Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
А јас пак појма неам што вие со лурц сте разговарале, оти јас тебе те цитирав а не лурц. Патем ајде бе човече кажи си слободно што си имаш, ако можам ќе ти помогнам.
Еве што му пишав на Лурц:

Се согласувам, бидејќи промената е клучот за севкупниот развој. Ако останеш на една и единствена теорија која за тебе е апсолутна вистина.... ништо од бизнисот. :)
Сега ѕирни го твојот пост погоре, каде што те цитирав.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Еве што му пишав на Лурц:

Сега ѕирни го твојот пост погоре, каде што те цитирав.
Сакаш да кажеш дека ако ти сакаш да се развиваш треба да го оставиш атеизмот и да побараш нешто друго? Имаш благослов од мене.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Сакаш да кажеш дека ако ти сакаш да се развиваш треба да го оставиш атеизмот и да побараш нешто друго? Имаш благослов од мене.
Атеизмот не е теорија.
Зборував за "неменливите учења" од црквата и библијата...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Најверојатно, хронологијата ти е небитна и во ангажманите на Јахве на почетокот. Затоа и НЕ ТЕ БУНИ што Јахве прво направил светлина, па после 3 дена направил сонце.
Еве ти вечер кога ќе си седиш дома ќе имаш светлина. Од каде таа светлина кога сонцето ќе е од другата страна на земјава?

Ако книгата вика ВО ЕДНА ИСТА РЕЧЕНИЦА дека Каин отишол, се населеил и се оженил, ЈАС сметам дека писателот на ум имал јасна хронологија на настани.
Хронологија да, ама немаш TIMELINE. Не ти пишува после колку време се случуваат настаните, исто како што ти објаснив во мојов пример.

Книгата вика: (1) отиде, (2) се насели и (3) се ожени.
Така де, знам што вели книгата. Тоа ти е редослед на настани. Исто како и во мојов пример

Јас се родив, учев, се вработив и се оженив. Ајде дибек, кажи ми кога сум се вработил, и после колку време сум се оженил?
--- надополнето: Jul 5, 2011 12:09 PM ---
Атеизмот не е теорија.
Зборував за "неменливите учења" од црквата и библијата...
Кои учења, моралот, или создавањето на светот? Или нешто трето?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.764
Поени од реакции
12.221
Сфаќаш сега за што ти зборувам Лурц? :)
Хуман...но пасаран ;)

А јас пак појма неам што вие со лурц сте разговарале, оти јас тебе те цитирав а не лурц. Патем ајде бе човече кажи си слободно што си имаш, ако можам ќе ти помогнам.
Му се обраќаш на Хуман, пардон што си давам слобода, но мислам многу е тешко некој некому да помогне на вакви теми. На форумов овие години атеист (или неприпадник на ислам или христијанство) и верник да се согласат по вакви прашања, тоа досега го немам видено.
Постојано треба да размислуваме зашто е ова или она дадено како такво, било што било каде...инаку сме налик на роботи кои не размислуваат него повторуваат исти постапки и процедури. Дури и верата ја сфаќам како нешто динамично, а не дадено од некого занавек да го повторуваме без да размислуваме. Како од атеистичка (или неверничка) страна, така и од верничка често се јавуваат прашања...зашто јас и мене, кому сум згрешил, која е веројатноста, што се случува, како ова...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Сигурен сум и дека не ти е проблем да сфатиш кои тоа води ги двоел, и воопшто не те вознемирува библискиот факт што едната од раздвоените води ни виси над главите, само што е невидлива за луѓето и Хабл.
Има вода и надвор од земјава. Има и на марс, има и на ко0метите, има и на сателитот Европа итн,,,,
--- надополнето: Jul 5, 2011 12:12 PM ---
Сите, без исклучок.
Одговорите сите, се, никој, ништо, не се валидни одговори.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Еве ти вечер кога ќе си седиш дома ќе имаш светлина. Од каде таа светлина кога сонцето ќе е од другата страна на земјава?
Викаш, со флуоресцентни ламби ги осветлувале растенијата првите три дена?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
зашто јас и мене, кому сум згрешил, која е веројатноста...
Ова е егоистичко мислење. Зошто мене, зошто не на некој друг? А и другите истото го мислат за себе. Најарно е да се прифати ситуацијата и да си видиш што можеш да направиш да ја подобриш.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ни у школо не си одел. Не ме чуди - фундаменталните верници се обично осакатени во поглед на наука.

Навечер, светлината е од вештачки извори, како што се сијалици или свеќи. Дел од светлината на сонцето, одбиена од Месечината, доаѓа до земјата.

Твојата книга вели нешто сосем идиотски. Вели дека Јахве прво направил светлина. Брлавел по тоа земјата, праел што праел, па му текнало после неколку дена (или векови, еони или катаљарда години - пошто, нели, хронологиј не му е јака страна) да направи украси на небото (сонце и месечина).

ОВА Е ДЕБИЛНО! Нели, Генезо?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Мачорка,
ако мојте одговори не Ти се по кеифот. што е очигледно, тогаш тоа и не е мој проблем, туку Твој. :)
Мики ти објаснуваш хиерархиска структура во која жената е на дното и го нарекуваш тоа рамноправност.За тоа се однесуваше мојата забелешка, барем немој да тврдиш дека се рамноправни кога очигледно не се.Нешто што пишува во Библијата нема што да ми е или да не ми е по кеф,а најмалку да ми претставува проблем, не сум верник, и Библијата ме интересира само како збирка раскази, т.е од литературен аспект.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Не. Викам дека светлината како појава е создадена тогаш. Велам дека не само сонцето и ѕвездите даваат светлина.
--- надополнето: Jul 5, 2011 12:16 PM ---
А кои три дена кога растенијата не се создадени на првиот ден?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
1. Е.
2. Не е.
3. Највероватно.

Имаш избор. Ама, ја не глеам дека Бог наишол на праведници во тие два града...

Патем кажано, тоа што претпоставеното новороденче немало личен грев, тоа не значи дека го немало и наследениот грев. Значи, и новороденчето имало грев по раѓање-Адамовиот.
И ти имаш избор!

1. Бардовци
2. Демир Капија

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ни у школо не си одел. Не ме чуди - фундаменталните верници се обично осакатени во поглед на наука.

Навечер, светлината е од вештачки извори, како што се сијалици или свеќи. Дел од светлината на сонцето, одбиена од Месечината, доаѓа до земјата.

Твојата книга вели нешто сосем идиотски. Вели дека Јахве прво направил светлина. Брлавел по тоа земјата, праел што праел, па му текнало после неколку дена (или векови, еони или катаљарда години - пошто, нели, хронологиј не му е јака страна) да направи украси на небото (сонце и месечина).

ОВА Е ДЕБИЛНО! Нели, Генезо?
DBack,

мал милион пати имам напишано за светлината и светлечките/небесните тела, па колку пати треба да Ти се одговори за да „скопчаш„?
--- надополнето: Jul 5, 2011 12:19 PM ---
И ти имаш избор!
Арен си ми?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Хуман...но пасаран ;)

Му се обраќаш на Хуман, пардон што си давам слобода, но мислам многу е тешко некој некому да помогне на вакви теми. На форумов овие години атеист (или неприпадник на ислам или христијанство) и верник да се согласат по вакви прашања, тоа досега го немам видено.
Постојано треба да размислуваме зашто е ова или она дадено како такво, било што било каде...инаку сме налик на роботи кои не размислуваат него повторуваат исти постапки и процедури. Дури и верата ја сфаќам како нешто динамично, а не дадено од некого занавек да го повторуваме без да размислуваме. Како од атеистичка (или неверничка) страна, така и од верничка често се јавуваат прашања...зашто јас и мене, кому сум згрешил, која е веројатноста, што се случува, како ова...
Мене ептен ми се бендисуваат секојдневните откритија во сите области оф хјуман егзистенс.
И благодарение на нив, можеме да ја дознаеме вистината. Не дека некогаш ќе ја дознаеме сите детали... но тука се теориите кои даваат одлични објаснувања.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики ти објаснуваш хиерархиска структура во која жената е на дното и го нарекуваш тоа рамноправност.За тоа се однесуваше мојата забелешка, барем немој да тврдиш дека се рамноправни кога очигледно не се.Нешто што пишува во Библијата нема што да ми е или да не ми е по кеф,а најмалку да ми претставува проблем, не сум верник, и Библијата ме интересира само како збирка раскази, т.е од литературен аспект.
ОК, нека Ти биде според верата Твоја.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom