- Член од
- 15 октомври 2010
- Мислења
- 835
- Поени од реакции
- 155
Не.ОВА Е ДЕБИЛНО! Нели, Генезо?
Не.ОВА Е ДЕБИЛНО! Нели, Генезо?
Библијата е толкувана произволно,зависи како повеќе им одговара,како што можеш да видиш и на форумот, кога ќе се наиде на стихови кои се нелогични од денешен аспект, или побиени од науката, тогаш изговорот е демек тоа било само една метафора и се мислело на нешто сосема друго.И уште нешто дали отсекогаш Библијата е толкувана од страна на црквата метафорично или буквално? И како се толкува во црквата денес?
Ај кажи ми која светлина освен сончевата (и вештачките, направени од човекот) можат да бидат доволно силни, па да го осветлуваат овој свет...Не. Викам дека светлината како појава е создадена тогаш. Велам дека не само сонцето и ѕвездите даваат светлина.
--- надополнето: Jul 5, 2011 12:16 PM ---
А кои три дена кога растенијата не се создадени на првиот ден?
Споменато како пример но најчесто слични се прашањата -зошто токму нему/нејзе, како се случило да жената не е рамноправна со мажот уште пред да згреши, а Бог (треба да) ги сака сите луѓе подеднакво, зошто змијата на почетокот е само полукава за отпосле да се јави како главен виновник во целата човекова историја, односно отпосле дознаваме дека бил сатаната во змијата која била малку полукава од другите животни кои исто биле лукави односно под влијание на сатаната но помало....Дали сме ние толку вон љубовта божја што се повеќе гинеме и се помлади, зашто едни (во просек скандинавските земји) живеат во изобилство и мир и се помалку им е гајле за Бога, а сиромавиот (просек балканците, африканците...далеку порелигиозни) во едно сопче или на улица борејќи се за основни услови за живот...со што тоа тој го заслужил или ќе добие награда во оној свет?Ова е егоистичко мислење. Зошто мене, зошто не на некој друг? А и другите истото го мислат за себе. Најарно е да се прифати ситуацијата и да си видиш што можеш да направиш да ја подобриш.
Пак вадиш погрешни заклучоци.Ни у школо не си одел. Не ме чуди - фундаменталните верници се обично осакатени во поглед на наука.
Знаеш што зборувал Исус за земните добра нели? За материјалните богатства? Со ваквите богатства неможеме да си ги откупиме гревовите. Сево ова богатство е само за овој свет. Она богатство кое му е мило на Бога е духовното. Добрите дела, добрата мисла. Ние треба да целиме кон небесното, а не кон световното. Нам таму не чека наградата.Дали сме ние толку вон љубовта божја што се повеќе гинеме и се помлади, зашто едни (во просек скандинавските земји) живеат во изобилство и мир и се помалку им е гајле за Бога, а сиромавиот (просек балканците, африканците...далеку порелигиозни) во едно сопче или на улица борејќи се за основни услови за живот...со што тоа тој го заслужил или ќе добие награда во оној свет?
Не. Викам дека светлината како појава е создадена тогаш. Велам дека не само сонцето и ѕвездите даваат светлина.
И мене многу ме интересира одговорот.Или сепак тоа било уште една библиска метафора?Ај кажи ми која светлина освен сончевата (и вештачките, направени од човекот) можат да бидат доволно силни, па да го осветлуваат овој свет...
Светлината била создадена па туку така си стоела на Земјата...И мене многу ме интересира одговорот.Или сепак тоа било уште една библиска метафора?
Зошто толку ограничуваш?И ти имаш избор!
1. Бардовци
2. Демир Капија
Сите 66 Библиски книги, евентуално со исклучок на Откровението кое е потешко за анализа, се многу јасни и концизни и лесни за толкување. Метафората како стилска фигура јасно и лесно се препознава, како и во другите книги. Разликите во верувањата помеѓу католичката, православните и протестантските цркви најмалку, буквално најмалку се должат на поинакво толкување на некој библиски текст и обично тие разлики, кои што произлегуваат од поинаквото толквување, се од несуштинско значење.Библијата е толкувана произволно,зависи како повеќе им одговара,како што можеш да видиш и на форумот, кога ќе се наиде на стихови кои се нелогични од денешен аспект, или побиени од науката, тогаш изговорот е демек тоа било само една метафора и се мислело на нешто сосема друго.
Последните ќе бидат први - тие што не се брзале и небиле лакоми.20:16 Така ќе бидат последните први, а првите последни; зашто мнозина се повикани, а малцина избрани.
Точно така. Во Библијата не пишува дека светлината што била создадена во првиот ден била Сончева светлина. Каква била таа светлина не знаеме. Ние денес знаеме повеќе извори на светлина, и природни и вештачки: ѕвездите, космичко зрачење, сите атоми, лимунинсесија, биолимуненсенција, флуоресценција, фосфоросценција, Радиоактивно распаѓање, анхилација на честички и античестички итн. Сепак тоа не значи дека и оваа листа е исцрпна, дека овие се единствените. Овие се само оние кои ние луѓето ги познаваме.Не. Викам дека светлината како појава е создадена тогаш. Велам дека не само сонцето и ѕвездите даваат светлина.
Ех...да беше само тоа! А растенија создадени пред да биде создадено сонцето? А дрвен брод долг 137 метри, способен да собере милиони и милиони двојки од сите животни кој постоеле? А лавови, крокодили, тигри....што пасат трева? Све во склад со научни теории нели?Чорбаџија нема да навлегувам во детали, само еден прост пример, како змија што зборува е во склад со научните теории?Или и змијата е метафора?
Не се прпелкај сега, ќе заличиш на Чорбаџија.Има вода и надвор од земјава. Има и на марс, има и на ко0метите, има и на сателитот Европа итн,,,