Битола

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Абе чудна работа, а некој зина на форум да прикажва, сељаците низ градо та сељаците низ градо. Излези низ Корзо, викате сите сељаци се. Значи нешо не штима математиката.
Џабе јајте лајна овде. Ко ќе седните кафе да пиете се претворате во истите сељаци по кој шо плукате дека го ебале градо.

И најјако ми е ко ќе почните споредби да прајте , во Европа било вака - онака, кај нас во последно време не можело ништо да се напрај, ааа -уууу не знам шо. Како прво, во поголемио дел од таја вашата Европа шо ја кажвате, ко ќе излезиш навечер пиле не пеј, ко полицски час да има.

Па луѓето не чинеле, па градо ископан бил не чинел, па за излегвање немало, градоначалнико не чини, кино немало, никој познат пеач или група не носеле во градо ... и уште живејте во него бе пичка му матер. Шо е работата ?
Ги измеша брзините малце....каша попара напрај....
Кој спомна СЕЉАЦИ?
Ми е гајле мене кој од кај е...однесувањето е важно....а да бидиме реални на многу луѓе во градот им фали малце појќе домашна култура,шо е реално реално....
Европа ја спомнав како споредба дека таму има ред како треба да функционираат локалите,кафичите,дискотеките....
Никој не се споредува со нив.....нема и зошто да се споредуваме со нив....
Мубето е шо кафичите функционираат како ДИВ ЗАПАД..
Дека нема ред НЕМА....
Е сега ако тебе,или на некој не му смета хаосот на Широк Сокак,мене ми смета,зошто тука живеам цел живот,тука на Широк Сокак живеел и татко ми,и дедо ми....
Значи не сме од лани дојдени....
Знам како било порано,иако немаше градот толкав буџет како сега...ама беше некако посреден,градот,имаше поголем шмек...
Сега полека полека се губи традицијата на најградскиот град во Македонија....
Мене како Битолчанец ми смета ова....
Ама зошто да не живеам овде?Јас си го сакам градот во кој сум роден...
И тука ќе живеам...нема пара на светот шо ќе ме пресели на друго место....
Само укажувам на некои мани...
Или не смејме да се жалиме а?
Ај ќе си ќутиме.....
Кога не слуша градоначалникот директни поплаки од граѓаните,ни остануваат само медиумите како место да го искажиме нашето незадоволство од некои работи во градот....па можи некој ќе ги слушни нашите поплаки и ќе смени нешто...
Се бива...

Jimmy

Организатор
Член од
26 мај 2006
Мислења
927
Поени од реакции
312
Дечки, како и секаде, во секое место, град, има убави и неубави работи. Не можи се да биди ТОП, екстра, средено.... Еве на пример сега во неделата бев до Пелистер...абе убајни, чоек да изнаужива...луѓе топ, европска атмосфера..море ми се чини дека ни во Европа ова го нема. За то респект!
Е сега то шо секогаш можи појќе, нормално дека можи. Природната убавина шо си ја имаме, то нема збор....то шо немаме пат салам до таму, то е до нас т.е. до локалната самоуправа...патот треба да се прошири, барем нов асфалт да биди до Молика... кога сум до Молика, па само таа ја имаме, треба да се инвестира многу појќе и во такви сместувачки капацитети...ко ќе ојш сега до Молика, да не можиш ред да фатиш за едно кафе да се напиеш, а народ ТОП, желни за природа, одмор....
Знајте како...во оваа наша Битола имаме секакви луѓе, ама баш секакви...од мозоци, луѓе со европски сваќања до сељаци и то со тапија и некултура шо не се опишва. На моменти ми иди да отерам се у пичку матер од то шо има толку "точаци" низ градот, селани, мислам со понашањето, си го секнат носо кај ќе стигнат, фрлат лушпи од банана на илуца иако на само некое метро имаат контејнер, вртат со колите кај сакаат и кога сакаат "нормално" без жмигавец шо мене ме вади од контакт...да не прам муабет за оние на точак и мотори шо мислат дека за нив семафорите не важат, си поминват без око да им трепни..
Ноќниот живот се сведва на шетање низ шеталиште, кафичите...па после останва сега само Позитив, а зима тука се вклучва и Расчекор шо мислам дека навистина се малку места за излегвање.
Улиците, то шо одвај се реконструира е добро, прам муабет за сите улуци шо овие неколку последни години се дотераа од корен ко шо требаше одамна, како Прилепска, од Герзо до железничка, од семафорите Веро до болница, горе в населба Брусничко...значи се шо е од корен е ок, иако многу бавно ја тераат работата како сега со Никола Тесла...ама добро е.
Другите сите улици ама буквално сите, плачат за тотална реконструкција, жива катастрофа се, резили...дупки, дупки...како да играш некоја видео игра со избегнување на препреки...после се чудиме како колите донесени од Германија со производстство од 1995 наваму се супер сочувани, коска шо велиме...ами кај нив патиштата се ко денес турени, не се дрнкаат како овде..
Друго резил, обележват секоја години можи по двапати пешачките и улиците главни...ги гледам сега ја бележат "зебрата" и таа по некој сат изгледа ко да е бележана лани или ко да има поминато неколку години...мислам то треба сместа да се убие :D.... срамота...гледам во Скопје шо ги прат сега улиците се стакло, со поквалитетен асфалт и боја ко шо треба...кај нас и асфалтот белеј ко да е стар со години...
Друго со патојте...пато до Ресен за Охрид...немам зборови....тој треба да е приоритет, чоек да не можи раат да ужива во возењето до плажа....сега го напраја патот од Ресен до Дупени стакло, обележан и се, а од Битола до Ресен, сврзува два града, резили... не знам која логика...
Вака-така ко шо гледам ми излегоја појќе негативни работи (иако има уште мнооогу работи неискажани) отколку позитивни ама реалноста е таа. Некој ќе речи ако не ти чини бегај, шо седиш. Да ви кажам право би бегал уште одма да можам и то бос како шо сум и не би му ја мислел само да беше толку лесно...палев патиките без размислување...оти имам видено поубо, мнооогу поубо. Знам дека од ова нашето сега има и бетер ама јас сакам и се стремам секогаш кон нешто подобро и поубо..
Ај можи следниот пат ќе напишам поубај работи, дај Боже да се опамети народов. ;) Поздрав од мене.

Sandra

wicked
Член од
24 август 2005
Мислења
1.490
Поени од реакции
224
Jas samo sho se vratif od Bitola. eve ima edna nedela! :) I sakam da se vratam, a ko bef tamu mi stana isto i malku dosadno.

Ama mi se jadi daska vo El greko,
Ili edna pizza vo Bure,
Ili da pojdam na kafe (pivo) vo Intermezzo.
Ili da mislam na toa sho ke izleguvam vo Pozitive vecherva
ili sho mi se jadi kochani od rakometnoto.
Abe sho ne :) Jas gi gledam ubavite raboti vo Bitola, toa sho ne mi se svigja, ke si ja svrtam glata i ke otidam ponatamu od toa. Kaj i da si vo koj grad i da si, vo koja drzava, sekade ima nelugje i ima dobri lugje. Samo treba sam da se snajdish vo situacijata i da si kazish kako sakash i taka da si ja naredish rabotava :)

Z

ziko bt

Гостин
Jas samo sho se vratif od Bitola. eve ima edna nedela! :) I sakam da se vratam, a ko bef tamu mi stana isto i malku dosadno.

Ili edna pizza vo Bure,
Abe sho ne :) Jas gi gledam ubavite raboti vo Bitola, toa sho ne mi se svigja, ke si ja svrtam glata i ke otidam ponatamu od toa. Kaj i da si vo koj grad i da si, vo koja drzava, sekade ima nelugje i ima dobri lugje. Samo treba sam da se snajdish vo situacijata i da si kazish kako sakash i taka da si ja naredish rabotava :)
Се идело од Шведска во Битола само за јадење?Тебе изгледа отприлика сегде исто ке ти е дур имаш пари за арчење.

Sandra

wicked
Член од
24 август 2005
Мислења
1.490
Поени од реакции
224
Се идело од Шведска во Битола само за јадење?Тебе изгледа отприлика сегде исто ке ти е дур имаш пари за арчење.
Ja mozam i tuka da jadam, i jadam ne se lazi :) Ama ja da odam vo shpanija da jadam, avstralija da jadam ili makedonija, sekoja drzava ima razlichni i razlichno go pravat :) taka da ..

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288

Ili edna pizza vo Bure,
браво,значи сепак има некој шмек за луѓето однадвор Битолата....ние сме заситени од сето тоа така даааа..........

Sandra

wicked
Член од
24 август 2005
Мислења
1.490
Поени од реакции
224
браво,значи сепак има некој шмек за луѓето однадвор Битолата....ние сме заситени од сето тоа така даааа..........
Koj kako ke si ja naredi rabotava ... ti mozish da gledash crno za sve .. deka e sve grdo deka e sve neubo .. ili ke gi zatvorish ochite kon toa i ke go gledash ubavoto ili ke naprajsh da tie ubo .. treba da uzivash vo toa sho si .. i da najdish nachin

SinisteR.

Is this your homework Larry?
Член од
10 јуни 2011
Мислења
2.823
Поени од реакции
7.033
шема е сега да си го плукаш градо.Ова не чинело она не чинело, а секој ден на корзо седнати маси држат. Ако не чини не излегвај бе брат,шо бараш...

