам продуктите.

Исто така се извинувам за делумно ироничниот пристап на темава и долгиот филозофски пост, но сега знаете што точно барам и мислам. :)

Однапред благодарам.

keywords:
- at least 3/4 day diet
- suitable for macedonian citizens
- light cost
- low fat, high protein - 1500 calories

Agent014

F.U.B.A.R.
Член од
26 октомври 2010
Мислења
379
Поени од реакции
147
Како прво и прво,
знам дека ќе ме исхејтате пошо малце се чувате ко култ тука и не сакате да ви повтори некој прашање кое било одговорено пред 34 страни и се сматра за “заветот на светите упатени билдери“ али мора да сфатите дека за разлика од вас кои сте релативно начитани и едуцирани во оваа област, рестото од луѓето кои не се боди билдинг фанатици - не се.
Исто така морам да кажам дека ако втор пат се постави едно исто прашање кое било одговорено, не значи дека не заслужува втор одговор. Да се напињав ја секој пат коа некој ќе ме праша два пати нешто во врска со компјутерска технологија, до сеа или ќе развиев шизофренија или ќе сменев професија/хоби и ќе станев офчар.

Океј, сеа иде прашањето. Значи логично, не се разбирам шо барам и шо сакам, али од тоа што знам - ми треба high protein - low fat режим на исхрана (~1500 калории на ден). Фората ми е да не користам суплементи туку стрикно исхрана, па проблемот не ми е да најдам било каков режим од овој тип - туку да најдам режим кој е изводлив во однос на македонскиот пазар и џеб.
Сигурно има релативно ефтина и ефикасна замена за секој од производите на странските диети - ама за жал, јас не ги знам.

Упростено и без филозофии, не барам “доручек: - исечок од манго и папаја, јајце од препелица не постара од 2 недели, канче кисело млеко од крава од индија (која не стоела на коловоз) и лажица бадеми+лажица ф`стаци мешани со малтекс-производ од јачменов екстракт“...вакви диети по интернет има милион.

Така да апел и молба за некој поупатен и пријателски расположен да направи (или да ја постира поново ако веќе не е ова одговорено, за кое жалам шо го кршам кодексот на “не прашуј втор пат“) диета/режим (ги користам двата збора пошо не знам кое што точно значи) која се состои од детални доручек/ручек/вечера со вкупно ~1500 калории на ден, висока на протеини и да се состои од барем 3-4 разноврсни дена (да не јадам цела недела истото) оспособена за продуктите да се најдат на македонскиот пазар (локални продавници) и да не треба да не плаќам струја за да иам пари да ги купам продуктите.

Исто така се извинувам за делумно ироничниот пристап на темава и долгиот филозофски пост, но сега знаете што точно барам и мислам. :)

Однапред благодарам.

keywords:
- at least 3/4 day diet
- suitable for macedonian citizens
- light cost
- low fat, high protein - 1500 calories
Е сеа и ти бараш малце Holy Grail ... Која ти е целта прво , кинење килажа( претпоставувам ) , добивање маса или правење дефиниција ?

Нискокалорична храна со high protein intake за ефтина пара ...

Можам лично да ти кажам што исхрана користам , без суплементи , ама овоа шо го бараш погоре , не знам како да кажам , Sci-Fi ?!

Од јадењата шо ги имаме у МК , со низок процент на масти се а добар процент на протеин се : безмасното млеко , оној Био јогуртот ( 1g масти на 100 мл имаше и 30 г протеини на 500 мл ), јајцата само белката ( чист протеин без масти ). Пастата е богата со протеини , малце масти , али многу ЈХ .

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Е сеа и ти бараш малце Holy Grail ... Која ти е целта прво , кинење килажа( претпоставувам ) , добивање маса или правење дефиниција ?

Нискокалорична храна со high protein intake за ефтина пара ...

Можам лично да ти кажам што исхрана користам , без суплементи , ама овоа шо го бараш погоре , не знам како да кажам , Sci-Fi ?!

