Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Претпоставувам тоа е од православна гледна точка.

Прочитав дека благодатниот оган се палел само кога во просторијата кај што се наоѓа Христовиот гроб влегувал и се молел Ерусалимскиот патријарх. Некогаш влегол Ерменскиот патријарх, некогаш дури и некој католички свештеник изразил желба да се моли, но и во двата случаи не се запалил. Во едниот случај (со ерменскиот патријарх) дури се случило и распукување на ѕидот. Православните тоа го гледаат како доказ на нивната ортодоксност. Затоа ме интеренсира како на ова гледаат католиците, протестантите...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ме интеренсира како католиците и/или протестантите го објаснуваат палењето на Благодатниот оган во Ерусалим на Пасха.
(Православните претпоставувам отприлика како би одговориле на ова.)
Православните често пати се повикуваат на овој ефтин трик со цел да докажат дека ете затоа нивната вера е вистинска.

Но ајде малку посериозно да продискутираме околу ова "чудо" или ефтин трик како што сигурно би го нарекле оние кои што се поискусни во таа област. Всушност, "оганот што слегува од небото", не е никаков оган што слегува од небото, туку тоа се неколку свеќи што се самозапалуваат - ефтин трик како што подоле ќе покажам.

Дали Исус дал некаква индикација дека Неговата црква ќе биде препознаена по некакви свеќи што се самозапалуваат во тој храм? Не, такво нешто нема да најдеме во Христовото и апостолско учење. Светиот оган од Небото ние христијаните го имаме во нашите срца. Тоа е Светиот Дух Кој го добивме по ветувањето на нашиот Господ Исус Христос, а Кој почива во нашите срца и гори и ревнува за што повеќе спасени луѓе за Христос.

На празникот Педесетница т.е. на првиот Духовден, Светиот Дух слезе од Небото во вид на огнени јазици не врз "гробот" на Христос, не врз Храмот во Ерусалим, туку врз апостолите. Значи, во Библијата, христијаните се тие врз кои слезе "Светиот Оган од Небото", а не врз некој материјален храм, или врз "гробот" на Исус.
Апостол Павле во своето послание до Коринтјаните дури и дирекно ќе каже: "Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух" (1 Коринтјаните 6:19)

Симптоматично е тоа што тамошните, слободно ќе ги наречам "чувари" на Храмот никогаш не дозволиле научниците да го испитаат ова ткн. "чудо", исто како што и Саи Баба не прифати да "создаде" песок под лабараториски услови. Но ете, сепак и тој создава песок од ништо, дирекно од дланката. Епа? Зарем не е за тебе тоа Божја потврда дека кај него е вистината? :) Илузионистите како Дејвид Коперфилд прават уште поспектакуларни "чуда". Зошто да не веруваме во нив? Зошто да не бидеме нивни следбеници?

Како може да се изведе овој трик?

Ќе наведам еден многу лесен хемиски начин, иако верувам дека постојат многу покреативн и пософистицирани начини за изведување на овој „трик“. Познато е дека белиот фосфор се самозапалува на собна температура, а во комбинација и со некои други примеси, има многу интересни својства. Значи еден начин на кој што може да се изведе овој трик е да се премачка фитилот на свеќите со бел фосфор, а над фосфорот да се премачка со алкохол. Додека патријархот „се моли“ алкохолот брзо испарува и штом ќе испари белиот фосфор ќе дојде во допир со кислород, ќе се самозапали и ќе ги запали свеќите.
Дејвид Коперфилд се смее на ваквите „чуда“ и верувам дека тој може и од џебот да извади "оган од небото" :)

Дали некогаш сте гo забележале следниoв стих во Библијата:

"И видов друг ѕвер, како излегува од земјата, и имаше два рога, како кај јагне, а зборуваше како змев. И тој ја вршеше власта на првиот Ѕвер, пред него, и направи земјата и нејзините жители да му се поклонуваат на првиот Ѕвер, чија смртоносна рана беше залечена. И правеше големи чуда, така што и оган симнуваше од небото на земјата пред луѓето. Тој ги заведуваше жителите на земјата со чудата, што му беа дадени да ги прави пред Ѕверот, велејќи им на жителите на земјата, да направат икона на Ѕверот, кој имаше рана од меч и остана жив. " (Откровение 13:11-14) ;)

