Општи дискусии за игри

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Може може пример почни со некое авантуриастичко рпг, гледај да не биди масивно, па после на чиста акциона авантура, па на постар 3д (или некој поголм 2д) платформер, па на модерен 2д платформер, на top-down шутер со леталце, на twin stick шутер со апстрактна графика, па на музичко ритмичка игра... после види нешто on-rails шутер ко оние старие од СЕГА или некој глуп во флеш, па врати се на фпс кога ќе излезат rage, dead islands, far cry 3 и stalker 2.
Не бива, не ми оди, после...серијата на Broken Sword, Diablo 2, Homeworld, Homeworrld 2 и Homeworld Cataclysm веќе не налетав на нешто интересно за мене

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Team Fortress 2 официјално бесплатна за играње, fuck yeah!!! ultra fun!!!! :D

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Не бива, не ми оди, после...серијата на Broken Sword, Diablo 2, Homeworld, Homeworrld 2 и Homeworld Cataclysm веќе не налетав на нешто интересно за мене
Syberia ја играше?
Голем фан на broken sword here btw, Syberia е исто така одлична.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Од гејмплеј видеа на јутјуб. Крути движења , прости борби ( нема течно замавнување него мора комплетиран удар за да почне втора анимација ) , неубедливи гласови...
Жити забелешките. Уште да кажиш зошто буквите од името не се зелени туку се црвени.
А приказната никој не ја истакнува како добра во 3 ривјуа што ги најдов - eurogamer , gamespot i уше едно рандом .
Баш приказната е една од подобрите страни. Си ја има мистеријата, се отплеткува со едно стабилно темпо. Нешто за смртта и бесмртноста е. Има и ситни наративни избори ама тие изгледа не играат улога во големата слика. Плус, од рецензентите
IGN:
Venetica's other saving grace is that the story is told in an interesting way. The game incorporates both morality and branching storylines, which may not be fully original features anymore but are still welcome additions. ...
Од gamespot
That's not to say the story is without any lure at all, though. There is a chance to get invested in this tale when you have a choice in how certain situations play out. Unlike in many other role-playing games, decisions are not tied to a morality bar, nor do you need a certain amount of charisma to say specific things. Instead, options are open to you from the beginning, and you mold Scarlett into whatever character you fancy.
Од претходно кажаното - life's too short to play shitty/mediocre games :)
Абе види, никој не те тера да ја играш. А ако ја заиграш никој не те тера цела да ја завршиш. Како и да е, играта е АРНА. Или не е лоша ако сакаш поинаку кажано. Не е ни шити и медиокр.

Јас повеќе ти ја споманав на шега во сексистички контекст (ај види на што те цитирав), без очекување да ја играш. Ама ти изгледа мора на сѐ што велам да ми забележиш некако.

Ај за крај еден wink ;)

ПС. Ако сакаш можам да ти кажам како се натокмив да ја играм јас (колку да видиш зошто некој би зел нешто за кое ти мислиш дека не чини)?

sveznajko

Random nobody
Член од
17 август 2006
Мислења
522
Поени од реакции
101
Како и да е, играта е АРНА. Или не е лоша ако сакаш поинаку кажано.
Бујрум , играј ја.

Квалитетот е субјективен. Едно е Роналдињо да ти каже дека добро играш фудбал , друго е копиљаци од маало .
Според мене , и тоа што јас го вреднувам у игра , играва не чини.
А ако си играме философија , и ми аргументираш - како знаеш кога не си пробал? Ќе те прашам зашо не купиш чипкана танга у продавница ? Може добро ти стои ? non-gay wink. :)

Cutscenes sprinkled throughout the game highlight the villainous individuals at the heart of the problems, but their evil laughs ring hollow because they're depicted as one-dimensional caricatures. Victor is the mastermind behind this insidious plot, and he does fill the part of evil megalomaniac adequately enough, but his predictable motivations give him only slightly more life than the people whose strings he's pulling.

this delightfully average role-playing game does offer plenty of quests; I clocked in a little less than 30 hours and still had a few quests I had yet to finish. Though they're standard fetch and puzzle quests, they're still fun to complete.

Ова го праев пред 15 години и ми беше интересно. Од истите причини не киснам на Тетрис во денешно време.

