[quote="Еве таман пример за тие што зборам е и Сусаро, од кого сум изненаден да читам такво мислење. Тебе бе Сусаро ти се случило ова некогаш или онака тропаш само? Пишуваш ти, и одма дечиштава се палат со уште повеќе лепење на етикети, што не си земате по една етикета и лепејте си вчело...[/quote]
Абе Д-р Менхетен или кој и да си со старо име веќе изгубив траг. Да сум од Тунгузија дојден вчера, да не сум излегол во град и информацииве што ги црпам да ми се од некој како ти на форумов, па да кажам да бе стварно е така. Ама како за беља, кафичи, кафани и ноќни клубови ми се хоби, фала Богу не сум слеп, глув и нем па да не исперцепирам што се дешава околу мене. Прво уште од старт за етикетите и генерализациите
http://forum.kajgana.com/threads/%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5.9473/#post-1470678
сум се изјаснил таму.
Но бидејќи постои голема опасност да не ме разбереш и покрај текстот ќе се трудам да бидам што поописен за да убаво ме сфатиш, барем се надевам. Како човек што релативно добро ги знае местата во Скопје, којшто работи во Скопска населба со доминанто Албанци на кој што еден од најдобрите другари му е Тетовчанец, и човек што пред 4 месеца службено одеше во Куманово на секои 2-3 дена во места со доминантен Албански етникум, се сметам за доволно компетентен да зборам на темава, со други зборови имам доволно етикети, а без нив не ти проаѓа производот нигде (метафора на без добра позадина тезите не ти вредат заб на авт.).
Значи кај год и да одам низ Скопјево (членување на име не е дозволено во македонскиот јазик, оп еве ти грешка), било тоа Ленинова (улица во Скопје позната по многуте кафиќи), Македонија (види претходен коментар), кеј 13-ти Ноември (види претходен коментар) а па за Стара Чаршија и муабет не правам (во смисла таму тоа се однесува на квантитативно многу големо ниво), машки Албанци, што другари и познаници, што непознати кои ги препознавам по јазикот (замисли можам да препознаам Албански јазик кога ќе го чујам) ги среќавам насекаде. За разлика од нив, девојки многу ретко и да сум упознал (за разлика од машки кои знам прилично) а па да ги гледам, многу ретко. Најчесто и кога ќе чујам девојки Албанки во град, најчесто се со машки придружник, и тоа најчесто дечко им (а видиш тоа може ми и е етикета, може така и со брат и се гушка и се фаќа за раце во кафич). Женско друштво Албанки, сами, без мантили и бурки имам начекано два пати еднаш во Алка (кафиќ пардон кафуле на ул. Ленинова) и еднаш во Ало-Ало (лаунџ бар на кеј 13-ти Ноември). И тоа баш бевме во Ало-Ало друштво собрани и сите се изненадивме што бараат Албанки сами во Македонски кафич. Ама па види може сите мои другари и другарки од таа вечер се етикеташи па грешиме чопоративно. Знам само еден другар што се има смувано со Албанка и тоа сокриен и под дрво и под камен (со негови зборови-Мене ептен ми беше страв а она пребледе) а познавам и неколку познаници коишто краткотрано биле со Албанки заради како што они кажуваат притисокот што произлегувал од константното криење и пазење и можните последици ако дознаат пази блиските на девојката. Ама па што ги знаеш, може они лажат и етикетираат.
А сега збор-два за Албанците во Македонија. Поголемиот број (над 90%) се муслимани и Тоски и се од северниот дел на Албанија. Дали поради религијата која е покозервативна од Христијанската нарочито на тема жени, дали поради генот и историјатот каде што генезата е од планински по така да кажам диви племиња, и крвав историјат по правилникот на Лека Дуќанџини, крвни одмазди, Беса бес (зборот е збор и треба да се почитува, ако не следува казна-вооружена) и така натаму или комбинација на 3-те фактори, го прават Албанскиот народ малку (или малку повеќе) поагресивен и многу осетлив на тема жени подтема невиност пред брак и подтема врска/брак со немуслиман.
Е сега јес да некои трендови од Туна или па уште поотворено Гента Исмаили, (каде што вторава е растена во Јунајтед Стејтс и не можеш ти неа да ја тераш да ти носи фереџе), се шират срамежливо низ нивната популација тоа е уште светлосни години од нивната конзервативност. Доказ за тоа е една успешна клиника за хименопластика во Западна Македонија од каде што добив информација дека доброто мнозинство се Албанки и кадешто многу е битно тоа што докторот молчи за имињата на пациентите услуга за која што Албанците рака на срце добро наплаќаат. Па сега види ти колку им е битен тој химен на нив. А може и глупости да тропаат и да етикетираат.
Сега ќе ти парафразирам 2 разговора со Албанци едниот ќе го крстам Адријан а другиот Ветон, Албанци што ги знам.
Го начекувам Адријан во Алка и бидејќи се знаеме и сме опуштени во комуникација почнувам да го зафркавам.
Јас-Што си дошол овде бе? Што не си седиш си во Чаир и Север (нормално малце се шегував)
Он-Абе тука и жени многу искачаат, таму се мажи се, а и овие вашиве се послободни се, јас многу сакам со Македонки да се дружам, а не со нашиве многу невини ми изиграваат.
Бидејќи те приметив дека тешко ти иде со метафори, да ти појаснам што Адријан мислеше а ми го кажа во поблага форма за да не ме навреди иако немаше да ме навреди и да го кажеше дирекно кога нешто е така така е и нема јас што да реагирам. Он сакаше да каже-Другар за што мака ќе видам да стигнам до една Албанка ќе истурам од ебење некоја ваша ако не и повеќе за тој период.
Меѓутоа тоа што не сакаше Адријан поотворено да ми го каже, ми го кажа Ветон во еден отворен разговор кој одеше одприлика вака:
Јас-Добро Ветон, што е со вас браќава и Македонките во последниот период? Немате ли жени ваши, нашиве се поубави или...?
Ветон-Види другар, како што ти се ебе тебе, така и мене. Е сега проблемот кај нас е знаеш ако ја фатиш треба да ја жениш, секс малце потешко и така натаму. Не дека ги нема ама малце се. Со вашите е полесно. Ем се послободни, ем многу лесно можеш да ги к4упиш. Ќе видат кола, нешто кеш и им се шират ноџињата. (Што отвара една друга тема али за тоа друг пат заб. на авт.). А ние и повеќе плаќаме пошто ем имаме ем ни се може ем сакаме убава женска за секс, а Македонецот не може да не надплати
.
Албанецот после пак ќе си земе чесна и пристојна Албанка за жена, ама дур е млад и сака испуцавање, доста добар дел од Македонки има на располагање (а и од кога ќе се ожени му стојат на располагање).
Јас се надевам дека бев доволно јасен на темава. А може и грешам. Може се што напишав излажав. Може не излажав ама етикетирав. Може луѓето што ги цитирав не постојат, а може постојат и етикетираат. Може од 21 страна на темава повеќето што ги прочитав, што раскажаа искуства, грешат или етикетираат. Може моментот што освен Арта (за која што Виктор има основано сомневање дека е машко) друга Албанка не се изјасни на темава а и воопшто на форумов се како дијаманти во земјава (односно ретко има Албанки на форумов), може се тоа е случајност.
Се е можно, се е релативно тоа уште Ајнштајн го рекол.
Ама сума сумарум, се на купче ако ставам, и ако проценам, некако ми е најможно дека ти тропаш глупости, дека ти сакаш да си интересен, и дека ти изиграваш многу паметен а не си.