Кажете ми, како ќе разликувате дали овој оган е од Бог или од Сатаната? Ако православните паѓаат во транс од неколку свеќички кои што се самозапалуваат, тогаш што ќе кажат кога ќе видат како по заповед на некој "Ангел на Светлината" оган се симнува од Небото пред луѓето? Не треба да е човек пророк за да предвиди каква ќе биде рекацијата на оние чија вера се базира на спектакуларни чуда:

"...му се поклонија и на Ѕверот, велејќи: „Кој му е еднаков на Ѕверот, и кој може да војува против него?”" (Откровение 13:4)

А згора на тоа, погледнете што вели првиот цитат што го цитирав:
"Тој ги заведуваше жителите на земјата со чудата, што му беа дадени да ги прави пред Ѕверот, велејќи им на жителите на земјата, да направат икона на Ѕверот, кој имаше рана од меч и остана жив." (Откровение 13:14)

Немој да мислиш дека на оваа икона ќе биде насликан некој Ѕвер со рогови и ѓаволска опашка. Ова ќе биде голема измама и големо искушение за иконољупците!

Затоа, додека се уште Светиот Дух го задржува Антихристос да се отелотвори и да дојде на сцената, побрзај и прочитај ја Библијата и моли од Бог да те просветли за да го разбереш тоа што е напишано таму, затоа што не постои човечка интелигенција што нема да биде заведена од Лукавиот. Но оние, кои се запечатени со Светиот Дух и го пазат Словото, ќе бидат имуни на заблудата која што наскоро доаѓа и веќе е на сцената.

И уште нешто. Исус Христос ВОСКРЕСНА! Како е можно да има гроб некој Кој воскреснал (кој е жив), па таму да се симнува Свет Оган? Живиот човек нема гроб. Гробовите се за мртви луѓе, во нив се телата на починатите, а нашиот Господ воскресна, Тој е жив и е од десната страна на Бог Таткото!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Експеримент е извршен и тоа од некој руски физичар, специјалист по механика. Тој ја има дадено следната изјава: "од строго научната гледна точка единственото направено мерње сѐ уште не зборува за ништо веродостојно. Но, ако вие ме прашувате како научник – беше или не беше (чудо), јас ќе одговорам: не знам“.
Изјавата укажува на тоа дека физичарот не може целосно да си го објасни овој феномен (со или без наводници) за православниот свет.
За малку повеќе околу тоа еве линк од Премин http://preminportal.com.mk/content/view/3924/3/1/2/
Инаку гледав еден клип како се изведува сето тоа. Просторијата е проверена од израелската полиција, исто така и самиот Ерусалисмски свештеник се проверува дали користи нешто што би можело да предизвика запалување на огнот. Бидејќи тоа место денес е во сопственост на Турци, турски гавази (или чувари) и тие го проверуваат, воедно и го чуваат местото.
Во однос на гробот, не знам како викаш дека нема гроб. Има гроб, но нема тело бидејчи телото е воскреснато. Ерусалимскиот патријарх не изјавува дека се моли пред моштите на Христос, туку во просторијата во која било положено неговото тело.
Друго што прочитав како аргумент од православната страна (јас не сум добар познавач на Библијата затоа и тоа го немам прочитано), дека Петар кога влегол во просторијата кај што се наоѓало Исусовото тело, 3 дена по неговата смрт (поточно на Пасха) видел светлина. Ова е запишано во Библијата. Православните таа светлина ја поврзуваат со овој Благодатен оган.
Друг нивен аргумент околу овој оган е што луѓе се „мијат“ со оганот и не се запалуваат. Имаше слика како оганот го ставаат на лице, коса и притоа нема никакви изгореници.
Има записи кај што се вели дека луѓе прогледувале ставајќи го оганот на очи.

Сега малку од моја гледна точка. Мене лично, ми е исто така несфатливо палењето на оганот. Од тоа следува дека Христос прави чуда, а тој нема кажано дека ќе дава некаков знак по кој ќе ја препознаеме неговата вистинска Црква.

Во однос на цитатите од Откровението... ти велиш дека се работи за православните. Дека Ѕверот е православниот патријарх. Ама православните си имаат свое мислење за таа работа. тие викаат дека тој е папата.

му се поклонија и на Ѕверот, велејќи: „Кој му е еднаков на Ѕверот, и кој може да војува против него?”" (Откровение 13:4)
Еве на пример овој цитат. Сигурна сум дека православните ова го мислат за Папата. Тој според нов е Антихрист. Човек кој сака да стане човекобог. Се става на Негово место со самото тоа што се осудува да простува гревови и тоа на починати луѓе (пр. случајот со Џон Ленон, Карл Маркс).

Тој ги заведуваше жителите на земјата со чудата, што му беа дадени да ги прави пред Ѕверот, велејќи им на жителите на земјата, да направат икона на Ѕверот, кој имаше рана од меч и остана жив." (Откровение 13:14)

Ако реално гледаме на работите, ова заведување барем според мене нема врска со Благодатниот оган како чудо. Сигурна сум дека 60% од православните појма си немаат за ова случување. Само 20 000 луѓе со следат овој настан пред вратите на празниот гроб.
Повеќе Папата ги заведува католиците. Тој го има приматот. Тој е Божјиот пратеник еден и едниствен на земјата.
Јас лично, во православниот свет не гледам некој што ги заведува жителите. Кај нив има повеќе што ги заведуваат, но никој не заведува со толку големо влијание како Папата).Не е еден, затоа што не се кохерентни како Католиците. Ако се мисли на православните во Откровението сигурно наместо Ѕвер што заведува со чуда, би стоело Ѕверови што лажат. Барем така јас тоа го сфаќам.

(интересна е приказната за Големиот Инквизитор која што е дел од „Браќата Карамазови“ од Достоевски. Таму ептен добро е прикажана улогата на Папата во 16-тиот век кога и се случува дејството, но Достоевски не би бил Достоевски доколку не би го поврал тоа со неговото време, па и денес).

А што се однесува до експериментот со фосфорот, да се согласувам, сите алотропски модификации на фосфорот светат (мислам дека 3 беа). Но се поставува прашањето, зошто само едниот Патријарх (од кој знае колку) го изведува овој експеримент. Зошто не им даваат и на Ерменците, и на Коптите, и на Русите да го изведат, па целосно да ја докажат нивната права и правилна православна христијанска вера. Или пак можеби се работи за чиста суета и типична разединестост кај православните патријарси?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Кое е тоа друго суштество кое под дејство на ѓаволот (кој е тој, па?) ги прелажало нашите претци (кои претци биле прелажани?!?!)?

Каков тоа грев ти отплаќаш?!!? Јас, на пример, не отплаќам апсолутно ништо!

Бог не го одбрал Ное! Сумерите викаат дека го одбрал Утнапиштим. Последниов е поербап од Ное, на пример. Ное е, во најмала рака, copycat.

Бог не не казнил со смртност и не не казнил со потоп. Смртноста е нормална карактеристика на сите живи организми (ОК, тука со амебата или парамециумот имаше некои финти...), а потопите (поплавите) се вообичаени природни феномени кои зависат од пун курац метеоролошки и климатски услови.

Човечкиот род не трпи казни од никого освен од ближниот свој.
Aman be Dback, premnogu se vnesen vo ulogata da ja diskreditiras biblijata i religijata:)

Jas ne baram od tebe da iznakazes koj sto otplaka i cija karakteristika e smrtnosta. A uste pomalku mi treba tvoeto objasnuvanje sto e potop i poplava.

Jas baram hristijansko tolkuvanje na tie raboti, kako crkvata reagira na takvite prasanja.

1. Drugoto sustestvo pod dejstvo na gjavolot e zmijata,
2. Nasite predci se Adam i EVa,
3. Gi otplakame nivnite dolgovi, zasto zmijata gi zaebala
4. Noe e covekot sto bil odbran od boga,
5. Smrtta e kazna za coveckiot rod dadena od boga

Ovie 5 raboti gi zemav kako "fakti" pri postavuvanjeto na moeto prasanje do Miki1 da dade crkovno objasnuvanje na prasanjata sto proizleguvaat ako tie 5 raboti se zemat kako apsolutni vistini kako sto toa go pravi Hristijanskata Crkva neli????

Ne baram ti ili bilo koj drug da gi diskreditiras 5 te gorenavedeni raboti ( i eden kup drugi) kako sto toa se pravi stotici stranici nanazad. Toa e popusto potroseno vreme. Nitu ti kje ubedis nekoj vernik deka smrtnosta ne e nasleden grev od Adam i Eva nitu toj vernik kje te ubedi tebe vo sprotivnoto.

Ednostavno me interesira crkvnoto rezoniranje na mal milion prasanja koi proizleguvaat od apsolutno prifatenite vistini vo Biblijata.

A dali crkovniot odgovor na tie prasanja e infantilen, debilen, moronski ili pak izdrzan, so eden kup dokazi, nematerijalisticki, duhoven itn.. e apsolutno nebitno, bidejki sekoj odgovor na postaveno prasanje na koe se dobiva pred se filosofski odgovor se dozivuva subjektivno.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Aman be Dback, premnogu se vnesen vo ulogata da ja diskreditiras biblijata i religijata:)

Jas ne baram od tebe da iznakazes koj sto otplaka i cija karakteristika e smrtnosta. A uste pomalku mi treba tvoeto objasnuvanje sto e potop i poplava.

Jas baram hristijansko tolkuvanje na tie raboti, kako crkvata reagira na takvite prasanja.

Ovie 5 raboti gi zemav kako "fakti" pri postavuvanjeto na moeto prasanje do Miki1 da dade crkovno objasnuvanje na prasanjata sto proizleguvaat ako tie 5 raboti se zemat kako apsolutni vistini kako sto toa go pravi Hristijanskata Crkva neli????

Ne baram ti ili bilo koj drug da gi diskreditiras 5 te gorenavedeni raboti ( i eden kup drugi) kako sto toa se pravi stotici stranici nanazad. Toa e popusto potroseno vreme. Nitu ti kje ubedis nekoj vernik deka smrtnosta ne e nasleden grev od Adam i Eva nitu toj vernik kje te ubedi tebe vo sprotivnoto.

Ednostavno me interesira crkvnoto rezoniranje na mal milion prasanja koi proizleguvaat od apsolutno prifatenite vistini vo Biblijata.

A dali crkovniot odgovor na tie prasanja e infantilen, debilen, moronski ili pak izdrzan, so eden kup dokazi, nematerijalisticki, duhoven itn.. e apsolutno nebitno, bidejki sekoj odgovor na postaveno prasanje na koe se dobiva pred se filosofski odgovor se dozivuva subjektivno.
Фер.

Тогаш јас би го проширил кецот (1.) со прашањето на кое ниту еден од вернициве не сака да одговори:

Од каде тврдењето дека змијата е ѓаволот или луцифер или нечестивиот?!?

Каде во Битие (или на било кое друго место во Библијата) пишува/посочува/укажува дека змијата е Луци?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Здраво, Мики1976 (морам да внимавам добро на цифрата позади никот заради можни забуни!;))

Ја вака ничим изазван. Ја ценам твојата искрена љубопитност и учтивост, но се сомневам дека на форумов ќе ги најдеш одговорите. За жал јас ги немам, а би ти советувал контакт со добри теолози. Ќе ги најдеш и во МПЦ и надвор од неа. Ако те интересираат некои православни извори кои би можеле го задоволат твоето интелектуално ниво, повели чкртни ми на ПП.

Поздрав,

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Фер.

Тогаш јас би го проширил кецот (1.) со прашањето на кое ниту еден од вернициве не сака да одговори:

Каде во Битие (или на било кое друго место во Библијата) пишува/посочува/укажува дека змијата е Луци?
Веќе еден верник ти одговори:

http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Христијанството-ii.43534/page-225#post-4240502

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Фер.

Nema mnogu da smeni odgovorot na toa dali zmijata e Luci:)
Znaci taa e pricinata, posledicite se poznati od nejzinoto deluvanje koja i da e. Barem da se dobijat nekoi odgovori od svesteni lica vo odnos na prasanjata na posledicite koi neli spored hrisitjanstvoto gi cuvstvuvame i den denes, osobeno kaznata SMRT i konecniot sud:)
--- надополнето: Jul 6, 2011 8:51 PM ---
Здраво, Мики1976 (морам да внимавам добро на цифрата позади никот заради можни забуни!;))

Ја вака ничим изазван. Ја ценам твојата искрена љубопитност и учтивост, но се сомневам дека на форумов ќе ги најдеш одговорите. За жал јас ги немам, а би ти советувал контакт со добри теолози. Ќе ги најдеш и во МПЦ и надвор од неа. Ако те интересираат некои православни извори кои би можеле го задоволат твоето интелектуално ниво, повели чкртни ми на ПП.

Поздрав,
Zdravo:)

I jas se somnevam deka na forumov nekoj moze da odgovori na prasanjata na nivo koe bi zadovolilo racionalen covek vo 21 vek.
Sum doagal slucajno vo kontakt i so teolozi megjutoa nemaat soodveten odgovor.
A kje ti pisam na PP narednive denovi koga kje imam vreme da posvetam na nekoi od tie izvori. Fala.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Каква врска има „ГОЛЕМИОТ ЗМЕЈ, стара змија наречен ѓавол и сатана“ кој се споменува во (бладањето на шизофреничниот пустиник во) ПОСЛЕДНАТА КНИГА од НОВИОТ ЗАВЕТ со ЗМИЈАТА КОЈА ЗБОРУВА од ПРВАТА КНИГА на СТАРИОТ ЗАВЕТ?!?

Како е тоа големиот змеј исто со змијата калојадка?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Каква врска има „ГОЛЕМИОТ ЗМЕЈ, стара змија наречен ѓавол и сатана“ кој се споменува во (бладањето на шизофреничниот пустиник во) ПОСЛЕДНАТА КНИГА од НОВИОТ ЗАВЕТ со ЗМИЈАТА КОЈА ЗБОРУВА од ПРВАТА КНИГА на СТАРИОТ ЗАВЕТ?!?

Како е тоа големиот змеј исто со змијата калојадка?
Оној кој велеше дека сме манипулатори, самиот манипулира со текстовите. Зошто ми го потенцираш змевот? Старата змија е клучното овде, а не змевот.
--- надополнето: Jul 6, 2011 9:06 PM ---
ПОСЛЕДНАТА КНИГА од НОВИОТ ЗАВЕТ ?
Знам која е, не ми требаш ти да ми кажеш

бладањето на шизофреничниот пустиник во)
Ако не ти се допаѓа, не мораш да ја читаш т.е. да бараш цитати од антихристијански страници. Ако не ти се допаѓа Библијата , човече не ни мораш да дискутираш за напишаното таму, по цели денови. Патем, како можеш да трошиш толку голем дел од денот, секој ден, за расправање за нешто за кое самиот ти велиш дека не веруваш дека постои.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Znaci taa e pricinata, posledicite se poznati od nejzinoto deluvanje koja i da e. Barem da se dobijat nekoi odgovori od svesteni lica vo odnos na prasanjata na posledicite koi neli spored hrisitjanstvoto gi cuvstvuvame i den denes, osobeno kaznata SMRT i konecniot sud:)
Мислам дека би можело да смени МНОГУ.

Луцифер (како Сотона или Ѓавол) не постои во Библијата. Не се споменува! Многу верници не го знаат ова. Светлоносецот (Луцифер) во Исаја е човек, најверојатно владетел омрзнат од евреите.

Настрана контраверзијата со Луци, Ѓаволот или Сотоната се споменуваат во многу наврати, НО НИКОГАШ во контекст на БИТИЕ, а уште помалку во контекст на змијата која зборува и јаде кал.

ОД КАДЕ МУАБЕТОТ ДЕКА ЃАВОЛОТ ЈА НАВЕЛ ЕВА ДА ЈАДЕ ОД ЗАБРАНЕТОТО ДРВО?!?

Голема неправда кон змиите, нели?
--- надополнето: Jul 6, 2011 9:17 PM ---
Оној кој велеше дека сме манипулатори, самиот манипулира со текстовите. Зошто ми го потенцираш змевот? Старата змија е клучното овде, а не змевот.
Манипулатор е (не)другарти со кој шуруваш само по потреба. Ти како христијанин треба дфа ја имаш почитано главата.

+ ако си учел македонски, ќе ти беше јасно што значат двете запирки кои го одделуваат епитетот од подметот во реченицата.

Еве како те манипулира (не)другар ти:

7 И настана војна во небото; Михаило со своите ангели завојува против змевот. И змевот и неговите ангели завојуваа,
8 но не устоија и не им се најде веќе место во небото.
9 И беше исфрлен големиот змев, старата змија, наречена ѓавол и сатана, која го заведува целиот свет; беше исфрлен на земјата, и неговите ангели беа исфрлени со него.

Од контекстот на цитатот, со кој твојот (не)другар маестрално те изманипулирал, а ти срамотно си загризал, се разбира следново:

МИХАИЛО ГО ОТЕПА ЗМЕЈО НА МРТВО!

Дека ти е тука змијата која зборува и која јаде кал?

Читај си ја Библијата, друже, една книга ти е. Срамота е да не си ја знаеш.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Мислам дека би можело да смени МНОГУ.

Луцифер (како Сотона или Ѓавол) не постои во Библијата. Не се споменува! Многу верници не го знаат ова. Светлоносецот (Луцифер) во Исаја е човек, најверојатно владетел омрзнат од евреите.

Настрана контраверзијата со Луци, Ѓаволот или Сотоната се споменуваат во многу наврати, НО НИКОГАШ во контекст на БИТИЕ, а уште помалку во контекст на змијата која зборува и јаде кал.

ОД КАДЕ МУАБЕТОТ ДЕКА ЃАВОЛОТ ЈА НАВЕЛ ЕВА ДА ЈАДЕ ОД ЗАБРАНЕТОТО ДРВО?!?

Голема неправда кон змиите, нели?
--- надополнето: Jul 6, 2011 9:17 PM ---

Манипулатор е (не)другарти со кој шуруваш само по потреба. Ти како христијанин треба дфа ја имаш почитано главата.

+ ако си учел македонски, ќе ти беше јасно што значат двете запирки кои го одделуваат епитетот од подметот во реченицата.

Еве како те манипулира (не)другар ти:

7 И настана војна во небото; Михаило со своите ангели завојува против змевот. И змевот и неговите ангели завојуваа,
8 но не устоија и не им се најде веќе место во небото.
9 И беше исфрлен големиот змев, старата змија, наречена ѓавол и сатана, која го заведува целиот свет; беше исфрлен на земјата, и неговите ангели беа исфрлени со него.

Од контекстот на цитатот, со кој твојот (не)другар маестрално те изманипулирал, а ти срамотно си загризал, се разбира следново:

МИХАИЛО ГО ОТЕПА ЗМЕЈО НА МРТВО!

Дека ти е тука змијата која зборува и која јаде кал?

Читај си ја Библијата, друже, една книга ти е. Срамота е да не си ја знаеш.
Море колку многу сега сакаш да кажеш дека СТАРАТА ЗМИЈА било всушност метафора, ама ете не ти држи.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Море колку многу сега сакаш да кажеш дека СТАРАТА ЗМИЈА било всушност метафора, ама ете не ти држи.
Тоа е све што имаш да кажеш?!?!

Змејовите се серпенти. Ова треба да го знаеш. + Змијата од едемската градина е ПРВАТА ЗМИЈА на светов од која се изродени сите други змии (и кои јадат кал, нели), а Змејот (серпентот) со кој се бори Михајло е огромен ѕвер. Би требало да си го видел по фрески (ако не треба да се црта она на небото, нели - така вика Книгата)

Ако го прочита мојот пост, или уште подобро, ако си ја прочитал главата од Библијата каде Михаило го убива ЗМЕЈОТ, ќе ти беше јасно како (не)другар ти, на лепе очи, те срами пред атеистите на форумот.

Читај си - све ти пишува. Јас не измислувам - нели ви е све вистина во тоа сликовницата!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
--- надополнето: Jul 6, 2011 8:51 PM ---

Zdravo:)

I jas se somnevam deka na forumov nekoj moze da odgovori na prasanjata na nivo koe bi zadovolilo racionalen covek vo 21 vek.
Sum doagal slucajno vo kontakt i so teolozi megjutoa nemaat soodveten odgovor.
A kje ti pisam na PP narednive denovi koga kje imam vreme da posvetam na nekoi od tie izvori. Fala.
Богомилите, катарите...разни гностички движења...го назирале одговорот на твоите дилеми, едно време сакав да отворам една таква тема (со еден друг форумџија) но би била премногу непријатна и шокантна за форумската популација од двете страни на религијата...:D
Можам само да посочам нешто од писмото кое верувам ќе те поттикне понатаму...

Исаија 14-12
Како падна од небото Деницо (Светлоносецу), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, угнетувачу на народите?

Откровение 22-16
Јас, Исус, го испратив Својот ангел, да ви го посведочи ова на црквите. Јас Сум корен и род Давидов; сјајната ѕвезда Деница!”

Изгледа богомилите,катарите,гностици и слични еретички движења биле под власт на лукавиот...
Nothing is as it appears...:D
Everything`s upside down...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom