Кој е Бог?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
...и ја сум Бог, ама не нон-стоп... касно навечер, накај 3-4 саат, сакам да се опуштам и одморам.

Некогаш сум Бог цела ноќ и сабајлето, па све до кај 12 - 1 саат попладне кога го чистиме ѓубрето што сме го напраиле по тоа пољаната, пред да идеме некаде на чил...

Некогаш, ич не сум Бог, долго време, па ќе заборавам и како е да си Бог, ама у последно време, ко ќе се стаам на ова под-форумов ја сум сите 5000 богови одеднаш... и после ќе пуштам филм, па ќе забораам...

...и така...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што е разликата јас не знам? Ајде објасни ми разлика помеѓу молба и желба од христијански аспект?
На пример, ако од Бога молам да ми допушти поседување „ферари„; тогаш тоа е моја овосветовна желба.

Ако од Бога молам простување на моите гревови, тогаш тоа не е желба, туку молба.

S

smexy

Гостин
Колку луѓе толку Богови.Ама,уствари,тоа е еден,кој е свесен,кој не...јебига ;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Колку луѓе толку Богови.Ама,уствари,тоа е еден,кој е свесен,кој не...јебига ;)
Ќе се сложам колку луѓе толку богови, но нема да се сложам дека еден е бог. Свесен или не, бог нема ниеден.

S

smexy

Гостин
Ја типувам дека не бил свесен,па бил свесен,па сега пак не е свесен.
Универзумот:X3:
It's all in our heads,ya just don't know how big our heads are :)

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Call 911,they should know!

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
На пример, ако од Бога молам да ми допушти поседување „ферари„; тогаш тоа е моја овосветовна желба.

Ако од Бога молам простување на моите гревови, тогаш тоа не е желба, туку молба.
@МИКИ1,

Ако јас правилно разбрав секое молење до Бог од онтолошка природа е молба, додека секое молење до Бог од материјалистичка природа е овосветовна желба гледано од православен христијански аспект.

Ти се послужи со компаративен пример да ми ја доловиш суштината, па јас ќе го прашам ова.

Ако некоја седмоодделенка се моли до Бог да се роди љубов кај нејзината симпатија од другиот клас тоа е молба зошто не гледам ништо материјалистичко тука, така?

Од друга страна ако на некој сиромав му изгори куќата од елементарна непогода и се моли до Бог да му даде нова куќа или барем еднособен проширен стан, тоа е овосветовна желба и ќе почека малку за исполнување ,колку што јас го разбав христијанското поимање на желба и молба од твојов краток дискурс.

Зошто молбата на седмооделенката да биде поприоритетна за Бог, од желбата на сиромавиот за сопствен дом?
Ако Бог не исполнува овоземски желби од принципиелност, тогаш Бог е суров, суетен и неетичен за мене.
Ако не му се овоземските желби под негов ресор, тогаш се отвора уште едно прашање- Дали е Бог семоќен како што пишува во светото писмо?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако Бог не исполнува овоземски желби од принципиелност, тогаш Бог е суров, суетен и неетичен за мене.
Не само за тебе, туку и за секој што не е лигава кукавица која ќе прифати се за праведно, само поради тоа што верува дека постои можност да биде казнет од тој суетен и садистички карактер во кој верува.
Низ библијата бог е претставен како најлошата суетна варијанта која постои! Кој се што создал, создал само и единствено за негова слава?! За да биде обожуван, славен, величан и за да му се плашат сите. А од друга страна уште на почетокот, јасно покажува загриженост од можноста некој да стане како него.
Јас верувам дека секој ќе се согласи дека без разлика каква и колку моќ има некој, ако покажува сила на послабите од себе, а се плаши од нему рамните, тогаш тој е обична кукавица.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Не само за тебе, туку и за секој што не е лигава кукавица која ќе прифати се за праведно, само поради тоа што верува дека постои можност да биде казнет од тој суетен и садистички карактер во кој верува.
Низ библијата бог е претставен како најлошата суетна варијанта која постои! Кој се што создал, создал само и единствено за негова слава?! За да биде обожуван, славен, величан и за да му се плашат сите. А од друга страна уште на почетокот, јасно покажува загриженост од можноста некој да стане како него.
Јас верувам дека секој ќе се согласи дека без разлика каква и колку моќ има некој, ако покажува сила на послабите од себе, а се плаши од нему рамните, тогаш тој е обична кукавица.
............. Рече сатаната.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не ми е јасно во каква врска се Сатаната и Бог односно Енки и Енлил, односно Јахве и Eлохим и т.н.
Дали се овие деми-богови и кој им е татко?

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Не ми е јасно во каква врска се Сатаната и Бог односно Енки и Енлил, односно Јахве и Eлохим и т.н.
Дали се овие деми-богови и кој им е татко?
Aну им е татко.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Јалдабаот, Адонаи и уште неколку се пак од гностичкиот пантеон... Не мешајте системи, ќе се збуните во компарациите и ќе докажеме многу работи кои може да се вистина, но и не мора да е така :)

Kajgana Shop

На врв Bottom