Анархија

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Дали Анархизмот дозволува приватна сопственост?
Ако на пример јас имам 10 стана и со нивно издавање живеам и плус собирам пари за да вложам во банка, акции, обврзници или метали, дали анархистичкото општество ќе ми го дозволи тоа?
Значи ништо не работам, не ни сакам да работам, само ми стигаат пари на сметка од имот кој сум го добил од моите.
Дали ќе можам да продолжам да го правам истото кога ќе се воспостави вашиот ситем?
(вака поотворено да зборуваме)
Одлично штом ги постави овие прашања.. мислам ништо неочекувано! Токму напротив, тоа е и една од главните пречки! И сметам дека сите треба добро да размислиме, а што со овој проблем?

Види, лично мислам дека е страшно глупаво да се укине приватната сопственост, ако ништо друго токму врз таа приватна сопственост почиваат сите општества до ден денешен. Но, проблемот тука не е приватната сопственост, а најмалку па во самото поседување или пак во желбата да се поседува. Друго, исто мислам дека е и воедно смешно да се зборува дека ресурсите се ограничени, па поради тоа и не може да се обезбеди рамномерна распределба, и дека поради тоа денес е невозможно сите да бидат задоволени. Напротив, денес, како никогаш до сега во последните 100 години, толку отиде технологијава напред, што дури има огромен вишок на производство, кој сепак истиот парично се вреднува.

Од друга страна пак, одговорот на твоето прашање лежи токму во парите како и на начинот на кој што со законодавецот ја утврдил приватната сопственост (и тоа не само од сега, туку уште од робовладетелското општество). Па така, приватната сопственост ниту треба да се национализира, а најмалку па да се одзема или пак до танчина озаконува, бидејќи таа му припаѓа на секого и е за секого, според тоа, сосема е оправдано тоа што го бараш, но анархијата или анархизмот, како сакаш, не е продукт или фирма па да нуди нешто, како што велиш. А башка, никој и не те тера да работиш, ако не сакаш ниту сега, бидејќи свесно или не, ти сепак работиш нешто во текот на твојот живот.
А што се однесува до парите, одговори ми на прашањето, која е поентата на парите, кога денес тие немаат апсолутно никаква вредност, имајќи в предвид дека она со што тргуваат и разменуваат луѓето денес се само виртуелни вредности и бројки? Ти парите не ги ни гледаш, ниту ти се опипливи, па оттука и материјализацијата добиена од тие „виртуелни“ пари, не знам, куќа, кола, сладолед, чоколадо, пиво и др. ги имаш и имаш можност да ги добиеш во изобилие (доколку сакаш и имаш потреба и корист од тоа) и без тие пари. А башка што не гледам поента, кога би имале јас и ти автомобил, стан, куќа, , ајде еве јахта и приватен авион, а немаш пари за да ги купиш, туку едноставно имаш можност да ги поседуваш, онда што кур ќе ми е да иам повеќе од тоа, кога и онака можам сето тоа да го имам кога сакам и споделам со кого сакам?

Инаку, прашањата ти се на место, оти како што проблемот лежи во авторитетот, така проблемот на денешното општество - капитализам, лежи и во парите, и тука се кршат копјата. Искрено, не би сакал да те залажувам, но немам ни јас некое решение во тој поглед, но го барам, како и сите нас и не се откажувам, затоа што сметам дека ако вредело човекот да ги создаде парите, тогаш вреди и да ги укине - ништо не е вечно. А од друга страна па мислам дека и ретко денес кој има решение за тоа, но решение се бара, а биди сигурен ако се најде решение (а ќе се најде), тоа сигурно ќе се примени, порано или подоцна. И мислам дека не треба токму поради тој факт, што сега немаме решение, да се откажуваме. Човекот не знаел дека ќе стигне и дека ќе создаде односи кои ќе го оформат капитализмот, тој барал само права од властодржецот за да го добие она што го сакал, и на крај го добил, го урнал целиот систем и создал нов.. е така и ова...