Од јадењата шо ги имаме у МК , со низок процент на масти се а добар процент на протеин се : безмасното млеко , оној Био јогуртот ( 1g масти на 100 мл имаше и 30 г протеини на 500 мл ), јајцата само белката ( чист протеин без масти ). Пастата е богата со протеини , малце масти , али многу ЈХ .
Целта е кинење килажа со малце храна за мускулите + намалување на триглицеридите.
Диета попратена со кардио.

Agent014

F.U.B.A.R.
Член од
26 октомври 2010
Мислења
379
Поени од реакции
147
Целта е кинење килажа со малце храна за мускулите + намалување на триглицеридите.
Диета попратена со кардио.
Триглицериди можеш ефикасно да намалеш и со пиење по едно апче Омега 3 ( рибино масло ) , ги имаш у секоја аптека , за ефтина пара .
Јади нормално , само избегни пржена храна , храна кај шо се користе зејтин.
Пред спиење избегнувај храна со голем процент на ЈХ ,не прескокнувај вечера! , пиј една чаша млеко одприлика 1 саат пред спиење или слично .

Член од
19 декември 2010
Мислења
523
Поени од реакции
23
Доручок:јајца, млеко, млеко+лажици слимлајн мусли, овошје, 2 реда црно чоколадо.
Ручек:пилешко, рибини прсти, туна, јајца, салата.
Вечера:кисело млеко, павлака обезмастена, млеко, салата, јогурт, пилешко месо; гради.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Доручок:јајца, млеко, млеко+лажици слимлајн мусли, овошје, 2 реда црно чоколадо.
Ручек:пилешко, рибини прсти, туна, јајца, салата.
Вечера:кисело млеко, павлака обезмастена, млеко, салата, јогурт, пилешко месо; гради.
Оваа е мора да е од некој професионален нутриционист составена, дај те молам кажи ми внесот на протеини,јаглехидрати и масти од оваа диета?

Инаку, @ Isak Keyten , рече се разбираш од компјутерска технологија, претпостаувам знаеш да ме упатиш каде можам да најдам компјутер со 10 GB рам, 2000 Gb Harddisk, Процесор i7-dual core, AMD Radeon HD 6990, но нека биде негде за 200-300 евра. Ако е можно? Верувам не.

Исто и тоа што ти го бараш, заправо 1500 калории според мене за возрасен човек се рамно на самоубиство со одложено дејство :D

Во модерно време, ги пишува сите нутриционистички податоци на "задната страна од опаковката" и верувам си доволно зрел за сам да си составиш, зошто никој неможе да ти погоди што ти јадеш, што сакаш и што треба во едно.

Едно правило кое го научив во овој живот, тесно поврзано со бодибилдингот е дека секој организам е различен и различно се однесува на зададени команди (храна, вежбање, спиење... итн)

Ако веќе посетуваш теретана, внесувај барем 2000 калории дневно (моја препорака) воедно со 1500 е тешко да составиш 6 оброци распоредени во денот, бидејќи 6 оброци (количински малку во секој) ќе ти овозможат забрзување на метаболизмот и трошење на калории.

Хидратацијата е исто така битен факт, кој не смееме да го занемариме... дневно по 3-4 литри вода е совршено за здрав организам.

Заправо, и да составиш диета од твоите калории, јас најпријателски те советувам да во твојата исхрана внесеш и мултивитамини, одвој некој денар и купи (додуша и не се многу скапи).

Толку од мене, се надевам дека ќе ја постигнеш твојата цел.

Член од
19 декември 2010
Мислења
523
Поени од реакции
23
Тоа ти е режим за диета без физичка активност, така да не грешам.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Значи од сеа можам да јадам колку сакам од оваа програма :D :D

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
По се изгледа дека е така, само не кажа од која месара ги купува тие [цитирам] пилешко месо, ГРАДИ (?!?!) што не дебелеат :ROFLMAO:

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
Тоа е, вчера прашуваа што да јадат и вежбаат, а денес нутриционисти станаа и диети кажуваат..

Kajgana Shop

На врв Bottom