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
Ова лето за жал само еднаш имав време и можност барем до копанки да одам, лани пример ова време неделата барем по 3-4 пати одев. Она што сакам да кажам е дека никаде, ама баш никаде не се промовира Пелистер, постојат битолчани што никогаш не се искачиле барем до копанки :eek:. Горе е преубаво, 20 степени, чист воздух, природа, рај за душа, комлетна промена од градскиот хаос.
Неможев да најдам линк ама видов на тера пред некој ден, дека ако некој сака да оди на планина треба да плати 30 денари :tapp: Па која е таа политика бе??? Со тоа ќе привлечиме туристи? Да се разбериме и 300 денари да го направат вреди несомнено, ама што нудат за тие 30 денари? Она што на живци ми оди е то шо тие што се во Национален парк Пелистер, во животот на планина не стапнале, прават некои си кампањи со кои само ќе се обогатат. И на зима кога одам на скијање да мора да плаќам 30 денари а јас барем 20-30 дена во зимата поминвам Ниже поле или Копанки 30 пута 30 = 900 со оглед на тоа дека одиме барем 3ца во колата тоа се 2700 :eek: колку што ќе ме кошта бензинот, така да автоматски можат да ја крстат кампањата Сам себе го убија. После зошто битолчани оделе Грција на скијање... е зошто де.
Одлично е тоа што направија да треба дозвола да имаш за да планинариш, ама барем да постават еден штанд на паркингот и таму да се издаваат тие дозволи. Потребни се луѓе кои ќе го заживеат националниот парк и маркетиншки да напрат бум, жалосно е 20 души да има се на се во викенд, наместо фолк фестивали и разноразни иселенички средби можат барем малце од малце да се заангажираат за Пелистер... o_O

Вондерфул

Chemical love
Член од
2 јуни 2008
Мислења
251
Поени од реакции
157
Нема шанси бе да има битолчани шо не биле до копанки ни еднаш, ако ништо друго на екскурзија во трето шо ги однесле :D

А за плаќањето од кога е то? За секогаш и сегде? о.О
Оти знам едно време требаше да имаш дозвола за во паркот да влезиш заради пожарите и слично. Ама мислам го немаше то после...

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
А за плаќањето од кога е то? За секогаш и сегде? о.О
Оти знам едно време требаше да имаш дозвола за во паркот да влезиш заради пожарите и слично. Ама мислам го немаше то после...
Незнам точно од кога почнува плаќањето, на тера кажаа наскоро, кога е наскоро ќе видиме :(
Инаку дозвола се бара сеуште, можиш и без дозвола да си одиш, ама мислам дека има патроли и не дај боже да има пожар некој главен осомничен ќе те напрат :eek: Лани есента еднаш ме застана полиција, и некако се провнав со таа планинарската книшка...

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
По колку пари е смештај во Битола од вечер, и кај има соби за изнајмување.
п.с Бројот од приватниот студентски дом и оние собите до медицинско да не ги има некој ?

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Во Битола се спасува Националниот парк Пелистер од голем пожар

Претпладнево избувна голем пожар кај битолското село Ротино кој се шири кон Националниот Парк Пелистер. Според информациите од теренот некаде околу 13 часот ситуацијата е критична заради тоа што опожарениот регион веќе се граничи со националниот парк.
Гори борова шума, а постои голема опасност да бидат зафатени и моликовите стебла. Повикани се авиони за справување со огнената стихија. Од НП Пелистер велат дека се загрижени заради ситуацијата.
Нивните екипи се мобилизраат, а го повикаа и локалното население да се вклучи во спасувањето на планината. Од претпладнево таму се и екипите на противпожарната едница на Битола.
На местото кај што е пожарот е и битолскиот градоначалник кој уште еднаш повтори дека пожарите во Битола се намерно подметнувани, но предупреди дека органите на прогонот работат интензивно во откривање на сторителите.

ТЕРА

Опасен пожар го демне националниот парк Пелистер

Подпелистерието е во пламен. Претпладнето голем пожар избувна над планинското село Ротино и огнот се прошири на 5 километри до Националниот парк Пелистер.
Постои сериозна опасност огнот да ги зафати моликовите стебла. Кризниот штаб од битолската општина на помош повика и два ер-трактора од Дирекцијата за заштита и спасување.
- Сега заминуваме на терен за да направиме увид. Опасно е, а огнот може во секој момент да ја зафати моликата - изјави Стефанка Пројческа, шумски инжинер од Националниот парк Пелистер.
Цел Пелистер е во чад, а ваков пожар не се памети со години наназад. Тој предизвика паника и кај локалното население зашто огнот во Ротино им стигна речиси до куќите.
- Во гаснењето вклучени се лица од Националниот парк, од Македонски шуми и цела противпожарна единица. Го повикуваме и локалното население да се вклучи. Ова е сериозна работа и овој пожар годинава е најблиску до Националниот парк
Пелистер - изјави Димче Јошевски од Дирекцијата за заштита и спасување.
Се претпоставува дека и овој пожар е подметнат.
- Разговарав со началникот на полицијата и инсистирав на максимална мобилност без отстапки, да бидат ригорозни до крај. Се работи за потпалувања најверојатно со некаква цел. Дали се тоа некакви ситни профитери, не знаеме. Ќе бидеме упорни додека не се откријат сторителите - вели градоначалникот на Битола, Владимир Талески. (Ж.З.)

ДНЕВНИК

Sapphire

Persona non grata
Член од
30 јануари 2011
Мислења
935
Поени од реакции
1.559
Се задушивме јеботе, дотичниот господин Талевски постојано вика како пожарот е ставен под контрола а секој час се повеќе се зголемува.. не ја разбирам оваа идотска работа со пожарите, а не се надевам дека воошто ке бидат фатени тие кои ги подметнуваат ..just saying.. :confused:

Kajgana Shop

На врв Bottom