Грубо напишано отприлика вака би стоело, ако некој има поуверливи факти во поглед на целава оваа тема, нека пише... И нека се јави некој хард кор марксист овде.. мислам дека могу подобро би објаснил за сите овие работи од сите нас...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Не знам, тоа е еден од проблемите што ќе треба да се решат, како што напоменав.
Знаеш.. Многу е подобро кога имаш опција да заработиш и да бираш што сакаш.
Бидејќи -основни ресурси- може во умот на некој иден креатор на систем да се двопек, маргарин и зелка.
Проблемите не можат да се решат, бидејќи Синбад не научи дека човековото око е ненаситно:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Поголема веројатност е дека оние кои ќе се задолжени за распределба на ресурсите ќе имаат лада, некои ќе имаат точак, некои трактор, повеќето ќе се пеш.
Ќе имаме некои сиви стамбени зданија ко во владивосток и сите ќе се редиме за леб и некое вештачко млеко на сабајле.
Треба да се разбере дека конкуренцијата носи напредок, дека треба да има борба за подобро, дали себично од тип да сум подобар и поситуиран од колегата или да докторирам пред него, се тоа е пазар и натпревар, без пазар нема ни саглам производи, ни ценкања, ни ништо.
Заради ваквите ставови човештвото е далеку од проектот наречен анархизам, комунизам што и да е.:) Треба да се сфати основната работа дека сите човечки единки се еднакво потребни и еднакво важни. Колите, женските и што и да е ќе си дојдат сами по себе. Иако се ова изгледа утопистички, нереално, една бујна фикција - нема потреба од однапред осудување на истото.

Ако останеш со 5 луѓе сам на пуст остров, ќе ти биде ли до конкуренција, компетиција, пари ? На островот сите 5 души ќе имате пристап подеднаков до сите ресурси. Ќе се обидеш да се натпреваруваш со некого за ресурсите или ќе имаш потреба да функционираш заедно со другите за доброто на сите 5 души. Ако едниот е полуинвалид и не е способен за тешка физичка работа, ќе го отстраниш или ќе му дадете задачи во слад со неговата умешност да допринесе за колонијата, а тој со срце ќе се обиде да допринесе з а истата колку што знае и умее?

Одговори си на овие прашања, апстрахирај ги на многу повисоко ниво и ќе добиеш како би требало да функционира човечкиот род некогаш во иднината.

За жал и тоа голема сме далеку од ова. Но нема потреба да се осудува дека не е добро и дека ова што сега се живее како во некоја матрица е подобро.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Друго, исто мислам дека е и воедно смешно да се зборува дека ресурсите се ограничени, па поради тоа и не може да се обезбеди рамномерна распределба, и дека поради тоа денес е невозможно сите да бидат задоволени. Напротив, денес, како никогаш до сега во последните 100 години, толку отиде технологијава напред, што дури има огромен вишок на производство, кој сепак истиот парично се вреднува.
Дали ќе може да вработам луѓе и да им давам подобри услови за живот, подобра храна, облека и други добра од таа која анархистичкиот систем ќе ја обезбеди?
--- надополнето: Jul 12, 2011 12:51 PM ---
Ако останеш со 5 луѓе сам на пуст остров, ќе ти биде ли до конкуренција, компетиција, пари ? На островот сите 5 души ќе имате пристап подеднаков до сите ресурси. Ќе се обидеш да се натпреваруваш со некого за ресурсите или ќе имаш потреба да функционираш заедно со другите за доброто на сите 5 души. Ако едниот е полуинвалид и не е способен за тешка физичка работа, ќе го отстраниш или ќе му дадете задачи во слад со неговата умешност да допринесе за колонијата, а тој со срце ќе се обиде да допринесе з а истата колку што знае и умее?
Сигурно ќе се истепаме кој да ги земе најдобрите кокосови ореви. А инвалидот во таква примитивна природна селекција, тешко да ќе опстане (особено ако има некои други предатори на островот, што се нужни за замислување на реален систем, па нема да може да се качи на дрво и ќе го изедат).

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Дали ќе може да вработам луѓе и да им давам подобри услови за живот, подобра храна, облека и други добра од таа која анархистичкиот систем ќе ја обезбеди?
А зошто ти или било кој да се наметне како фактор или пак авторитет од кого би зависело вработување на некого? Имаш ресурси, стекнуваш и имаш знаење, се организираш со другите околу тебе и произведуваш, шо ќе ти е авторитет? А башка и со ова шо ти го кажав ти воедно подразбираш подобри услови за живот, па тоа е целта нели? Подобар и поквалитетен живот, така?

Бај Д веј ќе те интересира овој податок, во САД, мислам во Калифорнија, не сум сигурен, но постои една фабрика, која што е единствената фабрика во светот што работи на овој принцип што ти го опишав погоре, независна од државата и независна од некои си тајкуни и богаташи, се делат и се што произведуваат се договараат плански како каде и колку, како и колкава распределба да имаат. Што е нај интересно и ниту еден од нив не е сиромашен, богами не се за жалење со пари. Иначе, ако не се лажам тоа беше единствената фабрика во САД што не е погодена од кризава..

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А зошто ти или било кој да се наметне како фактор или пак авторитет од кого би зависело вработување на некого? Имаш ресурси, стекнуваш и имаш знаење, се организираш со другите околу тебе и произведуваш, шо ќе ти е авторитет? А башка и со ова шо ти го кажав ти воедно подразбираш подобри услови за живот, па тоа е целта нели? Подобар и поквалитетен живот, така?

Бај Д веј ќе те интересира овој податок, во САД, мислам во Калифорнија, не сум сигурен, но постои една фабрика, која што е единствената фабрика во светот што работи на овој принцип што ти го опишав погоре, независна од државата и независна од некои си тајкуни и богаташи, се делат и се што произведуваат се договараат плански како каде и колку, како и колкава распределба да имаат. Што е нај интересно и ниту еден од нив не е сиромашен, богами не се за жалење со пари. Иначе, ако не се лажам тоа беше единствената фабрика во САД што не е погодена од кризава..
Но сепак со пари, нели?

Што се случува ако во таков систем сите ресурси се достапни каде е мотивот за поквалетитно и квантитет во прозводството, за стручно и научно усовршување на поединецот. Ако секому се му е достапно, ќе нема мотив.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333

.
Ресурсите чиви се? Технологијата чива е?
Замисли се за логистиката. На пример јас имам некој братучед во Русија кој има контакти во рудниците со дијаманти. Јас преку него правам договор за испорака на 100 дијамантски нафтени бушилки.
Правам договор со луѓето чии се нивите во Овчеполие да правам проби за нафтени бушотини.
Наоѓам нафта, нафтата им е потребна на сите, вработувам луѓе на кои им нудам многу подобри работи од на пример оние во Струмица кои продаваат краставици и пиперки.
На другиот братучед што ми е во Франција му ја праќам нафтата и тој ми дава првокласно вино и коли, кои им ги давам на работниците во мојата бушотина, пошто нели нема пари, па примитивно во натура се плаќа.

Да те потпрашам. Идејава за анархизам е цел свет да е анархистички или само поедини целини, држави, кибуци?
Пошто ако цел свет не е со иста филозофија, многу ќе е потешко било што да се имплементира.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Сигурно ќе се истепаме кој да ги земе најдобрите кокосови ореви. А инвалидот во таква примитивна природна селекција, тешко да ќе опстане (особено ако има некои други предатори на островот, што се нужни за замислување на реален систем, па нема да може да се качи на дрво и ќе го изедат).
Така ли :) Јас мислам дека нема баш така да постапиш(те).

Дискутирање за замислен утопистички свет без грижи и еднаквост со класични размислувања и потреба од денешниот свет е беспредметно.

