MEDDLE
уставен кривичар
- Член од
- 19 февруари 2008
- Мислења
- 1.995
- Поени од реакции
- 1.406
Одлично штом ги постави овие прашања.. мислам ништо неочекувано! Токму напротив, тоа е и една од главните пречки! И сметам дека сите треба добро да размислиме, а што со овој проблем?Дали Анархизмот дозволува приватна сопственост?
Ако на пример јас имам 10 стана и со нивно издавање живеам и плус собирам пари за да вложам во банка, акции, обврзници или метали, дали анархистичкото општество ќе ми го дозволи тоа?
Значи ништо не работам, не ни сакам да работам, само ми стигаат пари на сметка од имот кој сум го добил од моите.
Дали ќе можам да продолжам да го правам истото кога ќе се воспостави вашиот ситем?
(вака поотворено да зборуваме)
Види, лично мислам дека е страшно глупаво да се укине приватната сопственост, ако ништо друго токму врз таа приватна сопственост почиваат сите општества до ден денешен. Но, проблемот тука не е приватната сопственост, а најмалку па во самото поседување или пак во желбата да се поседува. Друго, исто мислам дека е и воедно смешно да се зборува дека ресурсите се ограничени, па поради тоа и не може да се обезбеди рамномерна распределба, и дека поради тоа денес е невозможно сите да бидат задоволени. Напротив, денес, како никогаш до сега во последните 100 години, толку отиде технологијава напред, што дури има огромен вишок на производство, кој сепак истиот парично се вреднува.
Од друга страна пак, одговорот на твоето прашање лежи токму во парите како и на начинот на кој што со законодавецот ја утврдил приватната сопственост (и тоа не само од сега, туку уште од робовладетелското општество). Па така, приватната сопственост ниту треба да се национализира, а најмалку па да се одзема или пак до танчина озаконува, бидејќи таа му припаѓа на секого и е за секого, според тоа, сосема е оправдано тоа што го бараш, но анархијата или анархизмот, како сакаш, не е продукт или фирма па да нуди нешто, како што велиш. А башка, никој и не те тера да работиш, ако не сакаш ниту сега, бидејќи свесно или не, ти сепак работиш нешто во текот на твојот живот.
А што се однесува до парите, одговори ми на прашањето, која е поентата на парите, кога денес тие немаат апсолутно никаква вредност, имајќи в предвид дека она со што тргуваат и разменуваат луѓето денес се само виртуелни вредности и бројки? Ти парите не ги ни гледаш, ниту ти се опипливи, па оттука и материјализацијата добиена од тие „виртуелни“ пари, не знам, куќа, кола, сладолед, чоколадо, пиво и др. ги имаш и имаш можност да ги добиеш во изобилие (доколку сакаш и имаш потреба и корист од тоа) и без тие пари. А башка што не гледам поента, кога би имале јас и ти автомобил, стан, куќа, , ајде еве јахта и приватен авион, а немаш пари за да ги купиш, туку едноставно имаш можност да ги поседуваш, онда што кур ќе ми е да иам повеќе од тоа, кога и онака можам сето тоа да го имам кога сакам и споделам со кого сакам?
Инаку, прашањата ти се на место, оти како што проблемот лежи во авторитетот, така проблемот на денешното општество - капитализам, лежи и во парите, и тука се кршат копјата. Искрено, не би сакал да те залажувам, но немам ни јас некое решение во тој поглед, но го барам, како и сите нас и не се откажувам, затоа што сметам дека ако вредело човекот да ги создаде парите, тогаш вреди и да ги укине - ништо не е вечно. А од друга страна па мислам дека и ретко денес кој има решение за тоа, но решение се бара, а биди сигурен ако се најде решение (а ќе се најде), тоа сигурно ќе се примени, порано или подоцна. И мислам дека не треба токму поради тој факт, што сега немаме решение, да се откажуваме. Човекот не знаел дека ќе стигне и дека ќе создаде односи кои ќе го оформат капитализмот, тој барал само права од властодржецот за да го добие она што го сакал, и на крај го добил, го урнал целиот систем и создал нов.. е така и ова...
Грубо напишано отприлика вака би стоело, ако некој има поуверливи факти во поглед на целава оваа тема, нека пише... И нека се јави некој хард кор марксист овде.. мислам дека могу подобро би објаснил за сите овие работи од сите нас...