П.С. Не ме интересира зашто сакаш да ја играш.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
А ако си играме философија , и ми аргументираш - како знаеш кога не си пробал? Ќе те прашам зашо не купиш чипкана танга у продавница ? Може добро ти стои ? non-gay wink. :)
Абе до пола ми е превртена играта не зборував напразно јас. Инаку не е проблем за тангата, ќе пробам. Не верувам дека ќе ми стои, ама сепак би пробал, на кратко, на кратко.

Ова го праев пред 15 години и ми беше интересно. Од истите причини не киснам на Тетрис во денешно време.
Значи немаш време за... непотребно експериментирање, тоа сакаш да ми кажиш. Во ред.

П.С. Не ме интересира зашто сакаш да ја играш.
Не си заеинтересиран за такви психологии? Зашо бе?

Член од
16 ноември 2009
Мислења
299
Поени од реакции
86
Људи вреди ли да се купи Darkspore :?
Јок, според мене најголемо разочарување од игра беше Spore и место да почнат да прават втор дел, они се занесуваат со некој изопачен псевдо микс помеѓу диабло и споре.

Не си ги троши парите.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Па, програмирање на видео игрици, а можеби и трговија, доколку се исплати.

Да, дефинитивно не е исплатливо да се инвестира во трговија со видео игрици во Македонија, но никој не се занимава со продажба на големо за да знаеме дека се исплати или не, никаде не се случило цели излози да бидат полни со видео игрици за Windows, Mac, Xbox, PlayStation и Нинтендо, барем месец дена, па ако не тргне, тогаш батали, било и поминало.

Но никој досега не се осмелил на нешто вакво, за да после месец дена дојде до заклучок дека тоа е исплатлив или неисплатлив бизнис.

Јас конкретно, досега не сум се обидел да започнам бизнис со трговија со видео игрици, од наједноставна причина бидејќи треба пари, односно капитал за почеток на нешто такво, а јас тоа моментално го немам. :D
Не ти треба бог знаеш што маркетингшка анализа за да знаеш дека трговија со видео игри нема да оди кај нас. Денес стандардна цена за тврда копија (retail) е 60$ во САД односно 50€ во Европа. Тоа е 1/5 од македонската просечна плата. Комбинирај го со тоа што видео игрите не се баш навлезени во нашата култура - порано децата ќе побараа ситна пара од родителите и со нив ќе ја купеа пиратски играта. Сега не ни бараат, едноставно ја симнуваат од интернет (пиратски). Значи родителите, тие што заработуваат и всушност тие кои се потенцијални купувачи скоро и да не се запознати со медиумот ( комуниститите се криви xD ). И сигурно нема да ги запознаеш со игри од 3000 денари.
Пази, кај нас пропадна бизнисот со оригинални филмови на ДВДа кои коштаа по помалку од 1000 денари.

Значи завршен збор, сегашните бизниси со видео игри никогаш нема да навлезат во Источна Европа, Азија, Јужна Америка и Африка. За тие региони потребни се целосно поинакви стратегии, а физичките копии уште од сега можеме да ги исклучиме.
А тие една две продавници во државава што продаваат оригинали, тие опстојуваат затоа што продаваат и други работи, и затоа што тие се доволни за прениската побарувачката на оригинали кај нас. Како и да е, за неколку години и тие ќе пропаднат.

А за програмирање, следам курсеви по програмирање во Microsoft .NET во Семос Едукација, а имам и по некои книги во *.pdf формат за програмирање на видео игрици, DirectX и слично.

Има време додека да се научи, треба да се започне од негде, попрепорачливо е да се почне од дното кон врвот, отколку од врвот кон дното. :D
Хмм, можеби ќе се сретнеме некогаш.
Јас планирам да работам како дизајнер и програмер. Второто ќе го учам на факултет. А првото, е тоа е интересното. И тоа не го гледам како бизнис, туку како уметност и визија која сакам да има ја кажам на народот.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
Хмм, можеби ќе се сретнеме некогаш.
Јас планирам да работам како дизајнер и програмер. Второто ќе го учам на факултет. А првото, е тоа е интересното. И тоа не го гледам како бизнис, туку како уметност и визија која сакам да има ја кажам на народот.
Ќе си имаш полни раце работа, а и јас ако навистина почнам да се занимавам со програмирање и дизајнирање на видео игри.

Кај нашинциве никој не е запознаен со фактот дека производителите на видео игри заработуваат милијарди секоја година во светски рамки.

Call of Duty: Modern Warfare 2 ги направи над 1 милијарда долари заработувачка само во првите недела дена од кога излезе во продажба, после продадени 4.7 милиони копии ако не грешам.

Кај нашинциве никој не е запознаен со ваквите факти, на запад има дури и посебни факултети по информатика наменети за програмирање на видео игри, еден смер (или институт) за графика, друг за аудио и звучни ефекти, трет за DirectX, и други различни смерови, а кај нас на еден факултет те трујат со се и сешто, еве јас конкретно, завршив додипломски студии и дипломирав софтверско инженерство на факултет за информатика при ЕУРМ, но софтверско инженерство е всушност и единствениот смер кој го нудат на конкретниот факултет при конкретниот универзитет, а да не зборувам па уште и за образовната програма, труење со паскал и програмирање во Command Prompt, наместо современо програмирање во Microsoft .NET, математики колку ти душа сака и триста и кусур други непотребни глупости.

Во трета година имавме малку графика во Autodesk Maya, одличен асистент, ама трупец професор, и триста и кусур други глупости.

Трупец сум за Microsoft .NET и допрва треба да го научам како Оче Наш доколку воопшто планирам да се занимавам со тоа, наместо да знам барем основни познавања кои на запад ги предаваат на речиси секој информатички факултет.

Како што веќе спомнав, треба да се почне од негде, попрепорачливо од дното кон врвот, отколку од врвот кон дното. :D

С

сашенко

Гостин
Откога го ставив windows 7 баталив многу игри и почнуваат да ми фалат сега.Играм фудбал менаџер и уште некои стратегии постари ама почнува да ми фали пукање и акција.Не сум многу по новиве игри и сакав medal of honor да си ја ставам по 5ти пат ама ми рекоа нешто дека на 7мицата правело проблем или незнам таму што.Мислев дека ме заебаваат ама слушнав дека доста игри зезале на 7мицата а не го користам него многу долго (3 месеца нема) така да не би можел да знам..

Значи прашаето ми е дали Medal oh honor pacific assault му се свиѓат на windows 7?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
^

Ако користиш Professional, Enterprise или Ultimate издание на Windows 7 ќе можеш да инсталираш Windows XP Mode.

Windows XP Mode е виртуелна машина на Мајкрософт која доаѓа со инсталиран оригинален Windows XP подготвен да работи во Windows 7, така што било кои програми или видео игри кои не работат во Windows 7, ќе работат без никакви проблеми во Windows XP Mode.

Windows XP Mode можеш да го симнеш од официјалниот веб сајт на Мајкрософт:
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/default.aspx

Има 3 фајлови за симнување:
Windows XP Mode инсталација;
Windows Virtual PC инсталација; и
Windows XP Mode апдејт за Windows 7;

Доколку користиш Windows 7 со Service Pack 1, не мораш да го инсталираш последниот фајл Windows XP Mode апдејт за Windows 7.

Напомена:
Мораш да користиш оригинален Windows 7 или кракуван, така што ќе може да се апдејтува оперативниот систем, бидејќи самиот Windows XP Mode е апдејт за Windows 7.

Мој предлог ти е прво да ја инсталираш игрицата, па ако работи во Windows 7 ќе немаш никакви проблеми, а ако не работи во Windows 7, тогаш инсталирај Windows XP Mode, па испробај ја игрицата во Windows XP Mode.

Јас досега не сум имал проблеми со постари видео игрици во 64 битен Windows 7 Ultimate и во целост сум задоволен.

Имам инсталирано и Windows XP Mode, но досега воопшто не ми притребал.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
^ XP Mode воопшто нема 3Д :/

Значи прашаето ми е дали Medal oh honor pacific assault му се свиѓат на windows 7?
Ќе работи, скоро сите игри за XP работат на win 7. Тие по/прастарите за 95ка и 98ка се проблематични ама пак тие се проблематични и на XP.

Kajgana Shop

На врв Bottom