За да се смени ова размислување и менталитет на човековиот вид потребна е огрооомна промена, можеби нов библиски потоп или навистина Исус да се симне по втор пат на Земјава:)
--- надополнето: Jul 12, 2011 1:06 PM ---
Но сепак со пари, нели?

Што се случува ако во таков систем сите ресурси се достапни каде е мотивот за поквалетитно и квантитет во прозводството, за стручно и научно усовршување на поединецот. Ако секому се му е достапно, ќе нема мотив.
Епа тука е проблемот, и потребата од промена на менталитетот за 180 степени. МОТИВОТ ЌЕ СЕ ПРОНАЈДЕ НА ДРУГО МЕСТО. Не знам можеби мотивот ќе биде опстанок на човечкиот род.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Но сепак со пари, нели?

Имаш поента, но сепак тоа е претпоставка што го кажуваш, затоа што ние не знаеме како би било, ако би било, ние тежнееме кон нешто што го посакуваме, па така и мислам дека некоја друга форма на мотивација би произлегла од сето тоа, а каква, останува на нас да ја создадеме, и мора да ја создадеме. А иначе од перспектива на условите, онакви какви што се денес.. да во право си..

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
па тука е проблемот, и потребата од промена на менталитетот за 180 степени. МОТИВОТ ЌЕ СЕ ПРОНАЈДЕ НА ДРУГО МЕСТО. Не знам можеби мотивот ќе биде опстанок на човечкиот род.
Интересен би бил тој мотив, Кој е повреден или пообразуван ќе се „пари“ со 5 жени? помлку успешниот со 2? А што е со жените?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ресурсите чиви се? Технологијата чива е?
Замисли се за логистиката. На пример јас имам некој братучед во Русија кој има контакти во рудниците со дијаманти. Јас преку него правам договор за испорака на 100 дијамантски нафтени бушилки.
Правам договор со луѓето чии се нивите во Овчеполие да правам проби за нафтени бушотини.
Наоѓам нафта, нафтата им е потребна на сите, вработувам луѓе на кои им нудам многу подобри работи од на пример оние во Струмица кои продаваат краставици и пиперки.
На другиот братучед што ми е во Франција му ја праќам нафтата и тој ми дава првокласно вино и коли, кои им ги давам на работниците во мојата бушотина, пошто нели нема пари, па примитивно во натура се плаќа.

Да те потпрашам. Идејава за анархизам е цел свет да е анархистички или само поедини целини, држави, кибуци?
Пошто ако цел свет не е со иста филозофија, многу ќе е потешко било што да се имплементира.
Види, не е толку како идеја, колку што е повеќе стремеж и насока, оти размисли добро, и немаме баш некоја алтернатива, или тоа или бетер од ова што го глеаме сега..

А за ова што го постави како прашање, многу ме радува што така размислуваш, но искрено, немам одговор, а барам, ако нешто произлезе, онда ќе го запишам, затоа и претходно пишав, дека покасно би пишал некои мои можни решенија и согледувања, вака сега уште ми е матно, прво на хартија па после овде... (а фала богу дека сите треба да учествуваме во изнаоѓање на решенија)
Еве ти предложи одлично решение, за кое вреди да се расправа повеќе.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Имаш поента, но сепак тоа е претпоставка што го кажуваш, затоа што ние не знаеме како би било, ако би било, ние тежнееме кон нешто што го посакуваме, па така и мислам дека некоја друга форма на мотивација би произлегла од сето тоа, а каква, останува на нас да ја создадеме, и мора да ја создадеме. А иначе од перспектива на условите, онакви какви што се денес.. да во право си..
Јас мислам дека условите какви што се денес се близу до совршени.
Кој ја има ѕвездата или имотот од родителите ќе си успее.
Не знам од каде потребата сите да успеат и на сите да им е најдобро и слични левичарски фантазии.
Кој го бива, на кого му е судено, тој и ќе успее.
Немојте да ве фаќа пасивност и од сожалување да си ги кратите чекорите кои водат до подобра иднина.
На крај, подобра иднина е подобра затоа што можеш да ја споредиш со оние на кои им е полошо.
Ако сите се мизерни ко во некој квази социјализам, нема луѓето ни да знаат дека подобро постои.
Не гледам логика во еднаквоста, ако има еднаквост кој ќе ни ги чисти улиците и ќе не послужува во ресторани.
Е да, во анархизмот ќе има ли ресторани каде ќе си нарачуваме што сакаме?:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Интересен би бил тој мотив, Кој е повреден или пообразуван ќе се „пари“ со 5 жени? помлку успешниот со 2? А што е со жените?
Не знам :) Гледано од денешен аспект се наметнуваат тие прашања и еден куп други. Мене ме интересира повеќе дали однапред треба да се отфрли помислата на ваков вид на општество, или можеби еден ден треба да му се даде шанса кога ќе се створат услови за тоа.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Јас мислам дека условите какви што се денес се близу до совршени.
Кој ја има ѕвездата или имотот од родителите ќе си успее.
Не знам од каде потребата сите да успеат и на сите да им е најдобро и слични левичарски фантазии.
Кој го бива, на кого му е судено, тој и ќе успее.
Немојте да ве фаќа пасивност и од сожалување да си ги кратите чекорите кои водат до подобра иднина.
На крај, подобра иднина е подобра затоа што можеш да ја споредиш со оние на кои им е полошо.
Ако сите се мизерни ко во некој квази социјализам, нема луѓето ни да знаат дека подобро постои.
Не гледам логика во еднаквоста, ако има еднаквост кој ќе ни ги чисти улиците и ќе не послужува во ресторани.
Е да, во анархизмот ќе има ли ресторани каде ќе си нарачуваме што сакаме?:)
Хаххахах, брат супер си еј, стварно добро размислуваш, шуќур разумни људи ебаго!
Вака сеа, ти реков.. на крстопат сме, или анархија или бетер! Јас сум оптимист по природа, но знаеш, ова што го велиш левичарски фантазии, знаеш како, тоа ти е како онаа приказна за светло на крајот од тунелот, е да ама знаеш што е тоа светло на крајот од тунелот? Воз или шлепер шо ќе не прегази. Е токму тука „лежи зајакот“, треба да не плесне, и тоа добро! па тек тогаш ќе градиме подобро, затоа што сега мечтаеме за подобро, а не знаеме како изгледа! Кога ќе изгориме малце поише, е тогаш ќе сфатиме што сме праеле, а што треба да правиме... А за сега, само можеме да нудиме решенија. И тоа ни треба, не за друго, него возот т.е. автомобилот се движи побрзо и побрзо..

иначе ова за ресторанов ми се допаѓа, брат па ти пак у ресторан, и денес можеш да бираш што сакаш, не знам шо сакаш да кажеш со тоа?! Ако сакаш, ќе јадеш пиперки пржени, ако сакаш ќе јадеш ќебапи, ако сакаш пљескавац, а ако сакаш можеш и сите три работи, а ако сакаш можеш и прасече печење, шо да не! Бај Д веј, искрено и би сакал да работам у ресторан, да праам храна и да послужувам луѓе, ме бива за готвење, пари да не постојат, а си имам добар стан, кола, идам на одмор кај сакам, си имам авионче или бродче некое.. што да не...убаво нели?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не знам :) Гледано од денешен аспект се наметнуваат тие прашања и еден куп други. Мене ме интересира повеќе дали однапред треба да се отфрли помислата на ваков вид на општество, или можеби еден ден треба да му се даде шанса кога ќе се створат услови за тоа.
Ништо не треба да се отфрли, но сепак наградата за мотив треба да биде во пари (дали ќе бидат виртуелни или не, сееедно) кои ќе овозможуваат повеќе лични добра.

Kajgana Shop

На врв Bottom