Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
deka postoel postoel toa go ima vo samite istoriski nastani za izrael e sega ona drugoto za negovata bogocovecka priroda e ona na sto evreite i ateistite go sporat
Не е проблем и ако постоел. Проблем е веродостојноста на сведоштвата за неговиот живот.
Проблем е што апостолите кои ги пишувале евангелијата го прават истото што го правеле милиони други „писари“ на митологиите и религиите.
На Исус, кој веројатно бил добар човек кој правел добри дела, одеднаш му даваат божествен статус, пишуваат книги за него, му даваат девствено раѓање, му даваат натприродни моќи (прогледувал слепи, лекувал лепрозни, претворал вода во вино, одел по вода...), му даваат воскреснување и најпосле му даваат статус на месија. Зошто го направиле ова евангелистите, од истите причини поради кои секој народ велича некој свој извонреден современик.
Но сето ова било веќе видено во античките митологии, култови и религии. Ништо од ова не е ново, не е историски поткрепено со докази ниту е пореално од било која митологоија.
Исус дури и ако бил вистински човек, дури иако бил великодушен моралист... денешната претстава за него е чист мит... исто како и останатите божества кои постоеле отсекогаш.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
митовите се засноваат врз приказни кои се пренесувале па после тоа некој ги запишал во книга. не знаме дали постоеле или не чиста фикција. Минотаурот Тезеј Один се се тоа митологии
а за Исус како човек правам муабет има докази самата негова казна е запишана и извршена пред народот се се тоа историски настани тука не можеш да кажеш дека нема факти тоа секој ќе ти го потврди дури и атеистите не го порекнуваат фактот дека постоел исус. самиот Намесник Понтиј пилат на кого му била важна само власта гледал секој настан кој не бил во прилог на империјата бргу да го реши
Можеш ли да посочиш еден историски текст кој го бележи распнувањето на Исус?
--- надополнето: Jul 21, 2011 3:41 PM ---
deka postoel postoel toa go ima vo samite istoriski nastani za izrael e sega ona drugoto za negovata bogocovecka priroda e ona na sto evreite i ateistite go sporat
Кои се тие „самите историски настани за Израел“?

LGBT

Weird
Член од
20 јули 2011
Мислења
329
Поени од реакции
157
И јас лично сум атеист.Имам и причина за тоа.

Библијата ја сметам за срање.Книга исполнета со митови и лажен морал.Зошто лажен?Одговорот е едноставен: Во Библијата инцестот се смета за смртен грев (од една страна) а од друга страна се случува ова:Адам и Ева имале деца (машки и женски, иако женските не се спомнуваат но да претпоставиме дека е така).Нивните деца имале деца.Чекај, не беше тоа дефиниција за инцест?Кога блиски роднини ке имаат деца?Ете една, од многуте нелогичности кои ги има во библијата.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Библијата ја сметам за срање.Книга исполнета со митови и лажен морал.Зошто лажен?Одговорот е едноставен: Во Библијата инцестот се смета за смртен грев (од една страна) а од друга страна се случува ова:Адам и Ева имале деца (машки и женски, иако женските не се спомнуваат но да претпоставиме дека е така).Нивните деца имале деца.Чекај, не беше тоа дефиниција за инцест?Кога блиски роднини ке имаат деца?Ете една, од многуте нелогичности кои ги има во библијата.
Не бе па ти, тие од лозата на Јозеф Фрицел биле :pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нека се договорат верниците меѓу себе, па нека дојдат да не убедуваат нас.
А кај виде ти Верници? Неколкумина атеисти се тоа во попски одори кои за пари проповедаат Адвентистичко-Евангелистичко-Методистичка вера.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
ж
Интересно е што самата Библија и не го дефинира баш инцестот. Посредно, човек може да заклучи дека под инцест се подразбира татко-ќерка и мајка-син. Све останато и тоа како се охрабрува низ библијата. Брат и сестра, први братучеди, чичко и внука - све е тоа ОК.

Остај што децата на Адам и Ева се праеле парче меѓу себе, него тоа било и единствениот начин за „множење“.

После потопот (кој вернициве овде го оправдуваат со гнасата која се намножила ради инцестот), Јахве ги остава 8-мината преживеани (од кои 2-ца се дрти, неплодни фосили - Ное и жена му) инцестоидно да се размножуваат.

Мислам, колку треба да си морон, за да порекнуваш и забрануваш инцест, кога единствената книга експлицитно ти кажува дека инцестот е единствениот начин.

Треба да си оволку морон: Да користиш исклучиво циркуларна логика + ирационална ментална гимнастика.

Така, можеш да бидеш евангелистички верник.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Dyke that discriminates incesto-sexuals.
Allelujah...:D

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50

Јас па се чудев кој би можел да биде смртниот грев.
Требаше да ќутиш, ќе ни го накалемат и ова.....со свој камен по глава ќе испадне работата. :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Легионер ќе паузира некој ден од напорните дискусии, кои очигледно делуваат лошо на неговото поведение.

Продолжете со дискусијата, внимавајте на речникот.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
самоувереност типична за простак.
ова е јако!

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.461
se e biznis ., ushte od ohooohhooo., koga neshto nauchno ne mozhe da se objasni mu se dava duhovno znachenie., a koga duhovnoto neshto ke zaglavi so retorikata., na daskite stapnuva naukata ., abe chist biznis., ili pak i ednite so drugite se pokrivaat megjusebe so teoriite:coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom