Мотивација

Што ве мотивира вас на работа

• Пари и уште многу пари

Гласови: 19 63,3%
  • На работа има супер луѓе, не знам што би правел сам дома.

Гласови: 2 6,7%
  • Имам можност да работам на нешто што е дел од мене.

Гласови: 4 13,3%
  • Ништо. Одам само колку да не ми викаат од дома дека лежам

Гласови: 5 16,7%

• Вкупно гласачи
    30

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Идеја за темата ми е клипчево од RSA кое прави некаква разобличување на митот дека мотивацијата на индивидуалецот е секогаш во корелација со неговата финансиска мотивација, односно прави дистинкција помеѓу когнитивнита и физичката мотивација.
Значи ова не е валидна научна теорија туку само еден експеримент, затоа мислам дека дискусија е неопходна секој да каже а постериори што го мотивира.

Што ве мотивира вас на работа?

Финансискиот фактор?
Работната атмосфера?
Можноста да работам сам без некој да ми стои над глава?
Секси колеги/шки?

Ќе поставам и анкета за гласање, па да видиме

I

Ivanovska

Гостин
Сеуште не работам бидејќи сеуште сум средно а планирам и на факултет да одам, но кога ќе работам дефинитивно ќе биде заради третата опција во анкетава т.е имам можност да работам на нешто што е дел од мене и што го сакам и уживам во него, а дури потоа за парите. Парите не се најважната работа во светот. ;)

Член од
27 јануари 2010
Мислења
346
Поени од реакции
146
Сеуште не работам бидејќи сеуште сум средно а планирам и на факултет да одам, но кога ќе работам дефинитивно ќе биде заради третата опција во анкетава т.е имам можност да работам на нешто што е дел од мене и што го сакам и уживам во него, а дури потоа за парите. Парите не се најважната работа во светот. ;)
Конечно да најдам некој со исто мислење како мене...

... Луѓето на парите гледаат како средство за кое се живее, а не како средство кое е потребно за да се преживее!

(y)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ај да разјасниме неколку работи... Анкетата погоре, важи за во високоразвиени земји. Не важи за Македонија.

Просто е, на секој човек му е битна егзистенцијата. Да неречам парите. Економската ситуација во која што се наоѓа земјава е само дополнување на несигурното утре. Така да на 90% од македончињата битни ќе му бидат парте. И со право, него му е гајле дали ќе му виси некој над глава, или колегата од другата страна го оговара. Битно да зема нешто над македонскиот просек (300 евра), и да има некаква сигурност дека утре нема да му речат чао.

Ако правиме муабет за држави со силна економија, и опција за промена на многу работни места, тогаш идиме до подточките што ги набројал авторот погоре. Па кога знаеш дека имаш 10 работни места на кој што би те примиле, тогаш финансиската страна паѓа во заден план. Некогаш човек се одлучува за помала заработка, само да има мирна глава и да не го замараат досадни колеги/шефови.

I

Ivanovska

Гостин
Ај да разјасниме неколку работи... Анкетата погоре, важи за во високоразвиени земји. Не важи за Македонија.

Просто е, на секој човек му е битна егзистенцијата. Да неречам парите. Економската ситуација во која што се наоѓа земјава е само дополнување на несигурното утре. Така да на 90% од македончињата битни ќе му бидат парте. И со право, него му е гајле дали ќе му виси некој над глава, или колегата од другата страна го оговара. Битно да зема нешто над македонскиот просек (300 евра), и да има некаква сигурност дека утре нема да му речат чао.

Ако правиме муабет за држави со силна економија, и опција за промена на многу работни места, тогаш идиме до подточките што ги набројал авторот погоре. Па кога знаеш дека имаш 10 работни места на кој што би те примиле, тогаш финансиската страна паѓа во заден план. Некогаш човек се одлучува за помала заработка, само да има мирна глава и да не го замараат досадни колеги/шефови.
Тоа затоа што македончето е лакомо. И милионер да е, пак ќе бара повеќе и повеќе пари. Просечната плата е 300 и нешто евра, а тие пари се доволни за основните потреби. Ако некој сака луксуз, нека учи и нека биде поспособен. Платата се добива според заслуга. Колку поодговорна работа, толку повеќе плата. ;)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Тоа затоа што македончето е лакомо. И милионер да е, пак ќе бара повеќе и повеќе пари. Просечната плата е 300 и нешто евра, а тие пари се доволни за основните потреби. Ако некој сака луксуз, нека учи и нека биде поспособен. Платата се добива според заслуга. Колку поодговорна работа, толку повеќе плата. ;)
Ако тебе ти е лукзуз имање на сопствен стан, сопствен автомобил и доволно кеш за да излезиш 6 пати во неделата (без да се мислиш дали ќе потрошам 2000 денари) мене не ми е...
Кажи ми која е поодговорна работа со која во Македонија (без да имаш вујко владика или партиски војници) можиш да заработуваш 700 евра?

Те молам, просветлиме, како со 600 евра месечно (плата од двајца вработени) би платила кредит за стан, храна, облека, сметки? Не го клавам тука делот излегување, делот автомобил... за делот ДЕЦА не ни сакаш да ти спомнам.

300 евра за млад човек се доволно... како за џепарац. Да не плаќа сметки (живее со родителите), да купува храна колку што му треба и да шета.

I

Ivanovska

Гостин
Ако тебе ти е лукзуз имање на сопствен стан, сопствен автомобил и доволно кеш за да излезиш 6 пати во неделата (без да се мислиш дали ќе потрошам 2000 денари) мене не ми е...
Стан и автомобил не е луксуз, ама што ти беше финтава со 6 пати излегување? Не дека тоа многу ќе те потроши, али 6 пати е претерано. Ај да речеш 3-4 пати и како може на мене (18 години имам) 500 денари да ми се доволни за едно излегување (да не збориме што некогаш не ги ни трошам сите), а тебе ти требаат 2000 денари? Што ќе правиш со тие пари, ќе ги фрлаш по улица? Колку што ти е долга чергата, толку ќе си ги испружиш нозете.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
да не дремам летово и да заработам нешо за од октомври на факултет :) или па ако ми се заубај...да си одам вондредно на факс :)

Член од
10 јануари 2011
Мислења
238
Поени од реакции
306
Прво работата треба да е нормално платена, да можам комотно да живеам а не на кредити кои ќе ги исплаќам до 90 години (скраја да е) Сега комотно е релативен поим, тоа што за мене е комотно за некој може да е на раб на егзистенција или обратно. Инаку бидејки сум во сферата на медицината она што мене ме мотивира е пред се задоволството, среќниот лик и почитта на пацинетот од мене и за мене. Предобро е чувството кога на човек ќе му помогнам и минимизирам/отстранам болката. На трето место се колегите, луѓето со кои си помагаме, се забавуваме и го обожаваме црниот хумор :rolleyes: :D

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Стан и автомобил не е луксуз, ама што ти беше финтава со 6 пати излегување? Не дека тоа многу ќе те потроши, али 6 пати е претерано. Ај да речеш 3-4 пати и како може на мене (18 години имам) 500 денари да ми се доволни за едно излегување (да не збориме што некогаш не ги ни трошам сите), а тебе ти требаат 2000 денари? Што ќе правиш со тие пари, ќе ги фрлаш по улица? Колку што ти е долга чергата, толку ќе си ги испружиш нозете.
Пример де велиме... нека не се 6 пати, нека се 4. А колку трошиш е индивидуално. Можиш да поминиш и со 100-че, можи и 2000-ки да не стигнат, особено ако заседниме в кафана :)

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Работам за пари, но од љубов.

Ме мотивираат пари, но повеќе резултатите. Резултатите ми се сатисфакција и мотивација и тоа ме води напред.

Работам по 12 саати, за нормална плата во јавен сектор.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Ах девојче, порасни па ќе видиш дали 300 евра се доволно... 300 евра се доволни за да живуркаш а не за да си имаш убав живот... Сега све ти плаќаат твоите ќе видиш кога ќе дојде време сама да се снаоѓаш. Ток факултет кај што ќе идеш че ти го платат твоите ама колку пари е? Ќе сакаш кола да имаш? опстај тоа 500че за искачање, јас можам и со 100че да искочам ама не е тоа тоа.
Се сложувам со Џиш, кај нас првично сите гледаат на платата па после позицијата на која ќе работат...
Иначе ме мотивираат парите и успесите, сакам да заработам на нешто што јас ќе постигнам да го направам :) просто и едноставно

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
И јас така мислев во средно, f*ck money, ќе работам тоа што сакам. Но ќе видиш дека мислењето ќе ти се промени, особено кога ќе бираш факултет, аналогно со тоа и професија. Ќе размислуваш и дали можеш да профитираш од тоа што ќе го работиш. Секој сака да ги изедначи задоволството и профитот, но тоа е тешко кај нас...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ништо не ме мотивира оставам сами да си се редат коцките не трчам не бркам не работам за пари и така натаму.

Kajgana Shop

На врв Bottom