EX-YU филмови

Член од
6 септември 2009
Мислења
2.655
Поени од реакции
1.272

Пред некој ден ги глеав Муње и 1на1.

Муње е комедија. Двајца другари свират drum and bass и сакаат да снимат албум. За тоа се обраќаат кај нивниот другар од детството кој се бави со тие работи, тој ги одбива поради тоа што во детството го малтретирале. Да не раскажувам уште, подобро гледајте го, кој не го гледал. Главни улоти се Сергеј Трифуновиќ, Борис Миливојевиќ и Никола Ѓуричко.

1на1 е драма. Дејството се одвива во еден од блоковите на НБГД, каде што Мачак игра баскет и е најдобар. Негови најдобри другари се Ќиме и Славке. Братот на Ќиме, има долгови кон локалниот мафијаш Кома, и додека овој е во затвор Ќиме мора да работи за него за да ги врати долговите на брат му. Тука се умешува и Мачак.
Главни улоги се Зоран Чича и Икац и Рексона од В.И.П

Член од
6 јули 2011
Мислења
57
Поени од реакции
107
Балкан Експрес 1, 2....легендаран филм

Јеси ли ти музичар?:icon_lol:

A где је та Казабланка?
Па у Швајцарској...:icon_lol:
--- надополнето: Jul 20, 2011 1:32 PM ---
Taкође легендаран филм Емира Кустурице који није споменут.
Сјећаш ли се Доли Бел....и легендарна нумера

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Ништо посебно, ама вреди да се погледне, моја оцена 5/10
--- надополнето: Jul 26, 2011 6:02 PM ---
nekoi filmadjii velat deka posle franncuskata kinematografija ,srpskata e najdobra vo evropa.
kuznaj kako da reci coek :)
Еве јас баш истово им го викам на сите другари, другарки роднини, пријатели :D 1. Франција ; 2.Србија
--- надополнето: Jul 26, 2011 6:03 PM ---
"Ничија земја"... е сеа не знам дали е баш српски или босански :)
Босански е тој

T

Tetro

Гостин
Инаку, да прашам дали некој го има гледано „Монтевидео - бог те видео“, првенецот на Драган Бјелогрлиќ. Кога бев у Србија пред месец дена го имаше у кино ама немав време и не го глеав.

Иначе за оние кои не знаат у филмов се работи за фудбалот во триесеттите години од прошлиот век и успехот на тогашната репрезентација на Југославија.
Прекрасно дело. Вчера го гледав и смеам само да ја пофалам приказната :cuc:

Еден исто така добар филм со црна комедија
http://www.youtube.com/watch?v=zJgFd5fj8Mk

И едно постаро, забрането дело за прикажување во тоа време
http://www.imdb.com/title/tt0061912/

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Кој го изглеал Монтевидео, можеби би му било интересно има на ЈуТјуб интересни документарци за тоа време фудбалерите... :)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.262
Не е лош филмот, ама не е ни до толку добар според мене (за Монтевидео зборувам). Како прво многу е долг и се губи негде на средината на филмот па после некако продолжува ајде добро тоа... Друго многу е националистички и затоа не го сакам. Трето, последната утакмица кога играат против Бугарите... какви голови какви пасови, тоа дека така се играло во 30тите е... просто неверојатно. Научна фантастика.
Иначе океј сцени има, за разлика од другите типични Ране филмови... овој е понапреден каде каде.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Не е лош филмот, ама не е ни до толку добар според мене (за Монтевидео зборувам). Како прво многу е долг и се губи негде на средината на филмот па после некако продолжува ајде добро тоа... Друго многу е националистички и затоа не го сакам. Трето, последната утакмица кога играат против Бугарите... какви голови какви пасови, тоа дека така се играло во 30тите е... просто неверојатно. Научна фантастика.
Иначе океј сцени има, за разлика од другите типични Ране филмови... овој е понапреден каде каде.
Не е националистички....Освен ако мислиш на одбивањето на Хрватска да даде фудбалери, тоа е вистинито така било и така е пренесено.... И да стварно е многу долг :) А Ране иначе уопште не е „типичен“ српски филм, пошто во тој фазон се снимени уште 2-3 филма, и им опадна популарноста

F

Frankie Yale

Гостин
Ране воопшто не е типичен и никако не смее да се нарече лош туку одличен филм со порака која е погрешно сфатена од повеќето млади луѓе. :)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.262
Ране воопшто не е типичен и никако не смее да се нарече лош туку само филм со порака која е погрешно сфатена од повеќето млади луѓе. :)
Ја сфаќам пораката, се слагам дека е грешно сфатена од многу. Кога ќе ми текне кога излезе филмов колку почнаа да се фураат дечишта кои откако ќе го изгледаа одеа да се тепаат навечер.
Мене ми е само одбивен филмот.. во времето кога го гледав, во тој период од мојот живот ми беше одбивен. Можеби и сега ќе ми е ако го гледам пак... не се знае :)

F

Frankie Yale

Гостин
Ја сфаќам пораката, се слагам дека е грешно сфатена од многу. Кога ќе ми текне кога излезе филмов колку почнаа да се фураат дечишта кои откако ќе го изгледаа одеа да се тепаат навечер.
Мене ми е само одбивен филмот.. во времето кога го гледав, во тој период од мојот живот ми беше одбивен. Можеби и сега ќе ми е ако го гледам пак... не се знае :)
И сеуште има такви што се фураат на филмов, дури и мислам дека нивниот број не само што не е намален туку е зголемен, погрешно сфатената порака lives on. Се палат деца на филм кој всушност го исмева тоа врз што се палат - "дизелашите"...

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
И сеуште има такви што се фураат на филмов, дури и мислам дека нивниот број не само што не е намален туку е зголемен, погрешно сфатената порака lives on. Се палат деца на филм кој всушност го исмева тоа врз што се палат - "дизелашите"...
Има и тоа како има уште вакви луѓе јас лично познавам цело стадо такви :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
--- надополнето: Aug 25, 2011 4:37 PM ---

K

kalimer0

Гостин