Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Здраво, пред некое време почна да ме заебава рутерот/лаптопот. Во собата кај што е рутерот Wireless интернет функционира како што треба, и таман го вадам лаптопот од собата и интернет немаа. Во Статус на Интернет врката ми вика кај IPv4 No internet access. А предтоа интернет фаќав со лаптопот од 50 метра може. Е сеа финтата е што Wirelessot го гледам во Netwoks, али кликам конект и ми вика Unable to Connect. А со телефонот Wireless интернет фаќам како што треба, се е во ред. И ми иде да го акнам рутерот од земја( а рутерот е од Т-Хоме, оној Speedport) 2 пати го рестартирам и пак исто. ЧАРЕЕЕЕЕ ???
во рутерот оди во wlan=>radio settings и таму ако ти е штиклирано transmitter power одштиклирај и maximum transmitter power одбери 100%

Член од
27 октомври 2009
Мислења
113
Поени од реакции
30
во рутерот оди во wlan=>radio settings и таму ако ти е штиклирано transmitter power одштиклирај и maximum transmitter power одбери 100%

Е јас кога ќе влезам во рутерот ги нема овие опции.
Е овака е...

--- надополнето: Jul 17, 2011 1:46 PM ---

А и кога ќе отидам Wlan-> Monitor, види ја сликата и спореди кај што имам потцртано. Кај рутерот сигналот ми го дава како 3/5 , а на лаптопот ми дава 5/5.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Е јас кога ќе влезам во рутерот ги нема овие опции.
Е овака е...
клик на икончето десно од куќарето, па оди на expert settings и таму штиклирај show expert settings, ќе се појавет во менито појќе опции

Член од
27 октомври 2009
Мислења
113
Поени од реакции
30
клик на икончето десно од куќарето, па оди на expert settings и таму штиклирај show expert settings, ќе се појавет во менито појќе опции
Не е до тоа, не беше штиклирано.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.562
Ок како може наеднаш да ме избаци ФТП клиентот, да неможам да се логирам у цПанел и да гледам сосема друг сајт на истопт домејн кога го праам од мојот компјутер.
На друг компјутер се си е ок ама на мојот ништо неможам да напраам и све тоа се деси од еднаш откако си работеше све ок.
Исчистив и кеш и кукис и све и пробав на 5 браусери...

Можно е нешто да има со ИП адресата и со мочаниов телекабел?
--- надополнето: Jul 21, 2011 12:42 AM ---
Потврдено дека е до Телекабел, луѓе на телекабел гледаат исто ко мене луѓе на друг ИСП гледаат друго и може да се логираат.

И сеа чаре? Да се јавувам да ги пцујам или?

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.947
Поени од реакции
1.498

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Мислам дека постирам во вистинска тема.
Проблемот ми е во мсн-то. Неможам да се логирам. Кога ќе се логирам го пишува ова:
singing in to windows live messenger failed because the service is temporarily unavailable. Please try again later.
Get more information...
Кога ќе кликнам на „Get more information“ ми пишува
You are experiencing this error because someone may have used your account to send out a lot of junk messages or done something else that violates the Windows Live Code of Conduct.
Ги следам инструкциите што се предложени, но никако неможам да се логирам. Исто така пишува дека сум пуштил многу пораки (линкови со вируси) и поради тоа е блокиран, но тие пораки не ги пуштам јас намерно туку еднаш се логирав на училиште на меил ми требаше нешто да префрлам и од тогаш почна само да пушта пораки.
Ако има некој идеа како да го поправам нека кажи, ако не, јбг :/

Фала однапред :)

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.937
Поени од реакции
7.050
Ајде едно проблемче од мене...ако воопшто е проблемче. Значи во станов имаме кабелски интернет од Телекабел тој пакет шо е 500+ 8Mb/0.5Mb и имавме безжичен рутер Belkin до пред некое време...цркна изгледа од жештините :D Интересно што беше со тој рутер е што одма паѓаше штом спушташ од торент со брзина поголема од 150-200 КВ/ѕ, па оди рестартирај го стопати...На моменти знаеше и до 500 да крени ама кратко си паѓа одма. И добро...ајде се навикнавме со рестартирањето и се то. Дури и кога спушташ од торент (го ограничував на 100 КВ/Ѕ) интернетот си лета отвора страни експрес брзо. Е сега откако цркна купив нов рутер Gembird од Anhoch 1050 ден. Го наместив и си ја трга брзината супер од торент си оди без проблем и до 900 КВ/ѕ, па нели нов е :D. Арно ама во исто време останатиов интернет ми е тапа, абе нервози, да не можиш фб, кајгана, он нет да отвориш, кочи дали кочи...Ја ограничував брзината на 500, на 200...пак исто кочи мили брате :mad: А го стопирам торентот пак си отовра страници брзо. Праам вчера спидтест доста ниско кажуваше одвај 1 Мb download. Денеска 3-4. Ама не верувам да е до нетот од Телекабел пошто досега е супер никогаш сум немал проблеми. Мене ми е да не е килав новиов рутер да не му е таква работата да кога спушта од торент макс. да го црпи нетот, па да не можам друго да отворам или пак има некои подесувања во него или торент-клиентот шо не ги знам? Ај ако знај некој поексперт од мене нека кажи :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
За да се осигураш, нареден пат кога на спидтест ќе ти каже некои 3mbps исклучи се од рутер и поврзи се директ на модем па провери пак со спидтест.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.937
Поени од реакции
7.050
А за што да се осигурам? Дали рутерот работи добро или дали телекабел се ок? А и не можам да проверам пошто од некои необјасниви причини не ми работи мрежната за кабел...само си прај identifying и ќе даде unidentified network секаде на секој интернет...сум пробувал и disable/enable, драјвери,ip адреси на ауто, нов windows....не работи и не работи, а нема ламбичка да знам дали е расипана или не...ама штом детектира кога вклучувам кабел веројатно не е прегорена ама изгледа каналот за примање пакети не работи. Само wireless ми е опција :)

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.611
Поени од реакции
2.234
blacktrack znae nekoj nesto povejke za ovoj softver

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.227
blacktrack znae nekoj nesto povejke za ovoj softver
Мислиш на Backtrack. Тоа ти е Linux базирана алатка одлична за комплетно тестирање на мрежи и проверка на нивната сигурност (веројатно заради ова те заинтресира :)). Најдобро ти е да инсталираш виртуелна машина, па инсталирај го на неа. Но, ако немаш познавање од Shell многу тешко ќе се снајдеш.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.611
Поени од реакции
2.234
Мислиш на Backtrack. Тоа ти е Linux базирана алатка одлична за комплетно тестирање на мрежи и проверка на нивната сигурност (веројатно заради ова те заинтресира :)). Најдобро ти е да инсталираш виртуелна машина, па инсталирај го на неа. Но, ако немаш познавање од Shell многу тешко ќе се снајдеш.
Мене повеќе ме заинтересира онаа втората страна на софтверот.Кракнување на бежични мрежи.Случајно имам најдено некои турторијали како да пробие wireless мрежа, па можеби се вистински а можеби и не.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.227
Мене повеќе ме заинтересира онаа втората страна на софтверот.Кракнување на бежични мрежи.Случајно имам најдено некои турторијали како да пробие wireless мрежа, па можеби се вистински а можеби и не.
Ако е WEP клуч можеш по туторијали без проблем, ако е WPA-WPA2 многу тешко, скоро никако неможеш.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom